Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ENERJİ TASARRUFU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ENERJİ TASARRUFU."— Sunum transkripti:

1 ENERJİ TASARRUFU

2

3 Konu Başlıkları Enerji Nedir? Enerji Çeşitleri. Enerji Kaynakları.
Enerji Tasarrufu Nedir? Niçin Enerjiyi Verimli Kullanmalıyız? Enerji Yönetimi ve Tasarruf Yöntemleri Yakıt Tasarrufu Dünyada Enerji Tüketimi Binalarda Enerji Verimliliği Çalışmaları

4 ENERJİ NEDİR ? Enerji çevremizdeki birçok olayın gerçekleşmesine neden olmaktadır. Gündüz vakitlerinde pencereden dışarıya baktığımızda,güneşten gelen enerjinin dünyamızı aydınlattığını ve ısıttığını izleyebilirsiniz. En basit anlamda enerjinin tanımı aşağıdaki şekilde yapılmaktadır. Enerji iş yapma yeteneğidir.

5 ENERJİ ÇEŞİTLERİ Dünyamızda enerji değişik şekillerde bulunabilmektedir: kimyasal enerji, elektrik enerjisi, ısı (termal enerji), ışık enerjisi, mekanik enerji ve nükleer enerji.... Enerjiyi iki farklı sınıfa ayırmamız mümkündür. Bunlar; Potansiyel enerji (Depolanmış Enerji). Kinetik enerji (Hareket Enerjisi).

6 ENERJİ ÇEŞİTLERİ Bu iki tür enerjiyi daha iyi anlayabilmek için şu örneği kullanabiliriz. Elimize bir kalem alalım. Kalemi sıranın üzerine koyalım. Kalemi sıranın kenarından iterek yere düşmesini sağlayalım. Kalemin yere doğru hareket etmesini sağlayan Kinetik Enerjidir.

7 ENERJİ ÇEŞİTLERİ Şimdi aynı kalemi yerden alarak tekrar sıranın üzerine koyalım. Böylece siz kendi enerjinizi kullanarak kaleme Potansiyel Enerji depolamış olmaktasınız. Kalemi yerden ne kadar yükseğe kaldırırsak, kaleme o kadar fazla enerji depolamış oluruz. Kalemi tekrar sıranın kenarından aşağı doğru düşmesini sağlarsak, bu potansiyel enerji hareket enerjisine dönüşecek ve kalem sıradan aşağıya doğru hızla harekete geçecektir.

8 ENERJİ KAYNAKLARI Şu an petrol 1988’de dünya toplam miktarının %38 sine kadar düştüğü halde hala en çok kullanılan enerji kaynağıdır.ABD’de kömür ve doğal gaz eşit miktarda tüketilir ama tüm dünyada kömür çok daha önemlidir. Ülkemizde de hala aynı şartlar geçerlidir.

9 ENERJİ TASARRUFU NEDİR?
Enerji tasarrufu, enerji ihtiyacının azaltılması veya kısıtlanması şeklinde düşünülmemelidir.

10 ENERJİ TASARRUFU NEDİR?
Enerji tasarrufu,üretimde,konforumuzda ve iş gücümüzde her hangi bir azalma olmadan enerjiyi verimli kullanmak ve israf etmemektir

11 ENERJİYİ NİÇİN VERİMLİ KULLANMALIYIZ?
Kalkınmakta olan ve nüfusu artan bir ülke olması nedeniyle Türkiye’nin enerji tüketimi hızla artmaktadır. Bu bilinçsizce tüketim; Doğal kaynakların bilinçsizce ve büyük bir hızla tüketilmeye başlamasına , Çevrenin kirlenmesine, Enerji için yüksek miktarda para ödenmesine neden olmuştur.

12 ENERJİYİ NİÇİN VERİMLİ KULLANMALIYIZ?
Ekonomik üretimin ana unsuru olan ve hayat kalitemizi iyileştiren enerjinin kullanımından vazgeçemeyeceğimize göre ENERJİYİ VERİMLİ KULLANALIM.

13 AYDINLATMADA ENERJİ TASARRUF NOKTALARI

14 Enerji Yönetimi ve Tasarruf Yöntemleri
Mevcut lambaları enerji verimli lambalarla değiştirin. Proses aydınlatmasında flüoresan ve cıva buharlı lambaları, yüksek basınçlı sodyum lambalarla değiştirin.

15 Enerji Yönetimi ve Tasarruf Yöntemleri
Gecede çalışan işletmelerde daha az insanın girip çıktığı bölümlerdeki iklimlendirme ünitelerini aydınlatma sistemlerini ayarlayın. Gerekmediği zamanlarda egzoz fanlarını,fırınları,motorları vb. kapatın.

16 EVDE AYDINLATMA Evimizdeki aydınlatma sistemleri enerji tasarrufunda büyük yere sahiptir. Evlerimizde iki tip aydınlatma lambası kullanmaktayız. Bunlar akkor flamanlı ve kompakt fluoresan ampuller. Eğer evimizde kompakt fluoresan ampuller kullanırsak aydınlatmada enerji tasarrufumuz %80 lere ulaşabilir.

17 EVDE AYDINLATMA Akkor lamba yerine fluoresan ampul kullanmak Türkiye genelinde ayda 1 milyar 120 milyon kWh’lık bir tasarruf anlamına geliyor.

18 EVDE AYDINLATMA Dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Dekoratif amaçlı kullanılan avize türü aydınlatma araçları akkor lambalarla çalışır ve çok enerji harcar. - Güneş alımı kötü olan evlerde lambalar daha uzun süre açık kalmakta bu da enerji sarfiyatını artırmaktadır.

19 EVDE AYDINLATMA Dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Duvarların açık renklere boyanması aydınlatma oranını artırır. - Lambalar temiz tutulmalı, tozlanan lambalar silinmelidir.

20 ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ
Elektrikli ev aletleri düzgün kullanılabilirse yüksek oranda enerji tasarrufu sağlanabilir. - Buz dolaplarınızı sobalardan veya kalorifer peteklerinden uzak tutun.

21 ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ
- Televizyon VCD veya uydu alıcı gibi uykuda bekleme (kumandadan kapanma) özelliği bulunan cihazların fişi çekilmelidir. Elektronik cihazlar kumandadan kapatılsa da normal miktarın %5 i kadar elektrik enerjisi harcar

22 ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ
Ütü kullanırken işiniz bitmeden birkaç dakika önce fişi çekerek mevcut ısıyı bir süre daha kullanabilirsiniz. 1500w bir ütüden 5dk tasarruf etmek 15 watt bir ampul’ün 100 saat bedava çalıştırmak demektir. Fırsatınız varsa çamaşırlarınızı güneşte kurutun ayrıca çamaşır makineleri en fazla suyu ısıtırken elektrik harcarlar bu sebeple mümkünse yıkama işlemini düşük sıcaklıklarda yapın.

23 ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ
Yaptığınız yemek fazla değilse veya kalabalık bir aile değilseniz küçük fırın kullanın. Mikrodalga fırınları tercih edin; mikro dalga fırınlarda pişirme 2-10 dakika, ısıtma ise saniyede gerçekleşir. Böylece % tasarruf yapmış olursunuz.

24 ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ
Bulaşık makinelerinin yaz aylarında sabah veya akşam kullanılmasının ısı ve nemi azaltacağı ve bununda olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. - Elektrikli süpürgelerin torbalarının değiştirilmesi ve filtrelerinin temizlenmesi enerji sarfiyatını önlemektedir. - Çok büyük ekran televizyonlar fazla enerji harcamaktadır. 37 ekran tv ler ortalama 60 watt harcarken 70 ekran bir tv yaklaşık 100 watt harcar.

25 YAKIT TASARRUFU, Enerji tüketimimizin %82 si ısıtma için kullanılmaktadır.Isı yalıtım önlemlerinin alınması ile bu kayıplar azaltılabilir. Binaların yalıtımı ile %25 den %50 ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür.

26 DÜNYA’DA ENERJİ TÜKETİMİ
Dünya’da enerji tüketiminin bu şekilde devam etmesi sonucunda 2020 yılında fosil yakıt kaynaklarının yarısının tükenmiş olacağı tahmin edilmektedir.Fosil kaynaklar, sadece yakıt olarak değil aynı zamanda başta ilaç olmak üzere kimya sektöründe pek çok alanda kullanılmaktadır.Bu yönü ile de korunması en azından tüketiminin azaltılması önemlidir.

27 BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI
Türkiye ile Almanya arasında teknik işbirliği çerçevesinde binalarda Enerjinin Etkin Kullanımı alanında (Binalarda enerjinin verimli kullanılması Erzurum ilinde uygulama) adlı proje Kasım 2002’de başlatılmıştır.

28 ÜZGÜN BİR AİLE Bu yalıtımsız evde oturan aile Kış aylarında konforlu bir ısınma sağlamadıkları daha fazla yakıt kullandıkları daha fazla para ödedikleri ve bacalardan çevreye o oranda daha fazla emisyon attıkları için endişeliler.

29 MUTLU BİR AİLE Bu yalıtımlı evde oturan aile Kış aylarını konforlu geçirdikleri, Daha az yakıt kullandıkları, Bunun için daha az para ödedikleri ve Bacalardan çevreye o oranda daha az emisyon attıkları için mutlular.

30 NEDEN BİZ DE MUTLU BİR AİLE OLMAYALIM?


"ENERJİ TASARRUFU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları