Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SEMİNER PROGRAMI  TARİH: 23.09.2011 CUMA SAAT: 06:30 -8:30  Amaç: Türk Dilinin durumu ve öğretiminin gelişmesi için yapılacak çalışmalar.  Sunucu:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SEMİNER PROGRAMI  TARİH: 23.09.2011 CUMA SAAT: 06:30 -8:30  Amaç: Türk Dilinin durumu ve öğretiminin gelişmesi için yapılacak çalışmalar.  Sunucu:"— Sunum transkripti:

1

2 SEMİNER PROGRAMI  TARİH: 23.09.2011 CUMA SAAT: 06:30 -8:30  Amaç: Türk Dilinin durumu ve öğretiminin gelişmesi için yapılacak çalışmalar.  Sunucu: Sn Ahmet Kırca  Açılış: Sn Mustafa Çakşak- VTOD Başkanı – Türkçe üzerine yapılan çalışmaların  özeti. 5 dk.  Sn Aydın Nurhan – TC Melburn Başkonsolosu – Türk Dilinin Önemi 5 dk  Sn Hasan Sayar – VSL Area Manager – Türkçenin VCE tarihçesi 5 dk  Saz ve Türküler: M.Ali Bademoğlu  Sn Esila Orak – ATUSA – Türkçe öğrenmenin yararları ve avantajları 5 dk  Sn Levent Özgürler – ATI Başkanı – Eyalet ve Federal dalda yapılan çalışmalar. 5 dk  Mrs Joy Elley - Türkçe Öğrenim Tecrübesi ve Dil bilmenin avantajları 5 dk  Saz ve Türküler M.Ali Bademoğlu  Sn Gökşan Sapmaztürk – İmza kampanyası ve Bakanlık Ziyaretleri 5 dk  Sn Figen Haşimoğlu- Devlet Okullarında Türk Dili Eğitimi ve Yapabileceklerimiz 5 dk  Sn Seher Çetinkıran - Türkiye Gezisinin gençler üzerinde bıraktığı etkiler 5 dk  Saz ve Türküler M. Ali Bademoğlu  Kapanış ve Duyurular - Sn Mustafa Çakşak 3 dk

3 “Milliyetin çok bariz vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her ş eyden evvel ve mutlaka Türkçe konu ş malıdır. Türkçe konu ş mayan bir insan Türk kültürüne, toplulu ğ una ba ğ lılı ğ ını iddia ederse buna inanmak do ğ ru olmaz.” M. Kemal Atatürk

4 TÜRKÇE BİR DÜNYA DİLİDİR Prof Dr. Şükrü Haluk Akalın, TÜRK DİLİ: DÜNYA DİLİ http://tdk.gov.tr/TR/Genel  Türkçe bugün 12 milyon kilometrekarelik bir alana yayılmıştır.  Kuzey Buz Denizi’nden başlayıp Hindistan’ın kuzeyine, Çin Halk Cumhuriyeti’nin içlerinden Avrupa’nın en uç noktasına kadar Türkçe konuşulmaktadır.

5

6 Türkçe nerelerde konuşuluyor?  Türkiye Cumhuriyeti  Eski Sovyetler Birliği’nden bağımsızlaşmış  Azerbaycan  Türkmenistan  Özbekistan  Kazakistan  Kırgızistan gibi Türk Cumhuriyetleri

7 Türkçe nerelerde konuşuluyor  Balkan Ülkeleri  Rusya Federasyonu  İran  Irak  Afganistan  Çin Halk Cumhuriyeti gibi devletler içinde konuşma dili veya yazı dili olarak yaşayan yirmi yazı dili koluna ayrılmaktadır.

8 Çince1.300.000.000Sekiz lehçesiyle birlikte İngilizce427.000.000 İspanyolca266.000.000 Hintçe260.000.000Bütün lehçeleriyle ve Urduca ile birlikte Türk dili220.000.000Bütün lehçeleriyle birlikte Arapça181.000.000Bütün lehçeleriyle birlikte Portekizce165.000.000 Bengalce162.000.000 Rusça158.000.000 Japonca124.000.000 Almanca121.000.000 Fransızca116.000.000 TÜRKÇE KONUŞUR SAYISI BAKIMINDAN DÜNYA DİLLERİ ARASINDA BEŞİNCİ SIRADA

9 Türkiye Cumhuriyeti dışında otuz dört (34) ülkede Türkiye Türkçesi konuşuru bulunmaktadır.

10 Ülkelerdeki Türk nüfusun yoğunluğuna ve isteğe göre ortaoğretim kurumlarında Türkçenin öğretildiği seksen yedi (87) ülke bulunmaktadır.

11 Dokuz (9) ülkede Türkçe öğretimin yapıldığı üniversite bulunmaktadır.

12 Bünyesinde Türkçe öğretilen, Türk dili ve edebiyatı araştırmalarının yapıldığı, Türkoloji bölümlerinin bulunduğu yirmi sekiz (28) ülke vardır.

13 Türkçe, 600 bini aşkın söz varlığına sahip bir dünya dilidir.

14 “Dilini kaybeden bir millet, her şeyini kaybetmiş demektir.” Peyami Safa

15  Türkçe dünyanın hemen hemen her yerinde öğretilmektedir.  Dünyanın birçok yerinde Türkçe ile ilgili bilimsel araştırmalar yapılmaktadır.  Türkçe gerek yapısı gerek söz varlığı ile dünya dilllerine katkıda bulunmaktadır. Türk dili en yaygın ve en köklü dünya dillerinden biridir.

16 “Dil düşünmedir, dil milletin en önemli kültürel varlığıdır, dil millettir!” Hüseyin Adıgüzel

17 AVUSTRALYA’DA TÜRKÇENİN DURUMU  1973’te Viktorya’da VSL tarafından başlatılan Türkçe öğretimi, günümüzde Etnik Okullar, Devlet Okulları ve Özel Okullarda ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde öğretilmeye devam etmektedir.

18  Avustralya’da Türkçe öğretimi öğrencilerden ve velilerden gelen talebe bağlıdır.

19 “Kendi dilini tam olarak bilmeyen, başka dilleri de bilemez.” Bernard Show

20 Doç. Dr. Zeynep Beykont’un 2008 yılında Viktorya’da Türkçe ile ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre: ( Sonuçların bazıları özet şeklinde bazıları ise birebir verilmiştir.)  1995 yılında 3 devlet lisesinde ve 11 ilkokulda hafta arası Türkçe dersleri verilirken şimdi yanlız 1 lisede ve 4 ilkokulda Türkçe dersleri veriliyor.  2005 yılından beri 4 hafta sonu Türkçe okulu kapanmıştır.

21  “Türkçe ders veren tüm hafta arası ve hafta sonu okul kayıtlarına göre, 2000 yılından beri ortalama 4500 öğrenci Türkçe derslerine devam etmiş, yılda 4000 öğrenci Türkçe derslerine devam etmemiş.  Kısaca okul çağında gençlerimizin neredeyse yarısı çeşitli sebeplerden dolayı ya Türkçe derslerine hiç katılmıyor veya bir süre katılıp ayrılıyor.” (Beykont: 2008)

22 “Sistemli bir bilgilendirme ile toplumumuzun her kesiminde duyarlılık ve söz birliği oluştuğu taktirde Viktorya’da Türkçe’nin öncelikli diller arasına alınması, Türk öğrencilerinin çoğunlukta olduğu devlet okullarında okutulması ve daha çok öğrencinin Türkçe derslerine devam edip VCE’de Türkçe’yi seçmesi mümkün olabilir.” (Beykont: 2008)

23 Çocuklarımızın dilimizi ve kültürümüzü öğrenmeleri konusunda neler yapabiliriz?

24  Sizler, evde disiplinli bir şekilde Türkçe konuşabilir ve en azından çocuklarınızın kulak dolgunluğu oluşturmalarını sağlayabilirsiniz.  Unutmayın ki çocuklarınız günlük hayatta sürekli İngilizce ile iç içe. Eğer evde Türkçe konuşulmazsa Türkçe öğrenmenin gereksiz olduğu düşüncesine kapılabilirler.

25  Çocuklarınızı Türkçe gazete, dergi ve kitap okumaya teşvik edebilirsiniz.

26  Çocuklarınızın Türkçe derslerine aktif destek vererek takip edebilirsiniz.  Okul yönetimine yapacağınız talepler sayesinde çocuklarınız Türkçeyi hafta arası öğrenmelerini sağlayabilirsiniz. Çocuklarınız dersleri hafta içi aldıklarında Türkçenin de diğer dersleri kadar önemli olduğu mesajını alacaklardır.

27  Çocuklarınızın VCE’de Türkçe almalarını destekleyip başarılı olacaklarına dair inancınızı dile getirebilirsiniz ve VCE’ye son bir yılda değil, daha önceden Türkçe derslerine kaydolmalarını sağlayabilirsiniz.

28  Beykont’un araştırması gösteriyor ki Türkçe derslerini önceden almaya başlayan öğrenciler, VCE’ye son bir yılda hazırlanan öğrencilerlerden yedi (7) puan fazla almıştır.

29  Unutmayın ki; “Okulda öğrenilen Türkçe, gençlerin kimlik gelişimini, aile ile iletişimini, zihinsel gelişimini, diğer derslerde başarısını arttırıyor ve üniversiteye giriş ve iş imkanlarını arttırma bakımından da önem taşıyor.” (Beykont;2008)

30 “Viktorya’da Türkçe’yi korumak, öğrenmek, ve ikinci nesilden üçüncü nesile aktarmak kişisel ve toplumsal bir karardır” (Beykont:2008).  Yani Türkçenin Avustralya’da yaşamaya devam etmesi Türk toplumu olarak yediden yetmişe herkesin üzerine düşen görevleri yerine getirmesine bağlıdır.

31 “Milli bilincin ayakta kalabilmesi ve uyanık bulunması için dil ve tarih uğrunda çalışmaya mecburuz.” M. Kemal Atatürk

32

33 “Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.” M. Kemal Atatürk

34

35 Etkinliğimize katıldığınız ve Türkçe öğretimini desteklediğiniz için hepinize çok TEŞEKKÜR ederiz. TÜRK DİLİ ÇALIŞMA GRUBU


"SEMİNER PROGRAMI  TARİH: 23.09.2011 CUMA SAAT: 06:30 -8:30  Amaç: Türk Dilinin durumu ve öğretiminin gelişmesi için yapılacak çalışmalar.  Sunucu:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları