Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SUNU PROGRAMI NEDİR? Sunu programı, projelerinizi, ürünlerinizi diğer insanlara en etkili biçimde sunmak için araçlar içeren etkileyici bir programdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SUNU PROGRAMI NEDİR? Sunu programı, projelerinizi, ürünlerinizi diğer insanlara en etkili biçimde sunmak için araçlar içeren etkileyici bir programdır."— Sunum transkripti:

1 SUNU PROGRAMI NEDİR? Sunu programı, projelerinizi, ürünlerinizi diğer insanlara en etkili biçimde sunmak için araçlar içeren etkileyici bir programdır. Belli bir projenin tanıtılması, organizasyon şemalarının hazırlanması, ürün tanıtımı yapılabilmesi gibi konularda çok etkileyici sunular hazırlamaktan, akademik, siyasi, ticari pek çok konudaki konferans,seminer,brifing için de görsel malzeme sağlamaya kadar, çok geniş bir yelpazede hizmet verebilir.

2 Bir sunu programı olan Microsoft PowerPoint, tek başına satılmaz
Bir sunu programı olan Microsoft PowerPoint, tek başına satılmaz. Microsoft Office paketinin bir parçası halinde bulunur ve Office kurulumu esnasında isteğe bağlı olarak kurulabilir. Klasik olarak Başlat > Programlar > Powerpoint tıkladığımızda karşımıza programın başlangıç ara yüzü gelecektir. Akıllı programlar serisinin sunduğu bir kolaylık olarak da hemen bir şeyler sormaya başlayacaktır.

3 SUNU HAZIRLAMAK Şablondan Sunu Hazırlamak Otomatik İçerik Sihirbazı Yardımıyla Sunu Hazırlamak

4 Programın başlangıç ara yüzü şöyledir :

5 Ortada görülen pencere, bize ne yapmak istediğimizi soruyor
Ortada görülen pencere, bize ne yapmak istediğimizi soruyor. Burada 4 seçeneğimiz var. Bir sihirbaz yardımıyla ne yapacağımızı programa anlatmak Önceden düzenlenmiş bir sunum dizisi açıp içini doldurmak ( şablondan sunu hazırlamak ) Her şeyi kendi ellerimizle hazırlamak Önceden hazırlamaya başladığımız bir sunumu yeniden açmak.

6 Açılan New Slide tablosundan yapılacak presentasyona ait şablon seçimi gerçekleştirilir. Açılan şablona konuya uygun yazılımlar yapılır

7 Şimdi karşımızda programın çalışmaya hazır gerçek ara yüzü var.

8 GÖRÜNÜM ÖZELLİKLERİ - 1 GÖRÜNÜM menüsündeki seçenekler yardımı ile, çalışma düzeninize göre, görünüm özelliklerini değiştirebilirsiniz. Normal Görünüm ( Bölmeleri Geri Yükle ) Slayt Sıralayıcısı : Bütün slaytlar bir arada görünür. Belli bir slayt seçerek; Notlar (konuşmacı notları eklenebilir), Yeni Slayt, Geçiş ve Tasarım düğmelerine basarak slayt'ın özellikleri değiştirilebilir. Bu gösterimde iken; * Özet Slayt : Birden çok slayt'ı shift tuşuna basarak, özet slayt düğmesini tıklarsak, bu üç slayt'ın önünde özet slayt oluşur. * Slayt Gizleme : Sunu sırasında görünmesini istemediğiniz slayt'ları gizleyebilirsiniz. İstenildiğinde tekrar gösterilebilir.

9 GÖRÜNÜM ÖZELLİKLERİ - 2 * Zamanlama Provası Düğmesi : Konuşma sürenize bağlı olarak slaytların gösterilme süresini hesaplayabilirsiniz. Slayt Gösterisi/Slayt Geçişi seçeneği ile, her slayt'ın geçiş süresini tekrar verebilirsiniz. * Görünüm/Not seçeneği, her slayt'a ait notları inceleyebilmenizi ve yeni notlar ekleyebilmenizi sağlar

10 ASIL SLAYT GÖRÜNÜMÜ - 1 Görünüm/Asıl/Asıl slayt görünümünde tüm slayt'larda geçerli olacak tasarım değişikliği, slayt geçişi gibi bazı düzenlemeleri yapabilirsiniz. Örneğin : Tüm slayt'lara bir firma logosu eklemek istiyorsanız ( Logo eklemek için; Ekle/Resim/Dosyadan seçeneğini kullanabilirsiniz ) Öğe'yi ekledikten sonra Slayt Gösterisi/Özel Animasyon seçeneğini kullanarak öğe için bir animasyon ekleyebilirsiniz. Efektin tıklama beklemeden görüntülenmesi için Slayt Gösterisi/Özel Animasyon Başlat bölümünde “Önceki ile Birlikte” seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. “Asıl Görünümü Kapat” seçeneğini tıklayınca, eklediğiniz öğenin tüm slayt'lara eklendiğini görebilirsiniz.

11 ASIL SLAYT GÖRÜNÜMÜ - 2 Tüm slayt'ların yazı tipini değiştirme işlemi için de Asıl Slayt üzerinde bir kere bütün değişiklikleri yaparak, sunudaki bütün slayt'ların etkilenmesini sağlayabilirsiniz. “Asıl Notlar”, “Asıl Dinleyici Notları” da Görünüm/Asıl seçeneğinin altında varsayılan olarak değerlendirilebilir.

12 BASKI ÖNİZLEME VE YAZDIRMA
Dosya/Baskı Önizleme * Yazdırmanın bir sayfaya dört slayt sığacak şekilde yapılmasını “Yazdırılacak” açılır listesinden yapabilirsiniz. * Yazdırılacak sayfalara üst/alt bilgi eklenmesi için “Seçenekler” düğmesinden ilgili seçeneği seçin ve istediğiniz formatta üst alt bilgi seçimlerinizi yaparak, bütün slayt'lara uygulatabilir, sonra da yazım işlemine geçebilirsiniz.

13 SLAYT GÖSTERİSİNİ ÖZELLEŞTİRMEK
Power Point'in sunduğu çeşitli animasyon düzenleri ve geçiş efektleri yardımı ile çalışmalarınızı farklı biçimlerde sunabilirsiniz. Slayt Gösterisi/Animasyon Düzenleri : Seçilen animasyonu etkin slayt'a ya da tüm slayt'lara uygulayabilirsiniz. Slayt Gösterisi/Slayt Geçişi : Slayt geçişleri sırasında ses efektleri ekleyebilir, geçiş efektlerinin hızını değiştirebilirsiniz

14 SLAYT TASARIMINI DEĞİŞTİRMEK
Biçim/Slayt Tasarımı : Seçtiğiniz tasarım şablonunu, etkin slayt'a, sunudaki tüm slayt'lara ya da shift tuşu ile anahat/slayt'lar bölmesinden slayt'lar bölmesinde seçtiklerinize uygulayabilirsiniz.

15 SLAYT DÜZENİNİ DEĞİŞTİRMEK
Hazırladığınız sunudaki tüm slaytlar üzerinde bulunan metin ve grafiklerin konumunu, Biçim/Slayt Düzeni seçeneğini kullanarak değiştirebilirsiniz. Metin ve İçerik için tasarlanmış varsayılan düzenleri inceleyebilirsiniz. Yapmak istediğiniz değişikliği etkin slayt'a, sunudaki tüm slayt'lara ya da shift tuşu ile anahat/slayt'lar bölmesinden slayt'lar bölmesinde seçtiklerinize uygulayabilirsiniz.

16 RENK DÜZENLERİNİ DEĞİŞTİRMEK
Sunu üzerindeki slaytların renk düzenlerini kendiniz oluşturabilir, yada powerpoint'in size önereceği renk düzenlerinden uygun olanını seçebilirsiniz. Biçim/Arka Plan : Arka Plan dolgusu açılır listesini tıklayarak, sunuda kullanılan genel renk tonlarından birini seçebilirsiniz ( “Tüm Renkler” ve “Dolgu Efektleri” ile seçenekleriniz arttırabilirsiniz )

17 ÖĞEYE ÖZEL EFEKT UYGULAMAK
Sunu üzerinde bulunan ya da ekleyeceğiniz öğelere çeşitli animasyonlar uygulayarak, sunuyu biraz daha hareketlendirebilirsiniz. İlgili öğe ya da metin kutusunu seçiniz. Slayt Gösterisi/Özel Animasyon seçeneği ile, yeni efektler ekleyebilir, otomatik önizle seçeneği tıklı ise, sonucu anında slayt üzerinde izleyebilirsiniz. Anahat/Slaytlar bölmesindeki slaytlar bölümünde, üzerinde efekt olan slayt simgesinin yanında animasyon simgesi görünür

18 SUNUYA ÇEŞİTLİ ÖĞELER EKLEMEK
Ekle/Metin Kutusu Ekle/Resim * /Otomatik Şekil * /Küçük Resim * /Dosyadan * /Kuruluş Şeması * /WordArt Ekle/Açıklama Ekle/Dosyadan Slayt Al Ekle/Slayt Çoğalt

19 EYLEM DÜĞMELERİNİ EKLEMEK
Slayt Gösterisi/Eylem Düğmeleri : Önceki(Geri), Sonraki(İleri) eylem düğmelerini Fare Tıklatması/Fare Üstünde seçeneklerini doğru ayarlayarak aktifleştirebilirsiniz. Bu işlemleri asıl slayt üstünde yaparak, sunudaki bütün slaytlara uygulanmasını sağlayabilirsiniz. Slayt Gösterisi/Gösteri Ayarla bölümünde “El İle” seçeneğini seçerek, slaytlar arası geçiş sadece eklediğiniz düğmeler üzerine imleci götürdüğünüzde/tıkladığınızda gerçekleşecektir.

20 SUNUYU WEB SAYFASI OLARAK KAYDETMEK
Hazırladığınız sunuyu gerektiğinde web sayfası biçiminde kaydedebilir yerel ağ'da veya internet ortamında yayınlayabilirsiniz. Web sayfası olarak kaydetmeden önce Dosya/Web Sayfa Önizlemesi seçeneği ile sonuç hakkında fikir edinebilirsiniz. Dosya/Web Sayfası Olarak Kaydet : “Başlık Değiştir” ile tarayıcıda gözükecek başlığı değiştirebilirsiniz. Daha gelişmiş seçenekler için “Yayımla” düğmesini tıklayın.

21 SLAYT GÖSTERİSİNİ AYARLAMAK - 1
Bazı özel durumlarda hazırladığınız sunuyu daha basit seçenekler ile sunmanız gerekebilir. Örneğin animasyonları çalıştırmadan sadece sunuya göz atmak için Slayt Gösterisi/Gösteri Ayarla , “Seçenekleri göster” bölümünden “animasyon olmadan göster” seçeneğini etkinleştirmeniz, sunuya eklediğiniz animasyonların geçici olarak uygulanmamasını sağlayacaktır

22 SLAYT GÖSTERİSİNİ AYARLAMAK - 2
Örneğin sunuyu bir fuar gösterisinde sunacaksanız, “Bilgi noktasında gözatılacak(tam ekran)” seçeneğini tıklarsanız, slayt gösterisi bitince otomatik olarak yeniden tekrarlanacaktır. Gösteriyi durdurmak için Esc tuşuna basmanız gerekir. “Donanım grafik ivmesi kullan” seçeneği, uyumlu ekran kartlarında sununun daha performanslı olmasını sağlayacaktır

23 SLAYT GÖSTERİSİNİ AYARLAMAK - 3
“Gösteri Türü” bölümünde sunum türüne göre bir seçim yapabilirsiniz. “Kişi Gözatacak” seçeneği, sununun basit kontrol düğmeleri ile kolayca izlenebilmesini sağlar. Kişi seçeceği başlığa ait slayt'a kolayca erişebilir. “Konuşmacı Sunacak” seçeneği etkin olduğunda slaytlar üzerinde işaret etmeyi kolaylaştıran Kalem seçeneğide, varsayılan kalem rengi seçebilmeniz için etkinleşecektir. Sonucu görmek için Slayt Gösterisi/Gösteriyi Görüntüle seçeneğini seçiniz. Sağ mouse ile slayt'lar üzerinde detaylı işlemlere devam edebilirsiniz.

24 Örnek Çalışma : Önce neyi sunacağımıza karar verelim ve ilk sayfaya ne yazmak istediğimizi kararlaştıralım. Bu sayfalarda konuyu işleyebilmek için bir şirketin durumu hakkında sunum hazırladığımızı var sayacağız. Doğal olarak ilk sayfa şirketin adı ve sunumun konusunu içermeli. Hazırlayalım. Önce sayfa üzerindeki tasarımı kafamızda canlandıralım. Üst ortada şirket adı yazsın, alt ortada bu sunumun amacı yazsın diyelim.

25

26 Önce neler eksik, ne yapacağız kararlaştıralım
Önce neler eksik, ne yapacağız kararlaştıralım. Yazılar kalın ve metin kutusu içinde ortalı olmalı. Zemin renkli olmalı. Metin kutusu zemine uyumlu bir renkte ve çerçeveli olmalı. Yazıların rengi, metin kutusu rengine uyumlu olmalı Şimdilik bu kadar düzenleme yeterli. Effect adını verdiğimiz ek süslemeleri ileriki bölümlerde yapacağız.

27 Arka planı renklendiriyoruz
Arka planı renklendiriyoruz. Eğer “Tümüne uygula” düğmesine tıklarsanız bu hazırladığınız düzenleme tüm slaytlara uygulanacaktır. Ama her sayfayı farklı bir düzenleme ile süsleyecekseniz sadece “Uygula” düğmesine tıklayın. Slaytımıza isim vermeyi unutmayalım.

28 DİĞER SAYFALAR (GRAFİK) 2 ayrı metin kutusu olsun
DİĞER SAYFALAR (GRAFİK) 2 ayrı metin kutusu olsun. Birisine 2001 yılının grafiğini koyalım, diğerine açıklama yazalım ve şirketimizin 2001 performansını bu sayfada sunalım. Üstteki metin kutusu içine tıklayalım , “2001 yılı performansı” yazalım ve metin kutusunu biçimlendirelim. Artık bu metin kutusu içinde cursor çizgisi yanıp sönmeye başlamıştır. Şimdi ara yüzün üst tarafına bakalım. “Ekle” çekmenüsüne tıklayıp, aşağı doğru açılan listeden “Grafik” seçelim. Şimdi karşımıza çıkan ara yüzü inceleyelim.

29 Karşımıza “Microsoft Office – Excel” programından tanıdığımız grafik oluşturma penceresi geldi. Alttaki excel çalışma sayfasında, grafiği oluşturacak veriler yer alacaktır. Bu verileri girdikçe üstteki gafiğin kendiliğinden değerlerinin değişerek yeniden çizildiğini göreceksiniz. Bu ara yüzü görelim.

30 DİĞER SAYFALAR (ŞEMA VE FİLM). Yeni bir slayt ekleyelim
DİĞER SAYFALAR (ŞEMA VE FİLM) Yeni bir slayt ekleyelim. ( Ekle > Yeni Slayt ) Açılan yeni slayt düzen penceresinden kuruluş şeması olanı seçelim. Başlığa tıklayıp KURULUŞ ŞEMASI yazalım. Sıra geldi kuruluş şemasını oluşturmaya. Alttaki kutunun içine çift tıklayalım. Karşımıza Microsoft Kuruluş Şeması programı çıkacaktır. Bu programda şirketinizin kuruluşunu hazırlamak çok kolay. Tıkla ve yaz, tıkla ve ekle. Kendinize uygun bir şema hazırlayın.

31 Bir yeni slayt daha açalım
Bir yeni slayt daha açalım. Bu sayfaya önceden hazırlanmış bir animasyonu ekleyeceğiz. Pek çok şirket, faaliyetleriyle ilgili bir tanıtım filmi mutlaka çektirmiştir. Bu filmi burada kullanmamız mümkün. Ekle > Film veya sesler > Dosyadan Film seçeneği yardımıyla animasyonumuzu buraya ekleyebiliriz. Dosyayı seçip tamam tıkladığımızda bize bu filmin slayt gösterisinde otomatik olarak mı başlayacağı, bir tıklamayla bizim mi başlatacağımız sorulacaktır.

32 Ekleyeceğiniz animasyon, PowerPoint aracılığı ile ama esas oynatıcı program tarafından oynatılır. Eğer animasyonu oynatacak bir program bilgisayarınızda kurulu değilse (Media Player gibi) animasyonunuz hareketsiz kalacaktır. Media Player tarafından tanınmayan bir format kullanıyorsanız (Quicktime, Realtime vs.) ilgili programı önceden kurmuş olmalısınız. Ses dosyaları da film dosyaları gibi eklenir ve kullanılır. Kullandığınız ses formatını tanıyan program önceden kurulmuş olmalıdır.  

33 Sunumumuzda, özellikle Microsoft Word programından tanıdığımız ve sıkça kullandığımız “Office Klasikleri” ni de kullanabiliriz Örneğin hazır şekiller, wordart vs. Bunların kullanımı için Microsoft Word programını inceleyebilirsiniz Örnek sunum dosyasında her bir öğenin üzerine tıklayıp özelliklerini inceleyerek de nasıl yapıldığına dair bilgi sahibi olabilirsiniz. 

34 Bu sunuma bilgisayarınızda kurulu herhangi bir programın dosyasını da ekleyebilir, sunumunuzda bu dosyayı da gösterebilirsiniz Bunu yapmak için boş bir sayfa oluşturun, Ekle > Nesne tıklayın, açılan pencereden ilgili programın adını gösterin.Yeni bir dosya mı oluşturacaksınız yoksa mevcut bir dosyayı mı açacaksınız belirtin.


"SUNU PROGRAMI NEDİR? Sunu programı, projelerinizi, ürünlerinizi diğer insanlara en etkili biçimde sunmak için araçlar içeren etkileyici bir programdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları