Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATE HAYVAN DESTEKLİ TERAPİ ANIMAL in THERAPY EDUCATION

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATE HAYVAN DESTEKLİ TERAPİ ANIMAL in THERAPY EDUCATION"— Sunum transkripti:

1 ATE HAYVAN DESTEKLİ TERAPİ ANIMAL in THERAPY EDUCATION

2 HAYVAN DESTEKLİ TERAPİ
Hayvanlar ile insanlar arasındaki etkileşimden yararlanılarak geliştirilen, özellikle kronik sağlık sorunları olan bireylere yönelik yapılan koruyucu ve tedavi edici uygulamalarda hayvanların eşliğinden yararlanılan destekleyici bir yöntemdir.

3 HAYVAN DESTEKLİ TEDAVİLER HAYVAN DESTEKLİ AKTİVİTELER
Hayvan Destekli Tedavi (HDT), belirli bir hedefe yönelik olarak uygulanan tedavi prosedürünün ayrılmaz bir parçası olan müdahale programıdır. Hayvan Destekli Aktivite (HDA), insan ile hayvan etkileşimi süresince sosyal, motive edici, eğitici ve/veya eğlendirici faydalar sağlayan uygulama yöntemidir.

4 HDT ile kazanılan faydalar
Empati Fizyolojik etkiler Odaklanma Fiziksel temas İlişki kurabilme Becerilerin iyileştirilmesi Sosyalleşme Kabullenme Motivasyon Eğlenme

5 Hayvan Destekli Tedavi Modelleri
Köpek-destekli (KDT) Yunus-destekli (YDT) At destekli (ADT) Akvaryum destekli

6 Psikiyatrik Hastalıkların Tedavisinde HDT’den Yararlanma
Yaygın gelişimsel bozukluklar (Otizm, vb.) Anksiyete, Depresyon ve Stres Alzheimer ve Demans hastalığı Şizofreni Yalnızlık duygusu Bazı kronik hastalıklarda psikolojik destek amaçlı

7 ATE PROJESİ ATE (hayvan destekli terapi), hayat boyu öğrenme programı Grundtvig öğrenme ortaklığı tarafından finanse edilen iki yıllık bir projedir. Bu projenin amacı yaşlı insanlar üzerinde hayvan terapisi uygulamalarının en iyi örneklerini sunmak ve yaymaktır.

8 Projede, hayvan terapisi, yaşlı insanların öğrenme kapasitelerini ve motivasyonlarını arttırma ve iyileştirme amacını güden etkili bir araç olarak görülmektedir. Hayvan terapisi Avrupa’da hastanelerde tedavi ve terapi amaçlı kullanılsa da hala çok yaygın değildir.

9 ATE PROJE ORTAKLARI İTALYA FRANSA TÜRKİYE

10 PROJENİN AMACI Proje ortağı ülkelerde ki hayvan terapisi uygulamalarının karşılaştırılması ve farklı çözüm yollarının benimsenip paylaşılması ile projenin en iyi uygulamalarının yayılması amaçlanmaktadır.

11 Projenin hedefleri Yaşlı insanlara hizmet veren kurumlara yeni fikirler sunarak sonuçların Avrupa düzeyinde yayılmasını sağlamak. Yaşlı insanların bilgi, beceri, yeterlilik ve yeteneklerini arttırıp onları toplumda aktif rol oynayan bireyler haline getirmek.

12 Yetişkin eğiliminde yenilikçi öğrenme metodları geliştirerek bu yöntemleri Avrupa düzeyinde yaymak.
Sosyal ve sağlık problemleri olan yaşlılara daha iyi koşullar ve destek sağlamak.

13 PROJENİN UYGULANMASI

14 REHBER KÖPEKLER EĞİTİM DERNEĞİ
ATE Projesinde iyi örnekler ve uygulama aşamasında otistik, spastik, görme engelli ve yaşlılar için hizmet köpekleri üretici ve yetiştirici grubu faaliyetlerine devam eden 2005 yılında kurulan Rehber Köpekler Eğitim Derneği (REKEDER) ile işbirliği yapılmıştır.

15 YAŞLILAR VE REHABİLİTE KÖPEKLER
Daha önce yapılan araştırmalarda rehabilite köpeklerinin yaşlı evlerine ziyaret etmesinden sonra yaşlıların davranışlarında olumlu hareketler gözlenmiştir. Haftalarca odasından çıkmayı reddeden yaşlılar bile rehabilite köpeklerinin bahçede bulunmasından dolayı bahçeye çıkmayı kabul ettikleri gözlenmiştir. Uzun zamandır kollarını hareket ettiremeyen yaşlıların bile rehabilite köpeklerini sevmek için kollarını hareket ettirdiği de görülmüştür. Rehabilete köpekleri yaşlılar için çok iyi birer arkadaş, yardımcı ve yoldaş olarak hizmet edebiliyorlar. Rehabilite köpekleri yerinden kalkamayan yaşlılara kumanda, telefon, terlik vb. gibi istediği malzemeleri getirebiliyorlar.

16 Rehabilite köpekleri gerek sevgileriyle gerekse canı yakın tavırlarıyla yaşlılara terapilerde çok yardımcı oluyorlar. İnsan ve hayvan arasındaki ilişkide ön koşul söz konusu olmadığından bunalıma giren yaşlılar, koşulsuz iletişim kurabilen rehabilite köpekleriyle bir araya geldiğinde rahatlıyorlar. Yaşlılar rehabilite köpeklerini sevme, oyun oynama, onlarla vakit geçirdikçe enerji artışı ve hayattan beklentileri yükselmektedir. Gözleri az gören yaşlılara belirli yol güzergahlarında ve belirli ev cihazlarının kullanılmasında yardımcı olur. Duyma problemi olan yaşlılarda fark edemeyeceği olayları haber verirler.

17 BANA SEN LAZIMSIN

18 HER ZAMAN BENİMLE KAL

19 SENİ ASLA YALNIZ BIRAKMAM

20 SENİN VARLIĞIN BANA YETER

21 BENİ SEVGİSİZ BIRAKMA

22 REHABİLİTE KÖPEKLERİNİN YAŞLILAR İÇİN ÇALIŞMASI NASIL YAYGINLAŞTIRILIR?
Orta öğretim ve yüksek öğretimde düzenlenecek olan seminerlerde Milli Eğitim Bakanlığı ve Sosyal Hizmetlerin onayı da alınarak yapılacak olan çalışmalar yaşlı insanların terapiden sonra davranışlarının olumlu yönde değiştiği ,sosyal faaliyetlerinin arttığı gençlere önemle vurgulanmalıdır. Ülkemizde rehabilite köpeklerinin yetiştirilmesi için similasyon merkezlerinin kurulmasının ve kalifiye personel için rehabilite köpekleri sürücü eğitim okullarının açılması ve üniversitelerin veteriner fakültelerinde davranış bilimlerinin ana bilim dalı haline getirilmesi ve bununla ilgili dış kaynaklardnfaydalanılarak bu tür köpeklerin üretilebileceği ve bu üretim merkezlerinin kontrollerinin tarım bakanlığı il müdürlükleri tarafından hayvan denetim kurulları oluşturulması sağlanmalıdır.

23

24 Kurum 2008 den beri yaşlıları rehabilite etmek amacıyla kurulmustur
Kurum 2008 den beri yaşlıları rehabilite etmek amacıyla kurulmustur. Diğer huzur evlerinden farklı olarak bu kurumda hayvan destekli aktivitilere önem verilmekte ve olumlu etkileri gözlenmektedir. Bu sebeple huzur evinde kedi, köpek, balık, tavuk ve horoz yetiştirilmektedir.

25 Grundtvig Projesinin ilk aşamasında, yaşlılar için yemekhaneye akvaryum tahsis edildi ve bazı huzur evi sakinleri balıkları beslemekle ve akvaryum temizliğinde görevlendirildi. Böylece evcil hayvan bakım bilinci ve sorumluluğu oluşturuldu.

26 Ikı hafta sonra akvaryumun yaşlılar üzerindeki etkisini gözlemlemek için huzur evine ilk ziyaretimizi gerçekleştirdik. Toplamda aralıklarla proje hakkında bilgi vermek amacı ile iki ziyaret daha yaptık.

27 Ziyaretlerimizin sonucunda şunları gözlemledik; balıkların bakımını ve beslenmesini üstlenen huzur evi sakinlerinden birisi kendi yemeginden önce hevesle balıkları besleyip balıklardan birine turuncu adını koymuş. Onunla yaptığımız röportajda yemekhaneye her gidişinde turuncunun suyun içindeki hareketlerini izlemenin ona buyuk bır huzur verdiğini ifade etti.

28 TEŞEKKÜR EDERİZ…


"ATE HAYVAN DESTEKLİ TERAPİ ANIMAL in THERAPY EDUCATION" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları