Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

(2. Bilgilendirme Toplantısı) 24 Şubat 2010 Pamukkale Üniversitesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "(2. Bilgilendirme Toplantısı) 24 Şubat 2010 Pamukkale Üniversitesi."— Sunum transkripti:

1 (2. Bilgilendirme Toplantısı) 24 Şubat 2010 Pamukkale Üniversitesi

2

3 GÜNDEM: - Temel Olarak Farabi Değişim Prog. -Kimler Katılabilir? - Farabi Değişim Ofisi -Protokoller - Son Gelişmeler - Sayısal Bilgiler

4 Kısaca Farabi Değişim Programı  Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumları dışında başka bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır. Farabi Değişim Programı, gönüllülük esasına dayanır.

5 Kimler Katılabilir?  Üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrenciler ile bu yükseköğretim kurumlarındaki öğretim üyeleri, Farabi Değişim Programı’na katılabilirler.

6 FARABİ DEĞİŞİM OFİSİ  -Bilgilendirme, -Protokollerin düzenlenmesi, -İlan, Başvuruların kabulü ve değerlendirmesi, -Teklif Çağrısı hazırlama, -Bütçelendirme,-Raporlama,-Dosyalama, -İstatistiklerin tutulması, -Mali hesapların tutulması.

7 PROTOKOL  -İki yükseköğretim kurumu arasında Değişim Protokolü. -Yükseköğretim kurumları Protokolleri internet sayfalarında ilan ederek başvuru çağrısında bulunur.

8 Pamukkale Üniversite Protokoller Pamukkale Üniversite Protokoller 40 Üniversite ile yaklaşık 300 bölümle protokol anlaşmamız bulunmaktadır.

9 Pamukkale Üniversite 2009 – 2010 Öğrenim Yılı Güz Dönemi Değişim Sayılarımız Değişim için Başvuruda Bulunan Öğrenci Sayısı : 10 Giden Öğrenci : 2 Değişim için Üniversitemize Başvuran Öğrenci Sayısı : 20 Gelen Öğrenci : 10 Giden Öğretim Elemanı : 1 Gelen Öğretim Elemanı : 0

10 Pamukkale Üniversite 2009 – 2010 Öğrenim Yılı Bahar Dönemi Değişim Sayılarımız Değişim için Başvuruda Bulunan Öğrenci Sayısı : 20 Giden Öğrenci : 12 Değişim için Üniversitemize Başvuran Öğrenci Sayısı : 15 Gelen Öğrenci : 6 Giden Öğretim Elemanı : 0 Gelen Öğretim Elemanı : 0

11 GENEL OLARAK;  GENEL OLARAK;  Değişim İçerisinde Olan Üniversite Sayısı62 Ödenek Ayrılan Öğretim Üyesi30 Ödenek Ayrılan Öğrenci 496 En Çok Öğrenci GönderenSüleyman Demirel Üniv. En Çok Öğr. Üyesi GönderenSelçuk Üniv. En Çok Öğr. Üyesi Kabul EdenKafkas Üniv.

12 SON GELİŞMELER  -Programın resmi olarak başlamasından sonra öğretim üyeleriyle ilgili bazı belli başlı kararlar alınmış olup, ek ders saati 6’yla sınırlandırılmıştır.Bu nedenle en fazla tıkanıklık öğretim üyesi değişiminde yaşanmaktadır. -Farabi -Farabi kapsamında aynı il sınırları içindeki üniversitelere gitmek için bir teşvik öngörülmemektedir. Farabi - Farabi Değişim Programı kapsamında ders ücreti ödenebilmesi için 10 saatlik mecburi ders yükünün tamamlaması gerekmektedir. -Farabi -Farabi, öğretim üyeleri için ders verme hareketliliğini ön gören bir programdır. Mutlaka öğretim üyesinin gittiği üniversitede ders vermesi zorunludur. -Yani asgari 6 saat ek derse girmesi gerekmektedir

13 Bu ne anlama geliyor? 10 saat Öğretim Üyesinin yüküne sayılıyor. Kalan 6 saat Farabi kapsamında ödeniyor. 200 x 0,05592 x 8 = 89,47 Ders saat ücreti 89,47 x 6 = 536,832 Haftalık ders ücreti 536,32 x 4 = 2.147,28 Aylık ders ücreti *Öğretim Üyesinin toplam ders yükü 16 saatin üzerinde ise gittiği kurum 40/d kapsamında ödeme yapar. **Ek ders ödemelerinde bordro ile birlikte harcama talimatı, görevlendirme ve muhasebe işlem fişi hazırlanır.

14 40/D maddesine göre ödeme Farabi kapsamında 6 saatin üzerinde ek derse girecek öğretim üyelerinin ek ders ödemesi gittikleri üniversite tarafından karşılanacaktır.

15 Söz konusu madde: Söz konusu madde: Kendi üniversitelerinin aynı şehirdeki diğer birimlerinden veya aynı şehirdeki diğer yüksek öğretim kurumlarından görevlendirilebilecek öğretim elemanı bulunmaması halinde, başka şehirlerdeki yüksek öğretim kurumlarından ders vermek üzere görevlendirilen öğretim elemanlarına 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre geçici görev yolluğu ve anılan fıkradaki esaslara göre 2( iki) katı ek ders ücreti ödenir. Kendi üniversitelerinin aynı şehirdeki diğer birimlerinden veya aynı şehirdeki diğer yüksek öğretim kurumlarından görevlendirilebilecek öğretim elemanı bulunmaması halinde, başka şehirlerdeki yüksek öğretim kurumlarından ders vermek üzere görevlendirilen öğretim elemanlarına 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre geçici görev yolluğu ve anılan fıkradaki esaslara göre 2( iki) katı ek ders ücreti ödenir. Öğretim Üyesi 10+6 saat üzeri derse girdiği takdirde bu madde kapsamında ücret alacaktır.

16 GİDEN ÖĞRETİM ÜYESİ Başvuru - Öğretim Üyesi Bilgi Formu - Öğretim Üyesi Hareketlilik Programı - CV - Davet mektubunun alınmasından sonra Öğretim Üyesinin Bağlı olduğu birimce Yönetim Kurulu kararının alınması.

17 Öğretim üyelerine yapılacak ödemeler 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ile diğer ilgili mevzuatta yer alan kısıtlamalara bağlı olmaksızın 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde unvanlar itibariyle belirlenen ek ders ücretinin 10 katını geçmemek üzere ek ders ücreti ödenir.

18 EK DERS ÜCRETİNE GÖRE İLLER 3X 5X8 X İSTANBUL KIRKLARELİARTVİN ANKARA BİLECİK TUNCELİ İZMİR KARABÜK BAYBURT KOCAELİ UŞAK KARS BURSA BURDUR IĞDIR ESKİŞEHİR NEVŞEHİR BATMAN TEKİRDAĞ KARAMAN GÜMÜŞHANE ADANA RİZE MARDİN YALOVA AMASYA SİİRT ANTALYA KIRŞEHİR ARDAHAN DENİZLİ ÇORUM BİNGÖL MUĞLA OSMANİYE HAKKARİ BOLU NİĞDE ŞIRNAK BALIKESİR GİRESUN BİTLİS EDİRNE KASTAMONU AĞRI

19 3X 5X 8 X MERSİN KİLİS MUŞ KAYSERİ BARTIN ADIYAMAN GAZİANTEP SİNOP ZONGULDAK ERZİNCAN AYDIN ÇANKIRI SAKARYA TOKAT ÇANAKKALE ORDU MANİSA YOZGAT KONYA ERZURUM ISPARTA DİYARBAKIR HATAY ŞANLIURFA SAMSUN VAN KIRIKKALEELAZIĞTRABZONKÜTAHYAMALATYAAFYONDÜZCEKAHRAMANMARAŞSİVASAKSARAY

20 Geliştirme Ödeneği Hesaplaması Aylık Gösterge+Ek Gösterge) x Aylık Katsayı x % Geliştirme Ödeneği Oranı Geliştirme Ödeneği Oranı (Kars Merkez) % 350 Geliştirme Ödeneği = (Aylık Gösterge + Ek Gösterge) x Aylık katsayı) x Geliştirme Ödeneği Oranı (%) =(1320+3600) x 0,05592 x % 350 =4920 x 0,05592 x %350 =275,13 x % 350 =962,95 962,95 x 0.0006 = 5.78 *2914 sayılı kanunun 14. Maddesinin son paragrafında yer aldığına göre sadece damga vergisi kesilir.

21 Yevmiye Hesaplanması Harcırah kanunun 42. maddesinin(a) bendince, Yurt içinde bir yıllık dönem zarfında aynı yerde aynı iş için aynı şahısa 180 günden sonra yevmiye ödenemez. İlk 90 gün için tam, takip eden 90 gün için 2/3 oranında yevmiye ödenir. 26 x 90 = 2.340 17.3 x 57 = 988,38

22 ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ -Farabi Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler katılabilir, -Değişim süresi, en az bir en fazla iki yarıyılı kapsar. - Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler, Farabi Değişim Programından yararlanamaz. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemleri ile esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan yararlanamazlar.

23 GİDEN ÖĞRENCİ BAŞVURU ŞARTLARI  Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının en az 2.0/4; Yüksek lisans, doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 2.5/4 olması; Gidilecek Yükseköğretim Kurumunun eğitim dili yabancı dil ise öğrenci not ortalamasının %50’si + yabancı dil puanının %50’si baz alınır.

24 - Kredilerin tamamlanmasında ders tekrarlarının önlenmesi amacıyla, gidilen yükseköğretim kurumunun alt ve üst sınıflarından da dersler seçilebilir, -Denklikler, ilgili akademik birimin yönetim kurulu tarafından onaylanır. -Değişim Programından yararlanan öğrencilerin karşı kurumdan aldığı dersler, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarının ders çizelgelerinde (transkript) yazılı olarak belirtilir.

25 -Seçilen öğrenci için gidilen kurumda alacağı dersler ve kredilerini açıkça gösteren öğrenim protokolü düzenlenir. -Öğrenci bu dersleri uygun bulduğunu ve takip edeceğini imza ile beyan eder. -Gönderen yükseköğretim kurumu da bu protokolle alınan derslerin kabul edildiğini taahhüt eder.

26 - Öğrenciler, gittikleri yükseköğretim kurumunda almaları gereken derslerden başarısız olmaları durumunda, ilgili dersin tekrarını, öğrenci olarak kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumundan alırlar. - Öğrenciler, gittikleri yükseköğretim kurumunda almaları gereken derslerden başarısız olmaları durumunda, ilgili dersin tekrarını, öğrenci olarak kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumundan alırlar. -Ders tekrarı, Öğrenim Protokolünde denkliği kabul edilen dersi tekrar etmesi suretiyle yapılır.

27 Değişim sürecinin sonunda öğrenci, not çizelgesi, katılım belgesi ve öğrenci nihai raporunu, en geç 15 gün içinde kendi yükseköğretim kurumuna teslim etmelidir. Eksik veya hatalı evraklarının tamamlanması veya düzeltilmesi için 15 günden fazla olmamak üzere ek süre verilir. Süresi içinde belgeleri tam olarak teslim etmemesi halinde, öğrencinin işlemleri geçersiz sayılır ve kendisine yapılan ödemelerin iadesi istenir

28 Öğrenci bursları; -Burslu Farabi Değişim Programı öğrencisi olma hakkı kazananlara, 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanuna göre ödenmekte olan aylık burs miktarının bir buçuk katı tutarında burs ödenir. Bu sene değişimden yararlanan öğrencilere aylık 270 YTL ödenmiştir. -Burs miktarının %70’i aylıklar halinde öğrenciye ödenir. Geri kalan burs miktarı, Katılım Belgesinde yer alan gerçekleşme süresi (4 ay) ve öğrencinin başarı durumu dikkate alınarak ödenir.

29 Öğrenci bursları; Öğrenci Burslarının ödenmesi sırasında Harcama Yetkilisi tarafından hazırlanan Harcama talimatı ve öğrenci başına ödenecek toplam burs tutarını gösteren, burs hizmetlerini yürüten birimce onaylı liste kullanılacaktır. Öğrenci Burslarının ödenmesi sırasında Harcama Yetkilisi tarafından hazırlanan Harcama talimatı ve öğrenci başına ödenecek toplam burs tutarını gösteren, burs hizmetlerini yürüten birimce onaylı liste kullanılacaktır.

30 GELEN ÖĞRENCİ - Başvuruların bölümlere iletilmesi, - Davet mektuplarının hazırlanması, - Öğrencinin kayıt işlemlerinin organize edilmesi, - Kayıt yaptıran öğrenciler için Üniversite Yönetim Kurulundan karar alınması, - Gelen öğrencilerin Üniversitemizde oryante edilmesi,

31 GELEN ÖĞRETİM ÜYESİ - Öğretim Üyesinin başvurusunu ilgili birime iletmek, - Kabul edilmesi durumunda davet mektubunu hazırlamak, - İlgili birimce Yönetim Kurulu Kararı alınmasını sağlamak, - Öğretim Üyesi 16 saatten fazla ders verirse, öğretim üyesinin ders verdiği birimin tahakkuk birimince 40/ d maddesince ders ücreti ödenmesini sağlamak,

32 Teşekkürler Yard. Doç Dr. Meryem AYAN Pamukkale Üniversitesi Farabi Kurum Koordinatörü


"(2. Bilgilendirme Toplantısı) 24 Şubat 2010 Pamukkale Üniversitesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları