Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANLIĞI"— Sunum transkripti:

1 ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANLIĞI
MURAT AYDIN MART 2008

2 ZEYTİNBURNU BELEDİYESİNDE BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI VE SOSYAL POLİTİKA UYGULAMALARI

3 ZEYTİNBURNU Zeytinburnu, 1957 yılında ilçe olmuş, 3030 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu (eski) ile ilçe belediyesi kurulmuş, Şubat 2008 Türkiye İstatistik Kurumu verileri ile nüfuslu bir ilçedir. İlçenin sınırları güneyde Marmara Denizi, Kuzeyde Eyüp ve Bayrampaşa, Doğuda surlar batıda ise Çırpıcı deresidir. Yüzölçümü km² dir. 13 mahallesi vardır.

4 Belediyenin Organizasyon Şeması
Zeytinburnu Belediyesi Mart 2008 tarihi itibarıyla 253 memur, 140 işçi olmak üzere 393 personel ile hizmetlerini sürdürmektedir. Sosyal belediyecilik uygulamaları da dahil olmak üzere hizmetlerinin tamamını hizmet alımı suretiyle gerçekleştirmektedir. Bu anlamda belediye bir üst organizasyon kuruluş gibi hareket etmemektedir. Böylelikle belediye, hem personel sayısı sürekli azalmakta hem de hizmetler konusundaki özel sektörün deneyimi ve rekabetinden istifade etmektedir yılında Zeytinburnu Belediyesinin toplam personel sayısı 722’dir. Belediyecilikte yeni açılımlar ve yeni uygulamalar göz önüne alınırsa bir taraftan hizmet kalitesi ve çeşitliliği artarken bir taraftan da personel sayısının azalması dikkat çekicidir.

5 MİSYONUMUZ Zeytinburnu Belediyesi’nin misyonu Zeytinburnu’nun ve Zeytinburnu’nda yaşayanların İstanbul’un tarihi, coğrafi ve toplumsal yapısına uygun olarak gelişmesini ve ilerlemesini sağlamaktır.

6 VİZYONUMUZ Tarihi, kültürel dokusu ve ekonomisiyle uyumlu, yaşayanların kentsel anlamda temel ihtiyaçlarının karşılandığı, her dem İstanbul!da yaşandığı hissedilen, güvenli, aidiyet hissi oluşmuş, hemşerilik bilinci ve bağlılığı paylaşılan, model bir ilçe ve markalaşmış bir belediyecilik anlayışının var olduğu, hizmet üretim gücü ve hizmet kalitesi yüksek, sürekli gelişim içinde olan bir Zeytinburnu’na kavuşmaktır.

7 ZEYTİNBURNU BELEDİYESİ’NİN SOSYAL POLİTİKA ALANINDAKİ KURUMSAL ORGANİZASYONLARI

8 1.Kadın ve Aile Sağlığı Birimi
AİLE KORUMA VE DESTEK MERKEZİ (AKDEM) 1.Kadın ve Aile Sağlığı Birimi Zeytinburnu’nda yaşayan kadınlarımızın sağlığını korumak, onları bilinçli hale getirmek ve kemik erimesi, meme kanseri, rahim ağzı kanseri gibi kadınlarda sık görülen hastalıkların erken teşhisine yardımcı olmak amacıyla hayata geçirilen bir sağlık tarama ve eğitim hizmetidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan uygulama Zeytinburnu Belediyesinin yer kiralayarak Büyükşehir Belediyesine tahsis edilmesiyle hizmetin Zeytinburnu’na getirilmesi sağlanmıştır.

9 AİLE KORUMA VE DESTEK MERKEZİ (AKDEM)
1.Kadın ve Aile Sağlığı Birimi Verilen Hizmetler Osteoporoz (Kemik Erimesi) Taraması 15 yaş ve üzeri randevu talep eden tüm kadınlarda kemik erimesi taraması, topuktan kemik yoğunluk ölçümü cihazlarıyla yapılmaktadır Rahim Ağzı Kanseri Taraması (Smear Testi İle Tarama) Randevu alarak başvuran, cinsel yönden aktif tüm kadınların jinekolojik muayeneleri yapılıp incelenmek üzere smear numuneleri alınmaktadır. Meme Muayenesi ve Meme Kanseri Taraması Meme kanseri riskine karşı meme muayenesi yapılmaktadır. 40 yaş üzeri her kadın yılda bir kez mamografi çekimine, 40 yaş altında olup ailesinde (anne, kız kardeş, teyze vs..) meme kanseri olan veya meme muayenesinde risk tespit edilen kadınlar ise meme ultrasonografisine yönlendirilmektedir.

10 AİLE KORUMA VE DESTEK MERKEZİ (AKDEM)
1.Kadın ve Aile Sağlığı Birimi Verilen Hizmetler Jinekolojik Enfeksiyon Kontrolü Jinekolojik muayenesi yapılan kadınlardan, genital enfeksiyon takibi amacıyla numune alınmakta ve incelenmektedir. Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Kadın sağlığını ilgilendiren tüm konularda (gebelik, lohusalık, menopoz, üreme sağlığı ve bebek bakımı gibi) grup eğitimleri ve bireysel eğitimler verilmektedir. Görüntüleme Hizmetleri Muayene olan hastalara Üsküdar ve Bayrampaşa Görüntüleme Merkezlerinde ücretsiz olarak; Dijital Mamografi çekimi Dexa (Kemik Yoğunluk Ölçümü) çekimi hizmetleri verilmektedir. Meme USG çekimi için ise dışarıya yönlendirme yapılmaktadır.

11 2. Özürlüler Koordinasyon Birimi
AİLE KORUMA VE DESTEK MERKEZİ (AKDEM) 2. Özürlüler Koordinasyon Birimi Özürlüler koordinasyon birimi başta Zeytinburnu’nda ikamet eden özürlü vatandaşların envanterinin tutulması olmak üzere, özürlülerin merkezi hükümetin dışında kalan her türlü yardım ve destek hizmetini yürütmektedir. Yapılan rutin desteklerin bazıları aşağıya çıkarılmıştır.

12 2. Özürlüler Koordinasyon Birimi
AİLE KORUMA VE DESTEK MERKEZİ (AKDEM) 2. Özürlüler Koordinasyon Birimi Hasta Bezi Yardımı İlçemizde ikamet eden ve belediyemize müracaat eden özürlü, yatalak hasta ve yaşlı vatandaşlarımıza, her ay düzenli olarak hasta bezi yardımı yağılması.

13 AİLE KORUMA VE DESTEK MERKEZİ (AKDEM)
2. Özürlüler Koordinasyon Birimi Tıbbi Destek Malzemeleri Yardımı İlçemizde ikamet eden özürlü ve yaşlı vatandaşlarımızın başvuruları neticesinde ihtiyaçlarına göre gereken yardımların yapılması. Tekerlekli Sandalye Gözlük Dijital İşitme Cihazı Beyaz Baston İlaç Ayakta Durma Sehpası

14 AİLE KORUMA VE DESTEK MERKEZİ (AKDEM) 2. Özürlüler Koordinasyon Birimi
Araç Hizmeti Belediyemiz tarafından ilçemizdeki 14 engelli vatandaşlarımızı haftanın 2 günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yüzme havuzuna götürüp, aynı zamanda talepleri doğrultusunda başka gitmek istedikleri yerlere evlerinden alınıp bırakılmak suretiyle araç hizmeti verilmektedir.

15 AİLE KORUMA VE DESTEK MERKEZİ (AKDEM)
3. Aile Eğitim ve Danışmanlık Birimi Kadınlarımızın şiddetten uzak, bilinçli birer birey olmaları için tedbirler aldık. AKDEM‘de bireylere yönelik koruyucu,önleyici, eğitici ve geliştirici bir takım faaliyetler uzman eliyle sistematik olarak yürüyor. AKDEM, aynı zamanda aile rehberlik ve danışmanlık hizmetleri de vermektedir.

16 Başvuru AİLE KORUMA VE DESTEK MERKEZİ (AKDEM) Hukuk 128 Psikolog 495
3. Aile Eğitim ve Danışmanlık Birimi Psikolojik Destek Hukuk 128 Psikolog 495 Eğitim 290 Toplam 578 Başvuru Hukuk 128 Psikolog 495 Eğitim 290 Toplam 578 Merkeze danışanlardan eşi ile geçim ve uyum problemi yaşayan bireylere sağlıklı iletişim kurabilme, özeleştiri yapabilme anlayış ve sorumluluk duygusunu geliştirebilme, bireyler ve cinsiyetler arası farklılıkları ve yaklaşım metotlarını yakalayabilme, fikirsel ve duygusal uyumu artırabilme, amaçlı danışmanlık hizmeti verilmektedir Başvuru Hukuk 128 Psikolog 495 Eğitim 290 Toplam 578

17 AİLE KORUMA VE DESTEK MERKEZİ (AKDEM)
3. Aile Eğitim ve Danışmanlık Birimi Hukuki Destek Bu birimde bir hukuk danışmanı başvuran ailelere ya da aile bireylerine aile hukuku (boşanma, nafaka, velayet, vasilik vs. ), aile içi şiddet, iş ve sosyal güvenlik hukuku, eşya hukuku, miras hukuku, borçlar hukuku, icra iflas hukuku, engelli-özürlü hakları ve diğer konularda (tüketici hakları vs. ) hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir.

18 AİLE KORUMA VE DESTEK MERKEZİ (AKDEM)
3. Aile Eğitim ve Danışmanlık Birimi Eğitim ve Sosyal Destek Hizmetleri Öncelikli olarak aile bireylerinin bilinç seviyesini yükselterek kendi ayakları üzerinde durabilen ve kendine güveni olan bireylerle aileyi ve toplumu güçlendirmeyi hedeflemiştir. Bu nedenle aşağıda örnekleri verilen çeşitli konularda seminerler düzenlenmiştir. Aile içi iletişim Evlilikte mutluluk Okul başarısında ailenin rolü ve önemi Yaşlı bireylerin aile içindeki yeri ve önemi Öfke kontrolü (aile içi şiddet) Eşler arası geçimsizlik Güzel konuşma ve hitabet İlk yardım Özürlü yakını olmak Boşanma ile gelen sorunlar Ergen problemleri vs…. Aile için temel eğitim İş kurma ve geliştirme eğitimi Sağlık 6 Seminer İletişim 4 Seminer Psikolojik 9 Seminer Çocuklar 5 Seminer Özürlüler 3 Seminer Yaşlılar 1 Seminer Diğer Toplam 31 Seminer

19 ZEYTİNBURNU YEREL KALKINMA VE
AB İLİŞKİLERİ KOORDİNASYON MERKEZİ (ZEYKOM) 1. Yerel Kalkınma Çalışmaları Yerel kalkınma ve AB ilişkileri koordinasyon merkezi, Zeytinburnu’nun dünyaya ve AB ye açılan kapısı oldu. Zeytinburnu ilçe sınırları içinde yerel ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, halkın yönetime katılımını güçlendirmek amacı ile aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Kent Konseyi Çalışmaları; Şehirde Yaşama Sanatı Eğitimleri Benim Ailem Eğitim Programı Kent Konseyi Danışmanlık Çalışmaları Yerel Sivil Toplumun Geliştirilmesi

20 ZEYTİNBURNU YEREL KALKINMA VE
AB İLİŞKİLERİ KOORDİNASYON MERKEZİ (ZEYKOM) 2. Avrupa Birliği Çalışmaları a.Kapasite Geliştirme Programları b.Enformasyon Hizmetleri c.AB Projelerine Katılım 1. Yenileşme ve Değişim için Türkiye’de Sosyal Diyalogun Güçlendirilmesi Projesi 2. Türkiye Üreme Sağlığı Programı, “Andropoz ve Menopoz ile Başa Çıkın” Projesi 3. DPT Koordinasyonunda Göç Sorunlarının Azaltılması ve Sosyo-Ekonomik Entegrasyon Projesi 4. “Gelecek İçin Bir Işık” 5 “Belediye Ortaklık Ağları Projesi” (TUSENET) Projesi 6. “Kadın Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Projesi” d.Kamusal Bilinci Geliştirme Programı e.AB Projelerinde Danışmanlık

21 ZEYTİNBURNU YEREL KALKINMA VE AB İLİŞKİLERİ KOORDİNASYON MERKEZİ
(ZEYKOM) 3. Gençlik Çalışmaları Zeytinburnu’nda yaşayan gençleri yönetim süreçlerine dâhil etmek, gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla Gençlik meclisi kurulmuştur. Gençlik Meclisi çalışmalarını yerel ve uluslar arası alanda sürdürmeye devam etmektedir. Kariyer Günleri Gençlik Sosyal Hizmet Çalışmaları Eğitim Çalışmaları Genç Geziler

22 BİLGİ EVLERİ Bilgi Evi, ilköğretim ve lise çağındaki gençlere kütüphaneye gitme ve kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen, geleneksel kütüphanecilik anlayışının dışında, bilgisayar, internet ve kitapların bir arada bulunduğu, farklı seminer ve yarışmaların düzenlendiği bir mekândır. İlk defa Zeytinburnu’nda uygulanan, 2005 yılında başlatılan bu projeyle, özellikle çocuklarımızın eğitim ve kültür hayatlarına büyük katkılar sağlanmaktadır.

23 BİLGİ EVLERİ Bilgi Evleri, Zeytinburnu’nun mahallelerinde özellikle 8-18 yaş grubu çocuk ve gençlerimizin bilgiye ulaşma, kendini geliştirme ve boş zamanlarını değerlendirme ve ev ve okul dışında üçüncü mekan olma imkânı sağlamaktadırlar. Bilgisayar ve internete ulaşma fırsatı olmayan çocuklara bu imkânı vermekte, şehir merkezlerinde bulunan kütüphanelere ulaşma zorluğunu kolayca aşmalarını sağlamaktadırlar. Kitap okuma alışkanlığını yaygınlaştırmakta, konforlu ve rahat ders çalışma ortamları hazırlamakta, bütün bunların sonucu olarak ta doğa olarak kültürel ve sosyal hayatın gelişmesine yardımcı olmaktadırlar.

24 BİLGİ EVLERİ Zeytinburnu’nda 2007 yılı itibarı ile Merkezefendi ve Seyitnizam Bilgi Evi olmak üzere iki bilgi evi mevcuttur yılı içerisinde mevcutlarına 3 adet daha eklenerek toplam bilgi evi sayısı 5’e çıkarılcak, böylece bütün bilgi evlerinin bütün Zeytinburnu’na coğrafik olarak dağılmaları sağlanacak, bütün ilköğretim ve lise öğrencileri ile yetişkinlere daha kolay hizmet vermesi sağlanmış olacaktır.

25 Bilgi Evleri Sayısal Verileri
1 Bilgi Evlerinin toplam üye sayısı 6.830 2 Seyitnizam Bilgi Evi üyesi 4.419 3 Merkezefendi Bilgi Evi üyesi 2.411 4 İlköğretim öğrencisi 5.577 5 Lise öğrencisi 820 6 Üniversite öğrencisi 134 7 Diğer (Öss Haz. Açık Lise, K.Kursu vs.): 16 8 Yetişkin 282 9 Kaymakam 10 Günlük internet kullanıcısı (ortalama) 350 11 Günlük kütüphane kullanıcısı (ortalama) 400 12 Günlük ödünç kitap sayısı (ortalama) 110 13 Şu ana kadar okunan kitap sayısı 53.394 14 Bilgisayar Sayısı 34 15 Kayıtlı Kitap Sayısı 6.560

26 AŞEVİ Zeytinburnu’nda son derece hijyenik, modern standartlarda yemek üretilmek için inşa edilmiş aşevinde, bilinen sosyal yardım kurallarını altüst edecek tarzda sadece yoksulun değil ortalama insanın da rahat bir biçimde yemek yiyebileceği kalite ve ortamda aşevi hizmeti verilmektedir. Verilen hizmetler şunlardır

27 AŞEVİ 1. Evde Sıcak Yemek Hizmeti
Zeytinburnu’nda ikamet etmekte olan; evinde yemek pişirmesine olanak sağlayacak mutfak ya da benzeri ortamı bulunmayan, kuru gıdayı pişiremeyecek kadar yaşlı ve güçsüz olanlar ile fiziksel ya da zihinsel engeli bulunan 40 ailenin evlerine aşevinden haftanın yedi günü düzenli olarak 3 çeşit sıcak yemek servisi hizmeti verilmektedir.

28 AŞEVİ 2. Yerinde Yemek Hizmeti
Yerinde sıcak yemek hizmeti ile aşevi binasında yoksulluk ve mağduriyet ayırımı yapılmaksızın, modern bir ortamda, gelen herkese haftanın 7 günü 11.00–16.00 saatleri arasında 200 kişilik çorba servisi hizmeti yapılmaktadır.

29 AŞEVİ 3. Cenaze Evlerine Yemek Hizmeti
Zeytinburnu’nda yakını vefat eden ailelerin cenaze evlerine sıcak yemek servisi hizmeti yapılmaktadır. Memleketlerine gidecek cenaze sahiplerine ulaşım imkanı sağladık.

30 ZEYTİNBURNU BELEDİYESİ’NİN SOSYAL POLİTİKA ALANINDAKİ DİĞER UYGULAMALARI

31 SOSYAL YARDIMLAR 1. Nakdi Yardım Asker Aile Yardımı
4109 sayılı Kanun çerçevesinde Zeytinburnu’nda ikamet edenlerden askere alınan vatandaşlarımızın yapılan araştırmalar neticesinde muhtaç olduğu belgelenen yakınlarına asker ailesi yardımı yapılmaktadır.

32 Zeytinburnu’nda ikamet edip yapılan araştırma neticesinde
SOSYAL YARDIMLAR 2. Ayni Yardımlar Erzak Yardımı Zeytinburnu’nda ikamet edip yapılan araştırma neticesinde muhtaç olduğu anlaşılan ve evlerinde yemek yapabilecek durumda olan muhtaç ailelere aylık düzenli olarak erzak yardımı yapılmaktadır.

33 Ev Eşyası ve Giyim Yardımı
SOSYAL YARDIMLAR 2. Ayni Yardımlar Ev Eşyası ve Giyim Yardımı Çeşitli sebeplerle mağdur ve muhtaç duruma düşmüş vatandaşlara sosyal durum tespiti yapıldıktan sonra, ev eşyası yardımı ve giyim yardımı yapılmaktadır.

34 1. Sosyal Organizasyon Hizmetleri
SOSYAL HİZMETLER 1. Sosyal Organizasyon Hizmetleri Sünnet Şöleni Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları her yıl özel bir hastahane ile anlaşılarak sünnet ettirilmektedir.

35 1. Sosyal Organizasyon Hizmetleri
SOSYAL HİZMETLER 1. Sosyal Organizasyon Hizmetleri Nikah Şöleni İhtiyaç sahibi ailelerin evlenme çağına gelmiş çocukları başvurmaları halinde evlendirilmekte ve ev eşyası yardımı yapılmaktadır. Aynı zamanda nikâhsız yaşayan evli çiftlerin başvuruları alınmakta resmi nikâhları kıyılmaktadır.

36 1. Sosyal Organizasyon Hizmetleri Yöresel Günler Etkinliği
SOSYAL HİZMETLER 1. Sosyal Organizasyon Hizmetleri Yöresel Günler Etkinliği Farklı kültürleri buluşturmak amacıyla ilçemizde bulunan hemşeri derneklerinin katılımlarıyla birlikte Yöresel Günler Programı düzenlenmektedir.

37 1. Sosyal Organizasyon Hizmetleri
SOSYAL HİZMETLER 1. Sosyal Organizasyon Hizmetleri Ramazan Etkinliği Ramazan ayı boyunca kurulacak iki ayrı çadırda vatandaşlarımız için günlük 1500 kişiye iftar yemeği verilmesi, ve Kültür Sanat Programlarının yapılması.

38 EĞİTİM HİZMETLERİ 1. Kırtasiye Yardımı
İlçemizde ikamet eden yardıma muhtaç öğrencilere eğitim-öğretim yılı başında kırtasiye yardımının yapılması.

39 2. Üniversite Öğrencilerine Eğitim Yardımı
EĞİTİM HİZMETLERİ 2. Üniversite Öğrencilerine Eğitim Yardımı Devlet üniversitelerinin 4 yıllık lisans bölümlerinde okuyan ve en az 4 yıldır Zeytinburnu’nda ikamet eden 500 öğrenciye 7 ay boyunca 150 YTL eğitim yardımı yapılması.

40 EĞİTİM HİZMETLERİ 3. Okuma – Yazma Kursu
Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yaparak okuma-yazma kurslarının açılmasının sağlanması.

41 4. Eğitim ve Spor Malzemeleri Yardımı
EĞİTİM HİZMETLERİ 4. Eğitim ve Spor Malzemeleri Yardımı İlçemizdeki okullara talepleri doğrultusunda eğitim ve spor malzemesi yardımı yapılması.

42 EĞİTİM HİZMETLERİ 5. Okul Takımlarına Nakdi Ödül Yardımı
Başarılı olan sporcu öğrencilere belediye meclis kararıyla ödül verilmesi.

43 SPORA YÖNELİK DESTEK HİZMETLERİ 1. Amatör Futbol Turnuvası
Amatör sporculuğa teşvik etmek için ilçemizde bulunan Amatör Futbol Takımları ile birlikte Futbol Turnuvası organize edilmesi.

44 SPORA YÖNELİK DESTEK HİZMETLERİ
2. Amatör Spor Kulüplerine Spor Malzemesi Yardımı İlçemizde bulunan Amatör Takımların spor malzemeleri ihtiyaçlarının karşılanması.

45 SPORA YÖNELİK DESTEK HİZMETLERİ
3. Amatör Sporculara Nakdi Ödül Yardımı Başarılı amatör sporculara belediye meclis kararıyla ödül verilmesi.

46 TEŞEKKÜRLER


"ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları