Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı"— Sunum transkripti:

1 LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Öğr. Gör. Coşkun Aliyazıcıoğlu KTÜ Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Şubat

2 Toplu Fiş Giriş Ekranı (Mahsup Fişi)
Toplu Kayıt Ekranı'ndan veri girişi ile ilgili bir uygulama yapacağız. Şu anda Fiş Girişi Ekranı'ndayız. Fişin tarihini belirtiyorum. Fişin tipini Mahsup yaptık. Giriş Ekranı'ndan Toplu Kayıt Ekranı'nı seçtim. Normal Kayıt Ekranı'nda veri girişi yaparken, Alt + T klavye kısayol tuşunu kullanarak da Toplu Kayıt Ekranı'na geçiş yapabilirsiniz. Toplu Kayıt Ekranı'na ilk kez girdiğimizde Alış Faturası, Satış Faturası tercihi yapabiliyoruz. Alış Faturasını tercih edelim.

3

4

5 Toplu Fiş Giriş Ekranı (Mahsup Fişi)
Burada önemli olan tek nokta şudur. Fiş tipi Mahsup iken, Fatura türü Alış olduğunda, ilk hesap kodu alanına Alacaklı hesap kodu yazmalıyız. Ekranda görüldüğü gibi, bir faturayı tek bir satırda giriyoruz. Bu ekran, tek KDV oranlı faturalar için veri girişini kolaylaştırmaktadır. (Avantaj 1) Birinci hesap kodunu, İkinci hesap kodunu ve Üçüncü hesap kodunu girebileceğimiz alanlar var. Programın yine bize sağladığı bir avantaj var. Hesap Planı Cari Tanımlama alanından hesap planı işlemleri içerisindeki matrah hesap kodlarımızla KDV hesap kodlarımızı eşleştirdiysek program matrah hesap kodunu yazdıktan sonra KDV hesap kodunu otomatik olarak yazacaktır. (Avantaj 2) Şimdi bir uygulama ile anlattıklarımızı pekiştirelim.

6 Toplu Fiş Giriş Ekranı (Mahsup Fişi)
Fiş tipimiz Mahsup, Alış faturası giriyoruz. İlk hesap kodumuz Alacaklı hesap kodu olacaktır hesap kodumu kullanıyorum. Enter tuşları ile ilerliyorum. Evrak Numarası, Evrak tarihi, Açıklama alanına A Satıcısı yazdım. Arzu edersek, miktar girebiliriz. Yine arzu edersek, faturanın KDV'li tutarını yazabiliriz. KDV'siz tutarını yazabileceğimiz bir yer de var. Faturanın sadece KDV tutarını yazıp geçebiliriz. KDV'li tutar alanına 108 TL yazıyorum. Enter butonuna basıyorum. Hesap kodu alanında hesap kodumu kullanıyorum. Yani %8'lik alınan ticari mallar.

7 Toplu Fiş Giriş Ekranı (Mahsup Fişi)
Şimdi, Enter butonuna bastığım zaman, program KDV hesap kodu alanına hesap kodunu kendiliğinden otomatik olarak yazdı. Satırın başındaki KDV oranını da %8 olarak değiştirdi. Burada, gözden kaçmaması gereken önemli bir nokta daha var. Ba-Bs kutusunu da otomatik olarak işaretledi. Satırın en başında yazdığımız 320'li hesabı alıp, Ba-Bs kutusuna yerleştirdi. Dolayısıyla, veri girişi yaparken, aynı zamanda Ba-Bs formumuzda otomatik olarak hazırlanacak. Alt+E klavye kısayol tuşunu kullanarak ya da Enter butonuna basmaya devam ederek bir alt satır daha ekleyebiliyorum. İkinci bir fatura girişini yaptıktan sonra Alt + K ya da satırın altındaki kaydet butonuna basarak kaydetme işlemini gerçekleştiriyorum.

8

9

10

11

12 Toplu Fiş Giriş Ekranı (Mahsup Fişi)
Toplu Kayıt Ekranı'ndan veri girişi ile ilgili bir uygulama yapacağız. Şu anda Fiş Girişi Ekranı'ndayız. Fişin tarihini belirtiyorum. Fişin tipini Mahsup yaptık. Giriş Ekranı'ndan Toplu Kayıt Ekranı'nı seçtim. Normal Kayıt Ekranı'nda veri girişi yaparken, Alt + T klavye kısayol tuşunu kullanarak da Toplu Kayıt Ekranı'na geçiş yapabilirsiniz. Toplu Kayıt Ekranı'na ilk kez girdiğimizde Alış Faturası, Satış Faturası tercihi yapabiliyoruz. Şimdi Satış Faturasını tercih edelim.

13

14

15

16

17 Toplu Fiş Giriş Ekranı (Tahsil)
Tahsil fişinin Toplu Kayıt Ekranı kullanılarak girilmesiyle ilgili bir uygulama yapıyoruz. Yine Fiş Girişi ekranındayız. Fişin tarihini yazıyoruz. Fişin tipini Tahsil seçelim. Toplu Kayıt Ekranı seçtim. Kaydet butonuna bastım. Burada dikkat etmem gereken nokta, ilk hesap kodu alanında yazacağım hesap kodu Kasa hesap kodu olmalıdır. Ortadaki hesap kodu alanına yazacağım hesap kodu da matrah hesap kodu olacaktır. Son hesap kodu alanına da KDV hesap kodumu yazıyorum. Bir önemli bilgi daha, eğer eşleştirmeyi daha önce yaptıysam, matrah hesap kodunu yazdıktan sonra KDV hesap kodunu program otomatik olarak yazacaktır.

18 Toplu Fiş Giriş Ekranı (Tahsil)
Bir veri girişi yapalım diyoruz. Enter butonu ile ilerleyelim. Evrak numarası, Evrak tarihi, Açıklama A Alıcısı olsun. KDV'li tutarı yazalım. İkinci hesap kodu alanımız, olsun. Enter butonuna tıkladığım zaman program otomatik olarak hesap kodunu eşleştirdi. Ve Ba-Bs kutusunu da oluşturdu. Yeni satırlar oluşturabilirim. Ya da kaydet butonuna basabilirim.

19

20

21

22

23 Toplu Fiş Giriş Ekranı (Tediye)
Tediye fişinin Toplu Kayıt Ekranı kullanılarak girilmesiyle ilgili bir uygulama yapıyoruz. Yine Fiş Girişi ekranındayız. Fişin tarihini yazıyoruz. Fişin tipini Tediye seçelim. Toplu Kayıt Ekranı seçtim. Kaydet butonuna bastım. Burada dikkat etmem gereken nokta, ilk hesap kodu alanında yazacağım hesap kodu Kasa hesap kodu olmalıdır. Ortadaki hesap kodu alanına yazacağım hesap kodu da matrah hesap kodu olacaktır. Son hesap kodu alanına da KDV hesap kodumu yazıyorum. Bir önemli bilgi daha, eğer eşleştirmeyi daha önce yaptıysam, matrah hesap kodunu yazdıktan sonra KDV hesap kodunu program otomatik olarak yazacaktır.

24 Toplu Fiş Giriş Ekranı (Tediye)
Bir veri girişi yapalım diyoruz. Enter butonu ile ilerleyelim. Evrak numarası, Evrak tarihi, Açıklama A satıcısı olsun. KDV'li tutarı yazalım. İkinci hesap kodu alanımız, olsun. Enter butonuna tıkladığım zaman program otomatik olarak hesap kodunu eşleştirdi. Ve Ba-Bs kutusunu da oluşturdu. Yeni satırlar oluşturabilirim. Ya da kaydet butonuna basabilirim.

25

26

27

28 Örnek Uygulamalar - 1 MAHSUP FİŞİ: ALIŞ Faturası
tarihinde TL'ye (% 8 KDV dâhil) A malını veresiye olarak ABC şirketinden satın aldık. Yevmiye kaydı: A malı % 8 İnd. KDV ABC Şirketi İlk fiş girişi 320’li hesaptan yapılır.

29 Örnek Uygulamalar - 2 MAHSUP FİŞİ: SATIŞ Faturası
tarihinde 1080 TL'ye (% 8 KDV dâhil) X malını veresiye olarak DEF şirketine sattık. Yevmiye kaydı: DEF Şirketi X malı Hes. KDV İlk fiş girişi 120 kodlu hesaptan yapılır.

30 Örnek Uygulamalar - 3 TAHSİL FİŞİ: SATIŞ Faturası
tarihinde 1080 TL'ye (% 8 KDV dâhil) X malını peşin olarak DEF şirketine sattık. Merkez TL Kasası X Malı Hes. KDV İlk fiş girişi 100, ikinci giriş 600 kodlu hesaptan yapılır.

31 Örnek Uygulamalar - 4 TEDİYE FİŞİ: ALIŞ Faturası
tarihinde 1080 TL'ye (% 8 KDV dâhil) A malını peşin olarak ABC şirketinden satın aldık. A malı % 8 İnd. KDV Merkez TL Kasası İlk fiş girişi 100, ikinci giriş 153 kodlu hesaptan yapılır.


"LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları