Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇAĞDAŞ EĞİTİM AKIMLARINI ETKİLEYENLER II

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇAĞDAŞ EĞİTİM AKIMLARINI ETKİLEYENLER II"— Sunum transkripti:

1 ÇAĞDAŞ EĞİTİM AKIMLARINI ETKİLEYENLER II
Prof. Dr. Mustafa ERGÜN

2 G.W. Friedrich H E G E L ( ) “Eğitim, insanı ahlâklı yapmak sanatıdır.” ferdiyetçiliğe karşı toplumcu, tabiata değil kültüre uygunluk, Eğitim, devletin bir fonksiyonudur.

3 Johann Friedrich HERBART (1776-1841) Eğitimin amacı ahlâktır
Johann Friedrich HERBART ( ) Eğitimin amacı ahlâktır. Eğitim, psikoloji ve etik üzerine kurulur. Öğretim, “eğitici öğretim” olmalıdır.

4 Lew Nikolayeviç T O L S T O Y ( ) İnsanlık tabiattan uzaklaşıp medeniyete girdikçe bozulmuştur. Tanrı kanunları, insan kanunlarından daha mükemmeldir. (Öfkelenmeyeceksin, zina etmeyeceksin, yalan söylemeyeceksin, şiddet yapmayacaksın, kimsenin düşmanı olmayacaksın) Devlet, organize olmuş şiddettir.

5 Lew Nikolayeviç T O L S T O Y Eğitimin temel ilkesi özgürlük olmalıdır
Lew Nikolayeviç T O L S T O Y Eğitimin temel ilkesi özgürlük olmalıdır. Yasnaya Polyana’da bir reform okulu kurmuştur. Başarı ve yeteneğe göre gruplar var, devam serbest, karşılıklı güven ve saygı esas, yönetim öğrencilerde.

6 Karl M A R X ( ) Ekonomik yapı, bir toplumda devleti, hukuku, dini, ahlâkı, sanatı, eğitimi vs belirler. Tarih bir sınıflar ve sermaye savaşıdır.

7 Karl M A R X Feodalizm kapitalizme dönüşmüştür
Karl M A R X Feodalizm kapitalizme dönüşmüştür. Kapitalizm, “işbölümü” (uzmanlaşma) ile insanı köleleştirmekte, kendine yabancılaştırmaktadır.

8 Karl M A R X İnsan, çok yönlü ve derin duygulu yetiştirilmelidir (şahsiyet bütünlüğü). Kapitalist eğitim tek yanlıdır. Eğitim, politeknik okullarda üretim (iş) ile birleştirilsin.

9 Arthur SCHOPENHAUER (1788-1860) Hayat acı ve ıstırapla doludur
Arthur SCHOPENHAUER ( ) Hayat acı ve ıstırapla doludur. İnsanın karakteri doğuştandır ve eğitimle değiştirilemez. Erdem ve kötülükler doğuştandır. Eğitim, ancak sınırlı bir güce sahiptir.

10 Friedrich NIETSCHE ( ) Örgütlenmiş okul eğitiminden ziyade, insanın kültür içinde şekillenmesi önemlidir. Kültür, eğitici olmalı. Eğitim “İskenderiye ağı”na (teorik bilgi) düşmüştür, kurtarılmalıdır. Kitle eğitimi değil seçkin eğitimi


"ÇAĞDAŞ EĞİTİM AKIMLARINI ETKİLEYENLER II" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları