Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü"— Sunum transkripti:

1 Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü

2 OTİZM NEDİR? doğuştan gelen, nedeni henüz tam olarak bilinmeyen,
yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan, nedeni henüz tam olarak bilinmeyen, sosyal etkileşim, dil ve iletişim, ilgi ve davranışlarda gerilik ve tekrarlayan davranışlarla kendini gösteren yaygın gelişimsel bir bozukluktur.

3 OTİZM NEDİR? Otizm tanısı için en önemli belirti “çocuğun karşılıklı sosyal etkileşim kuramaması”dır.

4 OTİZMİN İŞARETLERİ Azalmış göz teması Adıyla seslenildiğinde bakmama Nesneleri parmaklarıyla işaret etmeme Paylaşmama Yalnız kalmayı tercih etme

5 OTİZMİN İŞARETLERİ Dil ve konuşmada akranlarından geride olma Başkalarıyla sohbet başlatmada ve sürdürmede zorluk Duyduğu, gördüğü sözleri tekrarlama

6 OTİZMİN İŞARETLERİ Bazı sıra dışı konulara aşırı ilgi duyma Rutinleri her zaman aynı şekilde ve aynı sırayla yapmak isteme Günlük yaşamdaki ve değişikliklere aşırı tepki gösterme

7 OTİZMİN İŞARETLERİ El, kanat çırpma, parmak uçlarında yürüme, kendi veya eşyaların etrafında dönme, sallanma gibi garip davranışlar sergileme Hareket eden nesnelere aşırı ilgi gösterme, nesneleri sıra dışı amaçlarla kullanma, nesnelerin koku ya da doku gibi duyusal özellikleriyle aşırı ilgilenme

8 OTİZMLİ ÇOCUKLAR Aşırı hareketli ya da hareketsiz olabilirler
Uygunsuz ya da sebepsiz yere ağlayabilir ya da gülebilirler Bazıları ses, acı, ışık, koku ve dokunuşa karşı aşırı hassastırlar Tehlikeye karşı duyarsız olabilirler Acıyı hissetmelerine rağmen görünüşte umursamıyor olabilirler

9

10 Otizm erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görülmektedir.

11 OTİZM Otizmin ortaya çıkmasının anne baba tutumları veya yetiştirme şekilleriyle ilgisi yoktur.

12 Geç konuşan bir çocukta sebep otizm olabilir.

13 Otizmde erken teşhis çok önemlidir.

14 OTİZM Otizmli çocukların önemli bir kısmında zeka geriliği varken bir kısmı normal, bir kısmı da üstün zekalıdırlar.

15

16 mutlaka hekim tarafından değerlendirilmelidir!
EĞER ÇOCUĞUNUZ 12 Ayını doldurmasına rağmen agulamıyorsa ya da kuş sesine benzer sesler çıkarmıyorsa, işaret etmiyor, el sallamıyor, anladığını belli etmiyorsa mutlaka hekim tarafından değerlendirilmelidir!

17 mutlaka hekim tarafından değerlendirilmelidir!
EĞER ÇOCUĞUNUZ 16 Ayını doldurmasına rağmen tek tek kelimeler söylemeye başlamadıysa (anne, mama gibi) mutlaka hekim tarafından değerlendirilmelidir!

18 mutlaka hekim tarafından değerlendirilmelidir!
EĞER ÇOCUĞUNUZ 18 Ayını doldurmasına rağmen göz teması kuramıyor ya da az kuruyorsa ismiyle seslenildiğinde tepki vermiyorsa parmakla gösterilen nesneye bakamıyorsa mutlaka hekim tarafından değerlendirilmelidir!

19 EĞER ÇOCUĞUNUZ 24 Ayını doldurmasına rağmen kendiliğinden en az iki kelimelik kısa cümle kuramıyorsa Gecikmeden aile hekimi, çocuk doktoru veya çocuk ruh sağlığı uzmanına başvurunuz!

20 OTİZM Otizm hayat boyu süren kalıcı bir rahatsızlıktır. Erken müdahale ile belirtilerin sıklığında ve şiddetinde olumlu değişiklikler görülebilir.

21 OTİZM Otizm işaretlerinin erken fark edilebilmesi için doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişim takibini Aile Sağlığı Merkezlerinde mutlaka yaptırın.

22 OTİZM Otizmin en önemli tedavi şekli erken tanı ve özel eğitimdir. Tedavide amaç çocuğun sosyal yaşama uyum sağlamasıdır.

23 OTİZM yoğun, kesintisiz ve otizme özel
Normal öğrenme yöntemleri otizmli çocuklara uygun değildir. Bu çocuklar mutlaka yoğun, kesintisiz ve otizme özel eğitim müfredatına göre özel eğitime yönlendirilmelidir.

24 AİLENİN EĞİTİME KATILMASI
Çocuğun eğitim kurumlarında öğrendiği becerileri evde veya dışarıda uygulayabilmesi ancak AİLENİN EĞİTİME KATILMASI ile mümkün olacaktır.

25 Ben otizmli bir çocuğum
Desteğiniz ve rehberliğiniz olmadan başarılı ve bağımsız bir hayat sürmem çok zor.

26 Ben otizmli bir çocuğum
Yalan söylemediğimi, oyunlarda hile yapamadığımı, arkadaşlarımla dalga geçemediğimi, insanlara ön yargılı yaklaşamadığımı hiç fark etmediniz mi?

27 Ben otizmli bir çocuğum
Unutmayın ki Otizm benim seçimim değildi.

28 Ben otizmli bir çocuğum
Beni koşulsuzca sevin! Söz veriyorum ben buna değerim!

29 Otizmin farkındayız, onların yanındayız 2 NİSAN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ
/AnkaraRuhSagligiProgramlari /DamgalaMA e-posta:


"Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları