Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YEDİKLERİMİZİN YOLCULUĞU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YEDİKLERİMİZİN YOLCULUĞU"— Sunum transkripti:

1 YEDİKLERİMİZİN YOLCULUĞU
HAZIRLAYAN MEHTAP ŞENDOĞAN 19 MAYIS ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU

2 YEDİKLERİMİZİN YOLCULUĞU
Yediğimiz besinlere ne oluyor? 1-yolculuğa çıkanlar (besinler) 2-yolculuk nerede başlıyor? 3-yolculukta izlenecek yol (ağız,yutak,yemek borusu,mide,ince bağırsak,kalın bağırsak) 4-yolculuktaki duraklar (ağız,yutak,yemek borusu,mide,ince bağırsak,kalın bağırsak) ve görevleri 5-yolculuğun adı (sindirim)

3 YEDİKLERİMİZİN YOLCULUĞU

4 YEDİĞİMİZ BESİNLERE NE OLUYOR?

5 İnsanlar,yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için çeşitli yiyeceklerle beslenmeleri lazımdır.

6 Yiyecekleri yer, içecekleri içeriz.
Besinler vücuda kan yoluyla taşınır.kana geçebilecek duruma gelmeleri için , bundan sonra uzun bir yolculuk başlar.

7 Bu yolculuğu merak ediyor musunuz?
EVET

8 Haydi o zaman bu yolculuğa beraber çıkmaya ne dersiniz?

9 Bu yolculuğa katılan yolcular:

10 Yolculuk nerede başlıyor?

11 Ağızda başlar.

12 ağız yutak Bu yolculukta uğrayacağımız durakları ve yolumuzu kaybetmemek için yol haritasına bakalım mı? Yemek borusu mide İnce bağırsak Kalın bağırsak

13 1.DURAK (ağız) Yolculuğa katılan yolcular, ağzımızdaki dişlerle küçük parçalara ayrılacak.Tükürük salgımızla yediklerimiz ıslanıp,yumuşayacak.Dişimiz ile parçalayıp,yumuşatılan yolcuları;dilimizle bir sonraki durağa iteceğiz.

14 2.DURAK (yutak) Yutağa gelen parçalanmış ve ıslatılmış yolcuları ;ince,dar bir yola benzeyen yemek borusuna iteceğiz.

15 3.DURAK (yemek borusu) Yemek borusuna gelen yolcular;buradaki kasların kasılıp,gevşemesi ile yolcuları 4.Durak olan mideye itecekler.

16 4.DURAK (mide) Yolculuğun en uzun durağı olan mideye gelen yolcular;salgıyla karıştırılacak,midenin kasılıp, gevşeme hareketleri ile yaklaşık 3-4 saat çalkalanacak ve bulamaç haline gelecek.Bu haldeki yolcular, bir sonraki durak olan ince bağırsağa gelecek.

17 5.DURAK (ince bağırsak) Bulamaç halinde gelen yolcular;ince bağırsağın salgısı ile kana geçebilecek hale gelecek. Yolcu-ların yararlı olanları kana karışacak.Kana geçe-meyenler 6.Durağa gidecekler.

18 6.DURAK (kalın bağırsak)
Su ve tuz emilmesini kalın bağırsakta yapacak ve bu duraktan kana karışacak. İşe yaramayan yolcular ;posa olarak dışarı atılacak.

19 Bu yolculuğa; SİNDİRİM denir.

20 ÖZET ince bağırsak kalın bağırsak
Yediğimiz besinlerin ,parçalanarak,kana geçebilecek duruma gelmesine sindirim denir.Sindirimde görevli organlar sırası ile: Ağız yutak yemek borusu mide ince bağırsak kalın bağırsak

21 ağız:Sindirimin başladığı yerdir
ağız:Sindirimin başladığı yerdir.Yediklerimiz ağzımızdaki dişlerle küçük parçalara ayrılır. Tükürük salgımızla,yumuşar,dilimizle yutağa itilir. yutak:Dil tarafından itilen yiyecekler yemek borusuna itilir. yemek borusu:Yutaktan mideye kadar uzanan borudur.Buradaki kasların kasılıp ,gevşemesi ile mideye itilir.

22 mide:Buraya gelen besinleri ,salgısı ile karıştırır,kasılıp gevşeme hareketi ile 3-4 saat çalkalar ve bulamaç haline getirir. ince bağırsak:Bulamaç haline gelen besinler,ince bağırsağın salgısıyla kana geçebilecek hale gelir. kalın bağırsak:İnce bağırsakta kana geçemeyen besinler buraya gelir.Su ve tuz burada emilerek kana geçer.Sindirilmeyen maddeler ve posalar anüs yoluyla dışarı atılırlar.

23 ağız yutak Yemek borusu SİNDİRİM mide İnce bağırsak Kalın bağırsak

24 KAYNAKLAR http://www.creadenta.com/newsletter/kimg/13_09_02.gif
Fen ve teknoloji ders kitabı resim ve yazı


"YEDİKLERİMİZİN YOLCULUĞU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları