Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Fikret Erginer Kocaeli – 13 Temmuz,2006.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Fikret Erginer Kocaeli – 13 Temmuz,2006."— Sunum transkripti:

1 Fikret Erginer Kocaeli – 13 Temmuz,2006

2 T Ü R K İ Y E’ DE BİYODİZEL ÜRETİMİ VE SORUNLARI

3 Tesis Kurmak ve Satmak İmar izni, İnşaat ve Yapı ruhsatı
ÇED Yönetmeliğine göre belge Kuyu açma izni ve İtfaiye izni Emisyon izni ve Deşarj izni Çalışma Bakanlığı İşletme İzni*** Kapasite Raporu 1.sınıf Gayri Sıhhi Müessese raporu*** Akredite laboratuardan belge Petrol dağıtım şirketi anlaşması İşletme Lisansı (EPDK) TSE Tesis ve Ürün Belgelendirmesi Zorunlu laboratuar ekipmanları

4 İLGİLİ KAMU KURUMLARI Belediye Başkanlığı Kaymakamlık veya Valilik
Jandarma ve Emniyet Tarım Müdürlüğü Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü Özel İdare Müdürlüğü Çevre ve Orman İdareleri Bölge Çalışma Müdürlüğü Sanayi Odası Sağlık Müdürlüğü Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü İçişleri Bakanlığı Türkiye Odalar Birliği Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ***Türk Standartları Enstitüsü

5 İLAVE BELGELER TSE Ürün Belgeleme Belgesi
TSE Üretim Yeri yeterlilik Belgesi Laboratuvar Cihazları: Yoğunluk ve Vizkozite Parlama noktası Ester muhtevası Su içeriği Asit ve İyot sayısı

6 Biyodizel Tesis Sayısı
2005 Yılı : 150 2006 Yılı : 268 (kayıtlı) ??? (Kayıt dışı-kendi üreten) Yıllık büyüme hızı : % 79 Biyodizel Üretimi 2005 Yılı ton 2006 Yılı Yasal üretim ton Yasadışı üretim ???

7 Standartlar ve uygulama
TSE EN 14214 Viskozite Yoğunluk Su içeriği Parlama noktası Ester içeriği İyot sayısı Asit sayısı Destilasyon Korozyon Setan Sodyum Toplam gliserol Fosfor içeriği Karbon miktarı Kükürt Mikrokarbon kalıntısı Toplam kirlilik Oksidasyon kararlılığı Methanol içeriği Monogliserid içeriği Digliserid içeriği Trigliserid içeriği Sülfatlı kül Linolenik asit metil ester Doymamış esterler Na+K / Ca+Mg metaller

8 LABORATUAR Biyodizel üreticilerinin bulundurması gerekli cihazlar:
Yoğunluk ölçüm cihazı Vizkozite ölçüm cihazı Parlama noktası tayin cihazı GC (Gaz Chromatography) cihazı Titratör (Su içeriği ölçer) Asit ve İyot sayısı aparatları Analitik terazi ***Karbon kalıntısı test cihazı

9 SON DURUM Kararname çıkmadı, belirsizlik sürüyor.
EPDK, Uygun bulunan firmalara Kurul Karar tarihini baz alarak, 90 gün süre verebiliyor. TSE, cihaz zorunluluğu getirdi. Cihazların temini 4-6 haftada olabilecek. Eleman eğitimine ve TSE belgelerini alıp EPDK’ya dönmeğe zaman kalmadı !!!

10 Sektörün Önünü Açan Kararname !!!
Yerli hammadde kullanılacak. Biyodizel üreticisinin lisansı olacak. Biyodizel, Petrol Şirketlerine harmanlama için verilecek. Harmanlama oranı %2 olacak. Sadece bu %2’lik kısım ÖTV’den muaf olacak.

11 Sektörün önü açıldı mı? Yerli hammadde yok.
Biyodizelcilerin lisansı yok. İlgilenen petrol şirketi yok. %2 oran zorunluluğu yok. En önemlisi kararname yok.

12 HAMMADE sorunu devam ediyor !
Kanola üretimimiz çok yetersiz. AR_GE sonuçlar alındı. Asıl ekim, Eylül ayında ve hasadı Haziran 2007 olacak. ‘’Enerji Tarımı’’ projesini yaşamı için GEÇİŞ SÜRECİ planlanamadı. Milli ek yapılarak; soya, pamuk, ayçiçeği vb yanı sıra özellikle atık yağların kullanımının önü açılamadı.

13 Neden Geçiş Süreci? Uygun tohum seçimi,
Bölgesel adaptasyonun sağlanması Teknik elemanların ve Çiftçinin eğitimi Uygun tarımsal alet ve ekipmanları Biyodizel üreticisinin eğitimi-teknik destek Gerçek biyodizelin tüketiciye tanıtımı Kontrol ve güvenlik elemanlarının eğitimi

14 Geçiş süreci maliyeti TMO 2005 yılı DİR zararı 520 Milyon $
TMO DİR+İhracat zararı ,2 Milyar $ Tarımda Sürdürülebilirlilik için gereklidir. Kaçak Petrol vergi kaybı ,5 Milyar $ 2005 yılı biyodizel üretimi ton ÖTV 0,65 Krş /1,60 $ = 0,40 $/Litre 0,40 x ton = 36 M$ ÖTV Kaybı !!! Gerçekte İthal yağ kullanımı ton Yani gerçek ÖTV kaybı 17 Milyon Dolar !!! Üç kuruş ÖTV için bu proje öldürülür mü?.

15

16

17 Neden Biyodizel? Türkiye’de tarımsal istihdam % AB’de ortalama istihdam % ……Tek çare ‘’Enerji Tarımı’’ Münavebe ürünü.Nadas alanları projesi. Şeker pancarı ve tütün kota sınırlaması. AB sürecinde Türkiye, biyodizelle, CO2 ve kükürtle mücadelede önemli çevresel avantaj yakalayacaktır.

18 Neden biyodizel? AB’nin harmanlamada biyodizel ihtiyacı:
% oranında ,8 milyon ton %5,75 oranında ,2 milyon ton 2010 % 7.75 oranında 16,5 milyon ton 2030 yılı hedefi % 30 !!! Ancak, bu miktar biyodizel için gerekli yağ bitkilerini yetiştirecek toprak genişliği yok !!! Orman,kapalı su havzaları,maden ocakları,gıda işl. Ve organik tarımda %100 biyodizel kullanımı zorunlu kılındı.

19 Akaryakıt kullanımına kıyasla global bitkisel yağ üretimi (mmt)
6 milyon ton halihazırda biyodizel için kullanılmakta.

20 Nereye geldik… %100 yasal sektör, merdiven altına itildi.
Binlerce, her an patlamaya hazır, bomba oldu. Biyodizel kontrolü elden kaçırıldı. Metil alkol satışı çığrından çıktı. Kaçak petrol alternatifi yok edildi. Türk Tarımı çıkışı bir başka bahara kaldı.

21 Yarın, yine anlatacağız !
Türk tarımının çıkış yolu “Enerji Tarımıdır” Ateş çemberindeki Türkiye enerjide dışa bağımlıdır. Akaryakıt kuyruklarını, kısılan vanayla doğal gaz sıkıntısını unutmamalıyız. 80 yılda yerli petrolün payı %10 olabilmiş. 5 yılda biyodizel ile yerli payı %10 olabilecektir. Biyodizel, KDV dahil fiyatıyla kaçak mazota alternatiftir. Bitkisel gliserin trendi yükseliştedir.

22 ÖNERİLERİMİZ Ulusal Biyoyakıt Konseyi oluşturulmalıdır. (TBMM,Tarım,Çevre,Enerji,Sanayi ve Maliye yetkilileri ile,Biyodizel/etanol ve Petrol sivil örgüt temsilcileri. Yerli ve atık yağdan yapılan biyodizelden ÖTV alınmamalıdır. Dürüst sektör kilit asmıştır. İthal çekirdekten elde edilecek yağdan yapılacak biyodizelden alınacak ÖTV, 2007 Ağustos’undan başlayarak, kademeli artırılmalıdır. Kamu ve özellikle Ordumuzca biyodizel kullanılarak teşvik edilmelidir.

23 TEŞEKKÜRLER


"Fikret Erginer Kocaeli – 13 Temmuz,2006." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları