Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kim Bu Bilim Adamı? Zirve Üniversitesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kim Bu Bilim Adamı? Zirve Üniversitesi"— Sunum transkripti:

1 Kim Bu Bilim Adamı? Zirve Üniversitesi
Emine Bahaeddin Nakıboğlu Tıp Fakültesi Kasım 2013 BİLİM TARİHİNE ADINI YAZDIRAN CESUR DAHİLER

2 “bir idealist eğilimi en farklı şekilde ifade eden yazara”
Nobel ödülü her sene barış, kimya, ekonomik bilimler, edebiyat, fizik ve tıp olmak üzere 6 alanda verilen yüksek prestijli bir ödüldür.

3

4 İnsan üzerinde ilk kalp kateterizasyonunu, kendi üzerinde yaptı….
Prof. Dr. Werner Theodor Otto Forssmann

5

6  65 cm'lik bir kateter ile önkol   damarından girerek, x-ışını altında, kendi kalbininin görüntüsünü elde etti.

7 antekübital ven aracılığı ile vena cava superiora
oradan da sağ atriuma girerek sağ kalbe ulaşmayı başarmıştır.

8 cerrahi asistanı olarak bölüm başkanı
1929 yılında birinci sene cerrahi asistanı olarak bölüm başkanı olan Schneider'e kalp kateterizasyonuyla ilgili bir deney yapmayı önermiştir. Forsmann'ın önerisi; resüsitasyon sırasında kalbe direk injeksiyon yerlerini saptayarak ilaç vermekle ilgiliydi.

9 Bir zamanlar atan bir kalbe herhangi bir şekilde dokunmanın
kalbi durduracağına inanılıyordu ve bu sebeple bu işlem akıl almaz geliyordu.

10 Forsmann, Peter Romeis'in yardımıyla kendi antekübital bölgesinden
bir iğne aracılığıyla 35 cm'lik kateteri damar içine yerleştirmiştir. Forsmann, kateterin santral venler içinde olduğuna inanmasına karşın, diğer araştırmacılar kateterin santral venöz bölgeye ulaşabilmesi için çok kısa olduğu konusunda fikir birliğine varmışlardı, dolayısıyla kateter çekildi.

11 cerrahi asistanlığı sırasında ameliyathanede çalışırken hemşire Gerda dan deney için yardım ister ve deneye başlar. Gerda kendisi üzerinde yapacağını anlayınca desteklemediğini söyleyip yardımı reddeder. Forssman hemşireyi bir köşede bırakıp deneyine kendi başına devam eder.

12 Resimde, 1929’da Dr. Frossman’ın kendi sol kolundaki toplardamara sokup kalbine kadar ilerlettiği idrar sondasının (kateter) görüntülendiği akciğer filmi görülüyor.

13 Klinishce Wochenschrift dergisinde yaynlanmıştır. Bununla ilgilenen
deneyin sonuçları Klinishce Wochenschrift dergisinde yaynlanmıştır. Bununla ilgilenen Almanya'nın en önde gelen cerrahlarından biri olan Dr. Ferdinand Sauerbruch görüşme için çağırmıştır.

14 Basın çalışmasına alkış tutmasına rağmen Alman tıp kuruluşları çalışmasını aşağılamış ve devam eden yıllarda da teorisi umursanmamıştır. Tıbbi çevrelerce "kaçık doktor” olarak anılmıştır.

15 “Küçük numaraların için bir sirkte dersler verebilirsin,
Sauerbruch, “Küçük numaraların için bir sirkte dersler verebilirsin, ama saygın bir Alman Üniversitesi'nde asla” demiştir, buna karşılık Forsmann'ın “Bay Geheimrat Sauerbrach, avcılar ve atıcılar vardır” (There are hunters and shooters) demesi üzerine görevinden kovulmuştur.

16 Peki kim bu bilim adamı?

17 Prof. Dr. Werner Theodor Otto Forssmann (1904 – 1979)
avukat baba Julius Forssmann ve evhanımı anne Emmy Hindenberg'in oğlu olarak 1904 yılında Berlin’de dünyaya gelmiştir. EĞİTİMİ herşeyin üstünde tutan ailesi tarafından Berlin’in en iyi okullarından biri olan Askanische Gymnasium’a HÜMANİSTİK EĞİTİM alması için gönderilmiştir.

18 en yetenekli öğrencileri bünyesinde barındırır
Gymnasium, en yetenekli öğrencileri bünyesinde barındırır ve onları üniversiteye hazırlar; Gymnasium mezuniyeti (Abitur) tüm üniversitelerin kapısını açmaktadır; ayrıca giriş sınavına gerek yoktur. 1922 yılında tıp okumaya Berlin Üniversitesine gitmiş ve 1929 da mezun olmuştur. Anatomi ve Üroloji uzmanlık eğitimi almıştır

19 Forssmann tıp eğitiminin
ilk yılında Fransız fizyolojist Bernard, Chauveau ve Marey’den atların ve diğer hayvanların kalplerine direk kataterle girilerek intrakardiyak basınç ölçme deneysel tekniklerini öğrenmiştir. Fakat Bernard laboratuarında düzenli bir teknik geliştirmiştir. Etkileyici deneylerini Bernard kitabında yazmış ve 1879 da Buzzi tarafından ingilizceye çevrilmiştir. Forssmann bu tekniğin insanlara uygulanabilirliğini merak etmiştir.

20 Çok az insan bir fikri kanıtlayabilmek için kendi vücudunu kullanarak aşırıya gidebilirdi, fakat Dr. Werner Forssmann hastanın ölümü ve zarar görmesi ile sonuçlanmaksızın kalbe katater ile girilerek incelenebileceğini kendi üzerinde denedi.

21

22 1933 te kendisi de ürolog olan Elisabeth Engel
. 1933 te kendisi de ürolog olan Elisabeth Engel evlenmiş ve 6 çocuk sahibi olmuşlardır da nobel ödülü olarak 38 bin dolar kazanmıştır. Bu para ile ne yapacaksınız sorusuna… "You can imagine that I can find a good use for it with six children. " He added that he would start smoking 12-cent instead of 9-cent cigars.


"Kim Bu Bilim Adamı? Zirve Üniversitesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları