Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ENERJİ NAKİL ( İLETİM ) HATTI NEDİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ENERJİ NAKİL ( İLETİM ) HATTI NEDİR?"— Sunum transkripti:

1 ENERJİ NAKİL ( İLETİM ) HATTI NEDİR?
Elektrik santralinde kontrollü ve planlı olarak elde edilmiş elektrik enerjisinin, santrallerden dağıtım hatlarına iletilmesini sağlayan hatlardır.

2 Elektrik, iletim hatlarından önce yükseltici tip Elektrik hattının güvenli bir şekilde yapımı ve elektriğin minimum kayıplarla iletilmesi çok önemlidir. Elektrik iletim hatları yüksek ve düşük gerilim olmak üzere ikiye ayrılır Elektrik santrallerinde üretilen elektrik enerjisinin yerleşim birimlerine taşınması için kullanılan hatlar yüksek gerilim hatlarıdır kV olarak üretilen elektrik transformatörler yardımıyla kV’a yükseltilerek iletim hatlarına verilir ve yerleşim birimi yakınlarında düşürücü tip transformatör yardımıyla tekrar orta gerilim seviyesine düşürülerek yerleşim birimine iletilir.

3

4 Peki neden elektrik enerjisi santralde üretildiği gerilim seviyesinde iletilmiyor da yükseltilerek iletiliyor? Enerjinin santralden üretildiği gerilim seviyesinde iletilmesi istenirse çok yüksek akım taşınacağından çok kalın iletkenler gerekecektir ki bu iletkenleri döşemek hayli maliyetli ve zor olacaktır Hatların döşenmesinin kolay olması İletken maliyetinin düşük olması Hat kayıplarının az olması gibi nedenlerden dolayı yüksek gerilim hatları ile iletilmektedir.

5

6 Düşük gerilim hatları ise şehir içi elektrik dağıtımında kullanılır
Düşük gerilim hatları ise şehir içi elektrik dağıtımında kullanılır. Taşıdıkları enerjinin gerilimine göre adlandırılırlar. Enerji yükü ve gerilimine bağlı olarak boyutlandırılırlar


"ENERJİ NAKİL ( İLETİM ) HATTI NEDİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları