Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNEŞSİSTEM VAKUM TÜPLÜ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNEŞSİSTEM VAKUM TÜPLÜ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİN"— Sunum transkripti:

1 GÜNEŞSİSTEM VAKUM TÜPLÜ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİN
DÜZ PANEL GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNE GÖRE AVANTAJLARI Güneşsistem, 6 yıl garanti veren TEK sistemdir. Sistemimiz iç içe geçmiş iki cam tüpten oluşmaktadır. İki tüp arasında vakum olduğundan soğuk, yağmurlu, karlı ve rüzgarlı havaların tüp içindeki havayı alması vakum sayesinde önlenmiştir. Bu nedenle sistem, tüm yıl boyunca kullanılabilmektedir. Eski model sistemlerde vakum olmaması sebebiyle ısı kaybı çok yüksektir. Bu da verimi oldukça düşürmekte ve tüm yıl boyunca kullanılmasını engellemektedir. Güneşsistem vakum tüplü güneş enerji sistemlerine antifriz koymaya gerek yoktur sistem °C sıcaklıkta ve bulutlu havalarda bile sıcak su üretmektedir.Eski model sistemlerde, soğuk havalarda suyun donma tehlikesine karşı ilave antifriz koymak gerekmektedir. Buna rağmen 0°C altındaki sıcaklıklardaki bu sistemler verimli çalışmamaktadır. Sistemimizin metal aksamı tümüyle krom-nikel (paslanmaz çelik)ten imal edilmiştir. Bundan dolayı üretilen sıcak su içilebilir niteliklidir.Eski model sistemlerde, kullanılan malzemelerden dolayı zamanla paslanma, tıkanma, kireçlenme problemleri olmaktadır. Ayrıca bu sistemlerde üretilen sıcak su içilebilir değildir. Silindir şeklindeki vakum tüplerimiz güneş ışınlarını tüm gün boyunca dik olarak almakta ve özel kaplaması sayesinde yansıma minimuma inmektedir. Bu sayede su sıcaklığı yazın 95 °C, kışın 55 °C’ye çıkmaktadır.Eski model sistemlerde panel, sadece gün ortasında güneş ışınlarını dik olarak almaktadır. Bu sistemlerde sıcaklık daha düşük seviyelerde kalmaktadır.

2 WAKUM TÜP Bildiğimiz termos sistemi Bor cam malzeme

3 VAKUM TÜP NEDİR? Güneşten gelen ışık enerjisini ısı enerjisine çeviren ve bu ısı enerjisini maksimum düzeyde muhafaza eden iç içe geçmiş iki silindirik tüp şeklinde borosilikat camdan oluşmuş kollektördür. Vakum tüpün içerisindeki ısıyı kaybetmeme mantığı, hava yoluyla oluşan ısı transferini (konveksiyon) ortadan kaldırmaktır. Çift cam pencere ve termosların ısı yalıtım mantığıyla aynıdır.

4 NEDEN VAKUM TÜP? Dairesel olduğu için günün her saati güneşi dik alır
Öğle sabah

5 Wakum tüp Vakum tüp silindirik şekli dolayısıyla gün boyu güneş ışınlarını dik olarak alır. Bu sayede güneş ışınlarının büyük bir kısmını emerek ısıya çevirebilir. Böylece su sıcaklığı yaz aylarında 95 °C, kış aylarında 55 °C sıcaklıklara çıkabilmektedir. İki tüp arasında bulunan hava vakumla alındığından çift cam pencere ve termos mantığıyla ısı yalıtımı sağlar.

6 Wakum tüp özelliği Vakum tüplü sistemlerde kullanım suyu cam dışında herhangi bir metale temas etmeksizin ısınır hijyeniktir. Vakum tüpün yukarıda belirtilen üstün özellikleri yanı sıra su deposunun termosifon kalitesinde poliüretan izolasyonu sayesinde, diğer klasik düzlem kollektörlerden farklı olarak, geceleri kollektörden olan ısı kaybı minimuma iner ve elde ettiği ısıyı maksimum düzeyde günlerce muhafaza edebilir.

7 DÜZLEM KOLLEKTÖR WAKUM KOLLEKTÖR KARŞILAŞTIRMası
DÜZLEM KOLLEKTÖR         VAKUM TÜP Absorbsiyon Katsayısı (a)               0,92 - 0,96                    0,93 - 0,96 Yansıtma Katsayısı (e)                   0,30 - 0,40                     0,03 - 0,06 Soğurucu yüzey performansı            2,3 - 3,2                      15,5 - 32,0

8 Kollektör karşılaştırması
Görüldüğü gibi aradaki fark (6-10 kat) azımsayamayacak kadar fazladır. Üçüncü etken, ısı yalıtımıdır. Normal kollektörlerde ısı kaybını engellemek için üst tarafı yalnızca camla kapatılmıştır. Cam yüzeyle ısı emici metal yüzey arasında hava olduğundan hava yoluyla ısı kaybı (Konveksiyon yaklaşık % 15 oranında) kaçınılmazdır. Vakum tüplerde ısı emici yüzeyle dış cam arasındaki hava vakumlanarak alındığından konveksiyon ısı kaybı yok denecek kadar azaltılmıştır. Hava sıcaklığının 0 °C altına düşmesi halinde normal kollektörlerin içerisindeki su donar ve kollektörleri patlatır, vakum tüplerde -30 °C ve -50 °C sıcaklıklarda dahi sistem içerisindeki su donmaksızın çalışır.

9 ISI BORUSU NEDİR? Isı borusu; iki ucu mühürlenerek kapatılmış bakır bir boru içerisinde zehirli olmayan bir sıvı bulunur. Bu borunun etrafında vakum tüpün iç cidarına temas ederek vakum tüpün güneşten alarak ısıya dönüştürdüğü enerjiyi boru içerisindeki sıvıya aktaracak alüminyum veya bakır kanatçıklar bulunur. Boru içerisindeki bu sıvının sıcaklığı 25 °C ulaştığında, sıvı faz değiştirerek buharlaşır ve boru üst ucunda birikir. Boru üst ucu depo içerisindeki ısıtılacak su ile temas halindedir. Üst uca çıkan gaz ısısını depodaki suya aktararak yoğuşur ve boru alt seviyesine iner ve çevrim bu şekilde sıcak su üretmeye devam eder. Isı borusu kış aylarında hava sıcaklığı -50 °C kadar düşebilen sert iklim koşullarının oluştuğu bölgelerde sıcak su üretmek amacıyla antifirize gerek kalmadan çalışmak için tasarlanmıştır. VAKUM TÜPLÜ KOLLEKTÖRLERİN DÜZLEM TİP KOLLEKTÖRLERDEN FARKI NEDİR? Kollektör verimini artıran birinci etken, güneş ışınlarının gün boyu dik olarak alınmasıdır. Normal kollektörlerde ısı emici metal yüzey düzlem şeklinde olduğundan güneş ışınlarını sadece öğle saatlerinde dik olarak alır. İkinci etken, soğurucu yüzey performansıdır. Soğurucu yüzey performansı ısı emici yüzeyin absorbsiyon (a) katsayısının, yansıtma (e) katsayısına oranıdır. Absorbsiyon katsayısının yüksek, yansıtma katsayısının düşük olması kollektör verimini yükseltir.

10 Gölgeli ve hatta -30 °C ve -50 °C dereceye varan sert hava koşullarında dahi su sıcaklığını artırmaya devam eder. Klasik güneş enerjilerinde ısı kaybı geceleri havanın soğumasıyla birlikte düzlem kollektörlerin cam yüzeylerinden ve yetersiz cam yünü ısı yalıtım malzemesi kullanılması nedeniyle depo cidarından gerçekleşir. Camyünü izolasyon yağmurlu havalarda su yalıtımı iyi yapılmamış olan depo cidarından içeri sızan suyu emerek kısa zamanda çürür. Camyününün çürümesi demek depoların ısı yalıtım özelliğini kaybetmesi demektir.


"GÜNEŞSİSTEM VAKUM TÜPLÜ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları