Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİYLE OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİYLE OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİ"— Sunum transkripti:

1 SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİYLE OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİ

2 6-7 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

3 Öğretmen,1. Sınıf öğrencilerinin
A) FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİ B) ZİHİNSEL ÖZELLİKLERİNİ C) DUYGUSAL ÖZELLİKLERİNİ D) SOSYAL ÖZELLİKLERİNİ İYİ BİLMELİDİR.

4 OKULDA İLK GÜN Öğrenci ve veliyle tanışma
(ilk izlenim önemlidir. Öğrenci güleryüzle karışlanmalı veli ve öğrenciye ikramda bulunulmalı, öğretmen kendini tanıtmayı unutmamalı) Öğrencinin sınıf arkadaşlarıyla tanışması sağlanmalıdır.

5 OKULU TANITMA Sınıfı Oturacağı sıra Tuvaletler Oyun alanı
Su içilecek yer Kantin Sınıflar Diğer bölümler

6 GÖREVLİLERİ TANITMA Okul görevlileri ve görevleri hakkında bilgi verme
Müdür Diğer öğretmenler memurlar hizmetliler

7 İLK GÜN ETKİNLİĞİ Öğrencilerin okuldan hoşlanmaları için ilk gün için oyuncaklar,kuklalar, toplar, balonlar vb. materyal hazırlamalı, eğlenceli oyunlar oynatılmalıdır.

8 İLK GÜNLERDE Öğrencilerin birbirlerini tanımasını, isimlerin öğrenilmesini sağlayacak türde sınıf içi ve bahçe oyunları oynatılmalı etkinlikler düzenlenmelidir. Kutu kutu pense Kimdir bu İstop….vb.

9 KÜÇÜK KASLARI GELİŞTİRME
Küçük kasları geliştirici oyunlar oynatılmalı ve hareketler yaptırılmalıdır. Elma toplama Elleri açıp kapama Parmaklarla sıraya vurarak yağmur taklidi yapma El hareketlerine yönelik taklidi oyunlar…vb.

10 Okuma-yazmaya hazırlık
Oturma Kalem tutma Defter tutma Sayfa çevirme Kalem açma Silgi kullanma becerilerinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

11 SERBEST ÇİZGİ ÇALIŞMALARI
Boş Kağıtları karalama Resim Çizme Resimleri Boyama Şekil çizme

12 DÜZENLİ ÇİZGİLER Bitişik eğik yazıya uygun nitelikte sağa yatık olan çizgiler çizdirme Not: Bazı yayınevlerinin çalışma kitabında çizgiler dik verilmiştir. Bu yanlıştır. Öğretmenin bu çizgileri öğrencilere çizdirmemesi gerikir.

13 SES ÖĞRETİMİ AŞAMALARI
Sesi hissettirme Tanıtma Ayırt etme Okutma Yazdırma Değerlendirme Hece, kelime, cümle oluşturma, Metin oluşturma Kitap harfini tanıtma, kitap harfiyle okuma

14 SES GRUPLARI 1. e,l,a,t 2. i,n,o,r,m 3. u,k,ı,y,s,d 4. ö,b,ü,ş,z,ç
5. g,c,p,h 6. ğ,f,v,c

15 Sesi hissettirme Taklit Drama Şarkı Tekerleme Sayışma Hikaye
Oyun gibi çalışmalar yoluyla ses hissettirilir.

16 DİKKAT Sesi hissettirme aşamasında kullanıcak yöntemler mutlaka öğrencilerin ön bilgilerine uygun olmalıdır. Öğrencilerin bilmediği bir şarkı kullanılarak sesin hissettirilmesi doğru değildir. Öğrencilerin öğreteceğiniz sesi en çok nasıl, nerede duyduğunu dikkate alarak sesi hissetirmelisiniz.

17 SESİ TANITMA Somut materyallerle örnek verme Maketlerle örnek verme
Resimlerle örnekler verme Sözlü ifadelerle örnekler verme Örnekler verilirken sıralama: (Sesli harf: Başta, ortada, sonda Sessiz harf: sonda ortada,başta) Öğrencilerden örnekler isteme

18 Sesi ayırt etme Somut materyaller arasından ayırt etme
Resimler arasından ayırt etme Sözlü ifadeler arasından ayırt etme Sese uygun kelime bulma Ses varsa alkışlama Ses varsa kelimeyi tekrar etme Ses varsa sesi tekrar etme…vs. Yöntemler kullanılabilir.

19 Sesi okutma Öğretmen tarafından tahtaya yazılması Okunması Okutulması
Öğrencilerce doğru okunmasına özen gösterilmesi, sesi tam çıkaramayan öğrencilerle geliştirici çalışmalar yapılması)

20 Sesi yazdırma Havada Sırada
Çalışma kitaplarındaki büyük harf üzerinde, çalışma kitaplarındaki küçük harflerle Defterlerde

21 DİKKAT! Öğretmen yazılışı öğrenilen sesi el yazısıyla bir kartona yazarak sınıfa asar. Kenarlarda boşluk kalmamasına özen gösterilmelidir. Çünkü ilerde sesleri yanyana getirerek oluşturduğumuz hece ve kelimeler bitişik görünmelidir.

22 Hece –kelime-cümle oluşturma
1.Önce öğretilmiş olan sesli harflerin sonuna getirerek hece oluşturma (Öğretmen bu heceleri yazarak sınıfa asar) 2.Bu hecelerden kelimeler oluşturma 3.Bu kelimelerden cümle oluşturma 4.Önce öğrenilen açık uclu hecelerin sonuna getirerek 3 sesli heceler oluşturma. 5. Bu hecelerden kelime oluşturma 6.bu kelimelerden cümle oluşturma 7. Açık hece oluşturma (Öğretmen bu heceleri yazarak sınıfa asar) 8. Kelime oluşturma 9. Cümle oluşturma 10.Yeni verilen sesle 7. aşamada oluşturulan açık hece sonuna önce öğrenilmiş sessiz harfleri getirerek üç sesli heceler oluşturma 11. Kelime oluşturma 12.Cümle oluşturma

23 METİN OLUŞTURMA Yeni öğretilen sesle elde edilen kelime ve cümlelerden yararlanarak teması olan kısa metinler oluşturularak bunların okulup yazdırılması Cümle ve metin oluşturulurken görseller kullanılabilir.

24 Kitap harfini tanıtma Öğretilen harfin kitaplardaki görünümünün tanıtılması (Asla yazdırılmayacak)

25 Kitap harfleriyle okuma çalışması
Daha önce elyazısıyla yazdırılıp okutulmuş olan cümle ve metinlerin kitap harfiyle yazılmış hallerinin sınıfa getirilerek öğrencilere okutulması (Kitap harfleri asla yazdırılmayacak.)


"SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİYLE OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları