Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Televizyon Bilgisayar -İnternet-

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Televizyon Bilgisayar -İnternet-"— Sunum transkripti:

1 Hızla ilerleyen teknolojik gelişmeler çocukların sosyal ve kişisel gelişimlerini nasıl etkiliyor ?

2 Televizyon Bilgisayar -İnternet-

3 BİLGİSAYAR

4 BİLGİSAYARDA UZUN ZAMAN GEÇİRME SONUNDA………….
Ruh sağlıklarını, Ders başarılarını, Bedensel gelişimlerini, Sosyal gelişimlerini, Göz sağlıklarını, Anne babalarıyla olan iletişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir

5 Zaman ve ekonomik kayıp,
Şiddet içerikli oyunların etkisinde kalma, Aile içi çatışmalar yaşama, Derse olan ilgi ve motivasyonu azaltma, Göz sağlığını olumsuz etkileme,

6 Çocukların bilgisayar oyunlarıyla sanal ortamda birilerini öldürmesi ve bir yerleri bombalayarak kendisini kahraman gibi görmesi endişe Verici bir durumdur.

7 Çocuklarının evdeki bilgisayar ile oyun oynamalarına sınır ve yasak koyan anne babalar çocuklarıyla çatışma yaşayabilmektedirler.

8 TEMİZ HAVA VE DOĞAL ORTAMDA OYUN OYNAMAYA EN FAZLA İHTİYAÇ DUYULAN İLKÖĞRETİM DÖNEMİNDE EVE KAPANAN ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK, YORGUNLUK VE STRES GİBİ OLUMSUZLUKLAR GÖZLENMEKTEDİR.

9 Bilgisayar oyunları sınıfta, disiplin sorunlarına yol açmakta,
Sınıfta öğretmen-öğrenci çatışmasına neden olmaktadır.

10 Evdeki zamanlarının büyük bir bölümünü bilgisayar oyunları oynayarak geçiren öğrenciler ders çalışmaya yeterince motive olamamaktadırlar.

11 İnternet, Çocuk ve Aile, Prof.Dr. Ferhan ODABAŞI,Nobel Yayınları

12 TELEVİZYON Araştırmalar,çocukların yeme,ders çalışma,oynama,arkadaşlık gibi etkinlik ve alışkanlıklarının çok önemli ölçüde televizyon programlarından etkilendiğini göstermektedir.

13 BEDENSEL ETKİLERİ Gereğinden fazla televizyon, bilgisayar başında zaman geçirmek fiziksel aktiviteleri kısıtlamaktadır. Bu çocuklarda, hareketsizlik, giderek obezite, kaslarını kullanma zorluğuna sıkça rastlanıyor. Elektro manyetik (EM) etkilenme bir çok hastalık riskini içeriyor.

14 Diğer boyutlardaki etkilenmesine bağlı olarak; kabadayı ,ya da ürkek çocuk beden dili gelişiyor.
(Duruş, el kol hareketleri, yürüyüş, jest ve mimikler olarak.) Göz bozukluğu.

15 BİLİŞSEL ETKİLENME -1- Zihinsel karmaşa(özellikle 3-9 yaş arası),
Şiddet içeren davranışları olağanmış gibi görme, öğrenme ve kabul etme, Abartıyı ve gerçek dışı olayları olağan bir şeymiş gibi algılama ve öğrenme(bazı reklamlar), Dildeki yozlaşmayı öğrenerek kullanma, Okuma alışkanlığından uzaklaşma,

16 TELEVİZYON NASIL DİKKAT DAĞINIKLIĞINA NEDEN OLUR?
Uzun süre televizyon izleyen çocukların kendilerini bir türlü ders çalışmaya yoğunlaştıramadıkları görülür.Çünkü televizyon karşısında bilgiyi küçük birimler halinde almaya alışılır ve uzun süreli dikkat toplamakta güçlük çekilir.Televizyonda görüntüler her üç saniyede bir değişmektedir.

17 Özellikle reklamlar bu hız daha da artar
Özellikle reklamlar bu hız daha da artar.Özellikle ders dinlenirken birkaç saniyede değişiklik beklenirse öğretmeni dinlemek ve derse dikkati yoğunlaştırmak güçleşir. Bu durum kitap okuma alışkanlığını da olumsuz etkileyecektir.

18 BİLİŞSEL ETKİLENME-2- Çaba harcamadan kendine sunulanlarla yetinme
Kolay yoldan para kazanma meslek edinme hayali Mantık yürütmeme, sebep- sonuç ilişkilerini kavrama becerilerinden uzaklaşma Çalışarak elde edemediği şeylere ulaşmada şiddetin geçerli olacağına inanma Sorun çözme becerisini yitirme

19 DUYGUSAL ETKİLENME-1 Yenmek için aşırı hırs
Yenilmeye karşı öfke. Yenmek için aşırı hırs Çizgi film ya da dizi kahramanlarına özenme. Sanal dünyadaki yap bozlara alışma (Özellikle bilgisayar oyunlarıyla) , gerçek dünyadaki, gerçek sorunlara karşı duyarsızlık. Vahşeti sevme Doyumsuzluk,

20 DUYGUSAL ETKİLENME- 2 Sabırsızlık, engellenme, Korku,
Mucizelere gereğinden fazla inanma, Kendi yeteneklerinin farkında olamama, İçe dönme ve artan yalnız kalma ihtiyacı, Yaşıtlarından ve kalabalık ortamlardan sıkılma, Sorunlardan kaçma.

21 Bu etkilenmeler sonucunda meydana gelebilecek davranış bozuklukları-1
Taklit, Tembellik, Çekingenlik, Arkadaş edinememe, Derslerde başarısızlık, Dikkat eksikliği, Düzensiz beslenme,

22 Bu etkilenmeler sonucunda meydana gelebilecek davranış bozuklukları-2
Aile içi iletişimsizlik, Özgüven kaybı, Ailesine, öğretmenlerine, arkadaşlarına, çevresine karşı güvensizlik, Sorun çözmede bedensel güç kullanmanın gereğine inanarak bedensel ya da duygusal SALDIRGANLIK geliştirme.

23 NELER YAPILABİLİR?

24 Televizyonun bizi, ve çocuklarımızı yönetmesine izin vermeyip biz onu yönetebiliriz.
-Akşamları eve gelir gelmez hemen ve hiçbir seçim yapmadan televizyonu açmamalıyız. -Evin her yerine, özellikle çocuklar için riskli bölge dediğimiz çocuk odasına T.V. koymamalıyız. ÇOCUKLAR TELEVİZYONU ÇİKOLATA SEVER GİBİ SEVERLER.Yani doyumsuzca ve bilinçsizce. .

25 Yatarak TV. seyretmek yetişkinler ve çocuklar için kolayca bağımlılığa dönüşmesine neden olabilir. Ayrıca çocuk odasındaki televizyonları kontrol şansınız azalır.

26 Her yetişkinin Medyayı sorgulama ve yönetme sorumluluğu olduğu bilincini toplumsal yaşamımızdaki herkese yayabiliriz. Çocukların uyanık olduğu saatlerde şiddet içeren görüntülerde ısrar eden kanalları, telefonla, imza toplayarak, seyretmeyerek, okul aile birlikleri olarak ziyaret ederek uyarabilir, gerekirse protesto edebilir, böylece toplumsal farkındalık geliştirilebilir.

27 Çocuklarımıza işinin öğrencilik olduğu ve eğlenmenin okulla ve evle ilgili sorumlulukları yerine getirdikten sonra, hak edilebileceğinin bilincini yerleştirme çabasını okulla sürekli işbirliği içinde anne baba olarak birlikte ve sürekli yapmalıyız.

28 -Bilgisayar oyunları seçerken yanında olup katkı koyabiliriz.
-Bilgisayar oynama, internette gezme, T.V. seyretme saatlerine sınır koyup, -Hafta ortası geceleri çocuğumuzun önünde biz de okuyabiliriz.Hafta sonları için T.V.ve bilgisayar yerine ailecek uygulanabilecek alternatif programlar yaratabiliriz.

29 Gerçek olanla—Sanal olanı
Yakın olanla---Uzak olanı Çözülebilir sorunlarla----Kabul edilmesi gereken sorunları analiz yetisini geliştirmesine destek olmalıyız. Bu aynı zamanda seçme yetisinin gelişmesine de yardımcı olacaktır. Okulda ve evde seçenekli düşünme becerisinin gelişebileceği ortamlar yaratarak, onu dinlemeli, anlamalı ve sorun çözmesine destek olmalıyız.

30 Çevre, doğa, tarih v. b. belgeselleri izlemesini teşvik edebiliriz
Çevre, doğa, tarih v.b. belgeselleri izlemesini teşvik edebiliriz.Yaşamı savunmak için gösterilen şiddet tepkisi ile, kişilik veya sosyal bozukluktan kaynaklanan şiddet tepkisi arasındaki farkı, çocuklar bu belgeselleri izleyerek kolaylıkla öğrenebilirler.

31 - TAKLİT öğrenme süreci ve yöntemlerinin çok doğal bir parçasıdır. NEYİ ? KİMİ ? NASIL? taklit ettiğini iyi izlemek ve fikir sahibi olmak zorundayız. - Günümüz çocuğu, artık büyüklerin yarattığı dünyaya kuşkulu gözlerle bakmayı öğrendi. Bunun kalıcı ve davranış bozucu kaygı ve korkulara dönüşmemesi için, onunla beraber olmalı, TV izlerken, bilgisayarda oyun oynarken, internette siteleri dolaşırken onunla konuşmalıyız.


"Televizyon Bilgisayar -İnternet-" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları