Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ESPİYE YUNUS EMRE ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ESPİYE YUNUS EMRE ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ"— Sunum transkripti:

1 ESPİYE YUNUS EMRE ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

2 “Üniversiteye giden yol”
Ders seçimi nedir? Öğrenciler orta öğretim sınıf sonunda daha sonraki yıllarda meslek seçimlerinde daha sağlıklı, isabetli ve kendilerine uygun kararlar verebilmek için başarılı ve istekli oldukları derslere yönlendirilirler. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

3 “Üniversiteye giden yol”
Böylece öğrenciler, istedikleri ve başarılı oldukları derslerde kendilerini geliştirerek kendilerine uygun mesleklere yönelirler. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

4 Ders seçimi neden yapılır?
Ders seçimi ile öğrenciler yetenekli ve istekli oldukları derslerde kendilerini geliştirme imkanı bulmakta, zorlandıkları ve başarısız oldukları dersler yerine yapabildikleri ve istekli oldukları derslere daha fazla zaman harcamaktadırlar. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

5 “Üniversiteye giden yol”
Böylelikle her meslek grubunda o meslek grubuna daha yatkın, istekli ve yetenekli bireyler yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

6 Ders seçimi ne zaman ve nasıl yapılır?
Öğrenciler, ilköğretimdeki yöneltme esas ve ölçütleri de dikkate alınarak kendisinin ve velisinin görüşü doğrultusunda ilgili müdür yardımcısı, sınıf rehber öğretmeni ve rehber öğretmen tarafından ilgi, istek, yetenek ve başarı durumlarına göre derslere yönlendirilir. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

7 “Üniversiteye giden yol”
Veli, sınıf rehber öğretmeni ve rehber öğretmenin işbirliği ile ders kesiminden itibaren haziran ayının son iş günü mesai bitimine kadar öğrencilerin derslerini seçmeleri sağlanır. Seçilen dersler, öğrenci veya velisi tarafından okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir. Ancak, öğrencinin isteği ve okulun şartları göz önünde bulundurularak ders yılının ilk haftası içinde de ders seçiminde değişiklik yapılabilir. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

8 “Üniversiteye giden yol”
Ders açılması Seçmeli Dersin Eğitim-Öğretime Açılması Madde 12 —  (Değişik :  /27692 RG) Seçmeli bir dersin okutulabilmesi için en az 10 öğrenci tarafından seçilmesi gerekir. Ancak, okulun imkânlarının uygun olması durumunda, il ya da ilçe millî eğitim müdürünün onayı ile en az 6 öğrencinin seçtiği dersler de okutulabilir. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

9 Ders seçimi yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir?
Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

10 “Üniversiteye giden yol”
1. Kural Seçilmesi düşünülen ders hem istenilen hem de yapılabilen, başarılabilen bir ders olmalıdır. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

11 “Üniversiteye giden yol”
2. Kural Tercih edilmesi düşünülen mesleğin paralelinde ders seçimi yapılmalıdır. Çünkü ders seçimi bir bakıma meslek de seçmek demektir. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

12 “Üniversiteye giden yol”
3. Kural Ders seçimi yapılırken çevrenin beklentileri ve söylemleri yerine bireyin ilgi, istek ve yetenek durumu dikkate alınmalıdır. Aksi halde bireye uygun olmayan bir karar bireyin yaşantısını olumsuz etkileyebilir. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

13 Hangi dersler seçilirse hangi bölümler tercih edebilir?
Fen Grubu Meslekler TIP FAKÜLTESİ MAT ,FİZ, BİY, KİMYA TÜM MÜHENDİSLİKLER DİŞ HEKİMLİĞİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ HEMŞİRELİK ECZACILIK MİMARLIK vs... Türkçe Matematik Grubu Meslekler HUKUK KAMU YÖNETİMİ ULUSLAR ARASI İLİŞK. İŞLETME - İKTİSAT PSİKOLOJİ - REHBERLİK SINIF ÖĞRETMENLİĞİ FELSEFE, SOSYOLOJİ BANKACILIK, FİNANS vs... Rehberlik Servisi

14 Hangi dersleri seçerse hangi bölümleri tercih edebilir?
Sözel Grubu Meslekler BASIN YAYIN TÜRK DİLİ EDB.ÖĞRT TÜRKÇE ÖĞRT. TARİH, COĞRAFYA SOSYAL BİLG. ÖĞRT HALKLA İLİŞKİLER RADYO - TV, GAZETECİ İLAHİYAT vs… Yabancı Dil Grubu Meslekler MÜTERCİMLİK – TERCM. YABANCI DİL ÖĞRETMENLİKLERİ ULUSLAR ARASI TİCARET ULUSLAR ARASI FİNANS TURİZM VE OTELCİLİK TURİST REHBERLİĞİ vs… Rehberlik Servisi

15 Yanlış ders seçimi = düşük sınav başarısı
Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

16 “Üniversiteye giden yol”
Bu sebeple seçilen derslerdeki meslekler iyice incelenmeli ve tercih edilmeyecek mesleklerin olduğu dersler tercih edilmemelidir. Yoksa sene kaybı, düşük sınav başarısı gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

17 Alan dışı ve alan içi kavramları geçerliliğini yitirmiştir.
Her öğrenci istediği dersi seçebilir istediği alandan sınava girebilir. Alan dışı ve alan içi kavramları geçerliliğini yitirmiştir. Rehberlik Servisi

18 Bölüm – Ders ilişkisi Bölüm Ders Hukuk Fak. Tm Tıp Fak. Say Tercüman
Y.Dil Halkla İlişkiler. Sözel Rehberlik Servisi

19 “Üniversiteye giden yol”
4. Kural Başarılı veya başarısız olunan derslere dikkat edilmelidir. Başarılı olunan, istenilen, sevilen derslerin yoğunlukla olduğu ders tercih edilmelidir. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

20 Başarılı olunan dersler ve seçilecek ders ilişkisi
Sayısal dersleri seçmek için hangi dersleriniz iyi olmalı? 1. Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Geometri Sözel dersleri seçmek için hangi dersleriniz iyi olmalı? 2. Edebiyat, Dil Anlatım, Tarih, Coğrafya Eşit Ağırlık dersleri seçmek için hangi dersleriniz iyi olmalı? 3. Matematik, Geometri, Edebiyat, Dil Anlatım Yabancı Dil dersleri seçmek için hangi dersleriniz iyi olmalı? 4. Yabancı Dil, Edebiyat, Dil Anlatım Rehberlik Servisi

21 “Üniversiteye giden yol”
5. Kural Ders seçecek öğrencinin kişilik yapısı da dikkate alınmalıdır. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

22 “Üniversiteye giden yol”
Meslek popüler olabilir. Ama kişiliğinize uygun değilse, iyi düşünün... Kan görmeye dayanamıyor ama Tıp okumak istediğini söylüyor. Aşırı derecede içe dönük ama uluslararası ilişkiler okumak istiyor. Konuşma problemi var ama hukuk okumak istiyor vs… Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

23 Kimlere danışılabilir? “Üniversiteye giden yol”
Ailenin fikri sorulmalı. Derslere giren öğretmenlerin kanaati sorulmalı. Rehberlik servisiyle görüşülmeli. Uygulanan testler ve meslekler hakkında bilgi alınmalı. Meslek sahipleriyle görüşülmeli. Tercih edilmesi düşünülen alanda okuyan üst sınıf öğrencileri ile görüşülmeli. Ama bu öğrenciler seviyeli, tutarlı ve güvenilir olmalı. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”

24 Ders seçiminde aileye düşen görev “Üniversiteye giden yol”
Aile, ders seçiminde çocuğa yol göstermeli ama sonuçta öğrencinin verdiği karara saygı göstermelidir. Ebeveynler bazen hayatta gerçekleştiremedikleri hedeflerini çocuklarında görmek isterler. Eğer bu hedefler çocuğun istemediği türden ise kesinlikle baskı yapılmamalıdır. “Bak Ahmet x dersini seçiyor. Sen niye o dersi seçmiyorsun şeklinde kıyaslamalardan kaçınılmalıdır. Çünkü herkesin yapabilecekleri, yetenek alanları birbirinden farklıdır. Rehberlik Servisi “Üniversiteye giden yol”


"ESPİYE YUNUS EMRE ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları