Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Savaş YILDIZ 12.03.2013.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Savaş YILDIZ 12.03.2013."— Sunum transkripti:

1 Savaş YILDIZ

2 Savaş YILDIZ 1989 Zonguldak doğumlu.
Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2011 Mezunu Blog yazarı (Ekim …) 1 yıllık Turkcell Teknoloji tecrübesi IEEE GOLD Üyesi ( …) Yazılım Mühendisi ( …)

3 Sunum İçeriği Semantic Web Nedir ? Semantic Web Neden Gerekli ?
Semantic Web ve Web Servisleri Web Servislerinden Sonra XML’in Etkisini Anlamak Semantic Seviyeler RDF Semantic Web Örneği

4 Semantic Web Hakkında ?

5 Semantic Web Neden Gerekli ?
Aşırı Bilgi Yüklemesi Aynı bilgi birden fazla yerde ve dağınık Soba Borusu Sistemleri: Bilgiler arasında iletişim sıkıntısı Yetersiz İçerik Yorumlaması: Şekilsel olarak olsa da anlamsal bir iletişim yok

6 Semantic Web ve Web Servisleri
Daha akıllı data ile uyumlu ve datalara kolay erişme sorununun çözüldüğü bir noktaya ulaşılacak.

7 Web Servislerinden Sonra
Mantıksal Çıkarsamalar Sınıflandırma Sınıf Modelleri Kurallar İspat

8 XML’in Etkisini Anlamak
XML, uygulama bağımsız datayı yarattı. Metadata için standart bir yazım geliştirdi. Yani; semantic bilgi için altyapı hazırladı. Hem data hem de dökümanlar için standart bir yapı tanımladı. XML, yeni bir teknoloji değildi.

9 Semantic Seviyeler

10 Web Servislerini Anlamak

11 Semantic Web Servisleri
XML, WSDL ve SOAP yeterli değil. Belirlenmiş farklı data formatları için otomatik destek gerekiyor. Ontolojiler insanların anladığı işaretlerle makine arasında uzlaştırıcı bir rol oynaması açısından bu noktada kritik.

12 RDF

13 RDF vs XML İlk elemanı rdf:RDF olarak tanımlanmalı. Namespace
Attribute (rdf:about, rdf:resource,…)

14 Semantic Web Yığıtı

15 Domino’s Pizza Ontolojisi
Domino’s Pizza Ontolojisinin Geliştirilme Aşamaları 1. Ontoloji Kapsamının Belirlenmesi 2. Ontolojinin Yeniden Kullanımı 3. Ontoloji İçindeki Önemli Terimlerin Sıralanması 4. Sınıfların ve Sınıf Hiyerarşisinin Tanımlanması 5. Sınıfların Özelliklerinin Tanımlanması 6. Özelliklerin Kısıtlarının Tanımlanması 7. Sınıf Örneklerinin Tanımlanması

16 Ontoloji Kapsamının Belirlenmesi
Kategori X’deki pizzalardan Y malzemesi içerenler nelerdir? Sebzeli Malzemelerin etli malzemelerden daha çok/az kullanıldığı kategoriler/pizzalar? Sadece Etli/Sebzeli malzemelerden oluşan pizzalar nelerdir? Ton Balığı’nın yanında neler tercih edilir? Sadece ince hamura sahip pizzalar nelerdir? Y pizzasının X boyu var mı? X pizzasının Y boyutunun fiyatı ne?

17 Ontolojinin Yeniden Kullanımı
PizzaBoyutu olarak Buyuk, Orta ve Kucuk alt sınıfları yerine bunlar herhangi bir hiyerarşi içinde olmamasından dolayı ve yeniliklerin daha esnek yapılabilmesi için sınıf örnekleri olarak tanımlandı. Örneğin; pizza kampanyaları ve menülerin ontolojiye eklenilmesi gerektiğinde menü fiyatı pizza boyutuna göre rahatlıkla belirlenebilecek şekilde tasarlandı.

18 Ontoloji İçindeki Önemli Terimlerinin Sıralanması
Sıralanan terimler; Pizza çeşitleri Pizza malzemeleri Pizza hamuru Pizza boyutu Pizza kategorileri başta olmak üzere bu terimlerin alt çeşitlerini de ifade eden terimleri ontolojimizin tümünü ifade eden çıktımızdan inceleyelebiliriz.

19 Sınıf Hiyerarşisinin Tanımlanması

20 Sınıfların Özelliklerin Tanımlanması

21 Özelliklerin Kısıtlarının Tanımlanması

22 Sınıf Örneklerinin Tanımlanması

23 İyi ki geldiniz... Teşekkürler…


"Savaş YILDIZ 12.03.2013." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları