Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUK VE MEDYA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUK VE MEDYA."— Sunum transkripti:

1 ÇOCUK VE MEDYA

2 Çocuk izleyicilerin televizyonu kullanımı yetişkinlerden hayli farklıdır. Yetişkinler televizyonu eğlenmek amacıyla izlerken, çocuklar televizyon aracılığıyla dünyayı algılarlar.

3

4 Çocuklar ortalama 3-4 saat TV izlemektedir.
Televizyonun Çocuk ve Gençlerin Yaşamındaki Yeri Çocuklar ortalama 3-4 saat TV izlemektedir. TV izlemek, 6-17 yaşları arası çocuk ve gençlerin okul dışında birinci faaliyetleridir. Çocuklar yılda,yaklaşık olarak 900 saati okulda 1500 saati ise TV karşısında geçirmektedir

5 İlköğretim çağını tamamlamış bir çoçuk yaklaşık olarak 100
İlköğretim çağını tamamlamış bir çoçuk yaklaşık olarak kadar siddet sahnesi ve 8000 ölüm ve öldürme sahnesi izlemiş olmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 5 çocuktan birisinin odasında TV bulunmakta ya da çocuklar TV'nin bulunduğu odada yatmaktadır.

6

7 TV ÇOCUKLAR ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİLERE SAHİP OLABİLİR
Çocukları pasif öğreniciler haline getirebilir. Kalıpyargıları öğretebilir. Saldırgan ve şiddet kullanan modeller sunabilir. Dünyanın gerçek olmayan temsilini sunar. Çocukların şişmanlığına katkıda bulunur.

8 TV ÇOCUKLAR ÜZERİNDE OLUMLU ETKİLERE DE SAHİP OLABİLİR
Güdüleyici eğitim programları sunabilir. Uzak yerleri ve dünya hakkında bilgilerini artırır. Olumlu davranışlar sergileyen modeller sunar.

9

10

11

12

13 Sosyal medyanın ve teknolojinin getirdiği yeniliklere engel olmak mümkün değildir. Ancak çocukların ve gençlerin iyi ve doğru bir sosyal medya takipçisi olmaları için ailelerin çocuklara insanca yaşamayı ve paylaşmayı öğretmeleri gerekmektedir. Çocukların tek taraflı iletişim kurmalarına neden olan sosyal medya ve internet oyunları yerine, sosyal açıdan gelişimini destekleyecek etkinliklere yönlendirilmeleri uygun olacaktır.

14

15 Sosyal Medya ve Çocuklar
Adı üzerinde ‘sosyal’ medya, sosyal hayatı sokaktan, bahçeden alıp odalara, ceplere taşıdığında, dış dünyayla aramızdaki duvarları ve kapıları kaldırıp, saatlerle ifade edilen mesafeleri sıfırladığında hayatımızın ne kadar çok değiştiğini artık fark etmiş bulunuyoruz.

16

17 Medyanın Toplumsal Bilince Etkisi
Toplum hafızasına, bilinçaltına ince ince ve gizliden işlenen bir yanıltma ve aldatmaca.

18

19 21. Yüzyılın Hastalığı: Beğenilmek
"Teknoloji geliştikçe insanlar yalnızlaşıyor. Sosyal medyaya bağımlılık arttıkça sosyal bireyler çoğalıyor..." "Beğenilme isteği/arzusu o kadar tavan yapmış ki artık arkadaşlar bir araya geldiğinde sosyal medyadaki takipçileriyle diğer arkadaşlarına hava atıyor. Diğer biri attığı tweetin kaç kişi tarafın RT edildiğini kasıla kasıla söyleyebiliyor..."

20

21 Sosyal Medya Platformlarının Amaç Dışı Kullanımları
Son zamanlarda sosyal medya platformlarının amaç dışı kullanımları ile karşılaşıyoruz. Her ne kadar insanların kendini özgür bir şekilde ifade etmesi gerektiği söylense de bu ifade şekillerinin de bir sınırı olması gerekmektedir. Bir insanın kendini ifade etmesi demek saygı ve sevgi çerçevesinin aşılmasını gerektirmemelidir.

22

23 Özgüveni Düşük Çocuklar İnternette
Çocukların internet ve bilgisayar kullanımı sıkça tartışılan bir konu. Fiziksel ve duygusal gelişimini olumlu etkileyip etkilemediği, internet ve bilgisayar kullanma yaşı, oynanan oyunların ortaya çıkardığı psikolojik etkiler bu konulardan bazıları…İnternetin çocuklar ve gençleri şiddet, öfke, cinsellik, rekabet öğeleri içeren oyunlar ve programlar aracılığıyla bizzat şiddeti uyguladığını ve onları yönetmektedir...

24

25

26 RTÜK'ten çocuklara uyarı; Medya Obezi olmayın
77 milyonluk Türkiye nüfusunun 11.5 milyonunu oluşturan ilköğretim çağındaki çocuklar bu süre boyunca okulda geçirdiklerinden daha uzun bir zamanı televizyon karşısında geçiriyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu bu duruma karşı toplumu uyarıyor ve Medya Diyeti ile bilinçli medya takipçisini çoğaltmayı hedefliyor.

27

28

29 Medya obezi olmayın medya okuryazarı olun !!

30

31 ANNE VE BABALARA UYARI Okulların tatile girmesi ile çocukların internette daha fazla vakit geçirdiğini hatırlatan Onat, sosyal medyanın yasal kullanım yaşının 13 olduğunu, ancak facebook kullanma yaşının 9’a kadar düştüğüne dikkat çekti. Anne ve babaları çocukların internet ve sosyal medya kullanımına karşı dikkatli olmaları gerekmektedir.

32

33

34

35

36

37 Sosyal medya ailevi ilişkileri öldürüyor..

38

39 GENÇLİKTE MEDYA VE ŞİDDET

40


"ÇOCUK VE MEDYA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları