Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yurt Dışı Oyları Sayım Sandık Kurulu Üyeleri, Gözlemcileri (Müşahitler), Kat ve Bina Sorumluları Eğitimi Temmuz 2014.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yurt Dışı Oyları Sayım Sandık Kurulu Üyeleri, Gözlemcileri (Müşahitler), Kat ve Bina Sorumluları Eğitimi Temmuz 2014."— Sunum transkripti:

1 Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yurt Dışı Oyları Sayım Sandık Kurulu Üyeleri, Gözlemcileri (Müşahitler), Kat ve Bina Sorumluları Eğitimi Temmuz 2014

2 Parti İçi Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı

3 «Sandıklara da el uzatabilirler
«Sandıklara da el uzatabilirler! AKP iktidarına bir daha geleceğimizi çalamayacaklarını göstermeliyiz!» Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı

4 Partimizin Sayım Sandık Kurulu üyeleri, gözlemcileri, kat ve bina sorumlularına; yurt dışı temsilciliklerinden gelen oyların sayım döküm işlemleri öncesindeki, sırasındaki ve sonrasındaki görevleri ile ilgili yetkinlik kazandırmak. AMAÇ

5 Öğrenim Hedefleri Oy sayım ve döküm işlemleri öncesindeki sorumlulukları sıralayabilmek. Oy sayım ve döküm işlemleri sırasındaki sorumlulukları sayabilmek. Sonuçların ilanından sonra yapılması gerekenleri söyleyebilmek. 1 2 3

6 I. BÖLÜM OY SAYIM ve DÖKÜM İŞLEMLERİ ÖNCESİNDEKİ ÖNEMLİ KONULAR

7 Hukuk ve Seçim, Bilişim ve Ulaşım Sorumluları
İLETİŞİM ZİNCİRİ’ndeki sorumluların iletişim bilgilerini seçim öncesinde mutlaka alalım! Sandık Kurulu Üyesi Gözlemci CHP Kat Sorumlusu CHP Bina Sorumlusu CHP Hukuk ve Seçim, Bilişim ve Ulaşım Sorumluları

8 SEÇİM GÜNÜ Saat: 15.30 Sayım Sandık Kurulu üyelerimiz, gözlemcilerimiz, kat ve bina sorumlularımız; ATO Congresium’daki (Söğütözü Cad. No: 1/A) görev yapacakları sandıkların başına varmış olmalılar!

9 Sayım Sandık Kurulunun Oluşturulması:
Oy sayım işlemleri başlamadan 1 saat önce yani 16.00’da Sandık Kurulu oluşturulur. Bu kurul, bir başkan ve bir memur üye ile son milletvekili seçiminde en çok oy alan 3 partinin belirleyeceği birer üye olmak üzere toplam 5 kişiden oluşur.

10 II. BÖLÜM OY SAYIM ve DÖKÜM İŞLEMLERİ SIRASINDAKİ ÖNEMLİ KONULAR

11 Torbaların Açılması Yurt dışı temsilciliklerinden gelen torbalar mühürlü olmalıdır. Mühürlü torbalar sıra numarasına göre, yurt içinde oy kullanma saatinin bitiminden sonra yani saat 17.00’de, Sayım Sandık Kurulu tarafından açılır.

12 D İ K K A T ! Yurt içi seçimlerinden farklı olarak, torbanın içinden «Zarf Sayım Tutanağı» çıkacaktır. Bu tutanakta, oy kullanan seçmen sayısıyla, sandıktan çıkan oy zarflarının sayısı bulunacaktır.

13 Zarf Sayım Tutanağı örneği;

14 Usulsüzlüklere karşı;
Şikayet İtiraz Muhalefet Şerhi Usulsüzlüklere karşı;

15 Gözlemci! Herhangi bir aksaklıkla karşılaşırsa MUTLAKA yazılı/sözlü şikayet yöntemi ile başvuruda bulunmalı. Bu şikayeti ve sonucunu sandık tutanak defterine işleterek, sandık kurulu kararının bir örneğini almalıdır. Ret kararı çıkarsa, kararın örneğini bina sorumlusuna iletmelidir.

16

17 Şikayet hakkımızı usulsüzlük yapıldığını hissettiğimiz her konuda kullanalım. Şikayet reddedilirse, İtiraz hakkımızı kullanalım. CHP temsilcileri olarak, en az sandık başkanı kadar duruma hakim olduğumuzu gösterelim!

18 Elimizdeki ŞİKAYET ve İTİRAZ dilekçelerine birlikte göz atalım…

19 Sandık kurulu üyemiz geldi, ama müşahidimiz gelmedi?
Partimizin sandık kurulu üyesi, aynı zamanda gözlemcilerimizin(müşahit) görevlerini de yerine getirecektir. ÖNEMLİ ! Sandık Kurulu Üyesi, gerekli gördüğü hallerde, sandık kurulunun alacağı kararlara muhalefet şerhini yazılı olarak koymalıdır.

20 TUTANAK DEFTERİ ÖRNEĞİ…

21 Torbadan Çıkan Zarfların Kontrolü;
Hangi tür zarflar geçersizdir? Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, Üzerinde İlçe Seçim Kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan, Tamamı yırtılmış olan, Üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranı olmayan, Üzerinde Yüksek Seçim Kurulu amblemi olmayan, Üzerinde İlçe Seçim Kurulu ve sandık kurulu mührü dışında bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarflar…

22 Sayım Sandık Kurulu, torbadan çıkan zarfları ikiye ayırır:
Zarfların sayılması; Sayım Sandık Kurulu, torbadan çıkan zarfları ikiye ayırır: Geçerli Zarflar Geçersiz Zarflar İtiraza uğrayan zarflar bir kenara konulur ve Sayım Sandık Kurulu tarafından incelenerek, geçerli olduğu kabul edilenler geçerli zarflarla, geçersiz olduğu kabul edilenler de geçersiz zarflarla birleştirilir. Sayılar tutanak defterine işlenir.

23 Zarfların sayılması; Geçersiz zarflar paketlenir ve paketin üzeri mühürlenerek zarf sayısı yazılır. Bu zarflar saklanır ve kesinlikle açılmaz. Geçerli ve geçersiz zarfların sayıları tespit edildikten sonra toplanır, oy kullanan seçmen sayısı ile karşılaştırılır. Geçerli ve geçersiz zarfların toplam sayısı, oy kullanan seçmen sayısına eşit veya eksik ise, başkaca bir işlem yapılmaz ve pusulaların okunmasına geçilebilir.

24 Geçerli ve geçersiz zarfların toplam sayısı, oy kullanan seçmen sayısından fazla çıkarsa, burada bir sorun vardır! ÖRNEĞİN; Oy kullanan (seçmen listesinde imzası olan) seçmen sayısı: 250 Toplam zarf sayısı: 260 Geçerli zarf sayısı: 255 Geçersiz Zarf Sayısı: 5 Toplam zarf sayısı oy kullanan seçmen sayısından fazla! Bu durumda; Geçersiz zarf sayısı düşülür: 260 – 5= 255 Hala yeterli olmadı! Başkan, geçerli zarflardan 5 zarfı gelişigüzel çeker ve yakar: 255-5= 250 İmha edilen zarf sayısı tutanak defterine yazılır. Böylelikle oy kullanan seçmen sayısıyla zarf sayısı eşitlenir!

25 Zarfların sayım işlemleri bittikten sonra, oy sayımına geçilir.

26 Okunan oy, yazıcı iki üye tarafından
Sayım sırasında; Başkan, cetvellerin ve sayılacak pusulaların konulacağı torbanın boş olduğunu gösterir. Başkan oy zarfını açar, oy pusulası üzerinde hangi bölüme “EVET” veya “TERCİH” mührü basılmış ise o bölümü herkesin görebileceği ve işitebileceği şekilde okur. Okunan oy, yazıcı iki üye tarafından sayım döküm cetveline işlenir. Geçersiz olmasından tereddüt edilen oy pusulaları bir kenara ayrılır.

27 Tereddüt Edilen Oyların Sayımı
Tereddüt edilen oy pusulaları yeniden ele alınır. Oyların geçerli olup olmadıkları, Sayım Sandık Kurulu tarafından karara bağlanır. Geçerli ve geçersiz oy pusulası sayıları tutanak defterine geçirilir. Sayım Sandık Kurulu’nun kararına katılmayan kurul üyesi, katılmama sebeplerini, muhalefet şerhi olarak tutanak defterine yazar ve imzalar.

28 Hangi oy pusulaları geçersizdir?
Arkasında sandık kurulu mührü olmayan. Sandık kurulunca verilen ve o seçim için düzenlenmiş biçim ve renkte olmayan. Üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranı bulunmayan. Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış olan.

29 Hangi oy pusulaları geçersizdir?
Hiçbir yerine “EVET” veya “TERCİH” mührü basılmamış olan. Birden fazla adaya ait alana “EVET” veya “TERCİH” mührü basılmış olan.

30 Hangi oy pusulaları geçersizdir?
Başka adaya ait alana taşmış “EVET” veya “TERCİH” mührü bulunan, Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş olan.

31 Hangi oy pusulaları geçersizdir?
Üzerine“EVET”veya“TERCİH”mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış olan.

32 Hangi oy pusulaları geçersiz sayılmaz?
Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılan. Bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmı kazaen yırtılmış olan. Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapılmadığı anlaşılan. Oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle mühür izi, oy pusulasının diğer kısımlarına geçen.

33 Hangi oy pusulaları geçersiz sayılmaz?
Bir adaya ait alana basılan “EVET” veya “TERCİH” mührü, sadece iki adaya ait alanı ayıran çift çizgili bölgeye taşmış olan. Bir adaya ait alana birden çok “EVET” veya “TERCİH” mührü basılmış olan.

34 Müşahidimiz sayım döküm işlemleri sırasında;
CHP çetelesini doldurur. Çeteledeki sonuçları SMS ile 2977’ye gönderir. Çeteleyi bina sorumlusuna teslim eder.

35 Gözlemci (Müşahit) / Sandık Kurulu Üyesinin Kullanacağı Çetele Örneği ;

36 SMS Nasıl Gönderilecek? Adayların aldıkları oylar yazılacak.
103 45 224 ÖRNEK: CHP1402 R103 S45 E224 Sandık No yazılacak. Adayların aldıkları oylar yazılacak.

37 Kedilerin trafolara saldırma ihtimalini aklınızdan çıkarmayın!
Sandık başında fener ya da muma ihtiyacınız olabilir!

38 IV. BÖLÜM SONUÇLARIN İLANI ve SONRASINDAKİ SORUMLULUKLAR

39 Sonuçların İlanı Sayım ve döküm işlerinin tamamlanmasından sonra, sandık sonuç tutanağının tamamlanıp, imzalanıp, mühürlenmesi aşamasına gelinir.

40 Sandık Sonuç Tutanağı Örneği;

41 Tutanağa Geçirilecek Bilgiler Nelerdir?
Seçim torbasından çıkan zarf sayısı Oy kullanan seçmenlerin toplam sayısı Geçerli oy pusulalarının toplamı Geçersiz sayılan veya hesaba katılmayan oy pusulası toplamı ile geçersizlik sebepleri.

42 Gözlemci (Müşahit)/ Sandık Kurulu Üyesinin
Sonuçların İlanı Sırasında Görevleri Sandık sonuç tutanaklarındaki toplam oy sayılarını gösterir kısmın doğru doldurulup doldurulmadığını ve bu kısmın, adayların aldığı oy toplamı ile tutup tutmadığını kontrol edelim!

43 Gözlemci (Müşahit) / Sandık Kurulu Üyesinin
Sonuçların İlanı Sırasında Görevleri Sandık sonuç tutanaklarının ıslak imzalı ve mühürlü olduğunu kontrol edelim!

44 Sandık Sonuç Tutanağı Tamamlandıktan Sonra;
Sandık sonuç tutanağının bir örneği sandık çevresinde herkesin görebileceği bir yere asılır. Yapılan bütün bu işlemler, tutanak defterine geçirilir. Karara katılmayan kurul üyesi karara muhalefet şerhi yazarak imzalar. Sandık sonuç tutanağı düzenlendikten sonra, her bir müşahide ıslak imzalı örneği verilir.

45 Bina sorumlularımız sırasıyla,
Çetele sonuçları gönderilmemiş sandıkları tespit eder ve SMS ile sonuçları gönderir. Islak imzalı Sandık Sonuç Tuntanaklarını müşahitlerden teslim alır. Sandık Sonuç Tutanaklarını ve çeteleleri, derhal İlçe Başkanlığı’na ulaştırır.

46 Bina Sorumlularının kontrol listesini beraber inceleyelim !
1402 ü ü ü Bina Sorumlusu çeteleyi teslim alırken, SMS gönderilip gönderilmediğini sorar. Gönderilmediyse, kendisi gönderir!

47 Pusula ve Seçim Malzemelerinin Teslimi
Islak imzalı sandık sonuç tutanağı müşahitlere dağıtıldıktan sonra geçerli ve geçersiz pusulalar, zarflar ve tüm seçim araçları ayrı ayrı paketlenir. Başkan ve üyeler tarafından, bir torbaya konulur, mühürlenir ve ATO Congresium’da hazır bulunan İlçe Seçim Kurulu’na götürülür. Torbayı götürme ve teslim etme görevi, sandık kurulu başkanı ve kura ile belirlenen en az iki sandık kurulu üyesine aittir. Adı kurada çıkmasa da, diğer sandık kurulu üyeleri ve müşahitler de bu teslimata refakat edebilirler.

48 İtiraz için sadece bir günümüz var!
İlçe seçim kurullarına yapılacak itirazların son tarihi; 11 Ağustos Saat 17.00 İtiraz için sadece bir günümüz var! Bu nedenle, sandık sonuç tutanaklarını olabildiğince hızlı biçimde Cumhuriyet Halk Partisi’ne ulaştırmalıyız!

49 Sandıktaki görevimiz sayım döküm işlemleri sonuçlanınca bitmez!
Sandık Kurulu Üyesi: Torbanın teslimi için Sandık Kurulu Başkanı’yla birlikte mutlaka İlçe Seçim Kurulu’na gitmeli! Gözlemci (Müşahit): Islak imzalı tutanağı bir an önce CHP’ye ulaştırmalı!

50 D İ K K A T ! Bu yasal bir haktır !
Kurada adı çıksın çıkmasın; CHP’li Sandık Kurulu Üyeleri, torbaların İlçe Seçim Kurulu’na götürülmesi sırasında sandık kurulu başkanına eşlik etmelidirler. Bu yasal bir haktır ! D İ K K A T ! İlçe Seçim Kurulu’na pusula ve seçim araçlarını teslim etmeye gidilirken, hiçbir yere uğranılamaz!

51 Kaynak

52 «Siyaset heyecan, inanmışlık, kararlılık işidir
«Siyaset heyecan, inanmışlık, kararlılık işidir. Heyecanınızı asla kaybetmeyin!» Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı

53 UNUTURSAK KALBİMİZ KURUSUN!


"Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yurt Dışı Oyları Sayım Sandık Kurulu Üyeleri, Gözlemcileri (Müşahitler), Kat ve Bina Sorumluları Eğitimi Temmuz 2014." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları