Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI (KKYDP-TEBLİĞ:2017/22 ve 2017/46) II.DÖNEM 8.ETAP Tuncay ÖZMEN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI (KKYDP-TEBLİĞ:2017/22 ve 2017/46) II.DÖNEM 8.ETAP Tuncay ÖZMEN."— Sunum transkripti:

1 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI (KKYDP-TEBLİĞ:2017/22 ve 2017/46) II.DÖNEM 8.ETAP Tuncay ÖZMEN

2 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI YENİ DÖNEM ÇALIŞMALARI
Karar Tarihi ve Sayısı: 22 Şubat /8541 Bakanlar Kurulu Madde 11:Bu kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Bakanlıkça çıkarılarak tebliğler ile belirlenir. MADDE 5 - (1) Karar, TDYD aşağıdaki konuları kapsamaktadır. a) Ekonomik yatırımlar, b) Kırsal ekonomik altyapı yatırımları

3 EKONOMİK YATIRIM KONULARI -1-
2017/22 Nolu Tebliğ 13/09/2017 tarih ve sayılı RG’ de yayımlandı. 2017/46 Tebliğ değişikliği Tarımsal ürünlerin (Bitkisel, Hayvansal ve Su ürünlerinin) işlenmesi, paketlenmesi, depolanması Tarımsal ürünlerin depolanması (çelik silo), Soğuk hava deposu, Yenilenebilir enerji kullanan seralar, Yenilenebilir enerji kullanan üretim tesisleri, Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi ve paketlenmesi, Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar: büyük ve küçükbaş hayvancılık, Hindi ve kaz yetiştiriciliği (et), su ürünleri ile mantar yetiştiriciliği. Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularından; kırsal turizm, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi, el sanatları, bilişim sistemi yatırım konuları.

4 EKONOMİK YATIRIM KONULARI -2-
Kırsal turizm: 39 ilde; Sadece yeni tesislere kırsal alanda en fazla 25 oda kapasiteli konaklama tesislerine, ÇFG: 81 ilde; Sadece kapasite artırımı ve teknoloji yenileme *Balıkçı barınaklarının modernizasyonu, buzlama makinesi, balık nakil tankı, kafes ve kafes ağı, balık boylama makinesi, fish pump, tambur filtre, tekne üzerinde hidrolik yükleme ve boşaltma aparatı. *Çiftlik gübresi depolama/işleme dağıtma sistemleri, ceviz hasat , silaj ve balya makinesi. *Yaylacılar ve arıcılar için çekilir tip güneş paneli, çekilir tip karavan, yaylacılar için çadır ahır ve ağıl, arıcılar için bal süzme, sır alma, bal dinlendirme. *Bitkisel üretime yönelik yüksek plastik tünel, don zararını önleme sistemi, mantar yetiştirme seraları,

5 EKONOMİK YATIRIM KONULARI -2-
ÇFG: 81 ilde; Sadece kapasite artırımı ve teknoloji yenileme *Bitkisel üretime yönelik yüksek plastik tünel, don zararını önleme sistemi, mantar yetiştirme seraları, *Tarımsal üretimiyle orantılı çiftlik içinde üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik işleme tesisleri, soğuk hava deposu, soğuk oda, şoklama ünitesi, çelik silo, *En fazla 1000 adet kapasiteli taşınabilir kümes, süt soğutma tankı, süt sağım makinası, yem karma, yem kırma, büyükbaş yemlik ve suluk, küçükbaş yemlik ve suluk, hayvan padok sistemleri, El sanatları ve katma değerli ürünler: 39 ilde; Kırsal alanda bulunan tesislerde illerce belirlenecek çeşitli el sanatları, Bilişim sistemi yatırımları: 81 ilde; Sürü yönetim sistemi ve su ürünleri mezat sistemi.

6 EKONOMİK YATIRIMLARA UYGUN BAŞVURU SAHİPLERİ?
Bakanlığın oluşturduğu çiftçi kayıt sistemi veya diğer kayıt sistemlerine kayıtlı ; Bireyler Şirketler Tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler kendi aralarında ortaklık yaparak başvurabilir.

7 Ekonomik yatırım başvuruları için gerekli belgeler nelerdir?
Ek-1’ de idari uygunluk kontrol listesi verilmiştir. BAŞVURU FORMU içeriğine uygun olarak, tam ve eksiksiz olarak hazırlanmış olan proje başvurusu (Bütçe Tabloları, Gider Gerekçeleri, Finansman Kaynakları, Tahmini İş Takvimi) YATIRIM İŞLETME PLANI içeriğine uygun olarak hazır. Çiftçi Kayıt Belgesi Yatırım Yerinin Sahiplik Belgesi veya Kira Sözleşmesi Yatırıma Başvuru İçin Yetkili Kurul Kararı Başvuru Sahibinin Yetkilendirme Kararı ve İmza Sirküleri Yıllık Hesaplar (kar-zarar tablosu, bilanço; son 3 yıllık, yeni şirketlerde ise ortakların) Teknik ve İdari Şartname ile Projeler (mimari ve uygulama projesi) Keşif Özeti (malzeme-metraj ve keşif listesi ile maliyet tahmini) İcralık, mahkemelik, ipotekli ve şerhli olmadığına dair belge

8 HİBEDEN KARŞILANACAK GİDERLER
İnşaat giderleri, Makine, ekipman alımı giderleri,

9 Hibeye esas proje tutarının Üst limiti aşmaması kaydıyla; 2.000 bin TL
EKONOMİK YATIRIMLAR HİBE ÜST LİMİTLERİ Hibeye esas proje tutarının Üst limiti aşmaması kaydıyla; 2.000 bin TL

10 AYNİ KATKILAR Hibeye esas proje giderleri dışında yatırımcı tarafından öz kaynakları kullanılarak gerçekleştirilen giderlerdir.

11 PROJE BAŞVURULARI Projeler uygulama rehberine uygun olarak hazırlanır.
Başvuru dosyaları veri sistemine girişleri yapılır. İl Müdürlüğüne dosya verilmez. İdari Uygunluk Kontrol Listesi Ek-1 tablosuna göre eksiksiz olarak kontrol edilir. Veri sisteminden hibe sözleşmesi aşamasında çıktı alınır. Dosyalanır.

12 Projelerin “Değerlendirmeye Alınma Kriterleri” Nelerdir?
Projenin istihdam yaratma etkileri, Kırsal alanda yaşayanların projeden etkilenme oranı, Çevre ve doğal kaynakların korunması, Proje konusu gerçekleştirildikten sonra sürdürülebilir olması, Kırsal toplumun güçlendirilmesi, Gelecekte benzeri projeleri hazırlama kapasitesinin (özellikle Avrupa Birliği fonları için) yaratılması

13 DAHA ÖNCE HİBEDEN YARARLANMAYAN YATIRIMCILAR
Tebliğin 9.maddesindeki konularda başvuru yapabilirler. Ancak 3 yıl faal olma ve KKYDP yararlanmış ise 3 yıl sonra başvurma kısıtı getirildi.? Her yatırımcı ülke genelinde ekonomik yatırım konularında sadece bir adet proje sunabilirler. Tarımsal Üretime Yönelik Modern Sabit Tesisler (ahır, ağıl, mantar yet., kültür balıkçılığı) proje konularına destek verilir. Et (Hindi/Kaz) eklendi. İlk işlemesi yapılan mamul ürünün ikinci işlemesine destek verilmez. Sert kabuklu meyveler hariç.(dondurma,fırın vb.) Niteliği yeni tesis olan başvurular sadece kırsal alan ve tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinde yapılır. *KÜÇÜK İHTİSAS,ÖZEL VE KARMA OSB eklendi.

14 DEPOLAMA TESİSLERİ *ÇELİK SİLOLAR *SOĞUK HAVA DEPOLARI
Bağımsız silo başvuruları Yeni Tesis olarak yapılır. Proje faal bir tesisin ünitesi olarak planlanmış ise başvuru Kap. Art. ve Tekn.Yenileme olarak yapılır. Tamamlama başvurusu yapılmaz *SOĞUK HAVA DEPOLARI Bağımsız SHD yeni tesis olarak yapılır. Depolama alanı en az 750 M2 olacaktır. Proje faal bir tesisin ünitesi olarak planlanmış ise başvuru Kap. Art. ve Tekn.Yenileme olarak yapılır.Bu tür başvurularda 750 M2 şartı aranmaz. Tamamlama başvurusu yapılamaz.

15 YENİLENEBİLİR ENERJİ Daha önce hibe desteğinden yararlanılan aynı sera için başvuru yapılamaz. YEÜ için başvuru yapılır. Bağlantı anlaşması şartı var. Daha önce hibeden yararlanmayan mevcut tesisler Alternatif Enerji üretim tesisi için Kap.Art.ve Tekn.Yenileme konusunda başvuru yapabilirler. En az 3 da/Örtü altı kayıt sist. olacak. Alternatif Enerji yeni tesis konusunda sunulan projede tesisin bir unsuru olarak kabul edilir. Elektrik piyasasinda lisanssız elektrik üretimine ilişkin yönetmelik (2/10/2013 tarih ve sayılı) hükümlerine göre projelendirilmelidir. Yıllık iht. % 110 fazlası olabilir. Jeotermal kuyu maliyeti hibeye esas proje tutarının % 40'ını geçemez.

16 TAMAMLAMA BAŞVURUSU Başvuruya konu olan yatırımın esas amacıyla aynı olması ve yasal izinlerinin bu amaçla alınmış olması şarttır. Üretim kapasitesiyle uyumlu soğuk hava ve/veya şoklama ünitesi bulunmayan kesimhaneler,su ürünleri, et ve süt işleme tesisi projelerine hibe desteği verilmez. Ancak önceden kapasiteyle uyumlu yasal izinleri alınmış soğuk hava ve/veya şoklama ünitesi var ise bu koşul aranmaz. Seralar, çelik silolar ve SHD tamamlama konusunda başvuru kabul edilmez.

17 Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırım projeleri
I- D.Büyükbaş için modern sabit yatırımlar a) Et (Sığır) b) Süt Manda/Sığır) II-Küçükbaş için modern sabit yatırımlar a) Et (Koyun/Keçi) b)Süt (Koyun/Keçi) *Kanatlılarda et ve yumurta üretimine hibe desteği verilmez. Kaz ve hindi hariç eklendi. III- Kültür Balıkçılığına yönelik modern sabit yatırımlar IV- Kültür Mantarcılığına yönelik modern sabit yatırımlar

18 Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırım projeleri
Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırım projelerinin kapasiteleri en az aşağıdaki büyüklükte olacaktır; Süt sığırcılığı: en az 10 baş süt ineği kapasiteli tesis, Besi sığırcılığı: en az 30 baş sığır kapasiteli tesis, Manda yetiştiriciliği: en az 10 baş süt mandası kapasiteli, Et /Süt koyunculuğu: en az 100 baş et/süt koyu kapasiteli, Et /Süt keçiciliği: en az 100 baş et /süt keçisi kapasiteli , Kültür balıkçılığı: en az 10 ton kurulu üretim kapasiteli tesis. Hindi/kaz yetiştiriciliği: en az 1000 adet hindi/kaz kapasiteli tesis, Damızlık sığır/manda terimi eklendi.

19 Hibe Sözleşmesi Hibe Sözleşmesi imza aşamasında teminat alınır.
Hibe Sözleşmesi imza aşamasında SGK ve Vergi borcu belgesi alınır. Yatırımın başlama süresi Hibe Sözleşmesi imza tarihidir. Hibe Sözleşmesi iki adet olarak akdedilir.

20 YATIRIMCININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Sağlanan girdilerin mülkiyeti,yeri ve amacı yıl süresince değiştirilemez. Değiştirildiği tespit edildiği takdirde 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümlerine göre yasal işlem yapılır.

21

22

23

24

25 TEŞEKKÜR EDERİM


"KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI (KKYDP-TEBLİĞ:2017/22 ve 2017/46) II.DÖNEM 8.ETAP Tuncay ÖZMEN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları