Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5.ÜNİTE İYİ Kİ VAR ULAŞIM TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞMELER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5.ÜNİTE İYİ Kİ VAR ULAŞIM TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞMELER"— Sunum transkripti:

1 5.ÜNİTE İYİ Kİ VAR ULAŞIM TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞMELER

2 HAYDİ DÜŞÜNELİM? Eviniz ile okulunuz arasındaki mesafeyi ne kadar zamanda yürürsünüz?Bu mesafeyi taşıtla ne kadar zamanda alırsınız ULAŞIM ARAÇLARI GEÇMİŞ İLE GÜNÜMÜZ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILDIĞINDA AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİNDE DOĞRU KARŞILAŞTIRMA YAPILMIŞTIR? A)AT-OTOMOBİL B)AT ARABASI-TREN C)BİSİKLET-TRAKTÖR D)TREN-UÇAK GÜNÜMÜZDE KULLANILAN BAZI ULAŞIM ARAÇLARI UÇAK VAGON VAPUR TRAMVAY METRO DEMİR YOLU

3 ULAŞIM ARAÇLARI Ulaşım araçları,ürettiğimiz ürünlerin bir yerden başka bir yere zamanında ulaşmasını sağlar.Ulaşım araçları sadece ürün ve eşya taşımaz.Ayrıca insanların bir yerden bir yere gitmesini de kolaylaştırır. Yıl 1950 Ahmet Tekin,İstanbul-Ankara arasında yolcu taşıyan bir otobüs firmasında şofördür.Ahmet amcadan o yıllarda yaptığı bir yolculuğu dinliyoruz:

4 “Sabah saat İstanbul Topkapı otobüs terminalinde gürültü patırtı arasında bir yığın valiz ve çuvalı bagaja sıkıştırdım.Hava da oldukça sıcaktı.Yolculuğun bu sıcakta nasıl geçeceğini kara kara düşünüyordum.Zar zor 30 yolcu ile Ankara’ya doğru yola koyuldum.İstanbul’dan uzaklaştıkça yol kötüleşiyordu.Otobüs sağa sola yalpalanırken yolcular da tozdan,sıcaktan bitkin düşüyordu. Yolcu ve yük o kadar fazlaydı ki yokuşları çıkarken yolcular aşağı inip otobüsü itiyorlardı.Yolda şimdiki gibi dinlenme tesisi de yoktu.Nerde bir ağaç ya da çeşme görürsek yolcuların ısrarına dayanamayıp mola veriyorduk.Şimdi kaç defa mola verdiğimizi bile hatırlamıyorum.Ankara’ya vardığımızda saat olmuştu.

5 Çok şükür ki bu yolculuğu yazın yapıyorduk
Çok şükür ki bu yolculuğu yazın yapıyorduk.Bir de kış yolculuğunu düşünün.Halimiz perişandı.Oysa bugün öyle mi!”

6 İNSAN VE TEKNOLOJİ İnsanların, bilgi ve deneyimleri artıp teknoloji geliştikçe ulaşım şekilleri ve araçları da hızlı bir ilerleme kaydetmiştir.Ulaşım araçları günden güne daha güvenli, konforlu ve hızlı olmuştur. Günümüzde özellikle büyük şehirlerde çok çeşitli ulaşım araçları kullanılmaktadır.Örneğin bir tekstil firmasında dış ticaret sorumlusu olan Önder Bey, İstanbul Kozyatağı’nda oturmaktadır.Almanya’daki bir fuara katılacaktır.Sabah taksi ile Üsküdar’a vapur iskelesine gelir.Vapurla Eminönü’ne geçer.Tramvay ve metroyu kullanarak Atatürk Havalimanına ulaşır.Uçağa binip Almanya’ya gider. Türkiye’de ilk demir yolu 1866’d İzmir-Aydın arasına döşendi.

7 Topkapı Sarayı’nda bir telaş var.
Vezirler,zamanın padişhı Abdülaziz’e koşarak gelir. “Sultanım,yaptırdığınız demir yolu saraya dayandı.Saray yıkılabilir.” Sultan kendinden emn: “Demir yolu geçsin de isterse sırtımdan geçsin” der.

8 Yandak itemsili tablo, Halil Dikmen tarafından 1933 İnkılap Sergisi için yapılmıştır. Bu resmin aslını Ankara Resim Heykel Müzesinde görebilirsiniz

9 HEM DİNLRDİĞİNİZ HEM DE İZLEDİĞİNİZ İÇİN ÇOK THANK YOU


"5.ÜNİTE İYİ Kİ VAR ULAŞIM TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞMELER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları