Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİKROKREDİYE YOĞUN İLGİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİKROKREDİYE YOĞUN İLGİ"— Sunum transkripti:

1 MİKROKREDİYE YOĞUN İLGİ
Körfez Kaymakamlığı ve İl Özel İdare tarafından günü saat da mikrokredi konulu panel düzenlendi. Panele Körfez ilçesinden;Kaymakam Mahmut ŞİRİNOĞLU,Belediye Başkanı Yunus PEHLİVAN,Körfez Daire Müdürleri,Belediye Meclis Üyeleri,muhtarlar,Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri ve usta öğreticileri,Kız Meslek Lisesinin mezun öğrencileri ile mikrokrediye ilgi duyan,bilgi almak isteyen körfezli bayanlarımız katıldı. Panele il merkezinden Metin YAHŞİ( Vali Yard.Genel Sekreter),Murat USTAOĞLU (İl Özel İdare Daire Başkanı), mikrokredi biriminde görevli personeller ve Kocaeli Kadın Girişimciler adına Yıldız DURUL katıldı. Çok yoğun katılımın yaşandığı panel saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Körfez Kaymakamı Mahmut ŞİRİNOĞLU panelin açılış konuşmasını yaparak; “ Bu tür projeler kalkınmanın tabana yayılması uygulamasıdır.Bu küçük girişimlerle başlaması,altın kuralının uygulama projesidir.İl Özel İdare müdürlüğünün sağladığı büyük bir imkandır. Bu projelerde başarıya ulaşmanın yolu cesaret edip uygulamakla başlar.Cesaret kırılganlıkları yaşamadan hep birlikte mücadele etme projesidir bu. Görevli görevsiz herkesin bu tür projelere sahip çıkması anlatması,tanıtması en büyük görevi olmalıdır.,,Panele gösterilen çok yoğun ilgi ve katılımlarından dolayı Körfezlilere teşekkür etti. Körfez Belediye Başkanı Yunus PEHLİVAN yaptığı konuşmada; Öncelikle bayanlarımıza kredi vererek kendi işlerini kurmalarının sağlanması çok önemlidir.Bizler her zaman küçük girişimci de olsa onlara destek olacağız, diyerek bu paneli düzenleyerek mikrokredi uygulamalarının tanıtımını yapanlara teşekkür etti. Genel Sekreter( Vali Yard.) Metin YAHŞİ yaptığı konuşmada; İlk önce Bangladeşte Muhammed YUNUS tarafından başlatılan mikrokredi uygulamalarının bugün 175 ülkede başarı ile uygulandığını, ülkemizde de 47 il merkezinde uygulandığını,ilimizde ise şimdiye kadar 500 gruba kredi verildiğini ve kredi geri dönüşümünün % 100 olduğunu belirterek böyle bir seminer düzenleyen Körfez Kaymakamlığını ve katılımcıları kutladı.

2 MİKRO KREDİ PROJESİ

3 YASAL DAYANAK 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 6 ncı maddesi ile; Yoksullara kredi verilmesi İl Özel İdaresinin görev ve yetkileri arasında yer almaktadır. İl Genel Meclisinin tarih ve 19/7 sayılı kararı ile de Kocaeli İl Özel İdaresi Mikro Kredi Uygulama Yönetmeliği kabul edilmiştir

4 Yoksulluk en eski sosyal sorunlardan biridir.
Yoksullukla mücadele stratejileride dünyada ve ülkemizde sürekli denenmeye devam etmektedir. ‘Yoksulluğu Müzeye Kaldırmak‘ iddiasıyla 1970 yılında Bangladeşli ekonomi profesörü Muhammed YUNUS tarafından uygulaması başlatılan bu proje kendisine 2006 Nobel ödülünü kazandırmıştır. Bu proje son zamanlarda yoksulluğa çözüm arayışları içinde bir sosyal politika ve bir sosyal girişimcilik örneği olarak ortaya çıkmıştır. Mikro kredi yoluyla yoksulluğun % 50 azaltılması Birleşmiş Milletler in 2015 hedefleri arasındadır.

5 Mikro kredi projesinin uygulanması ;
Yoksul bireylerin sosyal yaşama katılımlarının desteklenmesi, Kendi kapasitelerini gerçekleştirmeleri ve güçlenmeleri, İlimiz özelinde ise yoksul kadınların iş yaşamında var olmaları, Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, Aile refahının yükseltilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

6 İnsanın karşılıksız aldığı yardım insan onurunu
rencide eder onu bağımlı ve edilgen kılar. Onu harekete geçirmek sosyal ve ekonomik hayata katarak yoksulluğunu azaltmak ve kendine yeter hale getirmek için mikro kredi ile desteklenmesi gerekir.

7 Bu projenin İlimizde başarıyla yürütülmesinde Kocaeli İl Özel İdaresinin iki temel yaklaşımı etkili olmuştur. Her bireyin değer ve onuruna duyduğu saygı, Uygun sosyal koşullar altında bireyin ve toplumun değişip gelişebileceğine dair olan inançtır.

8 AMAÇ Mikrokredi Projesi;
Banka yoluyla kredi elde edemeyecek yoksul kadınların kendi adına gelir getirici bir faaliyette bulunmaları yoluyla yoksulluğu azaltmak, Kadınların korunması ve iş yaşamına çekilmesi, Kadını ekonomik olarak güçlendirerek kadına yönelik şiddeti önlemek

9 MİKROKREDİ NEDİR? El emeği ile geçinmeye çalışan ve bankalardan kredi alamayan kadınlara verilen, Geri ödemesi kolay, faizsiz küçük başlangıç sermayesidir Devletimiz işsizlik ve yoksulluğu azaltmak için makro politikalar uygulamaktadır Politikalar ve programların yanı sıra karşılıksız yardımlarla da desteklemektedir. Kişi yardıma muhtaç olmaktan kurtulup kendi işini başlatabilecektir. Bu proje yerinde istihdamı sağlayacak fırsat vermektedir.

10 MİKROKREDİNİN ÇIKIŞI Ekonomi Profesörü Muhammed YUNUS ülkesi Bangaladeş’in içine düştüğü yoksulluğa çözüm bulmak için köylerde çalıştı. Yaptığı çalışmada bankalardan kredi alamayan yoksulların çok az bir kredi ile yoksulluktan kurtulabileceğini tespit etti. 42 ailenin ihtiyacı olan toplam 27 dolar krediyi kendisi verdi. Halen altı milyondan fazla kişiye milyarlarca dolar kredi veriyor. Prof.Dr. Muhammed Yunus projenin mimarıdır. Bu projeyle Nobel Barış Ödülünü aldı.

11 MİKROKREDİNİN FELSEFESİ
Mikrokredinin felsefesi, Projenin mimarı Prof. Dr. Muhammed Yunus’un ifadesiyle; Mikrokredi Sistemi kişiye balık vermez. Balık tutmasını da öğretmez. Balık tutması için gereken ağı almasını ya da kayığı kiralamasını sağlar.

12 HEDEF KİTLE Bu projenin hedef kitlesi KADINLARDIR.
Çünkü; Kadınlar, erkeklere göre daha az risk alıp daha uzun vadeli düşünürler. Kadınların küçük miktardaki parayı artırma ve amaca uygun kullanma yeteneği daha fazladır. Kadın yoksulluktan kurtulma konusunda daha azimlidir. Kadınlar borçlarını ödemekte daha hassas davranmaktadırlar.

13 KİMLERE MİKROKREDİ VERİLECEK?
İş yapan ya da iş yapma fikri olan Beş kişilik bir gruba üye olan Bir yıldır Kocaeli‘nde yaşayan Dar gelirli 18 yaşından büyük Girişimci kadınlara

14 VERİLECEK MİKROKREDİ MİKTARI
İl Özel İdaresi bütçesi ile ,00 TL’lik ödenek tahsis edilmiştir.  Kredi miktarı kişi başına 200 TL ile TL arasındadır. Geri ödemeler haftalık olarak 4 TL ile 20 TL arasında değişir, Faiz alınmayacaktır. 50 haftada geri ödenecektir Hiçbir ad altında ek para alınmamakta kesinti yapılmamaktadır.

15 MİKROKREDİ NASIL ALINIR ?
Grup üyeleri proje birimine gelerek veya telefon ile başvuru yaparlar. Kriterlere uygun olanlara eğitim randevusu verilir. Sosyal Hizmet Uzmanlarınca üç gün süreli zorunlu eğitim verilir Eğitim sonunda kredi almaya uygun olup olmadığı belirlenir Uygun gruba eğitimden 10 iş günü sonra Her üyeye İl Özel İdaresinde kredileri elden ayrı ayrı birbirlerine kefil olmak suretiyle verilir

16 DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE MİKROKREDİ
Mikro kredi dünyada bütün Batı Avrupa ve ABD olmak üzere 175 ülkede uygulanmaktadır. Türkiye’de uygulama 2003 yılında Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz AKGÜL tarafından başlatıldı. Halen 47 ilde 100 bin kişi projeden yararlanmaktadır.

17 Mikrokredi çalışma özetleri
2009 Temmuz-2010 Mart yılı 9 ay içerisinde 491 girişimci kadına ulaşılmıştır. 491 üyeye toplam TL kredi kullandırılmıştır. 2010 yılı mart ayı itibariyle üyelerden tahsil edilen toplam kredi miktarı TL’dir. Kredilerin düzenli geri ödenme oranı % 100 olarak gerçekleşmektedir.

18 İl Düzeyinde Kredi Dağılımı
491 girişimci kadından; İzmit’te 390, Derince’de 70, Başiskele’de 18, Körfez ‘de 5, Gölcük’te 3, Kartepe ilçesinde 5 üyeye toplam TL kredi kullandırılmıştır.

19 2010 yılı Temmuz ayının sonuna kadar İzmit ilçede 30 grup, diğer ilçelerde 14 gruba eğitim randevusu verilmiştir. (220 kişi) Başvuru yapan 550 kişiye de proje tanıtılmış olup, grup oluşturanlara yeni eğitim randevuları verilecektir. Körfez İlçesinde de 2 grup toplam 10 kişiye eğitim randevusu verilmiştir. 2010 yılı sonuna kadar toplam (bin) girişimci kadına Mikrokredi kullandırılması hedeflenmektedir.

20 Kredinin Kullanıldığı Alanlar

21 A İŞLEM ve ÜRETİM Terzi El İşi Yapımı(oya dantel nakış) Çocuk giysi(triko örgü) yapımı Çeyizlik eşya yapımı ve satımı Yapma Çiçek Üretimi Halı dokuma Balık ağı örme işi Ayakkabı imalatı Börek ekmek pasta yapımı Sucuk Yapımı

22 B İŞ TİCARET Kıyafet Satımı Halı Kilim Alım Satımı İkinci El Eşya Alım Satımı Sebze ve Meyve Satışı Nevresim Satışı Temizlik Ürünleri Alım Satımı Kumaş Alım Satışı Açık deterjan satışı

23 C SEYYAR SATICILIK Giysi Satımı İç Giyim Satımı Battaniye –Yorgan Satımı Çeyiz Eşyaları Satımı Kozmetik Malzeme Alım Satımı

24 D DÜKKANLAR Bijuteri Kuaför Dükkanı Güzellik Merkezi Okul Kantini İşletmesi Dikiş Atölyesi Sanayi tipi Dikiş Atölyesi piko-nakış -dikiş

25 MİKRO KREDİ EĞİTİMLERİNDEN ÖRNEKLER

26 Üyelere Mahallinde Eğitim Verilir

27 MİKROKREDİ TAHSİLATLARINDAN ÖRNEKLER

28

29 ÜYELERE AİT BAZI İŞ ÖRNEKLERİ

30

31

32

33

34

35

36

37 Mikro Kredi Başvuru Telefonu

38 İL KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU'NUN GÖREVLERİ:
a) Kurulduğu ildeki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politika belirlemek ve girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmek. b) Kadınlara kişisel gelişim yollarını öğreterek kariyer geliştirme fırsatları yaratmak. Bu kapsamda: Girişimcilik veya gelir yaratma gibi becerilerini gerçekleştirmek isteyen kadınlara, bunu nasıl yapacaklarını öğrenmeleri için öğrenme ortamlarını hazırlamak. Girişimci ruhlu kişilere, bu özelliklerini daha etkili ve verimli kullanabilmelerini sağlayacak ve iş kurmayı düşünenlere kuruluş ve devamındaki işi sürdürme süreçlerinde ihtiyaçları olacak temel bilgileri vermek ve yol göstermek amacıyla girişimcilik eğitimleri düzenlemek. Kadın girişimcilere yenilikler ve iş yaşamı ile ilgili konular hakkında bilgi vermek amacıyla seminer, panel ve bunun gibi eğitim etkinliklerinde bulunmak. Lise ve üniversitelerde girişimcilik dersleri, seminerleri, panelleri düzenlemek. Kadın girişimcilerin bilgi ve deneyimlerini birbirleri ile paylaşmalarını sağlayarak, varsa sorunlarına çözüm bulmaya çalışmak.

39 C) İLKGK, eğitimlerin ve kapasite geliştirmenin yanı sıra kadın girişimcileri iş kurma ve işlerini başarılı bir şekilde sürdürme sırasında da desteklemek. Bu kapsamda: Kadın girişimcilerin deneyimli girişimciler yanında staj yapmalarını sağlamak. Yurt dışında, özellikle AB ülkelerinde yabancı girişimciler yanında kısa süreli staj imkanları yaratmak. Koçluk sistemi geliştirerek yeni iş kuran girişimcilere deneyimli girişimciler tarafından belli sürelerde destek sağlamak. d) Kadın girişimcilerde sosyal sorumluluk bilinci oluşturulması amacıyla eğitim programları ve çeşitli sosyal etkinlikler düzenlemek. e) İl ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacak sektörlerde girişimde bulunulmasına yardımcı olacak tedbirleri belirlemek ve bu sektörlere kadın girişimcileri yönlendirmek ve teşvik etmek. f) Kadın girişimcilerin sivil toplum kuruluşlarında, yerel yönetimlerde görev almalarını teşvik etmek. g) Konuların özelliklerine göre çalışma grupları oluşturmak.

40 Bu kuruluş amaçlarımıza paralel olarak ilk önce kadınlarımıza nitelik ve nicelik kazandırmak için yola çıktık.İlk projemiz ‘uzman hasta ve yaşlı bakım elemanı’ yetiştirme kursumuz 60 kursiyerimiz katılımı ve İşkur İl Müdürlüğü desteği ile Kocaeli Üniversitesinde 64 saat teorik,66 saat uygulamalı olarak 130 saat ders verilerek 25 Haziran da sona ermiş ve 54 kursiyerimiz başarı ile tamamlamışlardır.


"MİKROKREDİYE YOĞUN İLGİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları