Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TOPLUM İÇİN ÇALIŞANLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TOPLUM İÇİN ÇALIŞANLAR"— Sunum transkripti:

1 TOPLUM İÇİN ÇALIŞANLAR

2 KURUMLAR VE KURULUŞLARI TANIYALIM
İnsanların, toplumların temel ihtiyaçları nelerdir? Barınma Beslenme Giyinme Bu temel ihtiyaçlarımızı kendi başımıza karşılayabilir miyiz? İnsanlar tek başına yaşayamazlar. Temel ihtiyaçlarını karşılamak için insanlar birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Toplum hayatının en önemli özelliği ,insanların dayanışma halinde olmasıdır. Sorunların çözümünde dayanışma ,birlik en önemli etkendir. Bu sorunlarımızı , ihtiyaçlarımızı kurumlarla çözeriz.

3 AŞAĞIDAKİ OLAYLARI ÇÖZÜM YOLLARI İLE EŞLEYELİM
Ayşem, hasta olduğu zaman Bir sivil toplum örgütüne üye olmalı Eğitime büyük önem vermiştir Oğulcan, eğitim öğretim için Deniz, gönüllü olarak bir kuruluşta çalışmak istese Hastaneye gitmeli Yiğit, çevre sorunlarını şikayet etmek ya da düzeltmek için Muhtarlığa kayıt olmalı Okula gitmeli Sıla, bir mahalleye yeni taşındı Atatürk,daha çağdaş ve modern bir ülke olmamız için Belediyeye başvurmalı

4 gönüllü insanlar tarafından SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI (Sosyal örgütler)
Toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için birçok kurumlar vardır. Bunları; Devlet denetiminde, yasalarla kurulmuş devlet kurumlarına RESMİ kurumlar, Toplumsal sorunları çözmek, kamuoyu oluşturmak ,ihtiyaçları gidermek için gönüllü insanlar tarafından SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI (Sosyal örgütler) kurulmuştur. AŞAĞIDAKİ KAVRAMLARI ANLAMLARI İLE EŞLEYELİM Sosyal etkileşim Bir sorunu çözmek, gidermek için gönüllü insanlar tarafından oluşturulan kurum. Sosyal örgüt İnsanların süreklilik gösteren ihtiyaçlarını gidermek, çözmek için oluşturdukları yapı. Kurum Birey ,grup ve kurumların birbiriyle ilişki İçinde olunması, birbirlerini etkileme

5 KURUMLAR RESMİ KURUMLAR SOSYAL KURUMLAR Okullar ÇEVKO Nüfus Müdürlüğü TEMA Emniyet Müdürlüğü Yeşilay Hastaneler AKUT Belediyeler AÇEV Valilik Kızılay Orman Müdürlüğü ÇEKÜL

6 Bunlara bazı örnekler aşağıda verilmiştir .
İnsanların çeşitli sorunlar vardır. Bu sorunları çeşitli kurumlarla çözerler. Bunlara bazı örnekler aşağıda verilmiştir . Karşılaştığımız sorun , ihtiyaçlar Çözüm için kurum İnsanların güvenliğinin sağlanması (evimize hırsız girdi ) Emniyet kurumu İnsanlar eğitim öğretim görmeli (Ali okula gidecek) Eğitim kurumları Sağlık hizmeti almak ( Kardeşim hastalandı) Sağlık kurumları Kimsesizlere yardım etmek (Oya’nın Anne babası yok) Yardım kurumları İnsanların eğlenmesi gerekir( sinemaya gidelim) Eğlence- Tiyatro sinema Çevremizde ve dünyada olanlardan haber almak ( maç kaçta?) Basın yayın kurumları Haberleşmemiz gerekir (babama telefon etmeliyim) Haberleşme kurumları Sizlerde başa sorunlar ve çözecek kurumlar söyleyiniz.

7 Sivil toplum kuruluşlarının temel özellikleri nelerdir?
Bu kuruluşlar gönüllü kimseler tarafından oluşturulur. Hizmetleri karşılıksızdır. Amaçları, çevrelerini ve dünyayı daha yaşanabilir hale getirmek, insanların daha mutlu olmasına katkıda bulunmaktır.

8 Sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri hangi araçlarla duyurulmaktadır?
Afiş, bildiri ve medya yolu ile…

9 İnsanlar sivil toplum kuruluşları ile nasıl iş birliği yapabilir
İnsanlar sivil toplum kuruluşları ile nasıl iş birliği yapabilir? Bu iş birliği niçin önemlidir? İnsanlar sivil toplum kuruluşlarına üye olup faaliyetlerine destek verebilir. Ayrıca, üye olmadan da destekleyebilir. Böylece insanlar, tek tek başaramayacakları toplumsal hizmetlerin gerçekleşmesine katkı sağlamış olur.

10 Sivil toplum kuruluşları devlete nasıl destek vermektedir?
Sivil toplum kuruluşları, devletin yetersiz kaldığı durumlarda topluma hizmet verir. Böylece bir anlamda, devletin yapamadığı bazı işleri yapmış olur. Bu da devlete dolaylı yoldan destek verme olarak tanımlanabilir.

11 Sivil toplum kuruluşları, toplumun birliğini güçlendirme bakımından nasıl bir rol oynar?
Sivil toplum kuruluşları, toplumun muhtaç insanlarına, diğer insanların yardımcı olmasını kolaylaştırır. Böylece, toplumun farklı kesimlerinin, birbirine karşı sevgi ve bağlık duygusunu geliştirirler.

12 Sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar ile resmi kurumlarda çalışanların nitelikleri hangi yönleriyle birbirinden farklıdır? Resmi kurumlarda çalışanlarda belli nitelikler (yaş, eğitim durumu vb.) aranabilir. Oysa sivil toplum kuruluşlarında, gönül olarak topluma hizmet etmek isteyen herkes görev alabilir.

13 Sivil toplum kuruluşları kuruluş şekillerine göre nasıl sınıflandırılabilir?
Dernekler (Doğal Hayatı Koruma Derneği) Sendikalar (işçi sendikaları) Vakıflar (Eğitim Gönüllüleri Vakfı) Meslek kuruluşları / odalar (Mühendisler odası)

14 Sivil toplum kuruluşları ile resmi kurumlarda çalışanların görev bilinçleri neden farklıdır?
Her iki tür kurum da topluma hizmet için kurulmuştur. Yalnız, sivil toplum kuruluşlarında faaliyette bulunanlar gönüllü iken, resmi kurumlarda çalışanlar görev bilinciyle hareket ederler.

15 Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci görevi nedir?
Türk vatanını ve Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak ve kollamaktır.

16 Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı ( TEMA)
ÇEVRE KURULUŞLARI Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı ( TEMA) Ülkemizde erozyonu önleme ,ağaç ve doğa sevgisini aşılama. Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) Bitki ve hayvan türlerinin koruma altına alınması. Çevre Koruma Vakfı (ÇEVKO) Geri kazanım sistemi oluşturmak,Ambalaj atığının geri kazandırılması. Deniztemiz Derneği (TURMEPA) Denizlerde yaşamın korunması ve ekolojik dengenin sağlanması.

17 Lösemili Çocuklar Vakfı
SAĞLIK KURULUŞLARI Lösemili Çocuklar Vakfı Lösemi hastası çocukların eğitim ve sağlık gereksinimlerini karşılar. Yeşilay( ilk adı:Hila^-i Ahdar Derneği) Topluma zararlı olan içki, uyuşturucu kullanımını engelleme Türk Kalp Vakfı Kalp sağlığını geliştirmek, sağlık sigortası olmayan kimselere ucuz veya ücretsiz kalp muayeneleri yapmak.

18 Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV)
EĞİTİM KURULUŞLARI Türk Eğitim Vakfı (TEV) Maddi durumu yetersiz öğrencilere burs vermekte, okullar yaptırdı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Eğitimde fırsat eşitliği yakalayamamış çocukların daha iyi bir eğitime kavuşması için çalışır. Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Çocuk ve yetişkin eğitimine katkı sağlamakta. Çağdaş yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla çeşitli kurumlarla projeler yürütmektedir.

19 YARDIM DERNEKLERİ Kızılay ; ilk adı Hilal- i Ahmer’di. Tarafsız, bağımsız gönüllü bir yardım kurumudur. Uluslar arası afet, savaş gibi olaylarda yiyecek, giyecek, kan ve sağlık yardımı yapar. Akut , Sel ,deprem gibi doğal afetlerde arama kurtarma çalışmaları yarar, dağ ve diğer doğal koşullarda da çalışmalar yapmaktadırlar. Mor Çatı Kadın Sığınma vakfı;Aile içinde ve dışında şiddet gören kadınlarla dayanışma , onlara hukuki, psikolojik destek verir , iş bulmalarına yardımcı olmak. Sokak çocukları Rehabilitasyon Derneği; Aile ortamından kopmuş, sokakta yaşayan , tiner veya madde bağımlısı olan çocukları topluma kazandırmak.

20 AŞAĞIDAKİ KURULUŞLARIN ÇALIŞMA ALANLARINI SÖYLEYELİM
Otistik Çocukları Koruma Derneği

21 Aşağıdaki kuruluşların resmi olana ‘ R’, özel olana ‘ Ö ‘ koyalım, alanını söyleyelim.
KURULUŞ RESMİ ÖZEL FALİTETİ R Türk Silahlı Kuvvetleri Lösemi Çocukları Eğitim Vakfı Ö Sosyal Sigortalar Kurumu R Milli Eğitim Bakanlığı R Zihinsel Engelliler özel Eğitim Merkezi Ö Esnaf ve Sanatkarlar Odası Ö Emniyet Genel Müdürlüğü R R Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Sağlık Ocağı R Türk Eğitim Gönüllüleri Derneği Ö Mehmetçik Vakfı Ö

22 Sivil toplum kuruluşlarına gerek var mı??
BİRAZ DÜŞÜNELİM Sivil toplum kuruluşlarına gerek var mı?? Sivil toplum kuruluşlarının çok olması neyin göstergesidir? Siz hangi kuruluşta görev almak istersiniz?

23 TEŞEKKÜRLER Berke Minaz 5\B 775


"TOPLUM İÇİN ÇALIŞANLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları