Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL"— Sunum transkripti:

1 ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
MICROSOFT OFFICE ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL

2 EXCEL’DE TEMEL KAVRAMLAR
MICROSOFT OFFICE

3 EXCEL NEDİR? Excel; bir hesap tablosu ve grafik programıdır.
MICROSOFT OFFICE Excel; bir hesap tablosu ve grafik programıdır. Genellikle matematiksel işlemler, tablo ve grafik çizimleri için kullanılır. Word ve Powerpoint’ten sonra Excel programı da Microsoft Office Paket Programında kullanılan bir programdır.

4 EXCEL (ELEKTRONİK TABLOLAMA)
MICROSOFT OFFICE Excel, Office paketinde bulunan ve en çok kullanılan bir elektronik tablolama programıdır. Excel programını açmak için; Başlat > Tüm Programlar > Microsoft Office > Microsoft Office Excel 20XX yolu kullanılır.

5 EXCEL ÇALIŞMA EKRANI MICROSOFT OFFICE

6 MICROSOFT OFFICE EXCEL ÇALIŞMA EKRANI

7 EXCEL MENÜLERİ ve araç çubuklarI
MICROSOFT OFFICE Excel’in Menü yapısı da diğer Office Programlarının menülerine benzer, Word ve Powerpoint’ten farklı olarak VERİ menüsü vardır. Excel’deki Araç Çubukları da diğer Office Programlarındakine benzer. Yukarıda STANDART VE BİÇİMLENDİRME araç çubukları görünmektedir. Çizim Araç çubuğu da ilk açıldığında görüntülenir.

8 Aşağıda Elektronik Tablolama Programı olan EXCEL’in ekran görüntüsü verilmiştir. İnceleyelim.
MICROSOFT OFFICE SÜTUNLAR SATIRLAR Sütun: Çalışma sayfasındaki dikey veri aralıklarıdır. Her sayfa 256 sütundan oluşur. Satır: Çalışma sayfasındaki yatay veri aralıklarıdır. Her sayfada satır bulunmaktadır.

9 Hücre Örneğin; yandaki görüntüde C4 Hücresi seçili durumdadır.
MICROSOFT OFFICE Satır ve sütunların birleşiminden oluşan kutulara HÜCRE denir. HÜCRE ADI Örneğin; yandaki görüntüde C4 Hücresi seçili durumdadır.

10 Formül Çubuğu FORMÜL ÇUBUĞU Matematiksel hesaplamaların ve mantıksal karşılaştırmaların yapılması için formüllerin yazıldığı bölümdür. Görünüm Menüsünden Formül Çubuğu seçeneği tıklanarak ekrana getirilir. Formül oluşturmak amacıyla kullanılır. Formül Çubuğu, ortalama bulma, toplama gibi bazı hesaplamaları kısa yoldan yapmamızı sağlar.

11 EXCEL’DE DOSYA İŞLEMLERİ
MICROSOFT OFFICE

12 KAYITLI BİR BELGEYİ AÇMA
MICROSOFT OFFICE Daha önceden oluşturulmuş Excel kitaplarını açmak için; Dosya menüsünden Aç komutu tıklanır. yada Standart Araç Çubuğundaki Aç düğmesi tıklanır. Açılan pencerede kitabın konumu belirtilerek kitap açılır.

13 YENİ BİR BELGE OLUŞTURMA
MICROSOFT OFFICE Excel’de aynı anda birden çok kitapla çalışmak mümkündür. Excel’de yeni bir kitap oluşturmak için; Dosya menüsünden Yeni komutu tıklanır. Sağda Görev Bölmesi belirir. Burada Yeni bölmesindeki Boş Kitap tıklanır. yada Standart Araç Çubuğundaki Yeni Kitap düğmesi tıklanır. Klavye’den CTRL+N tuşlarına basılır.

14 BELGEYİ KAYDETME MICROSOFT OFFICE Excel’de oluşturulan kitapları başka bilgisayarlara taşımak yada tekrar kullanmak istenebilir. Bunun için, kitabın kaydedilmesi gerekir. Kitap ilk defa kaydedilecekse, dosyaya bir ad verilmelidir. Dosya adı verirken hatırlanması kolay ve kısa isimler seçmek gerekir. Bir Excel Kitabı kaydedildiğinde uzantısı XLS olur. Örnek: bilişim.xls

15 BELGEYİ KAYDETME Excel’de oluşturulan kitapları kaydetmek için;
MICROSOFT OFFICE Excel’de oluşturulan kitapları kaydetmek için; Dosya menüsünden Kaydet komutu seçilir. yada Standart Araç Çubuğundaki Kaydet düğmesi tıklanır. Klavyeden CTRL+S tuşlarına basılır.

16 Kaydet – farklI kaydet MICROSOFT OFFICE Excel’de oluşturulan kitaplar için iki şekilde kaydetme seçeneği vardır: Kaydet ve Farklı Kaydet Eğer kitap ilk defa kaydedilecekse, ikisi arasında fark yoktur.

17 Kaydet – farklI kaydet MICROSOFT OFFICE Eğer daha önceden açılmış bir kitap üzerinde değişiklik yapıldığında bu durumda; Kaydet seçilirse, Excel, son değişiklikleri aynı isimle aynı kitap üzerine kaydeder. (Kitabın yeri ve adı değişmez) Farklı Kaydet seçilirse, Excel, son değişiklikleri aynı isimle farklı bir klasöre yada farklı isimle aynı klasöre yada farklı isimle farklı klasöre kaydeder.

18 EXCEL’DE HÜCRELERLE ÇALIŞMA
MICROSOFT OFFICE

19 HücreLERİ Seçme MICROSOFT OFFICE Elektronik Tablolama Programında hücreler üzerinde işlemler yapmadan önce hücreleri seçme işlemi yapılmalıdır.

20 BİTİŞİK Hücrelerİ Seçme
MICROSOFT OFFICE Yan yana olan birden fazla hücreyi seçmek için ise farenin sol butonuna basılarak seçilecek alan taranmalıdır. Ayrıca ok tuşları seçime başlanacak hücreye konumlanıp SHİFT tuşuna basıyorken ok tuşları ile seçim yapılacak yöne doğru ilerlemekle de yapılabilir.

21 BİTİŞİK OLMAYAN HÜCRELERİ, SATIRLARI, SÜTUNLARI SEÇME
MICROSOFT OFFICE Elektronik Tablolama Programında birbirini takip etmeyen hücreleri seçmek için CTRL tuşuna sürekli olarak basmalıyız. CTRL tuşuna basılıyken bağımsız olarak tıklanan her hücre seçilir.

22 SAYFA SEÇME - ADLANDIRMA
MICROSOFT OFFICE Elektronik Tablolama Programında hazırladığımız kitap, birden fazla sayfadan oluşabilir. İstenen sayfayı açmak için ekranın sol altında bulunan sayfalardan bir tanesi seçilir. Sayfaları adlandırmak için çift tıklanır yada sağ tıklayıp “Yeniden Adlandır” seçilir.

23 SAYFADAKİ TÜM HÜCRELERİ SEÇME
MICROSOFT OFFICE Bir sayfanın içindeki tüm hücreleri seçmek için ise satır ve sütun adlarının kesiştiği yerde bulunan isimsiz hücre tıklanır TÜM HÜCRELERİ SEÇMEK İÇİN BURAYA TIKLANIR

24 HÜCRELERE VERİ GİRME MICROSOFT OFFICE Elektronik Tablolama Programında bir hücre seçildikten sonra klavyeden veri girişi yapılır. Daha sonra ENTER tuşuna basılarak giriş işlemi sonlandırılır. Bir hücre seçildikten sonra formül çubuğu tıklanarak da veri girişi benzer şekilde yapılabilir. Bir hücredeki verinin içeriğini değiştirmek için klavyeden F2 tuşu da kullanılabilir.

25 Bİrden Fazla Hücreye AynI Verİyİ Gİrme
MICROSOFT OFFICE Elektronik Tablolama Programında birden fazla hücreye veri girmek için yukarda anlatılan yöntemlerle hücreler seçilir ve formül çubuğu tıklanarak istenen veri formül çubuğuna yazılır. CTRL+Enter tuşlarına birlikte basılınca birçok hücreye veri girilmiştir

26 SÜRÜKLEME YÖNTEMİ İLE VERİ GİRME
MICROSOFT OFFICE Excel’de bir hücreye veri girildiğinde hücrenin sağ alt köşesinde fare bekletilirse fare göstergeci şekil değiştirir. Bu sırada farenin sol butona basılı olarak fare kaydırılırsa ilk hücreye yazılan veriler diğer hücrelerde girilmiş olur.

27 ÖZEL VERİ LİSTELERİNİ KULLANMA VE OLUŞTURMA
MICROSOFT OFFICE Elektronik Tablolama Programında Özel veri serisi, bir sütunu tekrarlanan bir biçimde (örneğin, Kuzey, Güney, Doğu, Batı) doldurmada kullanılan bir veri takımıdır. Araçlar menüsünden Seçenekler'i tıklayınız, sonra Özel Listeler sekmesini tıklayınız.

28 ÖZEL VERİ LİSTELERİNİ KULLANMA VE OLUŞTURMA
MICROSOFT OFFICE Seçenekler penceresinde Yeni Liste ekleyerek kendimize özel bir liste oluşturmuş oluruz.

29 TEMEL ARİTMETİK FORMÜL GİRİŞİ
MICROSOFT OFFICE Elektronik Tablolama Programında bir hücreye aritmetiksel formül girmek için hücreye girilecek formülün başına EŞİTTİR ( = ) işareti konulmalıdır. Daha sonra istenen formül veya aritmetiksel işlem yazılabilir. Aritmetiksel işlemlerde ve formüllerde hücre isimleri veya adresleri bir değişken gibi kullanılabilir.


"ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları