Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR AĞLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR AĞLARI."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR AĞLARI

2 Bilgisayar Ağları

3 Soru 1: Bilgisayarımda bir dosya hazırladım ve bunu hepinizin bilgisayarında olmasını istiyorum. Bu dosyayı kendi bilgisayarınıza almak için ne yaparsınız? Bilgisayar Ağı Nedir? En az iki bilgisayarın birbirlerine bağlanıp, bilgi alış-verişinde bulunmasına bilgisayar ağı (Network) denir. Bilgisayar ağları, kullanıcılara bilgisayarlar arası bilgi paylaşımı yapabilecekleri bir ortam sağlar. Bu da zaman ve para tasarrufu sağlar. Maksimum mesafe fiber optik kablolarla 2 km olabilir.

4 Ağdaki donanım birimleri nelerdir?
Soru 2: Sınıf içinde bilgisayar ağı oluşturmak için hangi donanım birimi kullanılmaktadır? Ağdaki donanım birimleri nelerdir? Ethernet Kart Fiber optik kablo Switch Ağ kablosu Hub

5 ROUTER(YÖNLENDİRİCİ)
Farklı ağlardaki cihazların birbirleriyle haberleşmelerini sağlar. Gelen dış bağlantıları iç bağlantılara yönlendirir. Dijital-analog sinyal çevirimini yaparak verilerin kablo üzerinden iletilmesini sağlar. Mbps nedir: Megabit per second demektir. Yani saniyede işlenen veri hızı bu ölçü birimi ile temsil edilir. MODEM

6 Yerel alan Ağı (LAN-Local Area Network)
Soru 1: Aşağıdaki resim ne anlatmaktadır? Yerel alan Ağı (LAN-Local Area Network) Birbirine yakın mesafedeki bilgisayarların bir kablo ve ethernet kartı aracılığıyla bağlanmasından oluşan bilgisayar ağlarıdır.

7 Geniş Alan Ağı (WAN-Wide Area Network)
Soru 1: Aşağıdaki resim ne anlatmaktadır? Geniş Alan Ağı (WAN-Wide Area Network) Coğrafi olarak uzak mesafelerdeki bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılır. Örneğin iki ülke arasındaki bilgisayarlar bu ağ ile birbirine bağlanabilir. Bu ağa örnek olarak internet gösterilebilir. Donanım olarak modem, telefon kabloları, fiber optik kablolar ve uydu haberleşmesi kullanılır.

8 Bilgi Patlaması Son 30 yıl içinde geçmişteki 5,000 yıldan daha fazla bilgi üretildi Bilgi her 5 yılda ikiye katlanıyor

9 Bu ağın bir yöneticisi yoktur.
Soru 3: İnternet nedir? İnternet’te neler yapabilirsiniz? İnternet Nedir? İnternet, bir çok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Bu ağın bir yöneticisi yoktur. Internet kullanıcıları birbirleri ile haberleşmek için ortak bir anlaşma dili kullanırlar. Bu ortak anlaşma diline TCP/IP denir.

10 İnternet Nasıl Ortaya Çıktı ?
1969 yılında ABD ordusunun ihtiyacını karşılamak amacı ile bilgisayarlar birbirine bağlanmış ve ARPANET adlı ağ kurulmuştur. Bu ağ önceleri askeri ihtiyaçları karşılarken 1980’li yıllarda diğer alanlarda da ihtiyaç hissedildi ve üniversitelerde ve ticari alanda da bilgisayarlar arasında bağlantı kurularak, kurumlar birbirleriyle haberleşmeye başladılar.

11 İnternet Ne İşe Yarar? Dünyanın en büyük kütüphanelerinde araştırma yapabilirsiniz, Farklı ülkelerde yaşayan meslektaşlarınızın yaptıkları çalışmaları inceleyebilirsiniz, Başka bir ülkede öğrenim gören çocuğunuza elektronik postayla mektuplarınızı bedava ve çok kısa zamanda gönderebilirsiniz, Internet üzerinden eğitim veren bir üniversitede okuyup mezun olabilirsiniz,

12 İnternet Ne İşe Yarar? Filmlerin tanıtım görüntülerini izleyip, akşam gideceğiniz filmi seçebilir, biletinizi de satın alabilirsiniz, Alış-veriş yapabilirsiniz, rezervasyon yaptırabilirsiniz, Farklı mekanlardaki arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz, Kendi web sayfanızı hazırlayarak çalışmalarınızı yayınlayabilirsiniz

13 İNTERNET HANGİ AMAÇLA KULLANILMALI?
E mail Araştırma Bilgi paylaşmak Ödev Ders Haberleşme Sohbet Müzik Oyun

14 İNTERNET ADRESLERİ

15 İnternette bir siteye ulaşmak için ne yaparız?
Kendi ev adreslerimiz olduğu gibi İnternet sitelerinin de birer adresi var. İnternette bir siteye ulaşmak için o sitenin adresinin olması ve o adresin yazılması gerekir.

16 Web Adresi Nasıl Yazılır?
Kullandığınız gözatıcının web sayfalarına ulaşım dilini kullandığı anlamına gelir. World Wide Web (Dünya çapında ağ) üzerinde olduğu anlamına gelir. Web adreslerinde sitenin adı ve sitenin hangi tür kuruma ait olduğunu gösterir Ülke ekidir. Sayfanın Türkiye' de bir kuruma ait olduğunu gösterir.

17

18

19 Site uzantıları .org Ticari olmayan organizasyonlar .net Internet'le ilgili kurumalar .edu Eğitimle ilgili kurumlar için kullanılır. .gov Devlete ait kurumlar .mil Askeri kurumları gösterir. .com Ticari organizasyona ait olduğunu gösterir. .k12 ilk ve orta öğretim okulları

20 Örnek http://www.meb.gov.tr Milli Eğitim Bakanlığı' nın sayfası
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türk Silahlı Kuvvetleri Sayfası Google Arama motoru sayfası İnternet haftası ile ilgili bilgi veren site

21 Adreslerde kullanılan uzantıların ne manaya geldiğini tahmin edin
Ülkeleri kısaltmalarına örnekler uk : İngiltere ca : Kanada jp : Japonya it : İtalya de : Almanya fr : Fransa tr : Türkiye

22 Web Sitesi Adresi yazarken Dikkat Edilecek Kurallar :
İnternet adreslerinde Türkçe karakterler (harfler) kullanılmaz! İ,Ü,Ş,Ç,Ö,Ğ,ı harfleri yerine i,u,s,c,o,g harflerini kullanmamız gerekir. Sözcükler arasında boşluk bırakılmaz. Genellikle BÜYÜK harf kullanılmaz.

23 Son dönemlerde, Internet'te Türkçe harflerin kullanılması ile ilgili çalışmalar olsa da henüz hayata geçirilmemiştir. Sözcükler arasında boşluk bırakılmaz.

24 Bu adreslerdeki yanlışlar nelerdir?
www. internet haftasi . org . Tr

25 IP ADRESİ NEDİR??? İnternet adresleri gerçekte sayılardan oluşur.
Bu sayılara IP ADRESİ denir. IP adreslerini akılda tutmak zor olduğu için ifadelerden oluşan internet adresleri kullanılır İNTERNET ADRESLERİNİ BU ŞEKİLDE AKILDA TUTMAK ZOR OLDUĞU İÇİN İNTERNET ADRESLERİNİ KULLANIRIZ.

26 http://193.140.80.201/ bu sayılar ne anlama geliyor ???

27 Siz de Internet'e bağlandığınızda bilgisayarınıza bir IP adresi atanıyor. Ancak çoğu kullanıcının IP adresi dinamiktir, yani servis sağlayıcınızda o an boş bulunan bir IP adresi atanır. Bu yüzden her bağlantıda IP adresinizin son numarası değişir. Kendi IP adresinizi, Internet'e bağlıyken Windows'ta Başlat-cmd yaz entera bas-ipconfig yazıp Enter tuşuna basarak öğrenebilirsiniz.

28 Açılan pencereye ipconfig yaz
Başlata tıkla cmd yaz enter bas

29

30

31 Favori Adreslerim Öğrenciler ilgi alanlarını başlıklar halinde listelerler (Örneğin spor, sinema, tiyatro, kitap vb.). Belirledikleri her başlıkla ilgili “Sık Kullanılanlar” listesinde klasör oluştururlar. İlgi alanlarına yönelik internetten araştırma yaparak gerçekten konuyla ilgili olan ve beğendikleri sitelerin adreslerini oluşturdukları klasörlerin altına eklerler.

32 Sık Kullanılan Sitelere Kolay Erişim Önemli internet adresleri, her zaman elinizin altında olsun.
İnternette ziyaret edilen tüm sayfaların adreslerini hatırlamak imkansız. Bu yüzden çok sık başvurduğunuz sitelerin adreslerini not etmeniz gerekir. Internet Explorer ile bu adreslerin nasıl not edildiğini öğreniyoruz. Internet üzerinde sörf yapmamızı sağlayan tüm tarayıcılar, hoşumuza giden sitelerin adreslerini düzenli olarak listelememize ve gerektiğinde bu adreslere kolayca erişebilmemize olanak tanırlar. Örneğin Internet Explorer'da bu özellik, "Sık Kullanılanlar" adı ile yer alır. Eğer bir internet sitesini çok beğendiyseniz ve daha sonra tekrar ziyaret edebileceğinizi düşünüyorsanız, adresini sık kullanılanlar listesine ekleyebilir; daha sonra bu listeyi kullanarak siteye kolayca ulaşabilirsiniz. Peki ama bu işlemi nasıl gerçekleştirebiliriz?

33

34 Sık Kullanılanlar Listesine Site Ekleme
1- İnternette gezerken ilginç bir siteyle karşılaştınız ve adresini not etmek istiyorsunuz. İlk olarak "Sık Kullanılanlar" menüsünden "Sık Kullanılanlara İlave Et" komutunu seçin. 2- Açılan yeni pencerede, "Yeni Klasör" düğmesini tıklayarak adresleri saklamak için yeni bir klasör oluşturabilirsiniz. Ardından bu klasöre bir isim vermelisiniz. Artık yarattığınız klasörü sık kullanılanlar listesinde görebilirsiniz. Şimdi yapmanız gereken, sadece "Tamam" düğmesine basmak ve pencerenin kapanmasını sağlamak. Böylece saklamak istediğiniz adres, az önce yarattığınız klasör içine kaydedilmiş olacaktır.

35 İnternette Alışveriş Devir teknoloji devri! Gelişen teknolojiyle birlikte internetin yaygınlığı artarken, internetten alışveriş de gözde oldu.

36 İnternette Alışveriş Ancak sanal alışverişte bazı kurallara dikkat edilmesi gerekiyor. İşte güvenli bir alışveriş için dikkat etmeniz gerekenler: Alışveriş yapacağınız sanal mağaza telefonunu, adresini, elektronik posta adresini ve adını tam olarak açık ve net bir şekilde veriyor mu? Eğer o mağaza güvenilirse bu bilgileri çok açık ve net bir şekilde vermesi lazım. Aksi takdirde bir problem halinde kiminle irtibat kuracağınız çok önemlidir.

37 İnternette Alışveriş Satın almak istediğiniz ürün hakkında mağaza tarafından detaylı bir açıklama sunulmuş mu? Aksi taktirde, size gelen ürün eğer istediğiniz ürün değilse, bunun için bir ispata ihtiyacınız vardır ve o açıklamanın bir kopyasını siz de kendinize alırsanız, ispat etmeniz hiç de zor olmayacaktır.

38 İnternette Alışveriş Mağaza tarafından satın alacağınız ürünün fiyatı ve ek ücretler, vergiler vb. şeyler ne kadar miktar tutmuş? Net olarak bildirilmiş mi? Ürünü satın aldıktan sonra size kaç günde ulaşacağı belirtilmiş mi? (En geç süreyi vermeleri lazım)

39 İnternette Alışveriş Kredi kartı şifresini vereceğiniz sayfanın adres çubuğunda olması gerekir. Eğer yabancı bir firmadan alışveriş yapıyorsanız, dikkat etmeniz gereken bir şey vardır ki, herhangi bir mağduriyet halinde, sizin ülkenizin kanunları geçerli olmayacaktır. Ayrıca oradaki mağazanın müşteri hizmetlerini aradığınızda yabancı bir görevliyle saatlerce konuşabilme ihtimalini de göz önüne almak gerekir. Kesinlikle tanınmış şirketlerden alışveriş yapılmalı.

40 İnternette Alışverişin Yararları
24 Saat kesintisiz Hizmet Geniş Ürün Yelpazesi İndirim Ekonomiklik Seçim Yapma Eve Teslim vb….

41 İnternette Alışverişin Zararları
İletişi Kuramama Ödemedeki Riskler Kredi Kartı Dolandırıcılığı Kişisel Bilgi Verme vb. gibi

42 Farklı Arama Yolları Öğrenciler ilgi alanlarını başlıklar halinde listelerler (Örneğin spor, sinema, tiyatro, kitap vb.). Belirledikleri her başlıkla ilgili “Sık Kullanılanlar” listesinde klasör oluştururlar. İlgi alanlarına yönelik internetten araştırma yaparak gerçekten konuyla ilgili olan ve beğendikleri sitelerin adreslerini oluşturdukları klasörlerin altına eklerler.

43 ANAHTAR KELİMELER Arama Robotları, günümüzde en çok kullanılan arama sistemleridir. Bu tip sistemlere girildiğinde, ilk önce, anahtar kelimeleri yazabileceğimiz bir alan karşımıza çıkar. Buraya ilgili kelimeleri girip sorgulama yaparız. Sorgulama alanına girilen anahtar kelimeler yardımıyla aramamızı gerçekleştirebiliriz.

44 ANAHTAR KELİMELER AND (VE) OR (VEYA) NOT (DEĞİL)

45 AND İki sözcük AND bağlacıyla birleştirildiğinde arama sonuçlarında iki sözcüğü de içeren kaynaklara erişilir. Taramayı sınırlandırmak için kullanılır. Örnek: Türkiye AND Deniz

46

47 OR İki sözcük OR bağlacıyla birleştirildiğinde arama sonuçlarında sözcüklerin bir arada veya ayrı ayrı bulunduğu kaynaklara erişilir. Taramayı genişletmek için kullanılır. Örnek: Türkiye OR Deniz

48

49 “” (Çift Tırnak İşareti)
NOT Bu bağlaç herhangi bir kelime arama dışı bırakılmak istendiğinde kullanılabilir. “” (Çift Tırnak İşareti) Tırnak içerisine yazılan kelimelerin, yazıldığı şekilde arama sonuçlarında bulunur.

50

51 E-Posta Nedir?

52 E-Posta (Elektronik Posta) Nedir?
Bilgisayarların birbirine bağlanması ve bir ağ oluşturmasının temel amacı veri alışverişi yapabilmekti. Yani bir nevi haberleşmeyi sağlamaktı.

53 E-Posta (Elektronik Posta) Nedir?
İşte E-posta yada diğer adıyla bu haberleşme işlevini yerine getiren bilgisayardan bağımsız ve dünyanın en büyük ağını yani interneti kullanan bir sistemdir.

54 E-Posta (Elektronik Posta) Nedir?
Daha sade bir ifadeyle; İnternete bağlı herhangi bir bilgisayarda mesajımızı hazırlayarak bir adrese göndeririz. Mesajı gönderdiğimiz kişi yine internete bağlı herhangi bir bilgisayarda bu mesajı açıp okuyabilir ve cevap yazabilir.

55 Nereden nereye gelmişiz!
Ses Güvercin Duman Telefon Telgraf Ulak

56 E-Postanın avantajları
Posta kutumuza gelen mesajlara dünyanın her yerinden erişebilme Gönderilen postaların birkaç saniye içinde karşı tarafa ulaşması Geleneksel posta işlemlerine göre çok daha az maliyetli olması

57 E-Posta adresleri Nasıl ki normal bir mektup hazırlarken gitmesini istediğimiz adresi zarfın üzerine yazıyorsak E-Postada da bu işlem aynıdır ve her E-Posta kullanıcısının kendine özgü ve başka kimsede olmayan bir E-Posta adresi vardır.

58 E-Posta adreslerinin yapısı
Kullanıcı adı E-Posta adresi sahibinin kendi belirlediği bir isimdir.Genelde isim ve soy isimden meydana gelir. Hizmeti veren E-Posta hizmetini bize veren şirketin yada servisin adıdır. Adres işareti Her E-Posta adresinde mutlaka bulunur. Alt Gr + Q klavye kombinasyonu ile çıkar.

59 E-Posta adresini yazarken dikkat etmemiz gereken noktalar
Hiçbir zaman büyük harf kullanılmaz.

60 E-Posta adresini yazarken dikkat etmemiz gereken noktalar
Sözcüklerin arasında boşluk bırakılmaz fatih. yahoo.com

61 E-Posta adresini yazarken dikkat etmemiz gereken noktalar
Hiçbir zaman Türkçe karakter kullanılmaz ç ğ I ö ş ü c g i o s u kullanılır

62 E-Posta adresini yazarken dikkat etmemiz gereken noktalar
Hiçbir zaman Türkçe karakter kullanılmaz (İki hata)

63 E-POSTA ADRESİ NASIL ALINIR?

64 Hangi servisi kullanmalıyım?
İnternet üzerinde e-posta hizmeti veren onlarca ücretsiz servis bulunmaktadır. Fakat bilgilerimizin güvenliği ve kullanışlılık açısından en çok tercih edilen e-posta servisleri şunlardır. E-posta hizmeti almak istediğiniz servisin üzerini tıklayınız.

65 Bu servis dünyanın en çok kullanılan arama motoru “google” tarafından ücretsiz olarak sunulan bir hizmettir.Bu hizmetten faydalanmak için web tarayıcımızın adres satırına yazarak işe başlayabiliriz.

66 Gmail E-Posta servisine kayıt
Daha önce servise kayıt olduysanız buradan giriş yapabilirsiniz. E-posta hizmetini ilk defa kullanacaksanız burayı tıklayarak sisteme kayıt olmalısınız!

67 Gmail E-Posta servisine kayıt
Türkçe karakter kullanmadan, adınızı ve soyadınızı içeren bir kullanıcı adı seçmelisiniz. Unutmayacağınız ve kolay bulanamayacak bir şifre belirleyip iki defa girmelisiniz.

68 Gmail E-Posta servisine kayıt
Yandaki resimde gördüğünüz karakterleri altındaki boşluğa sırayla yazınız Bütün bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra ok ile gösterilen butonu tıklıyoruz.

69 Gmail E-Posta servisine kayıt
Böyle bir ekranla karşılaşırsanız kaydınız başarıyla tamamlanmış demektir.Artık E-posta gönderebilir ve size gelen postaları okuyabilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken nokta kullanıcı adınızı ve şifrenizi unutmamanızdır.

70 Gmail E-Posta servisine kayıt
Hadi! Hayırlı olsun!

71 Bilgi Güvenliği Bilgi güvenliği, bilginin bir varlık olarak hasarlardan korunması, doğru teknolojinin, doğru amaçla ve doğru şekilde kullanılarak bilginin her türlü ortamda, istenmeyen kişiler tarafından elde edilmesini önlemektir.

72 Bilgi Güvenliği: Bilgisayardaki bilgilerimiz internete bağlandığımızda eğer önlem almazsak kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilir. Bilgilerimize başkalarının erişimini engellemek için birtakım önlemler almamız gerekir. Bunlardan en önemlisi güvenlik duvarıdır.

73 Güvenlik Duvarı Nedir? Güvenlik Duvarı, internet üzerinden sizin bilginiz ve isteğiniz dışında bilgisayarınıza erişilmesini engellemek üzere kullanılan bir yazılım ya da donanım olabilir. Dışarıdakilerin ağınıza ve sistemlerinize erişmesini ve gizli bilgilerinize ulaşmasını veya kötü amaçlı eylemler gerçekleştirmesini engeller.

74 Güvenlik Duvarı Nasıl Çalışır?
 Güvenlik duvarı temel olarak bilgisayarınızın "kapısında" oturan bir güvenlik görevlisine benzer. Kimlerin ya da hangi yazılımların bilgisayarınıza giriş yapabileceklerini sıkı sıkı denetler.

75 Güvenlik Duvarının Yapabildikleri
Bilgisayar virüsleri ve solucanlarının bilgisayarınıza ulaşmasını engellemeye yardımcı olur. Belirli bağlantı isteklerini engellemek veya engeli kaldırmak için izninizi ister.

76 Güvenlik Duvarının Yapamadıkları
Bilgisayarınıza daha önceden ulaşmış olan bilgisayar virüslerini ve solucanları algılama ve devre dışı bırakma işini yapamaz. Bu yüzden virüsten koruma yazılımı da yüklemeniz ve onu güncel tutmanız gerekir. Tehlikeli ek içeren e-postayı açmanızı engellemeyemez.   Tanımadığınız kişilerin gönderdiği e-posta eklerini açmayın. E-postanın kaynağını tanıyor ve bu kaynağa güveniyor olsanız da, dikkatli olun. Tanıdığınız biri size e-posta eki gönderdiğinde, eki açmadan önce konu satırını dikkatle inceleyin. Konu satırında saçma veya anlamsız bir şey varsa, iletiyi açmadan önce gönderenden ileti hakkında bilgi alın.

77 Windows Güvenlik Duvarını Açma
Windows güvenlik duvarını açmak için; Başlat > Ayarlar > Denetim Masası > Güvenlik

78 Windows Güvenlik Duvarını Açma
Windows Güvenlik Duvarı başlığı altındaki Windows Güvenlik Duvarını Etkinleştir veya Devre Dışı Bırak seçeneği seçilir.

79 Windows Güvenlik Duvarını Açma
Burada karşımıza çıkan pencereden Açık sekmesi işaretlenir.

80 Bilişim suçu Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi, cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanımıyla işlenen suçlardır.

81 Bilişim Suçu Örnekleri
Başkalarının adına göndererek özellikle ticari ve özel ilişkileri zedeleme Başkalarının adına internet sayfası hazırlamak ve bu internet sayfasının tanıtımı amacıyla başkalarına e-posta ve mesaj göndermek ve bu mesajlarda da mağdur olan şahsın telefon numaralarını vermek Kişisel bilgisayarlar ya da kurumsal bilgisayarlara yetkisiz erişim ile bilgilerin çalınması ve karşılığında tehdit ederek maddi menfaat sağlanması Pornografik içerikli CD kopyalanması ve satılması vs. Bilgisayarlara virüslü mail göndermek.

82 BİLGİ GÜVENLİĞİ Şifreleme
Şifre seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar Dosyaya şifre ekleme Hazırlayan: EMRAH HAS

83 Şifrelemede kullanılan karakterler:
Harfler: a,b,c,…,z veya A,B,C,…,Z Sayılar: 1,2,3,…,9 Simgeler: # $ % ^ & * + - Hazırlayan: EMRAH HAS

84 ŞİFRE SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:
Başkaları tarafından kolay bulunabilecek şifreler seçilmemelidir. Aynı harften ve sayıdan oluşan şifreler seçilmemelidir. Ardışık sayılardan ve alfabetik sıradan oluşan harfler kullanılmamalıdır. Şifre sahibinin gerçek hayatta kullandığı, kendisine ait özel numaraların tamamı veya bir bölümü kullanılmamalıdır. Yer isimleri şifre olarak seçilmemelidir. Klavyedeki harf düzeninden oluşan kelimeler şifre olarak seçilmemelidir. Hazırlayan: EMRAH HAS

85 DOSYAYA ŞİFRE EKLEME: Şifrelenmek istenen dosya oluşturulduktan sonra “DOSYA” menüsünden “FARKLI KAYDET” komutu tıklanır. Açılan pencereden “ARAÇLAR” seçeneği seçilerek “GÜVENLİK SEÇENEKLERİ” bölümünden istenen şifreleme ayarları yapılır. Hazırlayan: EMRAH HAS

86 Güçlü parola ne demektir, nasıl oluşturulur
Güçlü parola ne demektir, nasıl oluşturulur? Tahmin edilmesi kolay olmayan ya da deneme yanılma yolu ile ele geçirilmesi oldukça zor olan parolalara güçlü parola denir. Oluşturulan bir parolanın "güçlü" kabul edilebilmesi için aşağıdaki özellikleri göstermelidir. * En az 8 karakterden oluşur. * Harflerin yanı sıra, rakam ve !, #, %, +, -, *, %" gibi özel karakterler içerir. * Büyük ve küçük harfler bir arada kullanılır Hatırlaması kolay güçlü parola önerileri Hem güçlü parola oluşturmak hem de bunları yazılı ortamda saklamadan hepsini hatırlamak zor olabilir. İşte size bu durumu kolaylaştıracak bir kaç ipucu: Cümlelerin baş harflerini birleştirebilirsiniz. Nasıl mı? Bir elin nesi var, iki elin sesi var. --> 1Env,2Esv Cümleleri olduğu gibi parola yapabilirsiniz. Nasıl mı? Dikkat!Yolda3KişiVar. Benzer rakam ve harfleri birbirinin yerine kullanabilirsiniz. Nasıl mı? 'B' yerine 8,'I', 'i', 'L', 'l' yerine 1..  Balıkçıl 8a11kç11 Bazı harf ya da rakamlar yerine özel karakterler kullanabilirsiniz. Nasıl mı? "Şeker gibi bir soru sordu" : $eker~1?Sordu Bir cümledeki sadece sesli yada sessiz harfleri kullanabilirsiniz.Nasıl mı? Mesela "Örnek 1 Parola Veriyorum."  "rnk1PrlVryrm." adresinden daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

87 TIKLA Şekil-1 Hazırlayan: EMRAH HAS

88 ŞİFRE GİR Şekil-2 Hazırlayan: EMRAH HAS

89 TELİF HAKLARI Telif hakkı, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir. Kısaca, orijinal bir yaratının kopyalanmasına veya kullanılmasına izin verme hakkıdır

90 Fikir ve Sanat Eserleri Kanunumuz, eser sahibinin manevi ve mali haklarına karşı tecavüzlerde, Hukuk Davaları ve Ceza Davaları olmak üzere temel olarak iki farklı başvuru yolu öngörmüştür.

91 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda yer alan hukuk davalarını üçe ayrılabilir:
Tecavüzün ref’i (giderimi) davası: var olan ve halen devam etmekte olan bir tecavüze karşı, tecavüzün sona erdirilmesi talebiyle açılan davadır. Tecavüzün meni (önlenmesi) davası : henüz gerçekleşmemiş fakat gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel bir tecavüzün önlenmesi talep edilmektedir. (maddi ve manevi) tazminat davasıdır.

92 Alenileşmiş olsun veya olmasın, eser sahibi veya halefinin yazılı izni olmadan bir eseri umuma arz eden veya yayımlayan kişiler hakkında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis veya 50 Milyar liradan 150 Milyar liraya kadar ağır para cezasına veya zararın ağırlığı dikkate alınarak her ikisine birden hükmolunur.

93 Aralarında mevcut bir sözleşme olmasına rağmen bu sözleşme hükümlerine aykırı olarak bir eser veya işlenmelerinin kendi tarafından çoğaltılmış nüshalarını satan veya dağıtan kişiler hakkında 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya 10 Milyar liradan 50 Milyar liraya kadar ağır para cezasına veya zararın ağırlığı dikkate alınarak her ikisine birden hükmolunur

94 VİRÜS

95 Virüslerin tanımı Virüsler aslında birer bilgisayar programlarıdır.
Bilgisayarın çalışmasını engelleyecek, verileri kaydedecek, bozacak veya silecek ya da kendilerini internet üzerinden diğer bilgisayarlara yayarak yavaşlamalarına veya başka sorunlara neden olacak şekilde tasarlanmış yazılımlardır.

96 Virüslerin çeşitleri Dosyalara bulaşan virüsler: Genellikle .com ve .exe uzantılı dosyaların kaynak koduna kendilerinin bir kopyasını eklerler. Sys, drv, bin, ovl, ovy, dll uzantılı dosyalara da bulaşan virüsler vardır. Boot virüsleri: Sabit disklerin en başında yer alan ilk sektöre (Master Boot Sector) ve disk bölümlerinin (partition) boot sektörlerine bulaşırlar.

97 Malware “Malicious software” 'in kısaltılmasıdır. Kötü niyetli yazılım anlamına gelmektedir. Çeşitleri: Virüsler Solucanlar (Worms): Ağ yoluyla bulaşırlar. Günümüzde en popüler solucanlar yoluyla yayılırlar. En önemli özellikleri hızlı bir şekilde çoğalabilmeleridir. Truva Atları (Trojan Horses) Spam: Sizin rızanız olmadan size veya sizin vasıtanızla tanıdıklarınıza gönderilen ve yasal olmayan elektronik postalardır. Adware: Reklam içeren yazılımlar, istenmeyen reklamlar Spyware: Casus yazılımlar

98 Virüslerin çeşitleri Macro virüsler: Microsoft Word ve Excel gibi yaygın kullanılan uygulama yazılımlarının macro dilleri kullanılarak yazılır. Macrolar veri dosyalarında kaydedildiği için virüslü belge açıldığında virüsün makro kodu çalışmaya başlar. Trojan horse (truva atı): Bilgisayarınızda arka planda çalışan ve zamanı geldiğinde aktif hale gelerek sisteminize zarar veren yazılımlardır. Sabit diski formatlamak, dosyaları silmek ya da sistemi çökertmek gibi çok zararlı işler yaparlar.

99 Bilgisayar Sistemlerine Bulaşması
Genellikle internet üzerinden, e-posta yoluyla veya taşınabilir bellekler vasıtasıyla bir ortamdan diğer ortama bulaşırlar. Bulaştıkları ortamda otomatik olarak çalışabilecekleri gibi bulaştıkları dosyanın çalıştırılması sonucu da aktif hale gelebilirler. Günümüzde en yaygın bulaşma yöntemi flash diskler vasıtasıyla olmaktadır.

100 Belirtileri Nelerdir? Bilgisayarın yavaşlaması ve performansının düşmesi Sistem belleğinin normalden fazla kullanılıyor olması Dosya boyutlarının uzaması Garip isimlerde kendi kendine oluşmuş programlar Harddiskin gereğinden fazla işlem yapması Bilgisayarın kendiliğinden kapanması Beklenmedik zamanlarda çıkan reklam sayfaları(spyware-adware) Web tarayıcısının açılış sayfasının ansızın değişmesi(spyware) Web tarayıcısı ve program pencerelerine eklenen ve çeşitli hizmetler sunduğu gözüken araç çubukları(spyware) Sistem kilitlenmelerinin sıklaşması

101 Korunma Anti virüs yazılımı kullanarak Güvenlik duvarı kullanarak
Güncelleme ve yamaları yükleyerek Düzenli yedek alarak Ağ üzerinden dosya paylaşımını sınırlandırarak Sadece güvenilir sitelerden dosya indirerek Flash bellekleri sadece güvenilir bilgisayarlara takarak


"BİLGİSAYAR AĞLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları