Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUĞUMUZA NASIL DAVRANMALIYIZ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUĞUMUZA NASIL DAVRANMALIYIZ?"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUĞUMUZA NASIL DAVRANMALIYIZ?

2 BAŞLARKEN… Çocuklarımız bizim için ne kadar önemli?
Onlar için neler yapıyoruz? Gelecekleri için planlarınız var mı? Çocuklarınızı yeterince anlıyor musunuz? Verdiğiniz mesajlar yapıcı mı? Ebeveynler olarak örnek bir model misiniz?

3 ÇOCUĞUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
0 – 2 YAŞ BEBEKLİK DÖNEMİ 2 – 6 OYUN DÖNEMİ 6 – 12 OKUL DÖNEMİ 12 – 18 ERGENLİK DÖNEMLER BEDENSEL GELİŞİM ZİHİNSEL GELİŞİM PSİKOLOJİK GELİŞİM SOSYAL GELİŞİM

4 "ÇOCUĞUNUZLA KONUŞUYOR MUSUNUZ?” "TABİ ÇOCUĞUMLA KONUŞUYORUM. "
ACABA BU KONUŞMANIN NE KADARINDA; DIR DIR ETMEK, HATIRLATMAK, KANDIRMAK, TEHDİT ETMEK, DERS VERMEK, ÖĞÜT VERMEK, SORGULAMAK, ELEŞTİRMEK, KÜÇÜK DÜŞÜRMEK, KARIŞMAK VARDIR? NE KADAR İYİ NİYETLİ OLURSA OLSUN,BU YÖNTEMLER İLETİŞİMİ KESER.

5 ÇOCUĞU DOĞRU YETİŞTİRMENİN YOLU YETİŞKİN İNSANA DOĞRU DAVRANMANIN YOLUYLA AYNIDIR.

6 ÇOCUKLAR DUYGULARINI DİLE GETİRDİKLERİ ZAMAN TAKINDIĞIMIZ TAVIRLAR;
KOMUTAN TAVRI Bu roldeki anne baba her şeyi kontrol etmesi gerektiğine inanır ve çocuğa derhal toparlanıp olumsuz duygulardan kurtulmasını söyler. Komutan anne baba, emir ve tehdit yolu ile duruma hakimdir.

7 AHLAKÇI TAVIR Bu anne baba "Böyle yapmalısın"
"Şöyle yapmamalısın" ile çocuğunun "uygun" hisler içinde olmasını sağlamaya çalışır.

8 HER ŞEYİ BİLEN TAVIR Bu roldeki anne babalar, yaş ve deneyimlerinden dolayı yaşamın bütün sorularının doğru yanıtlarını bildiklerine inanırlar. Öğüt verirler, konferans çekerler, çocuğun mantığına hitap etmeye ve kendilerinin ne kadar üstün olduklarını göstermeye çalışırlar.

9 SAVCI TAVRI Bu anne babaya göre çocuk baştan suçludur. Savcı anne baba kendisinin her zaman haklı, çocuğun ise haksız olduğunu kanıtlamaya hazırdır. ELEŞTİRMEN TAVRI Bu roldeki anne baba da diğerleri gibi haklı olduğunu kanıtlamaya heveslidir. Ama eleştirmen değişik bir tarz uygular- çocukla alay eder, ad takar, iğneler veya onu küçük düşürmek için şakalar yapar.

10 PSİKOLOG TAVIR Psikolog tavırlı anne babalar sorunu analiz etmeye çalışır. En iyi niyetiyle bütün ayrıntıları öğrenmeye çabalar; amacı, çocuğu doğru yola götürecek çözümü saptayacak bilgiyi edinmektir. sorunu saptar, analiz eder ve sorgular.

11 TESELLİ EDİCİ TAVIR Bu roldeki anne babalar çocuğun duygularını önemsemeyerek sorunu hafife alırlar. Rahatlatıcı bir söz kullanarak, sırt sıvazlayarak ve (işler yolunda olmamasına rağmen) her şey yolundaymış gibi davranarak, kaygı ve endişeleri yok edeceklerine inanırlar.

12 KARŞILIKLI SEVGİ, SAYGI VE
Etkili Bir Dinlemede; KARŞILIKLI SEVGİ, SAYGI VE KABULLENME OLMALIDIR.

13 ANNE BABA VE ÇOCUKLAR; DUYGU, DÜŞÜNCE VE HİSLERİNİ, REDDEDİLME KORKUSU OLMADAN DÜRÜSTÇE VE AÇIKÇA İFADE EDEBİLMELİDİRLER. ÇOCUKLARINIZ İLE AYNI FİKİRDE OLMAYABİLİRSİNİZ, AMA ONLARIN HİSLERİNİ KABUL ETTİĞİNİZİ BİLDİREBİLİRSİNİZ.

14 SES TONUNUZ VE SÖZCÜKLERİNİZ İLE ÇOCUKLARINIZI OLDUKLARI GİBİ KABUL ETTİĞİNİZİ GÖSTEREBİLİRSİNİZ.
ETKİLİ BİR DİNLEYİCİ OLABİLMEK İÇİN DİKKATİNİZİ YOĞUNLAŞTIRMANIZ GEREKİR. "DİNLİYORUM" DİYEN BİR VÜCUT DİLİ VE GÖZ TEMASI SÖZ KONUSUDUR. İYİ BİR DİNLEME BAZEN SESSİZLİK, BAZEN TEPKİ GEREKTİREBİLİR.

15 YANSITICI DİNLEME; ÇOCUĞUN HİSSETTİĞİNİ VE DEMEK İSTEDİĞİNİ ANLAMAK VE BUNU ONA BİLDİRMEKTİR. BÖYLECE ÇOCUK KENDİSİNİ ANLAŞILMIŞ VE KABUL EDİLMİŞ HİSSEDECEKTİR. Çocuk: "Öğretmen çok haksız davranıyor! Bu dersten kalacağım galiba!” Anne: "Kızgın görünüyorsun. Düş kırıklığına uğramış ve büsbütün vazgeçmiş gibisin."

16 İNSANLAR ARASI İLETİŞİM, KAPALI VE AÇIK TEPKİLERLE GERÇEKLEŞEBİLİR.
KAPALI TEPKİ; Dinleyen, kabul etme ve anlama isteksizliğini belirterek çocuğun hislerini reddeder. Kapalı tepki iletişimi keser. AÇIK TEPKİ; Dinleyen, çocuğun hislerini ve söylediklerini kabul ettiğini ve anladığını belirterek onun bu hislere sahip olma hakkını tanır.

17 Çocuk: “Arkadaşlarım benimle oynamaya gelmediler
Çocuk: “Arkadaşlarım benimle oynamaya gelmediler! Şimdi ben ne yapacağım?” KAPALI TEPKİ: "İşler her zaman istediğimiz gibi olmuyor. Hayat böyle işte!" AÇIK TEPKİ: "Arkadaşlarının seni dışladıklarını düşünüyorsun galiba."

18 ÇOCUĞUN SÖZÜ KAPALI TEPKİ AÇIK TEPKİ
BİR DAHA ONUNLA OYNAMAYACAĞIM O KADAR ÜSTÜNDE DURMA! İSTEYEREK YAPMAMIŞTIR ARKADAŞINA KIZMIŞ GÖRÜNÜYORSUN BU SANA ZOR GELİYOR GALİBA? ÖYLE SÖYLEME! DAHA YENİ BAŞLADIN! BECEREMİYORUM! RESMİNDEN ÇOK MEMNUN GÖRÜNÜYORSUN ÇOK GÜZEL... ŞİMDİ BİRAZ İŞİM VAR... RESMİME BAKIN! BENİMLE BÖYLE KONUŞMAYA NASIL CESARET EDERSİN BANA KIZMIŞ GÖRÜNÜYORSUN SEN DÜNYANIN EN KÖTÜ ANNESİSİN

19 ÇOCUĞUNUZA MODEL OLMALISINIZ !

20 HAYATINIZI RENKLENDİRİN
MUTLU BİR AİLE ORTAMI OLUŞTURMAK İÇİN YAPACAKLARIMIZ… HAYATINIZI RENKLENDİRİN Ailece sinema, Tiyatro vb. gidin. Eğitim Seminerlerine Katılın Gezi - Spor – Etkinlik (Okul programları, Sergi ve kültürel etkinlikler) Yumuşak huylu olun (Hilm) Güzel sözlerle iletişim kurun, samimiyetini hissettirin Yatarken kitap okuyun, gece yorganını örtün, sabahleyin süt ile kaldırın… Örnek Olduğunuzu unutmayın. Neşe – Eğlence – Seviyeli mizah Telefonlaşma (Arayın ki aranılasınız) Özel günleri unutmayın. (Evlilik yıl dönümü, doğum günü, bayramlar vs… ) Mutlukları ve acıları paylaşma Yemeğe çıkın –Beklentileri yemekte dinleyin.) Aile meclisi oluşturun…

21 üslup ve diksiyona önem verin.
MUTLU BİR AİLE ORTAMI OLUŞTURMAK İÇİN YAPACAKLARIMIZ… EMPATİ KURUN = EQ (Karşılıklı anlayış) 1- Sıcak ve içten olun. 2- Kullanılan dile, Ses tonunuza, üslup ve diksiyona önem verin. - Dostca ve candan, - Resmi mi ve Soğuk olunmamalı; - Umursamaz (sana ayıracak zamanım yok dercesine) olmamalı?

22 MUTLU BİR AİLE ORTAMI OLUŞTURMAK İÇİN YAPACAKLARIMIZ…
ÇOCUĞUNUZU DİNLEYEREK ONA DEĞER VERDİĞİNİZİ GÖSTERİN 1- Samimi bir havada ilgilerini ve projelerini konuşun. 2- Onun dertleriyle dertlendiğinizi hissettirin. 3- Sizlerden beklentilerini öğrenin ***. 4- Dinlerken göz kontağı kurmayı ihmal etmeyin. - Dostça ve candan dinleyin… - Asla umursamaz tavır takınmayın. (sana ayıracak zamanım yok dercesine)

23 MUTLU BİR AİLE ORTAMI OLUŞTURMAK İÇİN YAPACAKLARIMIZ…
ŞİKAYETLERİNE ve BEKLENTİLERİNE YAPICI ÇÖZÜM ÜRETİN

24 ÇOCUKLARINIZLA ARANIZDAKİ DUVARLARI KALDIRIN…
ONLARI ANLAMAYA YÖNELİK ÇABA SARFEDELİM…

25 ÖZGÜVEN NEDİR ? İNSANIN KENDİSİNE HER YÖNDEN GÜVENİP KENDİNİ DEĞERLİ HİSSETMESİDİR. ÖZGÜVENİ YETERLİ OLAN İNSAN KENDİ BAŞINA İŞ YAPABİLME YETENEĞİNE DE SAHİPTİR.

26 ÖZGÜVEN KAZANDIRILMASINDA ÖNEMLİ KONULAR
SEVGİ GÜVEN SAYGI MODEL İLİŞKİLER DESTEK ÖDÜLLER Çocuklarımızın gereksinimlerini karşılayabilmek için kendimizi değiştirmemiz gerekir. Ancak bu değişimin bedelini ödemeye hazır olduğumuzda çocuklarımızın istediği ana-babalar olabiliriz.

27 ÇOCUKTA ÖZGÜVEN OLUŞMASINI ENGELLEYEN ETKENLER
Çok yüksek beklentiler Olumsuz beklentiler Öğrenilmiş acizlik Çifte standart ÇOCUKTA ÖZGÜVENİ GELİŞTİREN ETKENLER Geniş bir mekan Çocukları oldukları gibi kabul etmek Çocukların güzel yanlarını da görmek Onlara güvenmek gereklidir.

28 = ÖZGÜVEN ÇOCUĞUNUZUN; KENDİNİ SEVMESİ KENDİNİ TANIMASI
HEDEF BELİRLEMESİ OLUMLU DÜŞÜNMESİ = ÖZGÜVEN

29 ÇOCUĞUN OLUMLU DÜŞÜNMESİ Güzel gören güzel düşünür.
Güzel düşünen hayatından lezzet alır.

30 Mal kaybeden bir şey kaybetmiştir.
Onurunu kaybeden bir çok şeyini kaybetmiştir. Cesaretini kaybeden herşeyini kaybetmiştir.

31

32 NEREDE YANLIŞ YAPIYORUZ

33

34 GEREKTİĞİNDE YARDIM ALIN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN YANGINDA ÖNCE KURTARILACAK

35 SONUÇ OLARAK ÖĞRENDİM Kİ… Öğrendim ki... Kimseyi sizi sevmeye zorlayamazsınız. Kendinizi sevilecek insan yapabilirsiniz, Öğrendim ki... Güveni geliştirmek yıllar alıyor, Yıkmak içinse bir dakika yetiyor. Öğrendim ki... Hayatında nelere sahip olduğun değil Kimlerle olduğun önemli. Öğrendim ki... Kendini en iyilerle kıyaslamak değil Kendi en iyinle kıyaslamak sonuç getirir. Öğrendim ki... İnsanların başına ne geldiği değil O durumda ne yaptıkları önemli. Öğrendim ki... Ne kadar küçük dilimlersen dilimle Her işin iki yüzü var. Öğrendim ki... Dostluk ta insanlık gibi sevgiyle beslenirmiş…

36 TEŞEKKÜRLER

37 Hoşca bak zatına kim zübde-i alemsin sen,
Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen. Şeyh GALİP


"ÇOCUĞUMUZA NASIL DAVRANMALIYIZ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları