Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇIĞ Dağlık alanların dik yamaçlarında, fazla kar yağışından sonra ortaya çıkan kar tabakasının harekete geçmesine " çığ" denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇIĞ Dağlık alanların dik yamaçlarında, fazla kar yağışından sonra ortaya çıkan kar tabakasının harekete geçmesine " çığ" denir."— Sunum transkripti:

1 ÇIĞ Dağlık alanların dik yamaçlarında, fazla kar yağışından sonra ortaya çıkan kar tabakasının harekete geçmesine " çığ" denir.

2 ÇIĞIN OLUŞMASINI HIZLANDIRAN OLAYLAR

3 TÜRKİYE ÇIĞ DAĞILIM HARİTASI

4 Gevşek kar çığları, Tabaka kar çığları, Toz kar çığları .
ÇIĞ ÇEŞİTLERİ Gevşek kar çığları, Tabaka kar çığları, Toz kar çığları .

5 GEVŞEK ÇIĞ: Eğim 50 dereceye ulaştığında kar birbirine tutunamaz hale gelir ve yer çekimden dolayı gerilim iç tabakanın dayanıklılığından fazla olduğunda çığ oluşur.

6 TABAKA KAR ÇIĞLARI: Sıkışmış kar tabakasının üstünü yağan yeni kar, rüzgar ile sıkışan kar, eridikten sonra tekrar donan yüzey, ve ezilip tabaka kara dönüşen kayak pistleri Tabaka kar çığına yol açar.

7 TOZ KAR ÇIĞI Çok ender olur ve kurtuluş şansı yoktur saatte 360 km hızla ilerler ve taneciklerin ciğere dolması sonucu ölüm meydana gelir.

8 ÇIĞI OLUŞTURAN SEBEPLER
Yamacın eğimi, Yamaç profili, Yamacın yönü, Toprak ve bitki örtüsü, Yeryüzünün genel özellikleri, Karın niteliği, Hava koşulları.

9 Çığdan nasıl kurtulabiliriz?
Çığ genellikle çok hızlı gelişir ve hareket eder. Bu nedenle, çığın oluşması fark edildikten sonra mümkün olduğunca hızlı ve soğukkanlı olunmalıdır. Çığın başlangıç anından sonra, bina içinde değil dışarıda bulunuyorsanız; Çığ başladığında, çığın büyüklüğüne, hızına, patikanın genişliğine, etrafta bulunan araçlara ve var olan daha güvenli yerlere bağlı olarak, o alandan çok hızlı bir şekilde ayrılmaya karar verin.

10 Çığın daha yavaş ve yüksekliğinin az olduğu kenar kısımlarına ulaşmaya çalışın.
Bağırarak veya başka ses kaynaklarını kullanarak, diğer insanları uyarın. Eğer çığa yakalanmanız kesin ise veya o anda kayak yapıyorsanız, kayak batonlarını ve kayakları çıkarıp atın, sabit bir ağaç, kaya veya başka bir cisme tutunmaya çalışın.

11 Kırılmış ağaç ve kaya parçalarından uzak kalmaya veya korunmaya çalışın.
Yerden de destek alarak yüzme hareketi yaparak akan karın üstünde kalmaya çalışın. Ağzınızı sıkıca kapatın, mümkünse kafanız karın altında kaldığı anda uzun süre nefesinizi tutun. Önerilen başka bir yöntem de akış sırasında oturma pozisyonu almaktır. Bu yöntemde bacaklar ve kollar birbirlerine yapıştırılır ve çığ durmadan kısa süre önce, bacaklar ile yeri sertçe iterek kalkmaya çalışılır.

12 Çığ durmadan önce mutlaka bir elinizi ağız ve burnu kapatacak şekilde yüzünüzde, diğer elinizi de başınızın üzerinde (yüzeye doğru uzatarak) tutun ve kar altında kaldığınız zaman boyunca hayati önem taşıyacak olan nefes boşluğunu genişletin.

13 Bu arada başınızı sağa sola çevirerek boşluğu büyütebilirsiniz.
Hava kesesi, çok küçük olsa bile ağız ve burnun kar ile dolmaması demektir. Kesenin varlığı, kazazedenin her zaman kurtulma şansının olduğunu ümit etmesini sağlar.

14 Karda ses iletimi az olmasına rağmen, yüzeye yakın olduğunuzu hissediyorsanız bağırmak faydalı olur.
Bazı olaylar ve araştırmalar göstermiştir ki, sırt çantası taşıyan insanların çığın topuğu civarında yüzeyde kalma şansları, taşımayanlardan daha fazladır

15 GÜCÜNÜ KAYBEDENE KADAR ONU HİÇBİR ŞEY DURDURAMAZ

16 İŞTE SİZE GÜZEL AMA TEHLİKELİ BİR ÇIĞ FOTOĞRAFI

17 ÇIĞIN ZARARLARINI AZALTMAK İÇİN BAZI DURUMLARDA BİLGİLİ KİŞİLER TARAFINDA KONTROLLÜ BİR ŞEKİLDE ÇIĞLAR OLUŞTURULMAKTADIR.


"ÇIĞ Dağlık alanların dik yamaçlarında, fazla kar yağışından sonra ortaya çıkan kar tabakasının harekete geçmesine " çığ" denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları