Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sisyphus (Sisifos) Miti

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sisyphus (Sisifos) Miti"— Sunum transkripti:

1 Sisyphus (Sisifos) Miti

2 Sisyphus Teselyalı Kral Aeolus,un oğludur.
Ephyra,nın kurucusu ve ilk kralıdır. Bellerophon,un da dedesi

3 Sisyphus, gemi ticaretine terfi ettirilmis. Oldukca da basarılı imis
Sisyphus, gemi ticaretine terfi ettirilmis. Oldukca da basarılı imis. Ancak o cok hırslı ve insanlari aldatan biri imis. Misafirleri ve yolcuları sırf ünü artsin diye öldürürmüs. Homer’e gore o, insanların en kurnazi imis.

4 Kuzenini ayartmis’ kardesinin tahtina konmus ve Zeus’un sırlarını acığa cıkararak hainlik etmis.
Zeus da’ Hades’e onu Tartaros’a zincirlemesi icin emir vermis. Sisyphus’ kurnazlıkla Thanatos’u (ölum tanrisi) kendi zincirlemis. Bu durum oldukca karmasaya neden olmus. Hic kimse ölemiyormus (kafası kesikler bile). Ares duruma el koymus. Zira bir savasta, tuttugu tarafın karşısındakiler bir türlu olmedigi icin savası kazanamamıs ve keyfi kacmis. Tanatos’u serbest birakarak Sisyphus’u Tartarus’a gondermis

5

6 Ancak ölmeden once bir kurnazlık daha yapar
Ancak ölmeden once bir kurnazlık daha yapar. Karısına geleneksel ölum torenini yapmamasini ister. Karisi dedigini yapar. Sisyphus da Persephon’a giderek karisinin kendisini (ölum törenini) ihmal ettigini ve bu gorevi karisina yapmasi icin hatirlatmasi amaciyla kısa sureligine yukariya cıkışına izin verilmesini ister. Persephon bu izni verir. Ancak Sisyphus yeryuzune geldikten sonra geri dönüşü reddeder. Sonunda Hermes (Zeus’un ulagi) onu yakalayarak ölüler ülkesine geri götürur

7 Persephon öluler ülkesinde Sisifos,a eslik ediyor

8 Sisyphean task Tanrılar’ bu kurnazlıklarının cezasini kötu odetmisler.
Buyuk bir kaya parcasını bir tepeye kadar cıkariyor ve tam zirveye ulastiginda tas geri yuvarlaniyormus. Bu isi sonsuza dek yapmakla cezalandirilmis.

9

10 Bu delirtici ceza ona biraz da’ Zeus’tan bile daha zeki oldugu kibiri nedeni ile verilmis.
Sisyphus daha once, ırmak tanrisi Asopos’a Zeus tarafindan kacırılan kızı Aegina’nin yerini soylemis. Asopos Zeus’u bastiginda Zeus cok utanmışmış. Sonucta Zeus’ kendi zekasını ortaya koymak icin de Sisyphus’a boyle bir ceza vermis. Anlamsız ve bitmek bilmez isler Sisyphean olarak adlandirilir. Sisyphus, pek cok antik cagı yazarına esin kaynagi olmustur.Painter Polygnotus onu Delphi’de (Yunanistan’da antik bir sehir) resmetmistir.

11 The Myth of Sisyphus by Albert Camus
The gods had condemned Sisyphus to ceaselessly rolling a rock to the top of a mountain, whence the stone would fall back of its own weight. They had thought with some reason that there is no more dreadful punishment than futile and hopeless labor.

12 Bazen, tüm insanlara, Tanrı tarafından böyle bir ceza verildiğini düşünüyorum...


"Sisyphus (Sisifos) Miti" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları