Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU"— Sunum transkripti:

1 DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
Zirve Üniversitesi

2 Dikkat eksikliği ve hiperaktivite çocukluk çağının en sık görülen psikiyatrik bozukluklarından biridir. Çocuklarda görülme sıklığı %3-5 civarındadır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite beraber bulunabildiği gibi, yalnızca dikkat eksikliği(özellikle kız çocuklarında daha sık) veya yalnızca hiperaktivite (özellikle erkek çocuklarında daha sık) görülebilir

3 AMERİKAN PSİKİYATRİ BİRLİĞİNİN TANIMLADIĞI BELİRTİLER
Dikkat Eksikliği Belirli bir işe ya da oyuna dikkatini vermekte zorlanır. Dikkati kolayca dağılır. Dikkatsizce hatalar yapar. Başladığı işi bitiremez. Kendisiyle konuşulurken dinlemiyormuş gibi görünür. Görev ve etkinlikleri düzenlemekte zorlanır. Yoğun zihinsel çaba gerektiren işleri yapmaktan kaçınır (ev ödevi, okul aktiviteleri gibi). Etkinlikler için gereken eşyaları kaybeder. Günlük etkinliklerde unutkandır.

4 AMERİKAN PSİKİYATRİ BİRLİĞİNİN TANIMLADIĞI BELİRTİLER
Hiperaktivite/Dürtüsellik Eli ayağı kıpır kıpırdır. Oturduğu yerde duramaz. Gereksiz yere sağa sola koşuşturur, eşyalara tırmanır. Sakince oynamakta zorlanır. Sürekli hareket eder, sanki motor takılmış gibidir Çok konuşur. Sorulan soru tamamlanmadan cevap verir. Sırasını beklemekte güçlük çeker. Başkalarının sözünü keser ya da oyunlarında araya girer.

5 Dikkatsizlik veya hiperaktivite belirtilerinden herhangi birinden altı veya fazlası çocuğunuzda varsa 6 ay devam ederse: Çocuk Psikiyatrisi uzmanına başvurmalısınız!

6 Nedeni Nedir? Doğuştan gelir, yapısal özelliklerden biridir.
Hamilelik, doğum ve çocukluk dönemindeki travmalar (özellikle beyine) oluşumunu tetikler. Beyinde bazı kimyasal maddelerin eksikliği ve dengesizliği mevcuttur. Akrabalarda tez canlı, sık iş değiştiren, kural ve yasalarla sorun yaşayan kişilerin olması çocukta bu bozukluğun oluşmasına katkı sağlayabilir.

7 Belirtiler Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Çoğunlukla 3 yaşından sonra kendini belli etmeye başlar. Okulun ilk senelerinde okul, arkadaş ve öğrenme sorunları ile dikkati çekerler. Bazılarında bebeklikte uyku, yeme düzensizlikleri ve beklenenden daha huzursuz olmaları görülebilir.

8 TEDAVİ Anne, baba ve öğretmenin bilgilendirilmesi
Tedavinin ilk şartı, aile, okul ve hekim arasında sıkı işbirliğidir. Anne, baba ve öğretmenin bilgilendirilmesi Evde ve okulda uygulanacak davranış kontrol yöntemleri Çocuğun bireysel psikoterapisi İlaç tedavisi .

9 Yapılan çalışmalarda tek tek ele alındığında en etkin yöntem ilaç tedavisidir, fakat diğer yöntemlerle beraber uygulandığında çok daha etkili olur


"DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları