Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYARLI GÖRMENİN UYGULAMA ALANLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYARLI GÖRMENİN UYGULAMA ALANLARI"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYARLI GÖRMENİN UYGULAMA ALANLARI

2 Güvenlik Sistemleri Bilgisayarlı görme sistemlerinin yaygın uygulama alanlarından birisi de askeri ve sivil amaçlı güvenlik sistemleridir. Bu konuda geliştirilmiş çok çeşitli teknoloji mevcuttur.

3 Parmak İzi Tanıma Sistemleri
Parmak izi tanıma sistemleri Emniyet Genel Müdürlüğü’nde suçluları tanımak için kullanılırlar. Polis tarafından her işlem sırasında çıkarılan parmak izleri sayısallaştırılarak bilgisayar ortamına aktarılır ve büyük bir parmak izi veri tabanı oluşturulur [1].

4 Parmak İzi Tanıma Sistemleri
Biometrik (Canlı Ölçüm) Teknolojilerinin en yaygın olanı parmak izi tanıma sistemi personel kontrolü için ideal bir sistemdir. İşe giriş çıkışlarda başkasının yerine kart basımını ortadan kaldıran bu sistem çoğu sektör için başarılı bir çözümdür [2].

5 Yüz Tanıma Sistemleri Biometrik (Canlı Ölçüm) teknolojilerinin en yeni ve güvenli metodu olan yüz tanıma sistemi artık hayatımızda. Tamamen otomatik olarak çalışan bu sistem, bir birinden ayrı yaklaşık yüzsel özelliği karşılaştırır. Bu sayede farklı saç şekli, sakal ya da gözlük gibi dış görünümle ilgili kalkışılabilecek her tür aldatma girişimini engeller [3].

6 Yüz Tanıma Sistemleri

7 Yüz Tanıma Sistemleri Uygulama Alanları: - Kamu Kurum ve Kuruluşları
- Emniyet ve Askeri Kuruluşlar - Bilgi İşlem Merkezleri - Cezaevleri - Bankalar - Nükleer Güç İstasyonları - Araştırma Enstitü ve Laboratuarları - Personel takibi için - Sınır kontrollerinde

8 Yüz Tanıma Sistemleri Avantajları: - Tamamen temassız sistem,
- Yüksek kullanıcı kabulü, - Kayıt ve tanıma süresine göre en hızlı biyometrik sistem, - Personelin daha düzenli ve verimli çalışması, - Günde 24 saat tümüyle otomatik olarak çalışma özelliği, - Aşınma ve kırılmalara karşı dayanıklıdır.

9 Optik Karakter Tanıma OCR (Optical Charecter Recognition) resim formatındaki herhangi bir dosya içindeki yazıyı tanıyarak, sonradan tekrar düzenlenebilecek metin biçimine dönüştürmektir. Optik Karakter Tanıma (OCR), elektronik görüntüler üzerindeki karakterlerin ya da metin bilgilerinin okunarak ASCII koda dönüştürülmesi işlemidir [4].

10 Optik Karakter Tanıma Optik Karakter Tanıma sistemleri ile tanıma üzere yoğun araştırmalar yapılmış ve birçok ürün geliştirilmiştir. Bu ürünlerin hemen hemen hepsinde; Kağıt üzerindeki verileri sayısallaştıran bir tarayıcı Sayısal verileri modelleyerek resim, yazı ve grafikleri ayrıştıran bir yazılım Yazıları okuyarak ASCII koda dönüştüren akıllı bir sistem [1].

11 Optik Karakter Tanıma OCR sistemleri, çevrim içi ve çevrim dışı olarak iki gruba ayrılırlar. Çevrim içi sistemlerde veri girişi sayısal bir tablet üzerine elektronik kalemle yapılır. Çevrim dışı uygulamada ise daha önce kağıda yazılmış veya basılı metinlerin kamera veya tarayıcı yardımı ile bilgisayara aktarıldıktan sonra tanınması gerçekleştirilir [1].

12 Coğrafi Bilgi Sistemleri
Uzay ve hava fotoğraflarının değerlendirilmesi ile birçok alanda önemli uygulamalar geliştirilmiştir. Dünya çevresinde dönen yüzlerce uydu dünyanın ve diğer gök cisimlerinin çeşitli fotoğraflarını çekerek bizi bilgi bombardımanına tutmaktadırlar. Haritacılık ve Meteoroloji gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

13 Coğrafi Bilgi Sistemleri
Haritacılık: Dünya çevresinde dönen uydulardan alınan fotoğraflar sayesinde çeşitli ölçekte coğrafi ve jeolojik haritalar mükemmel bir doğrulukla üretilebilir. Ayrıca, hava fotoğrafları ile üç boyutlu kara ve deniz haritaları çıkarılabilir ve bu haritaların üzerine eklenen uzman bilgiler aracılığı ile akıllı seyir sistemleri oluşturulabilir.

14 Coğrafi Bilgi Sistemleri
Meteoroloji: Uzaktan algılama ve görüntü işleme tekniklerinin başarı ile uygulandığı diğer bir alan ise meteorolojik tahminlerdir. Meteoroloji uydularından edinilen fotoğrafların değerlendirilmesi ve kestirim yöntemleri ile günlük hava tahmin raporlarının geliştirilmesi mümkün olmaktadır.

15 Kaynaklar [1] Tünay Yarman, F., (2000), ”BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ”, Akademi Yayıncılık, Ankara [2] [3] [4]


"BİLGİSAYARLI GÖRMENİN UYGULAMA ALANLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları