Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

13 KASIM 2012, KOCAELİ Prof.Dr.İlhan Tarkun

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "13 KASIM 2012, KOCAELİ Prof.Dr.İlhan Tarkun"— Sunum transkripti:

1 13 KASIM 2012, KOCAELİ Prof.Dr.İlhan Tarkun
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yrd. Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi

2 Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünyada 400 milyonun üzerinde obez ve 1,6 milyar civarında da hafif obez birey bulunmaktadır yılında bu oranın sırasıyla 700 milyon ve 2,3 milyara ulaşacağı düşünülmektedir.

3 TÜRKİYE’ DE OBEZİTE 64,3 52,6 34,6 İ Satman ve TURDEP Çalışma Grubu (Bel çevresi ölçümlerine göre) VKİ göre obezite

4 TÜRKİYE’ DE DİYABET-2012 Nüfus: 74.724.269 19+ nüfus:49.520.111
Tip 2 diyabet sıklığı: % 13.7 T2DM hasta sayısı (2012) Tip2 diyabet için risk altında nüfus:

5

6 Obezite Maliyeti Obezitenin ABD’ ye maliyeti 2011 yılında 190 milyar dolar (sağlık harcamalarının %20.6’ sı). ABD sağlık reformu sonucu, 2010 yılında alınan karara göre, işverenler obez çalışanlarına yüzde 30 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda daha yüksek sağlık sigortası primi ödemekle yükümlü. Obezlerin sık hastalandığı için iş verimliliği yılda 1 ay daha düşük (30 milyar dolar). Hesaplanamayan maliyetler (4 milyar dolar yakıt 5 milyar dolar fazladan jet yakıtı tüketimi vb.)

7 Diyabet Maliyeti-Türkiye
Gerçek hayat verileri kullanılarak 2010 yılı içinde 7095 hastada yapılan maliyet çalışması Diyabetin kamuya toplam yıllık doğrudan maliyeti 13 milyar TL ( 7.9 milyar dolar). Bu rakamın % 84’ ünü diyabetin etkin tedavi edilememesi nedeniyle ortaya çıkan komplikasyonların oluşturduğu saptanmıştır. İndirek maliyetler dikkate alındığında (sakatlık, iş gücü kaybı, erken emeklilik vb.) bu maliyetin 4-5 kat artacağı bilinmektedir Maltan S ve ark. 47. Ulusal Diyabet Kongresi 2011

8 Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
1996 yılında Prof.Dr. Berrin Çetinarslan tarafından kuruldu. Halen 3 öğretim üyesi, 4 yandal uzmanlık öğrencisi ile faaliyetlerine devam ediyor. 2 Endokrinoloji, 2 Diyabet-Obezite ve özel dal poliklinikleri (tiroit kanseri, hipofiz vb) ile hizmet vermekte. 2012 yaklaşık hasta

9 Kocaeli Üniversitesi-Novo Nordisk Ar-Ge İşbirliği Sözleşmesi
24 Mayıs 2011-Ihlamur Toplantı Salonu

10 14 Kasım 2011 Dünya Diyabet Günü Etkinliği
KocaeliÜniversitesi

11 Hedefleri Bölgemiz halkına daha yüksek standartlarda hizmet edebilecek bir Diyabet-Obezite Ünitesi kurmak. Türkiye’ de diyabet bakımında önemli bir sorun olan “diyabetik ayak” ile ilgili kalıcı çözümler üretmek. Dünya standartlarında bir “Beta Hücre Biyoloji ve Tedavi Laboratuarı” kurmak.

12 Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Diyabet-Obezite Ünitesi

13 Diyabetik Ayak Diyabetli hastaların hastane başvurularının % 20'sinin nedeni ayak sorunları oluşturmaktadır. Genel toplumda uygulanan ayak kesme ameliyatlarının % kadarının diyabetli hastalarda olduğu saptanmıştır. Diyabetlilerin sadece % 30'u tamamen ayak sorunlarında uzaktır. Diyabetin toplam maliyetinin %15-30’ unu oluşturmaktadır. ÖNLENEBİLİR bir komplikasyondur. Diyabetik ayak gelişiminin önlenmesi ve tedavisi bir ekip yaklaşımı gerektiriyor. Gelişmiş ülkelerde bu ekibin en önemli bireyi “podiatrist” veya “podolog” Tüm çalışmalar podolog takibinde olan hastalarda diyabetik ayak gelişiminin önemli ölçüde önlendiğini gösteriyor.

14 Diyabetik Ayak Gelişiminin Önlenmesi
Yakın zamana kadar ülkemizde podiatri, bir meslek grubu olarak tanımlanmamıştı. tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ve tanımı olmayan Sağlık Mesleklerini düzenleyen 6225 sayılı kanuna göre Podolog tanımı yapıldı.

15

16 Türkiye’ de Podoloji Öyküsü
Podologluk Eğitim Çalıştayı Danimarka’ da podoloji eğitimi veren kurumların ziyareti ve eğitimde işbirliği görüşmeleri Eğitim programı oluşturma hazırlıkları Senato Onayı YÖK’ e başvuru

17 Türkiye’nin ilk Podoloji Programı Öğrencileri ve Öğretim Üyeleri 7 Kasım 2012

18 Beta Hücreleri ve Diyabet
Kan şekerimizi ayarlayan hormon olan insülin, pankreasta bulunan beta hücreleri tarafından salgılanmaktadır. Hem tip 1, hem de tip 2 diyabetin oluşmasında en önemli neden beta hücrelerinin harabiyetidir. Dünyada ki sayılı diyabet araştırma merkezleri diyabetin kesin tedavisinde, kök hücrelerden beta hücresi elde edilmesi, beta hücre yıkımını azaltıcı veya beta hücre çoğalmasını artırıcı unsurlar veya ilaçlar ile ilgili çalışmalara ağırlık vermektedir.

19 Beta Hücre Biyoloji ve Tedavi Laboratuarı
2-3 Şubat 2012 Kopenhag Üniversitesi-Kocaeli Üniversitesi İşbirliği Görüşmeleri 16 Nisan 2012 Kocaeli üniversitesi-Kopenhag Üniversitesi Beta Hücre Biyoloji Laboratuarı İşbirliği Protokolü

20 Beta Hücre Biyoloji ve Tedavi Laboratuarı
Beta hücre Biyoloji ve Tedavi Laboratuarının inşaatı halen yeni oluşturulan Kocaeli Üniversitesi Klinik ve Deneysel Araştırma Merkezi içinde sürüyor. İnşaat ve donanımın iki ay içinde bitmesi ve faaliyete geçmesi planlandı. Araştırmacıların eğitimi ve çalışmaları Kopenhag Üniversitesinde sürüyor.

21 Gelecek Diyabet ve Obezite Teşhis ve Tedavi Araştırma Eğitim
Teşhis ve Tedavi: Hastaların teşhis ve tedavisine yönelik multidisipliner bölümlerin ve olanakların (göz, kardiyoloji, nöroloji, psikiyatri, metabolik cerrahi, diyet ve beslenme, podoloji, rehabilitasyon, egzersiz salonları) aynı çatı altında toplandığı klinik oluşum. Eğitim: Diyabetik ve obez hastaların eğitimini verecek ve yeni eğitim modelleri geliştirecek, sağlık profesyonellerin eğitimi için kurs ve sempozyumlar düzenleyecek, diyabet ve obezite ile ilgili yaşam kalitesi, maliyet ve epidemiyolojik çalışmaları yürütecek birim. Araştırma: Diyabet ve obezite ile ilgili klinik araştırmaların yürütüleceği klinik araştırmalar birimi ve deneysel araştırmaların yürütüleceği araştırma laboratuarları kompleksi.

22 Kocaeli Üniversitesi Diyabet ve Obezite Merkezi (KODİTEM)
Proje Sahibi Kocaeli Üniversitesi Proje Ortakları Kocaeli Valiliği Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Novo Nordisk Proje İşbirlikleri Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Pankreas Adacık Hücre Araştırma Laboratuarı Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Joslin Diabetes Center Kopenhag Üniversitesi Steno Diabetes Center Hagedorn Research Institude


"13 KASIM 2012, KOCAELİ Prof.Dr.İlhan Tarkun" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları