Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Opet Petrolcülük A.Ş. Nurten ÖZTÜRK OPET YÖNETİM KURULU KURUCU ÜYESİ 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Opet Petrolcülük A.Ş. Nurten ÖZTÜRK OPET YÖNETİM KURULU KURUCU ÜYESİ 1."— Sunum transkripti:

1 Opet Petrolcülük A.Ş. Nurten ÖZTÜRK OPET YÖNETİM KURULU KURUCU ÜYESİ 1

2 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI

3 BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

4 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Dünyada her bir dakikada 6 çocuk ishalden, 4 çocuk gıda zehirlenmesinden ölmekte. Ölümlerin %44’ü enfeksiyon ve parazitlerden kaynaklanmaktadır. Yine ölümlerin %52’si 5 yaş altı çocuklardır. Tüm bunların tek nedeni hijyene ve temizliğe gereken önemin verilmemesidir.

5 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
raporuna göre ; Türkiye’de sağlıklı tuvalet bulunmayan hane oranı %31,3 Tuvaleti bulunmayan hane oranı %6 Tuvaleti kullanmayı bilmeyenlerin oranı %40

6 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Tuvalet işletmecileri ile yapılan bir ankete göre; Türk insanının %95’i tuvalet kullanımını bilmemekte, Kadınlar daha pis kullanmaktadır.

7 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
İnsanlar günde 0,5 – 1 saatlerini tuvalette geçirmekte. Bu süre 1 yılda 14 gün, 80 yıl yaşayan bir insan için 3 yıl etmekte...

8 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
İnsan dışkısı dünyanın en pis ve en mikroplu maddesidir. Yapısının %99’u mikroplardan meydana gelmektedir.

9 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Kanalizasyonların sağlıksız olması durumunda mikroplar; yağmur suları vasıtası ile içme sularına veya tarladaki besinlere bulaşır.

10 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Tuvaletlerden bulaşan hastalıklar... Kolera, Tifo, Dizanteri, Sarılık, İshaller Paraziter hastalıklar (Tenya, kıl kurdu,kancalı kurtlar) Dışkı ile bulaşan hastalıkların başında gelmektedir.

11 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Mikro-organizmalar Gözle görülemeyen küçük canlılar Bakteriler Virüsler Küfler Mantarlar Parazitler

12 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Mikro-organizmaların üremesi Bir mikro-organizma yaklaşık 8 saat sonra 17 milyon adede ulaşır. Ortak kullanım alanlarından, çiğ ve sağlıksız besinlerden, su ve sulu ortamlardan eller vasıtası ile vücuda alınan mikroplar, bağırsaklarda hızla çoğalır ve dışkıyla beraber vücuttan atılır...

13 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Sindirim Sistemi

14 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Mikroplar en hızlı 15 C ile 45 C arasında çoğalır. Bu nedenle gıdalarımızın açıkta bırakılmaması veya soğutucularda saklanması gerekmektedir. o o

15 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
KİR Bulunmaması gereken yerlerde bulunan her türlü materyal veya yolunu şaşırmış her türlü maddeye KİR denir. 3 Çeşit kir vardır. Gevşek Kir = Su ile yıkandığında veya süpürüldüğünde kolay temizlenir. Taş, kum, çakıl, sigara izmariti... Yapışkan Kir = Sabun kullanmadan asla temizlenmeyen yağlı kirlerdir. Çamur, içecek, ruj, yağ, parmak izi... Partikül Kir = Çıkarılması en zor olan inatçı kirlerdir. Özel detarjanlar kullanmadan asla çıkarılamaz. Pas, kireç, idrar ve dışkı!... İdrar : Sadece su ile ortamdan uzaklaştırılamaz...

16 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
SU Vücudumuzun %65-70’i sudur. İnsan 30 gün aç kalabilir ancak 3 gün susuz yaşayamaz. Vücudumuzu temizlemekte, besin maddelerini organlara taşımaktadır. Kemiklerin yapı taşı olan mineraller içermektedir. Organların sistemli çalışmasını sağlamaktadır.

17 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
SABUN Sabun temizlik maddesidir ancak mikropları öldürmez. Uygulanan yüzeylerden kirin sökülerek su ile akıtılıp ayrıştırılmasını sağlar. Sabunun kiri çözebilmesi için 22 saniyeye ihtiyacı vardır. Sabun ve kir molekülleri ters elektrik yüklüdür, bu nedenle birbirlerini çekerler.

18 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
DETERJANLAR Mikro-organizmaları öldürmek ve gelişimlerini önlemek amacıyla kullanılan kimyasal bileşimlerdir. Tüm kimyasalların reaksiyon gösterebilmesi için belirli bir zamana (süreye) ihtiyacı vardır. Çamaşır Suyu (hipo) ile temizliğin yapılması tuvaletlerde kullanılabilecek etkili yöntemlerden biridir. (En az 15 saniye mikropların ölmesi için bekletilmelidir.)

19 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
HİJYEN Ortamda bulunan bakterilerin hastalık yapıcı seviyenin altında tutulması için oluşturulan GÜVENLİ TEMİZLİK ortamıdır. Sağlıklı ortamdır...

20 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
HİJYEN KİRLİ YÜZEY DEZENFEKTE EDİLMİŞ YÜZEY TEMİZLENMİŞ YÜZEY = Mikro-organizma = Kir

21 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
ULUSLARARASI ÇEVRE SAĞLIĞI ÖRGÜTÜNÜN ARAŞTIRMASINA GÖRE; El yıkama kurallarına uyan kişilerde; Sindirim organı rahatsızlıklarında %51 Solunum yolu rahatsızlıklarında %24 oranında azalma görülmüştür.

22 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Ellerin gıdalara mikro-organizma bulaştırma riski çok yüksektir. Mikropların taşınmasında en önemli araç ellerdir. El sıkarak, ortak kullanım eşyaları ile yiyecekleri tutarak taşıdığımız mikropları başkasına bulaştırabiliriz. Bu nedenle ellerin dışkı ile teması engellenmeli ve eller bol su ve sıvı sabunla yıkanmalıdır.

23 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Eller yıkanırken; Yüzük ve takılar mutlaka çıkartılmalıdır. Sıvı sabun kullanılmalıdır. Sabunun temizliğine mutlaka dikkat edilmelidir. Parmak araları ve tırnak içleri iyice ovalanmalıdır. Eller durulandıktan sonra temiz bir havlu veya kağıt havlu kullanılmalıdır.

24 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Tuvalet çıkışlarında, Yemeğe oturmadan önce, Çiğ ve pişmiş yiyeceklerle temasından sonra, Hapşırdıktan veya öksürdükten sonra, Eller mutlaka yıkanmalıdır...

25 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Bilinçli el yıkama ile hastalıklardan korunmak çok daha kolay... MİKROPLU EL

26 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
TUVALETLER Mikropların en çok bulunduğu ve en hızlı bulaştığı yerlerdir. Çeşitlerine göre kullanımı ve temizliğine dikkat etmek gerekir.

27 ALATURKA TUVALETLER Temizliği ve bakımı zordur. Daima ıslak kaldığı için mikrop yuvasıdır. Yaşlılar, hamileler, hasta ve engelliler kullanmakta zorlanırlar.

28 ALAFRANGA TUVALET Tercih edilmesi gereken sağlıklı ve hijyenik tuvaletlerdir.

29 ENGELLİ TUVALETLERİ VE BEBEK BEZ DEĞİŞİM YERLERİ
Kamuya açık ortamlarda mutlaka bulunmalı ve daima temiz, hijyenik olmalıdır.

30 PİSUVARLAR Temiz ve hijyenik kullanılmalıdır.

31 LAVABOLAR Temiz bir tuvaletin aynası lavabolardır.

32 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Tuvaletten çıkmadan önce mutlaka geriye bakmalı, bizden sonra kullanacaklara temiz bir ortam bırakmaya özen göstermeliyiz. TEMİZ BIRAKMALI, TEMİZ BULMALIYIZ.

33 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Her birimizin tuvaletlerde; Sağa sola sıçrattığımız idrardan, Bıraktığımız dışkıdan, Ellerimizin temas ettiği alanlardan, Mevcut sulu ortamdan, İbrik ve taslardan, milyonlarca mikrobun hızla üreyeceğini asla unutmamalıyız.

34 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Sağlıklı bir tuvalet temizliği nasıl olmalıdır?

35 Sırası ile; OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Eldiven giyilir. Çöpler dökülür ve çöp kutuları temizlenir. Varsa örümcek ağları alınıp lambalar temizlenir. Duvarlar ve kapılar genel temizlik deterjanıyla temizlenip kurulanır. Camlar ve aynalar temizlenir. Lavaboya, klozetlere dezenfektan ilaç yukarıdan aşağıya doğru sıkılır. İlacın etkisini göstermesi için bir süre beklenir. Kir varsa fırçalanır. Dezenfekten ilacın kullanıldığı tüm yerler durulanır, kurulanır. Yerler fırçalanır,sular çekilir ve mop ile kurulanır. Eldivenli eller yıkanır ve temizlik malzemeleri görünmeyecek şekilde kaldırılır. Kullanma sıklığı her 5 dakika olan işletme tuvaletlerinin her 30 dakikada bir temizlenmesi gerekir.

36 Tuvalet temizlik malzemeleri.
OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI Tuvalet temizlik malzemeleri. Eldiven 4 ayrı Renkli Bez Genel Temizlik Deterjanı Banyo-Tuvalet Dezenfektanı Fırça Çekçek Mop Paspas Presli Kova Banyo Süngeri Camsil Oda Parfümü

37 OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI
Periyodik tuvalet temizliği; En az ayda bir periyodik olarak tüm tuvalet çevresi temizlenmelidir. Temizlik daima yukarıdan aşağıya yapılmalı, Örümcek ağları alınıp duvarlar temizlenmeli, Ayna ve lavabolar temizlenmeli, Tuvalet ve taban temizliğine geçilmelidir. Tuvaletler asla ıslak kalmamalıdır. Temizlikte kullanılan malzemeler görünmeyecek şekilde kaldırılmalıdır.

38 Temiz Bir Toplum İçin Elele…
OPET TEMİZ TUVALET KAMPANYASI Medeniyetin ilk şartı olduğu gibi tüm dinlerinde ilk şartı tuvalet temizliğidir... Sağlıklı Bir Yaşam, Temiz Bir Toplum İçin Elele…


"Opet Petrolcülük A.Ş. Nurten ÖZTÜRK OPET YÖNETİM KURULU KURUCU ÜYESİ 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları