Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnternetin, öğrencilerin eğitiminde büyük yararları olduğu gerçektir

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnternetin, öğrencilerin eğitiminde büyük yararları olduğu gerçektir"— Sunum transkripti:

1 GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI GAZİ MUSTAFA KEMAL İLKOKULU-REHBERLİK SERVİSİ

2 İnternetin, öğrencilerin eğitiminde büyük yararları olduğu gerçektir
İnternetin, öğrencilerin eğitiminde büyük yararları olduğu gerçektir. Özellikle ödev yaparken, yeni bir konunun araştırmasını yaparken büyük kolaylıklar getirmektedir. Çağımızın en güçlü kitle iletişim kaynaklarından biri olan bilgisayarlar ve yaşamımıza birden bire giren internet, bugün bilgilenme, işlem yürütme, haberleşme, eğitim ve eğlence fonksiyonlarıyla hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuştur.

3 Birçok çocuk, ailesi ile birlikte olmak veya arkadaşları ile oyun oynamak yerine bilgisayarı ile uzun süre başbaşa kalmayı tercih etmektedir. Bu arkadaşlarımız, bilgisayarı bir öğrenme ve araştırma aracı olmaktan çok saatlerce oyun oynama aracı olarak kullanmayı tercih etmektedir. Çocukların bilgisayar başında geçirdiği saatler artarken, hayatın diğer alanlarına ayırdıkları zaman azalıyor. Hatta bazen dış dünyayla ilişki kurmaktansa bilgisayar ekranına kilitlenmeyi tercih edebiliyorlar. Eğer sorumluluklarınızı ihmal edip , yaşantınızı bilgisayara göre yapıyor , hiçbir şeyi bilgisayar kadar önemsemiyorsanız, ortada bir sorun var demektir.

4 Araştırma sonuçları; 13-19 yaş arası gençlerin, anne babalarına göre daha fazla internet kullandığını ortaya koymuştur. Çocukların bilgisayarı kullanma amacı İnternete girme Oyun oynama, müzik dinleme olarak belirlenmiştir.

5 İngiltere `de yapılan bir araştırmada, bilgisayarın çocukları sersemlettiği, öğrencilerin çok fazla bilgiye erişebilmelerine rağmen bu bilgiyle ne yapacaklarını bilemediği, problem çözme ve analiz yeteneklerinin zarar gördüğü saptandı. Bir başka araştırma ise internet kullananların daha az arkadaş edindiklerini, aileleri ile daha az zaman geçirdiklerini, daha fazla stres yaşadıklarını gösterdi.

6 İnternet bağımlılıktır…
Bağımlılık yapan tüm maddeler gibi internette bağımlılık yapabilir. Bu uyku kaçırıcı, bellek bozukluklarına yol açan bağımlılıktır. İnternet bağımlıları, internette fazla vakit harcarlar ve internete giremediklerinde kendini kötü hissederler. Diğer uğraşlardan zevk almazlar. Okul ve aile ile ilgili sorun yaşar, bununla ilişkili olarak yalan söylerler.

7 Bir psikolog internet bağımlısı bir genç ve annesiyle yaptığı görüşmeyi şöyle anlatmaktadır.
Bir anne ders çalışmayı sevmeyen, Bilgisayar başından kalkamayan oğluyla ilgili yardım istiyordu. Annesiyle konuşurken oğlu da yanımızdaydı. Oğlunun da bu sanal bağımlılıktan şikayetçi olduğunu ve kurtulmak istediğini söyledi. Sekizinci sınıfta okuyan öğrenciyle görüşmeye başladım. Gerçekten bilgisayar bağımlılığından kurtulmak istediğini söyledi. Ancak dersin başına oturunca bir tuhaf olduğunu söyledi. Çalışma masasına oturunca neler hissettiğini anlatmasını isteyince, gözleri boşluğa baktı önce. Sonra başladı anlatmaya… “Hocam ben gerçekten ders çalışıp zayıflarımı kurtarmak istiyorum. Ancak ne zaman dersin başına otursam bir tuhaf oluyorum. Kitap veya defteri açınca, kitap sayfaları arasında bilgisayar da oynadığım oyunu görüyorum. Kendimi hayali oyuna kaptırıyorum. Elimde kitap, çalışma masam da olduğum halde, kendimi oyun içinde hissediyorum. Oyundan çıkıp derse dönmek için kendimi zorluyorum. Hayali oyundan çıkıp saate bakınca, yarım saatten fazla zamanın geçmiş olduğunu görüyorum. Ben bu hastalıktan nasıl kurtulacağım?

8 AŞIRI İNTERNET KULLANIMININ ZARARLARI

9 İnternet düşkünlüğünün sonuçları arasında;
Güvenlik sorunu. Bir çalışmada çocukların internette tanıştıkları çeşitli gruplardan daha kolay etkilendikleri görüldü. Hazırcılığa, hatta düşünce hırsızlığına alışmak, istediğini elde etmek için ne gerekiyorsa yapma güdüsü, şiddet duygusu, ilgi alanlarının azalması, Bilgisayar bağımlılığı bazı çocuklar için hastalık düzeyine varmışsa tedavi gerekiyor.

10 İnternet düşkünlüğünün sonuçları arasında;
Yalnızlığa iter; İnsanların yüz yüze , söyleyemediği duygu ve düşüncelerini bir süre sonra farkında olmadan internet aracılığı ile söylerler

11 İnternet düşkünlüğünün sonuçları arasında;
Japon araştırmacılar, bilgisayar kullanma süresi ile zihinsel yorgunluk ve uyku bozukluğu arasında bağlantı bulunduğunu bildirdi. Chiba Üniversitesi’nde, bilgisayar kullanım süresi ile hastalıklar arasında bağlantı olup olmadığını belirlemek için, arasında 25 binden fazla büro çalışanıyla araştırma yapıldı.Araştırmanın sonuçları, “günlük bilgisayar kullanım süresinin, fiziksel, zihinsel ve uykuya bağlı hastalıkların başlamasında etkili olduğunu” gösterdi. Araştırma sonuçlarında, zihinsel rahatsızlıkların ve uyku bozukluğunun önlenmesi için bilgisayar kullanma süresinin SÜREKLİ BİLGİSAYAR KULLANMAK ZORUNDA OLAN YETİŞKİNLER İÇİN BİLE günde 5 saatten aza indirilmesi gerektiği belirtildi.

12 İnternet düşkünlüğünün sonuçları arasında;
Bilgisayar başında beş saat oyun oynamak ciddi zaman kaybı. Çocuğun yaşına göre bilgisayar başında oyun oynaması bir saati aşmamalı. Başka etkinlikler için az zamanı kalır. Hem derslerine hem de arkadaşlarına zaman ayırması gerekir. Bilgisayar başında beş saat kilitlenip kalması, dış dünyayla iplerini koparır. Her şeyden geri kalır.

13 İnternet düşkünlüğünün sonuçları arasında;
Saatlerce bilgisayar ekranı karşısında kalmak, çocuklarda başta görme organı olmak üzere birçok duyu organlarını da olumsuz etkiletmedir. Bu durum çocuğun fiziksel gelişimi içinde engel teşkil edebilmektedir. Bilgisayar kullanma İnternet cafe ortamında gerçekleşiyorsa, bu gençler için; İnternet kafeler fiziksel açıdan tehlikelere açık ortamlardır. İnternet kafelerde kapalı, havalandırma sistemi olmaması, uygunsuz şartlarda faaliyet göstermesi salgın hastalıklara da zemin hazırlamaktadır. Başka başka insanların kullandığı kulaklık, Mouse ve klavyelerden geçme olasılığı olan hastalıkları da unutmamak gerekir.

14 İNTERNET CAFELERİN GENÇLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

15 OLUMSUZ YÖNLERİ İSE; “kahvehane kültürünün devamı olarak algılanma”, ”öğrencilerde aşırı para harcama davranışı geliştirme”, ”çocuklarda zararlı madde alışkanlığına neden olma”, ”chat yaparken yalan söyleme davranışını kolayca kazanabilme” Argo ve küfürlü konuşma, Sigara, alkol ve diğer bağımlılık yapıcı maddelere alışma, Yaşına uygun olmayan cinsel bilgi edinme, Oynanan oyunlarla şiddete karşı duyarsız olma aileleriyle birlikte olma, televizyon izleme, gazete dergi, kitap okuma, ders çalışma, arkadaşları ile buluşup sohbet etme gibi faydalı alışkanlıklarından süratle uzaklaşmakta, çocukta hem okul hem de sosyal hayatında başarısızlıklara neden olabilmektedir. içine kapanıklık, kendini ifade edememe, diğer insanlarla ilişki kuramama gibi anti sosyal durumlara neden olmaktadır. İnternet kafeler; öğrencilere ödev hazırlama, bir konuda araştırma yapma, çıktı alma gibi, olumlu katkılar sunmaktadır.

16 İnternet dünyasında her sitenin faydalı olduğunu söylemek mümkün değildir. İnternet ortamında bilinçsiz şekilde dolaşan, vakit geçirmek için siteleri ziyaret eden çocuklar terör örgütlerinin ve kötü niyetli kişilerin tuzaklarına da düşebilmektedirler. Örgütler çekici siteler hazırlayarak, yalan haberler kullanarak çocukların ilgisini çekmeye çalışmaktadır. Bu siteyi ziyaret eden çocukların etkilenmesi de doğaldır. İnternet kafeler de hem ağ üzerinden hem de gelen müşteriler ile uygunsuz arkadaşlıklar da kurulabilmektedir. Tam bilinçlenmemiş bir çocuğun bu tür kötü ilişkilerden etkilenerek, bilerek veya bilmeyerek suç işlemesi de mümkün olabilmektedir.

17 İnternet kafelerin diğer bir yönü ise ekonomik boyutudur
İnternet kafelerin diğer bir yönü ise ekonomik boyutudur. Saatlerce bilgisayar karşısında vaktini geçiren çocuklar harçlıklarını adeta buralara bağışlamaktadırlar. Çocuk tüm boş zamanlarını internet kafe de geçirdiğinden maddi sıkıntılarla dahi karşılaşabilmektedir. Bu maddi sıkıntıyı gidermek anlamında çocuk, yapmaması gereken davranışlara dahi yönelebilmekte, en temel gereksinimlerinden bile vazgeçerek internet kafelere öncelik verebilmektedir.

18 İNSANLAR NEDEN CHAT YAPAR?
CHAT YAPMAK İNSANLAR NEDEN CHAT YAPAR?

19 NEDEN CHAT YAPILIR arkadaşları, tanıdıkları ve akrabalarıyla haberleşmek, görüşmek farklı kişiler tanımak ve farklı kişilerle arkadaşlık kurmak vakit geçirme, günün stresini atma ve rahatlama hiç kimseye anlatamadıkları özellerini chat ortamında anlatarak rahatlamakta chat yapanların büyük çoğunluğu tanımadıkları, bilmedikleri kişilerle chat yapmaktadırlar olmayı istedikleri fakat olamadıkları kişiyi sanal dünyada canlandırır, Kişilerin bir çoğu, chatte kendilerini cinsiyetleri de dahil olmak üzere, kendileriyle ilgili pek çok şeyi farklı söyleyerek ve kendilerini farklı tanıtarak yalan söylediklerini ifade etmişlerdir.

20 Sanal Sohbet… ABD `de yapılan bir araştırma, chat yapmanın geçici bir mutluluk meydana getirdiğini, fakat uzun vadede yalnızlık hissini ve depresyonu artırdığını göstermiştir. Sanal sohbeti alışkanlık haline getirenlerin özgüven problemi olduğu ve içe dönük kişiliğe sahip, konuşkan olmayan kişilerden oluştuğu gözlenmiştir. Sanal sohbette, çok sosyal olmayan kişiler daha çok vakit harcıyorlar.

21 sohbet odalarında tanıştıkları kişilerle kurulan iletişim sonucu satanizm gibi sapkın inanış, uyuşturucu ve kumar gibi zararlı alışkanlıklar ile yaşına uygun olmayan cinsel bilgiler edindikleri görülmektedir.

22 CHAT ORTAMINDA ÇOCUKLARI BEKLEYEN TEHLİKELER
İnternet ortamında yapılan sohbetler zamanla bağımlılık derecesine dönüşebilmekte ve özellikle genç bireylerde, içine kapanıklık, sıkılganlık,çevresindeki diğer insanlara karşı yabancılaşma ve sinirlilik hali gibi psikolojik sorunlar görülebilmektedir. Türkçe’nin Yozlaşmasına Neden Olmaktadır. Her An Cinsellikle karşılaşılabilmektedir. çocuk ve gençler cinsel içerikli bir sohbet ortamına çekilebilmekte, bu da, erken yaşlarda cinsellikle tanışmaya ve bu yönde arayışlar içerisine girmeye neden olmaktadır. Küfürlü ve Argo Konuşmaların Alışkanlık Haline Gelmesine Sebebiyet Vermektedir. Yalan Söylemenin Alışkanlık Haline Getirilmesine Neden Olmaktadır. Zamanla, sanal dünya ile gerçek dünya birbiri içerisine karışmakta ve genç yalan söylemeyi hayatının bir parçası olarak görebilmektedir. .

23 İNTERNET SOHBETLERİNİN GERÇEK DÜNYADAKİ YANSIMALARI
İnternetle kız kaçırma İstanbul, Tahtakale’de tezgahtarlık yapan E.K. ile 15 yaşındaki Ankara’lı H.E. İnternette tanışır. E.K., sanal ortamda kurduğu arkadaşlığı ilerletip H.E.’yi İstanbul’a davet eder ve henüz ilköğretim son sınıf öğrencisi olan H.E. de,ailesinden habersiz, E.K.’nın yanına gider. Bir hafiye gibi iz süren baba S.E. 1.5 ay sonra kızını, ‘chat aşkı’nın evinde olduğunu tespit eder. Bu olayda E.K. ‘küçük yaşta kızı alıkoymak’ suçundan tutuklanarak cezaevine konur. Bıçak zoruyla sanal güzellik; İstanbul’da ikamet eden S.G. (36) de ilginç chat mağdurlarındandır. S.G., Çorum’da ikamet eden İnternet kafe sahibi U.O. (24) ile chatte tanışır. U.O., bir yıllık chatleşme sonunda S.G. ile görüşmek için İstanbul’a gelir. S.G.’nin Florya’daki işyerine giden delikanlı, genç kadını bıçak zoruyla kaçırır, hatta hafif yaralar. S.G.’yi, ihbar üzerine yetişen polis kurtarır. Katiliyle 'chat' yaparken tanıştı; A.K, İnternette tanıştığı ve bir süre chatleştikten sonra yüzyüze görüştüğü katil zanlısı S.S. tarafından evinde bıçaklanarak öldürülmüştür. Hırısızlıktan sabıkası bulunan S.S, A.K. ile İnternetten sohbet ettiğini, zaman zaman da yüzyüze görüştüklerini belirtmiş ve suçlamaları kabul etmemiştir. Ancak, polisin evde bulduğu ve S.S’ye ait olduğu tespit edilen parmak izleri ve saç kılları, suçu işlediğini ortaya çıkarmıştır. Önce ‘chatleştiler’ daha sonra randevulaşıp kavga ettiler; Elazığ’da İnternette sohbet ederken küfürleşen S.A. (30) ve K.G. (28) tartışmanın ilerlemesiyle randevulaşırlar. Buluşma yerinde çıkan kavgada S.A. bıçaklanarak hayatını kaybeder. K.G. ise cezaevine konur.

24 Güle Güle E-mail Hoş Geldin Sosyal Ağ

25 Çocukların Sosyal Paylaşım Alışkanlıkları

26 Ulaştırma Bakanlığı 9-16 yaş grubu çocukların Sosyal Paylaşım Sitelerini kullanma alışkanlıklarının ortaya çıkartılması amaçlayan bir araştırma yapmış. Facebook %99’luk kullanım oranı ile en fazla kullanılan sosyal ağ durumundadır yaş arası 500 çocuk katılmıştır. Çocukların yaklaşık %70’i günde en az bir kere interneti kullanırken, %66’sı günde en az bir kere sosyal ağları kullanmakta ve burada ortalama 72 dakika zaman harcamaktadırlar. Çocukların sosyal ağların ders çalışma sürelerine olumsuz etkisi olduğunu, arkadaşlarına ve ailelerine daha az zaman ayırdıklarını ifade etmişlerdir. Bu araştırma Sosyal ağlardaki bazı risklere karşı çocukların farkındalıklarının az olduğu da dikkat çekmektedir.

27 Gençler özellikle facebook da kişisel bilgilerini paylaştılarını, ev adreslerini, cep veya ev telefonlarını ve aile bireylerinin isimlerini arkadaşlarıyla veya herkesle paylaştıklarını, tanımadıkları kişileri bir şekilde arkadaş listelerine ekleyebildiklerini ifade etmişlerdir.

28 gençler facebook sayfalarında yer alan bilgilerin onlara olumsuzluklar şeklinde geri dönebildiğini, arkadaşları tarafından kendi profillerine yazılan şeylerin (yorum, mesaj vs) kendilerine zarar verebileceğini kabul ettiklerini, ayrıca kendileri hakkında yazılan şeylerden utanabildiklerini, sayfalarında yer alan bazı şeylerden pişmanlık duyduklarını ifade etmişlerdir.

29 İnternet ve bilgisayar oyunları
Bilgisayar oyunlarıyla ilgili yapılan birçok araştırma, eğitici, öğretici, geliştirici bilgisayar oyunlarının, uygun zamanda ve ölçülü bir şekilde oynanması durumunda, çocuk ve gençlerin gelişimine katkı sağladığını göstermektedir.

30 Zararlı Bilgisayar Oyunları
Kavga ve savaş kültürüne dayalı türden bilgisayar oyunları, çocuklar ve gençler üzerinde ilgi uyandırmaktadır. Bu oyunlar çocukları bağımlı hale getirmektedir. Saatlerce bu tip oyunları oynayan çocuklar ve yetişkinlerin, sadece aşırı radyasyona maruz kalarak beyin hücreleri tahrip olmakla kalmamakta; stres, saldırganlık, endişe,korku ve gerginlik hali, içine kapanıklık davranışlar sergiledikleri gözlenmektedir. şiddet ve saldırganlığı özendirmektedir Örneğin, II. Dünya Savaşı’nın ardından, şiddet içeren bir bilgisayar oyunu Amerikan ordusunda eğitim amacıyla askerlere izlettirilmiştir. Askerlerin bilinçaltını yönlendirmek suretiyle, tetiğe basma oranlarını yükseltmek amacıyla hazırlanmış olan bu oyun, zamanla etkisini göstermiştir. II. Dünya Savaşı’nda % 25 olan askerlerin tetiğe basma oranı, Vietnam Savaşı’nda % %50’ye yükselmiştir.

31 Counter-Strike ve GTA kavga ve savaş kültürüne dayalı oyunlardan şu an için en popüler olanlarıdır
bu tür oyunların sıklıkla oynanması, bu oyunları oynayanları saldırgan davranış ve tutumlarda bulunmaya sevk etmektedir. Bu tür oyunlarda en çok tercih edilenler, grup halinde oynanan oyunlar ile İnternet üzerinden geniş kitlelerle oynanan oyunlardır. Takım olarak oynanan oyunlarda ne kadar çok adam öldürülürse, hırsızlık, gasp gibi kanunsuz işler yapılırsa o kadar çok puan kazanılmaktadır. Bu tip oyunlardan etkilenen 11—12 yaş grubundaki Çocuklarda kavgaya karışma ve arkadaşlarına ağır zarar verme gibi davranış bozuklukları görülmektedir. Önceki yıllarda Amerika’da bu tür oyunlardan etkilenen çocuklar okullarda toplu katliamlar yapmışlardı

32 Konu olarak şehir stratejilerini işleyen Grant
(GTA) Konu olarak şehir stratejilerini işleyen Grant Theft Auto (GTA) ismindeki oyun 7-15 yaş grubundaki çocuklar arasında oldukça yaygındır. Oyuna konu olan üç şehir bulunmakta ve kahramanlar birini öldürme, araçla ezme, benzin istasyonunu soyma gibi normal hayatta suç olan yasadışı eylemler yapmakla puan kazanmaktadır. Çeşitli silahlara sahip olunabilen bu oyunda arabaları ateşe vermek de dahil, şehirde terör estirmenin bütün senaryoları mevcuttur.

33 öğrencilere ‘Bu şiddet oyunlarından ne zevk alıyorsun’ diye sorulduğunda.
‘Çoğunlukla dershane çıkışında stres atmak için oynuyorum’ demektedirler. ‘Burada sınıftaki en sessiz çocuğun, aniden ekran karşısında bağırıp çağırmaya başladığını görürsünüz. Bu oyunlarla rahatlayıp stres atıyoruz. Günümüzde bu ve benzeri oyunları oynamak için 18 yaşındaki gençlerden ziyade ilkokul ve ortaokul öğrencileri İnternet kafelere akın etmektedir.

34 İnternet ve İntihar Ergenlik döneminde psikolojik bazı sorunların yaşanması görülebilir. Psikologlar zamanın çoğunu İnternette geçiren çocukların ve gençlerin günlük hayatlarında sessiz, içine kapanık ve özgüveni olmayan kişiler olduklarını, bu sebeple İnternette kendilerini farklı kimliklerde ve özelliklerde göstererek saygınlık kazanmak için çeşitli yollara başvurabileceklerini belirtmektedir. İntihar etmeyi düşünenler, intihar nedenlerini ve teşebbüslerini birbirlerine anlatmakta, birbirlerini cesaretlendirerek intihara teşvik etmekte ve intihar edenleri kahraman olarak ilan etmektedirler. Bu da ailesiyle veya arkadaşlarıyla sorun yaşayan gencin sorunlarını çözmeye çalışmak yerine intihar davranışında bulunmasına neden olmaktadır.

35 GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI İÇİN TAVSİYELER

36 GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI İÇİN TAVSİYELER
ZAMANI SİZ YÖNETİN: İnternet ve bilgisayar başında geçireceğiniz zamanı iyi ayarlayın. Dışarıda oyun oynamak, ailenizle zaman geçirmek, ders yapmak, kitap okumak için kendinize zaman ayırın VÜCUT SAĞLIĞINIZI KORUYUN: Bilgisayar karşısında dik oturun. Bilgisayarınızı aydınlık ortamda kullanın. Bilgisayar önünde uzun süre hareketsiz kalmayın. YERİ SİZ BELİRLEYİN: Anne babanıza karşı açık, dürüst olun. İnternette yaptığınız maceralı yolculuklarınızdan onları da bilgilendirin.interneti başka bir yerde kullanıyorsanız bu yerin neresi olduğu hakkında ailenizi bilgilendirin. Evde internet yoksa okuldaki veya ailenize bilgi<vererek arkadaşınızın bilgisayarında internete girebilirsiniz. 12 yaşından küçükseniz velinizi yanınıza almadan internet kafeye gitmeyin. ARKADAŞINIZI SİZ BELİRLEYİN: internet ortamında sadece tanıdığınız kişilerle sohbet edin ve iletişim kurun. Tanımadığınız kişilerin arkadaşlık tekliflerini reddedin. İnternet sitelerinde yer alan oyunlara, aktivitelere katılmadan önce mutlaka ailenize ve öğretmenlerinize danışın.

37 GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI İÇİN TAVSİYELER
Size teklif edilen internet sitelerini, ailenize veya öğretmenlerinize sormadan ziyaret etmeyin. TC Kimlik numaranızı, adresiniz, telefon numaranız, okulunuzun adı, anne babanızın işyeri adresi ve telefon numaralarını yabancılarla paylaşmayın. İnternet üzerinden kendi resminizi, ailenizin resimlerini, video görüntülerini yabancılarla paylaşmayın. Yabancılarla web kamera kullanarak konuşmayın. İnternette sizi rahatsız eden görüntü, ses ve yazılarla karşılaştığınızda internet kullanımını hemen bırakın. Rahatsız edildiğinizde karşılık vermeyin. Hemen ve hiç çekinmeden ailenize veya güvendiğiniz bir büyüğünüze haber verin

38 GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI İÇİN TAVSİYELER
İnternette güzel Türkçemizi nazik ve kibar bir şekilde kullanın. Şaka yapmak amacıyla bile tehdit edici, kötü ve kaba sözler söylemeyin. Size yapılmasını istemediğinizi başkasına yapmayın Hatalıysanız özür dileyin. Anne babanız olmadan internet üzerinden alışveriş etmeyin Unutmayın! İnternette kredi kartı bilgilerinizi karşı tarafa vermek, cüzdanınızı karşı tarafa emenet etmektir. Güvenli olmayan, bilmediğiniz internet sitelerine ziyaret etmeyin Kişisel bilgilerinizi isteyen bir e posta alırsanız bunu kesinlikle cevaplamayın. İnternetteki kullanıcı adınız ve ve şifreniz size ait önmli bir sırdır. Başkasıyla paylaşmayın. İKİ KİŞİNİN BİLDİĞİ ŞİFRE SIR DEĞİLDİR.

39 REHBERLİK SERVİSİ


"İnternetin, öğrencilerin eğitiminde büyük yararları olduğu gerçektir" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları