Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AÇIK VE UZAKTAN ÖĞRENME YÖNETİMİ Zeynep Elif SEVER Danışman: Agah Tuğrul Korucu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AÇIK VE UZAKTAN ÖĞRENME YÖNETİMİ Zeynep Elif SEVER Danışman: Agah Tuğrul Korucu."— Sunum transkripti:

1 AÇIK VE UZAKTAN ÖĞRENME YÖNETİMİ Zeynep Elif SEVER 18310481037 Danışman: Agah Tuğrul Korucu

2 AÇIK VE UZAKTAN ÖĞRETİMDE YÖNETİM Yönetim, ortak amacı başarmak yönünde insan kaynaklarının ve maddi olanakların işe koşulması etkinliği olarak tanımlanabilir. Okul yönetiminden farklı olarak açık ve uzaktan öğretimde işin içine sanal boyutun girmesiyle yöneticiye ilave sorumluluklar ve yönetim görevleri gelir.

3 AÇIK VE UZAKTAN ÖĞRETİMDE YÖNETİCİDEN BEKLENEN HİZMETLER Uzaktan çalışma, iletişim ve kayıt amacıyla kullanılacak çeşitli ders araç gereçlerinin geliştirilmesi, üretilmesi, seçilmesi veya satın alınması, Ders materyallerinin öğrencilere sunulması, dağıtılması veya ulaştırılması, Öğrenci ve eğitmen arasında çift yönlü iletişimin sağlanması, Açık ve uzaktan öğretimin sunmuş olduğu çalışma olanakları hakkında bilgilendirmeler yapılması, Danışmanlık hizmetlerinin sağlanması, Ders değerlendirme hizmetleri,

4 SINIF YÖNETİMİ Sınıf yönetimi, genel olarak bilinen eğitim amaçlarının gerçekleştirilmesi için planlama, örgütleme, uygulama ve değerlendirme işlevlerine ilişkin ilke, kavram, kuram, model ve tekniklerin sistematik ve bilinçli bir şekilde uygulanması ile ilgili ekinliklerin tümü olarak tanımlanmaktadır.

5 SINIF YÖNETİMİNİN TEMEL BOYUTLARI Sınıf yönetiminin temel boyutlarını fiziki düzen, plan ve program etkinlikleri, davranış ve kurallar yönetimi, zaman yönetimi, motivasyon, iletişim ve etkileşim ile eğitmen oluşturur. Bu boyutlar örgün eğitimde ve sanal eğitim ortamında aynı başlıklarda toplanabilir ancak içerik olarak farklılıklar gösterir.

6 SANAL SINIF YÖNETİMİNDE TEMEL BOYUTLAR Fiziki Düzen: Sanal öğrenme ortamları açısından, eş zamanlı etkinliklere katılan öğrenci sayısı, öğretim materyallerinin ve yönetim sisteminin görsel tasarım unsurları açısından uygunluğu ve kullanışlılığı olarak ifade edilebilir. Plan ve Program Etkinlikleri: Derslerin planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi gibi faaliyetleri kapsar.

7 SANAL SINIF YÖNETİMİNDE TEMEL BOYUTLAR Davranış ve Kurallar Yönetimi: Sınıf kurallarının önceden belirlenmesi ve uyulması, sınıf ikliminin oluşturulması, meydana gelebilecek olumsuz davranışların önceden belirlenerek önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması açısından önemlidir. Çevrim içi öğrenme ortamlarında önlenmesi gereken olumsuz davranışlardan bazıları şunlardır; derse katılmama, dersi erken terk etme, dersteymiş gibi görünüp farklı şeylerle meşgul olma, derse aktif katılım göstermeme, görüş bildirmekten çekinme ödev etkinliklerini yapmama, belirlenen sanal ortam kurallarına uymama.

8 SANAL SINIF YÖNETİMİNDE TEMEL BOYUTLAR Zaman Yönetimi: Öğrencilerin derse devamı, ders süresi içerisinde öğrencilerin ilgilerinin canlı tutulması, dersi bırakmalarının önüne geçilmesi için yapılacak çalışmalar bu kapsamda değerlendirilebilir. Sanal sınıf ortamları zaman yönetimi açısından yüz yüze öğrenme ortamlarından daha avantajlıdır. Motivasyon: Öğretimin etkililiği için önemlidir.

9 SANAL SINIF YÖNETİMİNDE TEMEL BOYUTLAR İletişim ve Etkileşim: Çevrimiçi öğrenme ortamlarında öğrencinin ihtiyacına en iyi şekilde cevap vermek için iletişim ve etkileşim önemlidir. Eğitmen: Eğitmen sınıf yönetiminin diğer boyutlarının etkili şekilde gerçekleşmesinde anahtar kişidir. Bu sebeple sınıf yönetiminin en önemli boyutudur.

10 YÖNETİCİ Planın başarısını garanti etmek için, raporlama, organize etme, sonuçları izleme, problemleri saptama ve çözüm önerileri geliştirme ile örgütleme yapan bireylerdir.

11 AÇIK VE UZAKTAN ÖĞRETİMDE YÖNETİCİ Açık ve uzaktan öğretim yöneticilerinin öncelikli görevleri arasında kaliteli eğitim programları oluşturması vardır. Bu yöneticilerin öğretim programlarının başarısında, öğrenenlerin performansında ve eğitimcilerin koordine edilmesinde belirli standartları yakalaması beklenir.

12 LİDER Vizyon geliştirmek için insanlara motivasyon ve ilham veren, aynı zamanda ihtiyaçlarına, değerlerine ve duygularına hitap ederek değişimin önünü açarak doğru yönde ilerlemeyi sağlayan bireylerdir.

13 AÇIK VE UZAKTAN ÖĞRETİMDE LİDER Açık ve uzaktan öğretim lideri, organizasyonun geleceğini, vizyonunu, misyonunu, hedeflerini ve amaçlarını yönlendiren vizyon sahibi bir kişidir. Ayrıca uzaktan öğretim konusunda bilgi sahibi, tasarımcı, yönetici, lider ve vizyoner olma yeterliklerine sahiptir.

14 SANAL LİDERLİK Sanal ekiplerin liderleri alan yazında e-lider olarak ifade edilmektedir. E-liderlerden sanal iş gücünü ve sanal ekipleri iyi organize etmesi, bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarını etkin kullanarak ekipleri yönetmesi beklenmektedir. Eğer bu iş gücü iyi idare edilmezse, sanal iş gücü uygulaması üretkenliğin beklenen sonuçlarını yerine getirmekten çok israfa neden olabilir.

15 AÇIK VE UZAKTAN ÖĞRETİMDE YÖNETİM YAPISI Ortak amaç için bir araya gelen bireylerin oluşturduğu topluluklarda bir yönetim yapısına ihtiyaç vardır. Etkin bir yönetim sistemi oluşturmak için amaca uygun bir kurumsal yapının oluşturulması gerekmektedir.

16 Öğrenciler Bilgi Yönetimi Öğrenme Çerçevesi Hizmet Yönetimi Öğrenme Materyali Akademik Yönetim

17 AÇIK VE UZAKTAN ÖĞRETİMDE YÖNETİM YAPISI Açık ve uzaktan öğretim yönetimi, öğrenenlerin memnuniyetini sağlamak için şemadaki öğrenciler, öğrenme çevresi, öğrenme materyali bileşenlerinin etkin bir şekilde planlanması, yönetimi, ve geliştirilmesine bağlıdır.

18 KAYNAKÇA Gürer, M.D. Ve Tekinarslan, E. (2020). Açık ve Uzaktan Öğrenme. Ankara: Pegem


"AÇIK VE UZAKTAN ÖĞRENME YÖNETİMİ Zeynep Elif SEVER Danışman: Agah Tuğrul Korucu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları