Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Giriş Tip 1 Diyabetes Mellitus (DM) Tip 1 DM Tedavi (?) Yöntemleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Giriş Tip 1 Diyabetes Mellitus (DM) Tip 1 DM Tedavi (?) Yöntemleri"— Sunum transkripti:

1 Tip 1 Diabetes Mellitus Tedavisi olarak Pankreatik Adacık Hücresi Nakli

2 Giriş Tip 1 Diyabetes Mellitus (DM) Tip 1 DM Tedavi (?) Yöntemleri
Adacık Nakli ve Pankreas Nakli (Avantajlar-Dezavantajlar) Pankreatik Adacık Transplantasyonu (Genel Prosedür) Adacık Nakli Kimlere Uygulanır? Uygulamanın Geçmişi ve Başarı Durumu Başarı? QoL (Yaşam Kalitesi) Analizleri Cost-Effectiveness Ratio (Verim) Nakil için Gerekli Yeterli Miktarda Adacığın Sağlanması Organ Bağışı Ksenotransplantasyon (Porcine Endogenous Retrovirus) Kök Hücre Çalışmaları Üzerinde Düşünülmesi Gereken Noktalar: İzolasyon Nakil Bölgesi İmmünosüpresan Kullanımı

3 Amaç

4 Materyal ve Metot PubMed Makale taraması yapıldı.
Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adacık transplantasyonu üzerine çalışan araştırmacılarla görüşüldü. Araştırma toplantılarına katılım sağlandı. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Laboratuvarı Adacık izolasyonu ile ilgili laboratuar gözlemleri gerçekleştirildi. PubMed Makale taraması yapıldı. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adacık transplantasyonu üzerine çalışan araştırmacılarla görüşüldü. Araştırma toplantılarına katılım sağlandı. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Laboratuvarı Adacık izolasyonu ile ilgili laboratuar gözlemleri gerçekleştirildi.

5 Diabetes Mellitus Tip 1 Diabetes Mellitus: “Brittle (Labile) Diabetes”
Otoimmün ataklara bağlı olarak insülin salgılayan adacık hücrelerinin kısmi veya tam olarak kaybı söz konusudur. Akut metabolik komplikasyonların yanı sıra uzun dönemde vasküler, renal, retinal ve nörolojik defektlere yol açan,morbidite ve mortalitesi yüksek, yaygın bir hastalıktır.

6 Tedavi Yöntemleri İnsülin Enjeksiyonları İnhaler

7 Uygulamanın Geçmişi ve Başarı durumu
1967’de Lacy et al. Diyabetik Rat’lar üzerine başarılı bir uygulama gerçekleştirdi. 1983’den 2000’e kadar rapor edilen 493 çalışmada transplantasyon sonrası başarı çok düşük seviyelerde kalmıştır.

8 EDMONTON

9 Edmonton Deneyi University of Alberta
Islet transplantation in seven patients with type 1 diabetes mellitus using a glucocorticoid-free immunosuppressive regimen Shapiro A, Lakey J, Ryan E, Korbutt G, Toth E, Warnock GL, Kneteman NM, Rajote RV. N Engl J Med. 2000.

10 Edmonton Deneyi Transplantasyon protokolünde birkaç değişiklik yapıldı: 1) Non-steroid immünosüpresyon uygulandı 2) Uygulamada kullanılacak ortalama islet miktarı 11,000 IE/kg olarak belirlendi.

11 Edmonton Deneyi 2005 yılında aynı grup transplantasyonun 5 yıllık raporunu yayınladı: 1) Ortalama 15 aylık insülinsiz yaşam (insulin independence) sağlandı. 2) Hastaların yalnızca %7,5’u 5. yıla insülinden bağımsız olarak girebildi. 3) Hastaların çoğunda (%82) nakledilen dokuların yaşadığı gözlendi. (C-peptid pozitif)

12 Adacık Nakli Kimlere Uygulanır ?
Uygulama aşamasında yaşanan çeşitli açmazlar sebebiyle tedavinin hastayı seçtiği bir durum söz konusu. Uygun bir adayda aranan nitelikler: 18-65 yaş aralığı 5 yıl veya daha uzun dönem tespit edilemeyen serum C-peptid düzyeleriyle birlikte Tip 1 DM tanısı Tekrarlayan hipoglisemi nöbetleri İlerleyici kronik komplikasyonlar

13 Pankreatik Adacık Nakli (Genel Prosedür)
Adacıkların izolasyonu Pankreasın elde edilmesi ve korunması Pankreasın Elde Edilmesi ve Korunması (Procurement and Preservation) Adacıkların İzolasyonu (Islet Isolation) Adacık Nakli (Islet Transplantation)

14 Pankreatik Adacık Nakli
Pankreasın elde edilmesi ve korunması Nakil işlemi için kullanılacak pankreasın bu aşamada iskemik hasardan korunması ve kendi kendini sindirmesinin önlenmesi gerekir. Bu bağlamda duktal enjeksiyonla çeşitli preservasyon sıvıları uygulanabilmektedir: UW Solution, Kyoto (MK) Solution, Two-Layer Preservation with UW and Oxygenated PFC

15 Pankreatik Adacık Nakli
Ricordi Tekniği (Semi-automated Controlled Pancreas Digestion) Ricordi Kabı Kollajenaz (37˚C) Adacıkların izolasyonu

16 Pankreatik Adacık Nakli
İzole adacık’lar Portal Ven’den alıcının Karaciğer’ine, Sonografik ve Radyoskopik tekniklerle izlenerek, bir kanül yardımıyla verilir. Kanama, portal hipertansiyon ve portal ven trombozu riski var. Heparin kullanılıyor. Adacık nakli

17 Başarı … Amaçlanan şeyin ne olduğuna karar vermeliyiz: - İnsülinden bağımsız bir hayat tarzı - Yeterli metabolik kontrol sağlamak Plazma glukoz değerleri HbA1C Günlük inslin enjeksiyonuna olan ihtiyaç C-peptid düzeyleri Yaşam kalitesi analizleri (QoL) uygulamayı başarılı olarak nitelendirmektedir.

18 Başarı … Verim: Transplantasyon sonrası 9-10 yıllık başarının sağlanması durumunda daha ucuz ve daha etkili bir uygulama olarak nitelenebilecektir. A health economic analysis of clinical islet transplantation. Beckwith J, Nyman JA, Flanagan B, Schrover R, Schuurman HJ

19 Adacık Nakli Uygulaması ile İlgili Problemler

20 Nakil için Yeterli Miktarda Adacığın Sağlanması
Organ bağışı: “major initial obstacle to all transplants” Ksenotransplantasyon: Diyabetik hastalar için başka türlerden adacık temini. Riskler: İmmün reaksiyon PERV (Porcine Endogenous Retrovirus) Kültür ortamında isletleri çoğaltma? Bölünme yeteneği? “In spite of these safety issues, some researches believe that, in the future, it will be possible to move forward from pre-clinical studies into clinical trials of xenotransplantation”

21 Nakil için Yeterli Miktarda Adacığın Sağlanması
Kök Hücre Çalışmaları: Kök hücre çalışmaları etik tartışmaları ve tümör gelişimi ihtimalini de beraberinde getirir.

22 Üzerinde Düşünülmesi Gereken Noktalar
İzolasyon işlemi sırasında ortaya çıkan mekanik travma ve enzim maruziyeti: Periferde yerleşik non-beta hücre hasarı Vasküler ve nöronal bağlantıların yıkımı Biyokimyasal haberleşmenin modifiye olması gibi etkilerle adacık hücrelerini apoptosis’e götürmektedir.

23 Uygulamanın Yarını Doku İskeleti Nanokapsülasyon Oksijen Halkası


"Giriş Tip 1 Diyabetes Mellitus (DM) Tip 1 DM Tedavi (?) Yöntemleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları