Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AD :OĞUZ SOYAD :GÜLERER NUMARA:608 DERS:TÜRKÇE KONU:HİJYEN-TEMİZLİK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AD :OĞUZ SOYAD :GÜLERER NUMARA:608 DERS:TÜRKÇE KONU:HİJYEN-TEMİZLİK."— Sunum transkripti:

1 AD :OĞUZ SOYAD :GÜLERER NUMARA:608 DERS:TÜRKÇE KONU:HİJYEN-TEMİZLİK

2 Hijyen nedir? Sağlıklı temizliği temsil eden hijyen toplumsal yaşamın her aşamasında karşımıza çıkmaktadır. Yaşadığımız ortamların, içtiğimiz ve kullandığımız suyun, soluduğumuz havanın kullandığımız alet ve gereçlerin ve en önemlisi gıdaların temiz ve sağlıklı yani hijyenik olması gerekir.

3 Temizlik Nedir ? Temizlik nedirin en güzel tanımı şu şekilde yapılabilir; Sağlığa zarar verecek, her ortamlardan korunmak için yapılacak, uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır. Her kişi ya da her insan kendi temizliğinden sorumludur. Çocuk yaşlarda anne, baba veya öğretmenler tarafından çoğu zaman bizzat yapılarak öğretilen temizlik uygulamalarının, çocukluktan sonra bireyin kendisi tarafından yapılması gerekmektedir. Örneğin; tuvaletten sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerin yıkanması bir alışkanlık olmalıdır. Her gün yapılan işler arasında banyo yapma bir başka temizlik uygulamasıdır.

4 HİJYEN NEDİR, NE ÖNEMİ VARDIR?
Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır. sadece görünür kirlenme olduğunda yapılması yeterli değildir. Örneğin; uykudan uyanınca yüzün yıkanması, çamaşırların değiştirilmesi, gündelik temizlik uygulamalarıdır.

5 GIDALARDA TEMİZLİK ve HİJYEN
Gıdaların kirlenmesini ve sağlığa zararlı hale gelmesini önlemek için gıdaların satın alımından tüketimine kadar geçen tüm aşamalarında temizlik ve hijyen kurallarına uymamız gerekmektedir. Hijyen; sağlıklı ortamın korunması ve her türlü hastalık etmeninden arındırılmasıdır. Temizlik; gıdanın ve gıda ile temas eden yüzeylerdeki görünür kirlerin ortamdan uzaklaştırılmasıdır.

6 TEMİZLİĞİN ÖNEMİ Günümüzde yaşam koşullarının değişmesi ve insanların zamanlarının çoğunu iş yerlerinde geçirmeleri, yeme alışkanlıkları ve gıda teknolojisindeki değişiklikler, seyahat kolaylığı gibi faktörler mikropların kolayca transfer olmasına neden oluyor. Tüm dünyayı önemli ölçüde etkileyen gıda zehirlenmelerinin kaynağı hijyenik olmayan iş yerleri ve mekanlar olarak gösteriliyor. Hijyeni unutmayalım, mikroplara karşı en etkili gücümüzdür. Temiz olarak görünen yerler doğru ürün ve temizlik yapmanı kurallarına uyulmadığı taktirde her zaman mikrop üreten yerler olarak kalacaktır.

7 Çevreyi hor gören geleceği zor görür.
TEMİZLİKLE İLGİLİ GÜZEL SÖZLER Evini temiz tut misafir gelebilir kendini temiz tut azrail gelebilir. Temizlik ruhun gıdasıdır. Aslan yattığı yerden belli olur. Temizlik imandandır. Çevreyi hor gören geleceği zor görür. Temiz insan Temiz çevre

8 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"AD :OĞUZ SOYAD :GÜLERER NUMARA:608 DERS:TÜRKÇE KONU:HİJYEN-TEMİZLİK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları