Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

WEB 2.0.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "WEB 2.0."— Sunum transkripti:

1 WEB 2.0

2 NEDİR? Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'de kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişimaraçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır. Tim O'Reilly'e göre Web 2.0'ın kısmen tanımı şöyledir: "Web 2.0 bilgisayar endüstrisinde internetin bir düzlem olarak ilerlemesiyle bir işletme devrimi ve bu düzlemin kurallarını başarı için anlamaya çalışmaktır. Bu kurallar arasında başlıcası şudur: Ağ etkilerini daha çok insanın kullanabilmesi için programlar kurmak."

3 AJAX, SOA, bıcır (widget) gibi teknolojik terimlerle açıklanmaya çalışılan Web 2.0 gerçekte bir akımdır. Teknolojik araçlar, bu yaklaşıma hizmet edecek yardımcı araçlardan ibarettir. Web 2.0, web hizmetini iyileştirmek amacıyla ziyaretçilerin siteye katılımını (participation) sağlamak, yine aynı amaçla diğer sitelerle ve ziyaretçilerle işbirliği (collaboration) yapmak fikrine dayanan bir akımdır. Haberdar olmayı ve katılımı kolaylaştırmak amacıyla AJAX, bıcır (widget), RSS... gibi teknolojiler kullanılabilmektedir. Siteler kendi aralarında işbirliği yapmak amacıyla SOA, XML, WebService gibi teknolojiler kullanabilmektedirler. Bu akımda, içeriğin sınıflandırılmasından (etiketleme-tagging) zenginleştirilmesine kadar (Örn: Wikipedia) her türlü büyük-küçük katkı teşvik edilir ve memnuniyetle karşılanır.

4 NE İŞE YARAR? İnternet, 90'lı yıllardan günümüze artırarak gelen ve o kadarki bir çok insan için vazgeçilmezi olan bir buluştur. İnterneti internet yapanların başında da web gelmektedir. Artık eskiden tek kaynağımız olan kütüphanelere çok güçlü alternatif olarak webi kullanıyoruz. Hızlı, kolay bulunabilen ve çok geniş olması web’i güçlü yapan unsurlar. Web 2’nin ortaya çıkışı 2004 yılında yapılan O’Reilly ve MediaLive International tarafında organize edilen, web dünyasının başını çeken önemli şirketlerinde (Google, Yahoo, Msn, Amazon, Ebay…) katıldığı konferansta web’in geleceği masaya yatırılmış ve varılan ortak görüşte son yıllarda yaşanan gelişmeler ve trendlere bir tanım arandı. İşte tam bu noktada ortaya yeni bir kavram atıldı “WEB 2.0”. ve böylece ortaya çıkmış oldu.. Web 2’de insanlara sınırsız kolaylık sağlanmakta. Eskiden html gibi komutlar girilirken şimdi ise sunuculara bu hizmetler 3,4 dakikada kolay bir sunuluyor. Yeni nesil web’te bilgiyi sağlayan o kadar çok çoğaldı ki eskisi gibi kaynak site sayısı birkaç yüzden birkaç milyona taşındı. Eski web sadece bilgiyi almak üzerineyken Yeni nesil web’te ise sadece almak değil katkıda bulunmak bilgiyi paylaşmak kültürü oluştu. Bunun en büyük örneği Dünyada wikipedia dır. Ülkemizde ise sözlük siteleridir ve en iyilerinden biri eksisözlük’tür

5 Burada kullanıcıya duyulan radikal bir güven karşımıza çıkıyor
 Burada kullanıcıya duyulan radikal bir güven karşımıza çıkıyor. Öyle ki herkese bir şeyler yazmak için izin veriliyor ve böylece çok büyük bir kaynak ortaya çıkıyor. Teknolojik gelişme olarak Web 2 Web 2yi şimdide teknolojik özellikleri ile değerlendirelim. Bu bağlamda Web 1 ve web 2yi bir diğer değişle eski ve yeni trendleri karşılaştıralım. * Web 1 de statik bannerlardan Web 2'de sitedeki içeriğe göre reklam gösteren google Adsense, örnek olarak spor sitelerinde enerji içeçekleri reklamı gibi * Yine Web 1 de Ofoto gibi fotoğrafları sadece kendi kullanımımız için saklayacağımız ortamlar varken, Web 2 de artık milyonlara ulaşıyor. Myspace, facebook gibi... *Web 1'de Mp3 indirmek için listeleri gezeceğimiz bir mp3 .com varken, Web 2'de Şarkı adı yazıp arama, kazaa.. yani insanlar kendi müzik arşivini diğer kullancılarla paylaşıyor. *Ansiklopedik bilgi aramak istediğimizde britannicca online varken ansiklopedik bilginin aşamalı şekilde oluşturduğu Wikipedia, eksisözlük.. * Kişisel web siteleri varken web 2 de bloglar var, blogger.com blogcu.com gibi. * Web 1'de domain name için akılda kalıcı siteler aramaktansa, arama motorlarında en önlere çıkmak ön planda olmuştur yani değişen web ile beraber akildakalici.com site isimleri yerini, akılda kalmak yerine arama motorunda üste çıkan kazandığı döneme bıraktı. artık önceden olduğu gibi çok iyi düşünülmüş akılda kalıcı bir site ismi düşünmeyi bırakıp bir şekilde aldığınız alan adının içeriğinin daha iyi tanıtılmasını sağlayan arama motorlarına göre optimize etmeniz gerekiyor.

6 Web 2.0 teknolojileri kullanıcılara bir topluma içerik ve fikir sunmayı amaç edinen ortamlara katkıda bulunmayı kolaylaştırır. Son zamanlarda giderek artan ilgiye sahip olan ve bloglar, wikiler ve folksonomik araçlar, Flickr ve del.icio.us gibi fotoğraf ve sosyal adres-paylaşım siteleri gibi bir çok Web 2.0 uygulamalarının popüler örnekleri mevcuttur. Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, paylaşılan bilgi, sosyal ağ ve çevrimiçi iletişim yolu ile yayılan fikirler yanında YouTube, Myspace ve **Facebook** gibi siteler de bu büyüme eğiliminin parçalarıdır. Ziyaretçiler basit web-tabanlı ara yüzü kullanarak linkler, fotoğraflar, videolar, dokümanlar gibi içeriklerle paylaşılan kaynak koleksiyonu oluşturabilirler. Kullanıcı merkezli bu teknolojilerin paylaşım ve sosyal yönü öğrenme - öğretme açısından büyük potansiyele sahiptir .

7 Web 0.2 araçlarI Viki (Wiki)
Viki, üyelik gerektirmeden ziyaretçilere bazı içerikleri ekleme, düzeltme, silme ve değiştirmeye izin veren bir çeşit Web sitesidir. Ayrıca sayfalar arasında köprü kurmaya da olanak tanır. Mevcut veriler ve bunların değiştirilmesi ile ilgili tartışmalar yapılabilmekte bu tartışmalar ve değişikliklerin kaydı tutulabilmektedir. Bu işlem ve etkileşim kolaylığı vikiyi yoğun yazarlık işbirliği için etkili bir araç haline getirmiştir. 1990’ların ortasından beri vikiler var olmasına rağmen popüler olmaya yakın zamanda başlamıştır. İlk viki 1995 yılında geliştirilen WikiWikiWeb’dir. En yaygın bilinen viki uygulaması olan wikipedia ise 2001 yılında ortaya çıkmış ve hızla büyümeye devam etmektedir. Bu nedenle viki denince birçok insanın aklına çevrimiçi ansiklopedi (Wikipedia) gelir. Blog Genel olarak blog, bir sayfa üzerinde tarihe göre ters sırada listelenmiş içeriklerden oluşan Web sayfaları olarak tanımlanır [2]. Blog yazarı kolay bir şekilde blog servisi üzerinde blog açabilir, bir başlık ve içerik metni yazarak yeni bir konu oluşturabilir ve oluşturduklarını bütün internet kullanıcılarıyla paylaşabilir. Bloglara yazılan yorumlar sayesinde blog yazarı ve okuyucular arasında bir etkileşim oluşabildiği gibi okuyucuların birbirleriyle fikir alışverişi yapmaları da sağlanabilir. Blog kayıtlarına resim, video ve kullanıcı anketi gibi çok çeşitli içerikler eklenebilir [3].

8 FACEBOOK Facebook Inc, insanların arkadaşlarıyla iletişim kurmasını ve bilgi, fotoğraf, video vb. paylaşımı amaçlayan bir sosyal paylaşım web sitesidir. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 sınıfı öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine kapsayan facebook, iki ay içerisindeki Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. İlk sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar facebook'da mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle (.edu, .ac.uk, vb.) üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise facebook tüm adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı.  Kaynak: 

9 Google Google, “googol” sözcüğünün üzerinde oynanmasıyla ortaya çıkmıştır. Edward Kasner adındaki Amerikalı matematikçinin yeğeni Milton Sorotta tarafından üretilmiş olan “googol” sözcüğü 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan rakamı belirten matematiksel bir terimdir. Google’ın bu terimi kullanması, şirketin dünyadaki tüm bilgiyi organize etme misyonunu yansıtır Google dünyanın en büyük arama motorlarından birinin ve geliştiricisi olan şirketin adıdır. Stanford’da doktora yapan iki öğrenci, Larry Page ve Sergey Brin, Google’ı 1998'de 25 milyon dolar yasal sermaye ile kurdu. Şirketin GooglePlex denen merkez ofisi Kaliforniya’da bulunur ve tüm dünyada 7,000 üzerinde personel barındırır. Kaynak: 

10 YOUTUBE YouTube, bir video barındırma web sitesidir. 15 Şubat 2005'te 3 eski PayPal çalışanı tarafından kurulmuş ve Ekim 2006'da Google tarafından satın alınmıştır. En fazla izlenen video 15 Temmuz 2012 tarihinde eklenen ve 21 Aralık 2012 tarihinde 1 milyarı aşkın izlenme sayısına ulaşan PSY-"Gangnam Style" videosudur. "Tube" kelimesi Cathode ray tube; Televizyon Tüpünden gelmiştir. Broadcast Yourself; Kendini Yayınla sloganı ile yola çıkmıştır.

11 WORDPRESS WordPress şüphesiz web tasarım ile uğraşanların bloglara girip çıkanların sık duyduğu kelimelerden birisidir.Ancak çoğumuzun bu konu hakkında pek bilgisi yok.Wordpress; Joomla (Mambo), Drupal gibi içerik yönetim sistemlerinden birisidir.PHP ile yazılmış harika bir blog yönetim programıdır.Sürekli geliştirilen bir yapıya sahiptir


"WEB 2.0." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları