Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİŞİMCİ MARTILAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİŞİMCİ MARTILAR."— Sunum transkripti:

1 BİLİŞİMCİ MARTILAR

2 PROJE BAŞLIĞI: “EROZYONLA MÜCDELE VE AĞAÇLANDIRMA”
GRUP ADI: “TOPRAK ANA” GRUP SLOGANI: EROZYON MUSİBET, TOPRAK BEREKETTİR OLUŞUM TARİHİ: GRUP LİDERİ: GAMZE AKBAŞ GRUP ÜYELERİ: SEDAÖZ A.MURAT ÜNSAL ALİ ERBAŞ UTKUCAN IŞIK BURAK SALİH YASEMİN ŞARKLI Ortalama yaş: 13 yaş Toplantı Yer ve Zamanı:BT Sınıfı 2 tarihinden itibaren cuma ve salı günleri toplandık.

3 EROZYON NEDİR? Erozyon (toprak aşınımı), toprağın aşınmasını önleyen bitki örtüsünün yok edilmesi sonucu koruyucu örtüden yoksun kalan toprağın su ve rüzgarın etkisiyle aşınması ve taşınması olayıdır. EROZYONUN ÇEŞİTLERİ 1- Su Erozyonu 2- Çığlar 3- Rüzgar Erozyonu

4 BU PROJEYE NASIL BAŞLADIK?
ÖĞRETMENİMİZ, WEB/ BİLİŞİMCİ MARTILAR PROGRAM BÜNYESİNDE BİR PROJE YARIŞMASI DÜZENLENDİĞİ KONUSUNDA BİZLERİ BİLGİLENDİRDİLER.BİZLERDE ÖĞRETMENLER VE ARKADAŞLARIMIZLA HALKAMIZI OLUŞTURUP BİLİŞİMCİ MARTILAR EĞİTİM CD SİNİ İZLEDİK.BEYİN FIRTINASI  YAPARAK PROJE KONULARINI BELİRLEDİK.YAPILAN OYLAMA SONUCUNDA TESPİT EDİLEN KONULARDAN  "EROZYONLA MÜCADELE VE AĞAÇLANDIRMA KONUSUNU " PROJEMİZİN KONUSU OLMASINA KARAR VERDİK. 

5 PROJEDEKİ HEDEFİMİZ 1)  ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ ÇEVRE SORUNLARINDAN BİRİSİ OLAN EROZYON TEHLİKESİNE İNSANLARIN DİKKATİNİ ÇEKMEK.     2)  ÜLKEMİZİN HIZLA ÇÖLLEŞTİĞİNİ VE BERABERİNDE AÇLIK, SEFALET,SUSUZLUK VE GÖÇ GİBİ  BİRÇOK SORUNU DA BÜNYESİNDE BARINDIRDIĞINI ANLATMAK.     3)  BAŞTA KÜRESEL ISINMA OLMAK ÜZERE EROZYONLA MÜCADELEDE EN ETKİLİ YÖNTEMİN AĞAÇLANDIRMA OLDUĞUNU VURGULAMAK.     4)  AĞAÇLANDIRMA FAALİYETLERİ VE ORMANLARIMIZIN KORUNMASI HUSUSLARINDA KAMUOYUNU BİLİNÇLENDİRMEK.

6 PROJE AŞAMALARI Projeyi kararlaştırma Proje hakkında eğitim alma
Gruplar oluşturma Röportajlar Web sitesi tasarlama ve dizayn Slayt show hazırlama Projeyi paylaşma

7 GÜNLÜK Projeye katılacak öğrencilerin seçimi yapıldı.Listedeki öğrenciler için proje ekibi oluşturuldu. Bilişim Martıları Eğitim cd ’si grup üyeleri tarafından toplu olarak izlendi. Halka elemanları saat da BT sınıfı 2’de toplandı. Öğrenciler daha önce dağıtılan konular üzerinde araştırmalarına devam ettiler. Halka elemanları 10.15’te BT sınıfı 2’de toplandı.Balık kılçığı hazırlandı. Halka elemanları 9.30'da BT sınıfı 2’de toplandı.Balık kılçığında düzeltmeler yapıldı. Portföy yöneticimiz Gökçehan KESKİN okulumuzdan ayrılmıştır.Onun yerine halka elemanları Betül DARENDELİ’yi portföy yöneticiliğine getirdi.Seçim oylamayla yapılmıştır.

8 Halka elemanları BT sınıfı 2’de toplandı. Toplantıda aşağıdaki kararlar alındı. Yapılacak çalışmalar Anket, Mülakat, Gözlem, Seminer, Broşür,Pankart Ağaç dikme kampanyalar Ziyaret ve geziler a)Belediye Başkanlığı Halka elemanları BT sınıfı 2’de toplandı. Anket soruları hazırlandı.Anketin taslağını hazırlayıp Word’e geçirdik.Anket hazırlandığında çıktısı alındı.Yeteri kadar çoğaltıldı.. Anketleri İsmet İnönü İ.Ö.O(okulumuz),Çankırı Lisesi,Selahattin İnal Güzel Sanatlar Lisesi,Endüstri Meslek Lisesi,Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerine ve halkımıza uyguladık. Rehberlik dersinde 8.sınıf öğrencilerini okulumuzun çok amaçlı salonuna topladık. “Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma” ile ilgili bilgi verdik.Öğrencileri ağaç dikimiyle ilgili bilgilendirdik.

9 Anket sonuçları değerlendirildi. Halka elemanları okul bahçesinde toplanıp Orman İşletme Müdürlüğü’ne gitmek üzere Halka Lideri Öğretmenleri ve Koordinatör Öğretmenleriyle yola çıktı. Orman İşletme Müdürlüğü’nde müdürlüğün yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi edindik.Seminerimizde öğrencilere ağaç dikimini göstermek amacıyla birkaç tane ağaç aldık. Mustafa Özgür TEKE öğretmenimizin askerliği nedeniyle bizden ayrıldı.Bu nedenle Ayşe AYVAT öğretmenimizin yardımıyla projeye devam etmekteyiz. Yeni öğretmenimizle tanışıp onu proje hakkında bilgilendirdik. Sitemizin son halini hazırlamak için toplandık.Bir takım eksikliklerimiz olduğunu fark ettik.Bunlar üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.

10 Yeni bir Powerpoint programı hazırladık.Bu sunuda bugüne kadar yaptığımız her şeyi işledik.Tüm halka elemanları katkıda bulundu. Okulumuz anasınıfı öğrencilerine ağaçlandırma konusunda bilgiler verildi.Fidan temini için Çankırı Fidanlık Müdürlüğü’ne gidilmesi kararlaştırıldı. İlimiz Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri ile okul bahçesine fidan dikimi konusunda görüşmeler yapıldı Bilişimci martılar grubu halka elemanları ilimiz Ticaret Meslek Lisesi bahçesine 7-8 yaşlı sedir ve 5 yaşlı doğu ladini fidanlarını dikimini yaptılar. Fidanların dikimi sırasında okul öğrencilerine doğru fidan dikimi ile ilgili bilgi verdik. İlimiz Belediye Başkanını ziyaret ederek projemiz ve ilimizde yaptığımız çalışmalar hakkında kendisini bilgilendirdik.İlerde yapacağımız çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunduk.

11 Okulumuz Anasınıfı öğrencilerine uygulamalı olarak fidan diktirildi. Daha önce diktiğimiz fidanları sulama, çapalama ve benzeri bakımları yapıldı. Yerel basında çıkan proje çalışmaları ile ilgili belgeler (dökümanlar) üzerine konuşuldu. Bugüne kadar yapılan proje çalışmalarını genel değerlendirilmesi yapıldı. Web Sayfasıyla ilgili çalışmalarımız değerlendirildi , belirlenen eksikleri giderici çalışmalar yapıldı Web sitemizi yayınladık.

12 BALIK KILÇIĞI

13 Evet Hayır BİLMİYORUM 1)Bölgemizde erozyon var mıdır? 2)Erozyonla mücadele konusunda sizce en etkili yöntem nedir? 3)Bölgemizde ağaçlandırma konusunda yapılan çalışmaları yeterli buluyor musunuz? 4)Bugüne kadar hiç ağaç diktiniz mi? 5)Kamu ve/veya yerel kuruluşların düzenlediği ağaçlandırma çalışmalarına hiç katıldınız mı? 6) İlimizde ağaçlandırma kampanyası düzenlenirse katılır mısınız? 7)Ağaçlandırma çalışması olsa nasıl destek sağlarsınız?

14 SONUÇ Erozyonla mücadele konusunu sosyal-idari ve teknik olarak ele almak gerekir. O nedenle;    Erozyon riskinin yüksek olduğu yerlerde tarımın yapılmaması. Bu bölgenin mera olarak bırakılması ve ağaçlandırılması.     Arazinin meyil durumuna göre toprağın işlenmesi ve sulamanın önlenmesi. (Salma sulama yerine damla şeklinde sulama gibi.)   Mera alanlarının denetim altına alınması ve genişletilmesi. ÖRNEK: Aşırı otlatmanın yapılmaması. Mera ve otlaklarda parsel çalışmalarına gidilerek arazinin dönüşümlü otlatılması. İlkbahar aylarında ve özellikle yağışlardan hemen sonra otlatmanın yapılmaması.    Ormanların tahrip edilmesine ve yangınlara karşı gerekli tedbirlerin alınması.    Keçi besiciliğine izin verilmemesi yada sınırlı sayıda tutulması.    Doğal bitki örtüsünün tahrip edilmemesi için yöre halkına alternatif tarım ürünlerinin sunulması. (Örn: Arıcılık gibi.)   Ağaçlandırmanın hızlandırılması. Bunun içinde şunlar yapılabilir. ·      

15 · Eğitimle birlikte doğa bilincinin duyuşsal anlamda kazandırılması.
Her şeyden önce eğitime ağırlık verilmeli. İnsanların  eğitilmediği yerde erozyonla mücadelede başarı sağlanamaz. Birincil hedef olarak ta kırsal yörelerden başlanmalı. ·       Eğitimle birlikte doğa bilincinin duyuşsal anlamda kazandırılması. ·       Kişi, kurum  yada kuruluşların ağaçlandırma çalışmalarına teşvik edilerek özel orman alanlarının oluşturulması. (Böylece giderlerin, gelir vergisinden muaf tutulması.) ·       Ağaç bayramlarının düzenli olarak festival havasında yapılması ve bunun içinde ulaşım, yiyecek vb. her türlü kolaylığın sağlanması. ·       Merkezi ve yerel yönetimlere  geniş yetkilerin verilmesi. Mesela: Okullardan mezun olacak öğrencilerin diplomalarını alması için tahsis edilen alana ağaç dikmelerinin zorunlu  hale getirilmesi, yeni doğan çocuğa nüfus cüzdanı alabilmek için ağaç dikmelerinin zorunlu hale getirilmesi gibi. ·       Herhangi bir nedenle ( yol, köprü vb. ) inşaat ruhsatı alınabilmesi için belirlenen miktarda ağaç dikmenin zorunlu hale getirilmesi ve kendi mülkiyeti dahi olsa eğer arazi üzerinde ağaç varsa bu ağaçların sayımının yapılıp tahsis edilen alana ağaç dikilmesi şartıyla bu kişilere inşaat ruhsatının verilmesi gibi yaptırımlar uygulanabilir.


"BİLİŞİMCİ MARTILAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları