Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALAN SEÇİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALAN SEÇİMİ."— Sunum transkripti:

1 ALAN SEÇİMİ

2 ALAN SEÇMEK NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Alan seçimi hayat boyu sürecek mesleğin de seçimi anlamındadır. Üniversiteye girişte lisede öğrenim gördüğü alana uygun tercih yapanların “Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanları”farklı katsayılarla çarpılmaktadır. Meslek Liselerinde okuyan öğrenciler kendi alanlarında yüksek öğrenim görmeleri halinde “ek puan “ almaktadırlar.

3 YANLIŞ KIYILARDA YÜZMEYELİM!!!!!!!!!!
Yapacağımız yanlış bir alan seçimi üniversitede yanlış bölümlere, Hayatta yanlış atılımlara, Dolayısıyla mutsuz bir hayata yol açacaktır.

4 Sınavlarda alınan notlara, AOBP’ye Diploma puanına
Alan seçimi; Sınavlarda alınan notlara, AOBP’ye Diploma puanına Okulun ÖSS başarısına büyük etki yapmaktadır. Alan seçerken;

5 ALAN SEÇERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
İLGİLERİNİZ YETENEKLERİNİZ DEĞERLERİNİZ BAŞARI DURUMUNUZ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİZ YÜKSEK ÖĞRENİM KURUMLARI VE PUAN TÜRLERİNİ HESABA KATMALI VE BUNLARI GÖZÖNÜNDE BULUNDURARAK ALAN SEÇİMİNİNİZİ YAPMALISINIZ.

6 Alanınızı seçerken, gelecekte hangi mesleği seçeceğinizi göz önünde bulundurmalısınız.

7 ALAN SEÇİMİNİ NE ZAMAN YAPACAĞIZ?
Sınıf geçme Yönetmeliğinin 10.Maddesi gereğince ders bitiminden itibaren yeni ders yılının başlamasına kadar geçen sürede yapılır. Nakil veya değişikliklerde bu süre biraz uzayabilir.

8 ALAN SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
ANA-BABA ETKİSİ STATÜ ARKADAŞ ETKİSİ EKONOMİK FAKTÖRLER ÇEVRE ETKİSİ Seçeceğiniz alan kimin için önemli? En önemlisi tüm bunları göz önünde bulundurup kendiniz için ilgilerinize, yeteneğinize, değerlerinize, kişilik özelliklerinize, başarı durumunuza ve mesleklerin özelliklerine göre seçim yapmalısınız.

9 OKULUMUZDAKİ ALANLAR ALANLAR FEN BİLİMLERİ ALANI -SAYISAL
TÜRKÇE MATEMATİK ALANI -EŞİT AĞIRLIK SOSYAL BİLİMLER ALANI – SÖZEL YABANCI DİL - DİL

10 ALANA KAYNAKLIK EDEN DERSLER
FEN BİLİMLERİ MATEMATİK-FİZİK-KİMYA-BİYOLOJİ SOSYAL BİLİMLER DİL VE ANLATIM-TÜRK EDEBİYATI-TARİH-COĞRAFYA TÜRKÇE MATEMATİK DİL VE ANLATIM-TÜRK EDEBİYATI-MATEMATİK YABANCI DİL DİL VE ANLATIM-TÜRK EDEBİYATI-YABANCI DİL

11 Öğrenci; Alana kaynaklık eden derslerin her birinden başarılı ise istediği alana Alana kaynaklık eden derslerden başarısız dersi bulunmasına rağmen yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalaması en az 2,50 olanlar o alana Yukarıdaki şartları taşımayanlar,alana kaynaklık eden derslerin yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalamasının yüksek olduğu alana yönlendirilir

12 Fen Bilimleri

13 ÖSS - SAY Aktüerya Astronomi ve Uzay Bil. Bilgisayar Müh. Biyoloji Biyoloji Öğretmenliği Çevre Mühendisliği Diş Hekimliği Eczacılık Elek.-Elektronik Müh. Elektronik Müh. Endüstri Müh. Fen Bilgisi Öğr . Fizik Fizik Müh. Fizik Öğretmenliği İlköğretim Mat. Öğr . İşletme Müh. Kimya Kimya Müh. Kimya Öğretmenliği Matematik Matematik Müh. Matematik Öğr . Moleküler Biy .ve Gen. Sistem Mühendisliği Tekstil Mühendisliği Uçak Mühendisliği Uzay Mühendisliği

14 4 yıllık yükseköğretim programları (AOBP – 0,8)
Fen Bilimleri Alanı ile İlgili 4 yıllık yükseköğretim programları (AOBP – 0,8) ÖSS - SÖZ ÖSS - EA Ekonomi Ekonometri Felsefe Anaokulu Öğr . Felsefe Grubu Öğr . İç Mimarlık ve Çevre Tas. Görme Engelliler Öğr . İktisat İşitme Engelliler Öğr . İşletme Zihin Engelliler Öğr . İşletme – İktisat Sınıf Öğretmenliği Okul Öncesi Öğretmenliği Peyzaj mimarisi ve Kentsel tasarım Sağlık kurumları işlet.

15 Türkçe - Matematik

16 ÖSS - EA Antropoloji Avrupa Birliği İlişkileri Bankacılık
Çalış. Eko.ve End .İliş. Ekonometri Ekonomi Felsefe Felsefe Grubu Öğr . Hukuk İktisat İşletme İşletme – İktisat Maliye Psikoloji Sanat ve Sosyal Bil. Prog . Sınıf Öğretmenliği Siyaset Bil.ve Kamu Yön. Sosyoloji Turizm İşlet.ve Otelcilik Uluslar arası Finans Uluslar arası İlişkile Uluslar arası Ticaret Yönetim Bilişim Sis.

17 4 yıllık yükseköğretim programları (AOBP – 0,8)
Türkçe - Matematik Alanı ile İlgili 4 yıllık yükseköğretim programları (AOBP – 0,8) ÖSS - SÖZ ÖSS - SAY Aktüerya Anaokulu Öğr . Görme Eng . Öğr . Aktüerya Bilimleri İşitme Engel. Öğr . Bilgisayar Teknolojisi ve Zihin Eng . Öğr . Bilişim Sistemleri Reklamcılık ve Halkla Enformasyon Tekn . İlişkiler İlköğretim Mat. Öğr . Türk Dili ve Edebiyatı Türk Dili ve Edb . Öğr Matematik Türkçe Öğr . Matematik

18 Sosyal Bilimler

19 ÖSS - SÖZ Anaokulu Öğr . Coğrafya Coğrafya Öğr . Görme Eng . Öğr .
Halkla İlişkiler İletişim Klasik Arkeoloji Radyo, TV ve Sinema Sanat Tarihi Sosyal Bilg . Öğr . Tarih Tarih Öğr . Televizyon Gazeteciliği Türk Dili ve Edebiyatı Türk Dili ve Edb . Öğr . Türkçe Öğr . Zihin Eng . Öğr .

20 4 yıllık yükseköğretim programları (AOBP – 0,8)
Sosyal Bilimler Alanı ile İlgili 4 yıllık yükseköğretim programları (AOBP – 0,8) ÖSS - SAY ÖSS - EA Avrupa Birliği İlişkileri Çalış. Eko.ve End .İliş. Çocuk Gelişimi ve Eğt . Felsefe Felsefe Grubu Öğr . İktisat İşletme Ebelik İşletme Bilgi Yönetimi Hemşirelik İşletme – İktisat Psikoloji Hemşirelik ve Sağlık Hiz . Okul Öncesi Öğr . Sağlık Memurluğu Reklamcılık Sanat ve Sosyal Bil. Prog . Sınıf Öğretmenliği Siyaset Bilimi Siyaset Bil.ve Ulus.İliş. Sosyal Hizmetler Sosyoloji Rehberlik ve Psik .Dan. Uluslar arası İlişkiler Uluslar arası iliş.ve Avr .Bir.

21 Yabancı Dil

22 ÖSS - DİL Alman Dili Edebiyatı Almanca Öğr . Arap Dili ve Edb . Arapça
Fransız Dili ve Edb . Fransızca Öğr . İngiliz Dil Bilimi İngilizce Öğr . İngilizce Öğr . (AÖF) Japon Dili ve Edb . Japonca Öğr . Mütercim-Tercümanlık Sinoloji Turist Rehberliği Yunan Dili ve Edb .

23 4 yıllık yükseköğretim programları (AOBP – 0,8)
Yabancı Dil Alanı ile İlgili 4 yıllık yükseköğretim programları (AOBP – 0,8) ÖSS - EA ÖSS - SÖZ Okul Öncesi Öğr . Siyaset Bil.ve Ulus.İliş. Turizm İşletmeciliği Turizm İşl .ve Otelcilik Turizm ve Otel İşlet. Anaokulu Öğretmenliği Turizm ve Otelcilik Uluslar arası Finans Uluslar arası İliş.ve Avrupa Birliği Uluslar arası İlişkiler Uluslar arası Ticaret Sınıf Öğretmenliği

24 Sizler yaşamda nelere daha çok ilgili olduğunuza dikkat edin?
İLGİLER Temel Bilim İlgisi ( Tıp, mühendislik ) Sosyal Bilim İlgisi ( Hukuk, Psikoloji, Sosyoloji ) Canlı Varlık İlgisi ( Biyoloji ) Mekanik İlgisi ( Makine, Elektrik-Elektronik ) İkna İlgisi ( Yazarlık, Gazetecilik, Diplomatlık ) İş Ayrıntıları İlgisi ( Muhasebe, Sekreterlik ) Sosyal Yardım İlgisi ( Sosyal Hizmetler, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Çocuk Gelişimi ) Yukarıda yazılanlar örnek verilmiştir. Sizler yaşamda nelere daha çok ilgili olduğunuza dikkat edin?

25 TERCİH YAPARKEN Sayısal düşünme mantığına sahipseniz ve bu tür
düşünmekten zevk alıyorsanız, Yaratıcılıktan hoşlanıyorsanız, Rakamlarla ilgilenmek sizi çekiyorsa, Kendinizi problem çözümünde başarılı buluyorsanız, Doğa bilimleriyle ilgilenmekten hoşlanıyorsanız, Şekil-uzay yeteneğinize güveniyorsanız, Gözlem yapmaktan zevk alıyorsanız, Fen derslerini seviyorsanız, Fen derslerinde başarılıysanız, Öğrendiklerinizi konu ve sorunlarda kullanabiliyorsanız, “Fen Bilimleri” alanını tercih etmelisiniz.

26 TERCİH YAPARKEN Sözel yeteneğinize güveniyorsanız,
Konuşmaktan, düşüncelerinizi başkalarına aktarmaktan zevk alıyorsanız, Başkalarına yardım etmekten hoşlanıyorsanız, Toplumsal olaylara karşı tepkinizi ifade etmek sizin için önemliyse, İnsanları anlamaya çalışıyorsanız, Sosyal bilimler alanında okumaktan mutlu oluyorsanız, Sosyal bilimleri başarabiliyorsanız, “Sosyal Bilimler” alanını tercih etmelisiniz.

27 TERCİH YAPARKEN Sözel yeteneğinize güveniyorsanız,
Dilin tarihsel süreçlerine meraklıysanız, Türkçe’yi güzel ve doğru kullanıyorsanız, Hafızanıza güveniyorsanız, Farklı kültürler ilginizi çekiyorsa, Edebiyat ve edebi eserlerle ilgiliyseniz, Dil bilimini başarabiliyorsanız, Yabancı Dili seviyorsanız, “Yabancı Dil” alanını tercih etmelisiniz.

28 TERCİH YAPARKEN Sayılarla uğraşmaktan zevk alıyorsanız,
Sözel yeteneğinize güveniyorsanız, Uğraştığınız sayıları sözel anlamda destekleyebiliyorsanız, Araştırmaların rakamlara dayalı sonuçlarını yorumlamaktan hoşlanıyorsanız, İnsanlarla iletişim kurmaktan hoşlanıyorsanız, Türkçe ve matematik derslerini seviyorsanız, Türkçe ve matematik derslerinde başarılıysanız, Öğrendiklerinizi konu ve sorunlarda kullanabiliyorsanız, “Türkçe-Matematik” alanını tercih etmelisiniz.

29 Doğru hedefler belirleyip bu hedefler doğrultusunda emin adımlarla yürümeniz umudu ile …


"ALAN SEÇİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları