Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Basketbolda Hücum-Savunma Hakkında Birkaç Uygulama

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Basketbolda Hücum-Savunma Hakkında Birkaç Uygulama"— Sunum transkripti:

1 Basketbolda Hücum-Savunma Hakkında Birkaç Uygulama
Kemal BAŞARAN

2 Basketbolda Rebound Reboundu topa uzanış çemberden veya çarpma levhasından seken topların tutulması için yapılan mücadele olarak tanımlayabiliriz. Bir maçın kazanılmasında en önemli faktör rebound hakimiyetidir. Her alınan rebound yeni bir sayı olanağının doğması demektir. Kaybedilen her rebound takımı savunmada zor duruma sokar. 1-Şut 2-Rebound Oyuncu rebound pozisyonunun ne zaman doğacağını önceden sezebilmelidir. En iyi scorer oyuncunun bile oyundaki atış yüzdesi %60 geçmez. Ribaundun önemi burada kendiliğinden ortaya çıkar

3 Ribaund: a-Hücum ribaundu b-Savunma ribaundu c-Stop d-Dönme (pivot hareketi) olarak dörde ayrılır. Reboundlarda uzun boylu oyuncuların avantajlı olmaları yanında iyi bir yer tutma zamanlandırma top tekniği sıçrama gibi fizik kondisyonel özellikler reboundun alınmasında kendini gösterir. Rebound iki türlü alınır. 1-)Tek el rebound 2-)Çift el rebound Rebound avantajı genellikle müdafaa oyuncusundadır. Rebound da dikkat edilecek noktalar. Rebound durumlarında adam adama oynama Topu değil rakibi gözleme Rakibi kontrol ettikten sonra sıçramayı iyi zamanlandırma İyi rebound sıçramanın en üst noktasından önce alınan toptur Rebound atak hareketle sert olmalıdır

4 Hücum reboundu: Hücum reboundun da topun potaya atıs uzaklığı ve topun potadan sekmesi çok iyi tahmin edilmelidir. Her zaman hücum reboundunun çift elle çıkma imkanı olmadığından çoğunlukla tip dediğimiz topa dokunma ve itme hareketiyle tamamlanır. Hücum ribaundunda rakibin önüne geçmek ve topa iyi uzanmak gerekir

5 Savunma reboundu: Fast-breaklerin büyük bir çoğunluğu savunma rebondunun alınmasıyla baslar. Uzun bir paslaşma sayı yapma olanağını artırır. Savunma reboundu şutun atılmasıyla beraber rakiple sepetin arasına girerek topun çemberden veya çarpma levhasından sıçrayarak takımın kontrolüne gelinceye kadar rakibi potayla kendi arasına sokmamalıdır.

6 Stop: Stop topun oyunda emniyetli ve garantili tutulmasını sağlar
Topla stop: Sut pas ve top sürmenin sonunda uygulanır İyi yapılmayan stop da denge bozularak top hakimiyeti azalır kaide ihlalleri artar Oyunda iki türlü stop uygulanır.

7 Baskılı savunma detayları
Günümüz basketbolunda bilindiği gibi savunma ve varyasyonları fazlası ile mevcut.Her antrenör kendi felsefesine yatkın,sahada uygulayabileceği savunma sistemlerini tercih ediyor.Baskılı savunma yapmakta bir takımın ihtiyacı olduğu anda dengesini pozitif yönde etkileyebilecek basketbol kavramı.Tabiki iyi uygulanırsa,çok iyi uygulanırsa..Detayları iyi yapılır işin hakkını verilerek yapılırsa,gerçekleştirilerse..Peki nedir bunlar?Biraz değineceğim..

8 Öncelikle baskılı savunma yapabilmek içinde gerekli olan kriterlerin en başında ADAM ADAMA SAVUNMA İLKELERİNİ bilmek gerektiği yatmaktadır...Baskılı savunma öylesine çalışılıp yutulmuş olmalı ki baskıda gelecek yardımlar rotasyonlar ve istediğiniz sonucu elde etme temel olarak man to man savunmaya dayanmaktadır.Sonuçta yine herkesin bir sorumluluğu olduğunu yani bir oyuncuyu müdafa etmek gibi yükümlülükleri olduğu unutulmamalı..

9 Baskılı savunmalarda roller vardır. Bu roller iyi paylaştırılmalıdır
Baskılı savunmalarda roller vardır..Bu roller iyi paylaştırılmalıdır..Örneğin krosa atılacak pasların arasına girip PAS ARASI yapma top süren oyuncuyu sindirici ve caydırıcı MÜDAFA YAPMAK,TOPA BASKI yapmak en arkadaki oyuncuların sürekli KONUŞARAK ve KOMUT VEREREK konuşmaları, DOUBLE TEAM‘ lerin zamanlamaları ve boşlukları doldurma,rakibi kötü PAS ve ŞUT seçimine düşürme gibi maddeler çok uzun süreç gerektiren çalışmalar olacaktır.Ama ne varki ihtiyacınız olduğunda baskılı savunmaları iyi yapıyor olabilmek ivmeyi bir anda sizin lehinize çevireceği gibi iyi yapamazsanız sayı yeme olasılığınızıda arttıracak bir rikstir..Şu da unutulmamalı ki EN BÜYÜK RİSK BAZEN RİSK ALMAMAKTIR.

10 Sizi başarıya taşıyacak unsurun savunma olduğundan hem fikirsek ve savunma çeşitliliğinide sahipsek rakibe karşı birçok silah ile karşılık vermek hem karşı rakibimizin motivasyonunu bozacak hemde bizim mental ve psikolojik durumumuzu müsabaka esnasında en üst seviyeye taşıyacaktır. Yeter ki herkes oynayacağı rolü iyi ezberlesin ve uygulasın..Yeter ki GÜVEN olsun.... Güvenden kastım şu..Çalıştırdığım bütün takımlarda bu örneklemeyi söylüyorum..Öyle bir GÜVEN olmalıki en önde oynayan oyuncumuz savunduğu oyuncunun kendisini geçerse arkadaki takım arkadaşının onu karşılayıp savunacağını bilmeli..Arkadaki oyuncumuz ise ben onun adamına gittiğim gibi öndeki arkadaşım da hemen gider benim adamımı bulur ve savunur diye düşünüyorsa işte oldu demektir...

11 Etkili Hücum Yap,FARKLI OL!!!
Basketbolun içerisinde var olan hücum fonksiyonlarını bilmek ve uygulamak gerektiği bir gerçektir.Adam adamaya,alan savunmasına,baskılı savunmaya,kombine savunmalara,geçiş savunmalarına hatta hatta pıck and roll savunmalarına karşı dominant olmamız gerektiğini unutmamak gerek. Basketbolun en temel ilkesi olan FUNDEMANTALIN artık ekmek su gibi ezberlenmesi ve takım içi rollerinin oyuncuları paylaştırılıp bu güvenle yetiştirilmesi bizim hızlı hücum ve etkili hücum sistemimize bağlılığımızı ve uygulama kapasitemizi arttıracaktır.

12 Oyuncularımıza etkili hücumun topu koşturmak yani hızlı hücum (FAST BREAK) yapabilmek ve devamında transtatıon game(GEÇİŞ OYUNU) ile sonuçlandırabilmek için sürekli çalışmamız gerektiğini benimsetmeliyiz.Ancak unutulmaması gereken kavram şudur ki; Hücum,savunmanın zaaflarını bulabilme ve değerlendirebilme yeteneğidir bir yerde...Rakip savunmayı birden fazla düşünceye zorlamak hızlı hücumlarla yada geçiş oyunlarında sayı bulup cezayı kesmek rakip takımın üzerinde dominant olmamızı sağlayacağı gibi bizimde daha kolay bir şekilde skor üretme opsiyonumuzu arttıracaktır. Özellikle oyuncularınıza gerekli özgürlüğü vermemiz gerektiğine inanıyorum.Örneğin Pivotumuzun savunma ribaundu aldıktan sonra hücum yapmak için guardına top vermek için beklemesi hem mantık dışı hem de bize vakit kaybı olacaktır.Takımınızda sadece guardın yada forvet bölgesinde oynayanların top sürmesi mi yoksa komple olarak bunu yapabilecek fast breaki başlatabilecek oyunculara sahip olmanız mı rakip üzerinde daha bir stres oluşturacaktır.

13 İşte bu komplike rollerin güven ve istekle yerine getirilmesi durumunda etkili hücum için çok ciddi bir hamle yapmış olacağızdır..Tabi ki işin teknik kısmında oyuncuların fast breake çıkarken dolduracağı kulvarlar,traılerı besleyebilme yeteneği hücumdan sonra hücum ribaundunuda düşünebilmesi tamamen teknik safhada benimsetilmesi gereken olgular ancak başta da dediğimiz gibi basketbolun her yerinde ön plana çıkan fundemantaldir..Bu anlamda %50 kapasitede oyuncunuz olması bir antrenör için çok güçlü bir hazinedir.Önemli olan bu yeteneği koruyabilmek sonra gelişimini sağlayabilmek ve sonra da uygulatabilmektir.

14 Etkili bir hücumun bireysellikten öte kitlesel ve ekip ruhu ile gerçekleşebileceğini unutmayalım..Çok top sürmek sizin iyi oyuncu olduğunuzu göstermez..Az ama amacına uygun top sürüyorsanız ve gerektiği zaman takım arkadaşınızı pas ile fast breake koşturmayı becerebiliyorsanız işte o zaman takımın sahada ki coachu oldunuz demektir.. İsteyin,arzulayın ve en önemlisi UYGULAYIN.İşte o zaman aslında hücumun ne kadar basit ve zahmetsiz olduğunu fazlası ile göreceksiniz.

15 Bireysel savunma ile ilgili bir kaç bilgi
Savunma pozisyonumuzun eğer toplu oyuncuyu tutuyorsak çember ve tuttuğumuz oyuncunun arasında olmamız gerektiğini eğer topsuz oyuncu tutuyorsak toplu adam ve tuttuğunuz oyuncunun arasında durmanız gerektiğini biliyoruz.. Şimdi önce şuradan başlayalım..Malum savunduğumuz potaya sırtımız dönük oluyor..Dolayısı ile hücumunda yüzü dönük..Peki hangisi daha hızlıdır..Yüzü dönük oyuncu mu sırtı dönük oyuncu mu?Karşımızdaki hücum oyuncusuna olası bir baskı yapmaya kalktığımızda ve dolayısı ile hem fiziksel hemde mental olarak bu baskıyı yapabilme kapasitesine tam olarak ulaşılamadıysa her baskının sonucunda %80-90'lara varan geçilme olayı gerçekleşir ve savunmada müdafa ettiğimiz oyuncuya yenilme olasılığımız bu yüzdelere varır..Keza sadece baskılı savunmalarda değil,normal ölçülerde yani 1 kol boyu uzaklıkta yapılan savunmalarda da eğer omuzlarımız stance pozisyonundayken ayaklarımızı geçiyorsa bu bizim dengemizi bozacak ve geçilmemizi kolaylaştıracaktır..Toplara müdahale etmek isterken ağırlıklı olarak topa aşağıdan yukarıya müdahale etmek ve genelde bunu iç elimizle yapmakta topu çelme ve sahip olmalarda bize pozitif katkısı olacaktır.Ancak unutma top çalmak istersen ihtimaller %50..Ya alırsın,ya yenilirsin.İşte bu sebeple yapılacak hamle çok üst konsantrasyonla yapılmalı ki topu alamazsanız çok büyük ihtimal hakem tarafından faul yaptırımı ile karşı karşıya kalacaksınızdır.

16 Kat müdafasını iyi yapmak değil ÇOK İYİ yapmak zorundasınız
Kat müdafasını iyi yapmak değil ÇOK İYİ yapmak zorundasınız.Bu bireysel savunmalarda çok önemlidir..Örnek vericek olursak; Sol taraftaki forvet baseline'dan sağ forvete yapacağı kat esnasında biz hala adam ve çember arasında olalım telaşındaysak çok büyük ihtimal başarısız oluruz.Rakip dip çizgiden kat ederken biz 3 saniye koridorunun üzerinden yani toplu oyuncuya yakın bir şekilde savunmamızı yapmalıyız.Ancak mutlak prensib şudur: HEM TOPU HEM ADAMINI GÖR!!Koşumuzu bu şekilde gerçekleştirmek zorundayız,işin doğrusu bu çünkü....Rakip oyuncu forvet bölgelerine çıkarken mutlaka ELİMİZİ PAS KANALINA KOYMALIYIZ ve olası atılacak pası caydırıcı hamle olarak bunu gerçekleştirmeliyiz..

17 PERDELEMELERE TAKILMAMAK
PERDELEMELERE TAKILMAMAK..Bir hücum takımının eğer çok iyi yapıyorlarsa ikili oyunları yani PICK AND ROLLERİ çok etkili olur.Bu iki oyunlardan doğacak olumsuz adam eşleşmeleri yada olası bir anlaşmazlıkta boş kalacak hücum oyuncusunun topla içeri kat edecek olması hücum takımının ekmeğine yağ sürmek demektir..Bu sebeple ENSENİZDE DE GÖZÜNÜZ OLMAK ZORUNDA. Arkadan gelebilecek her tehditi çok önceden hissetmek ve önlem almak zorundasınız..Sizin her perdelmeye takılmanız rakibinizin İŞTAHININ artması demektir.Oysa bu pıcklere mağlup olmamak ise rakibinizin hücumda en etkili olan oyun varyasyonunu daha da ötesi psikolojisini ALT ÜST etmeye yetecektir.

18 TEŞEKKÜRLER Çalışmalarınızda başarılarınızın daim olması dileği ile..
Esen kalınız…


"Basketbolda Hücum-Savunma Hakkında Birkaç Uygulama" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları