Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜNİTE 5 VOLEYBOL-BASKETBOL

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜNİTE 5 VOLEYBOL-BASKETBOL"— Sunum transkripti:

1 ÜNİTE 5 VOLEYBOL-BASKETBOL
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ ÜNİTE 5 VOLEYBOL-BASKETBOL

2 BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL

3 BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL Voleybol dünyadaki en başarılı, en popüler ve en eğlenceli spor dallarından biridir. Hızlıdır, heyecanlıdır ve hareketleri aniden coşturucu ve heyecan vericidir. Bununla beraber voleybol birbirine bağlı çok önemli birçok unsurdan oluşur ve bunların mükemmel etkileşimi voleybolu ralli oyunları arasında çok özel bir yere getirmektedir. Voleybol, file ile ikiye bölünmüş bir oyun alanı üzerinde iki takım tarafından oynanan bir takım sporudur. Oyunun amacı, topu filenin üzerinden göndererek rakip takımın çizgilerle sınırlandırılmış oyun alanında yere değmesini sağlamak ve rakip takımında aynı amaca ulaşmasını önlemektir. Takımların rakip alana gönderirken topa en fazla üç kez vurma hakkı vardır (blok teması hariç).

4 VOLEYBOL Top oyuna servis ile sokulur.
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL Top oyuna servis ile sokulur. Ralli, topun oyun alanına değmesi, harice gitmesi veya bir takımın hata yapmasına kadar devam etmektedir. Voleybolda bir ralli kazanan takım bir sayı kazanır. Servis atan takım tarafından ralli kazanıldığında bir sayı kazanır ve aynı oyuncu tarafından tekrar servis kullanılır. Servisi karşılayan takım ralliyi kazandığında bir sayı ve servis kullanma hakkı kazanır ve oyuncuları saat yönünde bir pozisyon dönerler.

5 VOLEYBOL Dünyada Voleybol
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL Dünyada Voleybol Voleybol'un atası diyebileceğimiz "Mintonette" adlı oyun ilk olarak 1895 yılında, Amerika Birleşik Devletleri'nde oynanmıştır….

6 VOLEYBOL Dünyada Voleybol
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL Dünyada Voleybol

7 VOLEYBOL Dünyada Voleybol
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL Dünyada Voleybol William G. Morgan daha çok sayıda insanı, daha kısa bir sürede, topluca, fazla yorucu olmayan bir hareketliliğe sokmak istiyordu. Yeni bir oyun düşündü. Tenis ağını yükseltip yerden metreye gerdi. Basket topunun iç lastiğini çıkarıp top olarak kullandı. Böylece, William G. Morgan amacına ulaşmış, çarpışması, itişmesi olmayan, tehlikesi az, çok temiz, yoruculuğu ise, oyuncu sayısını azaltıp çoğaltarak, oyun alanını küçültüp büyüterek istendiği gibi ayarlanabilen, son derece eğlenceli bir oyun bulmuştu.

8 VOLEYBOL Türkiye’de Voleybol
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL Türkiye’de Voleybol Voleybol Türkiye'ye Birinci Dünya Savaşı'nı izleyen Mütareke günlerinde geldi. yılları arasında İstanbul'da YMCA'in müdürlüğünü yapan Dr. Deaver adlı Amerikalı, derneğin spor salonunda voleybol oynatmaya başlamıştır.

9 VOLEYBOL Türkiye’de Voleybol
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL Türkiye’de Voleybol Beden eğitimi öğretmeni olan ünlü spor adamı Selim Sırrı TARCAN beden eğitimi derslerinde kullanmıştır.

10 VOLEYBOL OYUN KURALLARI Oyun Sahası ve Ölçüler
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI Oyun Sahası ve Ölçüler Oyun sahası, oyun alanı ve serbest bölgeden oluşur. Bu saha dikdörtgen ve simetrik olmalıdır. Oyun alanı, 18x9 m ölçülerinde bir dikdörtgendir ve en az 3 m genişliğinde olan bir serbest bölge ile çevrilmiştir. Oyun alanının üzerindeki bütün çizgiler 5 cm genişliğindedir. Çizgiler, zeminden ve diğer çizgilerden farklı ve açık renkte olmalıdır.

11 VOLEYBOL OYUN KURALLARI Oyun Sahası ve Ölçüler
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI Oyun Sahası ve Ölçüler

12 VOLEYBOL OYUN KURALLARI File ve Top
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI File ve Top File Yüksekliği: File, orta çizginin üstünde ve buna dik olarak yer alır; erkekler için 2.43 m ve bayanlar için 2.24 m yüksekliğindedir. File, 1 m genişliğinde, 9.50 m uzunluğundadır ve 10 cm’lik karelerden müteşekkil siyah iplerden yapılmıştır. Filenin üst kısmında 5 cm genişliğinde, iki kat beyaz çadır bezinden yapılmış yatay bir bant file boyunca dikilmiştir. Filenin iki kenarında 1.80 m uzunluğunda birer anten bulunmaktadır. Antenlerin her birinin 80 cm’lik üst kısımları filenin üzerinde devam eder. Toplar: Top, içinde lastik veya benzeri bir maddeden bir kesenin bulunduğu esnek deri ya da sentetik deriden yapılmış ve küresel olmalıdır. Tek bir açık renk ya da renk kombinasyonu kullanılabilir.

13 VOLEYBOL OYUN KURALLARI File ve Top
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI File ve Top

14 VOLEYBOL OYUN KURALLARI Katılanlar
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI Katılanlar Takımlar: Bir takım en fazla 12 oyuncu, bir koç, bir yardımcı koç, bir masör ve bir tıp doktorundan oluşur. Bir takım en çok 12, en az 6 oyuncudan oluşmak zorundadır.

15 VOLEYBOL OYUN KURALLARI Katılanlar
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI Katılanlar Malzemeler: Bir oyuncunun malzemeleri forma, şort, çorap (gerekirse dizlik) ve spor ayakkabısından oluşur. Bütün bir takımın forma, şort ve çoraplarının rengi ve tasarımı tek tip (Libero hariç) ve temiz olmalıdır. Oyuncuların formaları 1’den 18’e kadar numaralandırılmış olmalıdır.

16 VOLEYBOL OYUN KURALLARI Oyun Düzeni
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI Oyun Düzeni Bir Sayı Almak, Set Kazanmak ve Maç Kazanmak: Bir takım, topu rakibin oyun alanında başarıyla yere değdirdiğinde, rakip takım bir hata yaptığında ve rakip takım bir İhtar aldığında sayı kazanır. Bir set (netice seti -5’inci- hariç) en az 2 sayı farkla 25 sayıya ulaşan takım tarafından kazanılır. Sayılarda 24-24’lük eşitlik olması halinde oyun iki sayılık farka ulaşılana kadar (26-24, 27-25) devam eder. Maç, üç seti alan takım tarafından kazanılır. Setlerde 2-2’lik eşitlik olması halinde, netice seti (5’inci) en az 2 sayı farkla 15 sayı üzerinden oynanır.

17 VOLEYBOL OYUN KURALLARI Oyun Düzeni
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI Oyun Düzeni Kura: Müsabakadan önce başhakem birinci sette takımların sahalarını ve ilk servisi atacak takımı belirlemek için kura atışı yapar. Eğer netice seti oynanacaksa, yeniden kura atışı yapılır. Kura iki takım kaptanının huzurunda atılır. Kurayı kazananın seçenekleri: YA servis atma ya da karşılama hakkı YA DA oyun alanının seçimi.

18 VOLEYBOL OYUN KURALLARI Takımın Dizilişi
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI Takımın Dizilişi Pozisyonlar: Servis atan oyuncunun topa vurduğu anda her takım kendi oyun alanında dönüş sırasına göre pozisyon almalıdır (servis atan oyuncu hariç). Oyuncuların pozisyonları aşağıdaki gibi numaralandırılmıştır: Filenin önünde bulunan üç oyuncu ön hat oyuncusudur ve 4 (ön-sol), 3 (ön-orta), 2 (ön-sağ) numaralı pozisyonlarda dururlar. Diğer üç oyuncu arka hat oyuncusudur ve 5 (arka-sol), 6 (arka-orta), 1 (arka-sağ) numaralı pozisyonlarda dururlar. 5 6 1 4 3 2

19 VOLEYBOL OYUN KURALLARI Takımın Dizilişi
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI Takımın Dizilişi Dönüş: Dönüş sırası başlangıç dizilişiyle belirlenir ve set boyunca oyuncuların pozisyonları ve servis sırasına göre kontrol edilir. Servisi karşılayan takım servis atma hakkını kazandığı zaman bu takımın oyuncuları saat yönünde bir pozisyon dönmelidir: 2 no’lu pozisyondaki oyuncu servis atmak için 1 no’ya gider, 1 no’lu pozisyondaki oyuncu 6 no’ya geçer, vs...

20 VOLEYBOL OYUN KURALLARI Takımın Dizilişi
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI Takımın Dizilişi Oyuncu Değişikliği: Oyuncu değişikliği, hakem müsaadesi gerektirir. Her sette her takıma en fazla altı eş oyuncu değişikliği yapma izni verilir. Bir veya daha fazla oyuncu aynı anda değiştirilebilir.

21 VOLEYBOL OYUN KURALLARI Molalar ve Teknik Molalar
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI Molalar ve Teknik Molalar Talep edilen tüm molalar 30 saniye sürer. FIVB Dünya ve Resmi Müsabakalarında ilk 4 sette (1-4) maçı önde götüren takım 8 ve 16’ncı sayılara ulaştığında 60’şar saniyelik iki ek “Teknik Mola” otomatik olarak uygulanır. Netice setinde (5’inci) “Teknik Mola” yoktur; her takım sadece 30 saniye süreli iki mola talebinde bulunabilir.

22 VOLEYBOL OYUN KURALLARI Oyun Alanlarının Değişimi
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI Oyun Alanlarının Değişimi Netice seti hariç her setten sonra takımlar oyun alanlarını değiştirirler. Netice setinde bir takım 8. sayıya ulaştığı zaman takımlar gecikmeksizin oyun alanlarını değiştirirler ve oyuncuların pozisyonları aynı kalır.

23 VOLEYBOL OYUN KURALLARI Libero Oyuncusu
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI Libero Oyuncusu Her takımın 12 oyunculu listesinden bir özel defans oyuncusu “Libero” belirleme hakkı vardır. Libero takım kaptanı ya da oyundaki kaptan olamaz. Libero oyuncusu takımın diğer üyeleriyle zıtlık oluşturacak farklı renkte bir forma (ya da yeniden belirlenen Libero için yelek) giymek zorundadır.

24 VOLEYBOL OYUN KURALLARI Libero Oyuncusu
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI Libero Oyuncusu Libero, herhangi bir geri hat oyuncusunun yerini alabilir. Temas anında top file üst kenar yüksekliğini tümüyle aşmışsa, hiçbir yerden bir hücum vuruşunu tamamlayamaz. Servis atamaz, blok yapamaz ya da blok teşebbüsünde bulunamaz. Eğer top ön bölge ya da uzantısında bulunan bir Liberonun parmak pasından geliyorsa, bir oyuncu filenin üst kenar seviyesinden daha yüksekteki bir hücum vuruşunu tamamlayamaz.

25 BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ BASKETBOL

26 BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ BASKETBOL 1892 yılında Springfield eyaletinde doğan basketbol sporu kısa sürede Amerika’nın dört bir yanına yayılır ve iki sene içinde Amerika’daki okulların başlıca spor dallarının arasına girer. Amerika’nın bu yeni spor dalını diğer dünya ülkelerine sergilemeleri ise 1904 yılında olur. Bu yıl da düzenlenen St Louis Olimpiyat oyunlarında basketbola gayri resmi olarak yer veren Amerika’lılar kulüp takımları arasında düzenledikleri maçlarla basketbolu diğer ülkelere de tanıtırlar. Amerika’lıların 1904 St Louis Olimpiyatlarında gayri resmi olarak olimpiyatlara koyduğu basketbol branşı, bu kez 1936 yılında resmi olarak olimpiyat oyunlarında yer alarak olimpik spor ünvanına sahip olur. 1892 yılında Springfield eyaletinde doğan basketbol sporu kısa sürede Amerika’nın dört bir yanına yayılır ve iki sene içinde Amerika’daki okulların başlıca spor dallarının arasına girer. Liselerde ve Üniversitelerde gençler tarafından oldukça yoğun ilgi gören basketbol semtlerdeki jimnastik salonlarına kadar girerek taraftar kitlesini daha da arttırır. Amerika’nın bu yeni spor dalını diğer dünya ülkelerine sergilemeleri ise 1904 yılında olur. Bu yıl da düzenlenen St Louis Olimpiyat oyunlarında basketbola gayri resmi olarak yer veren Amerika’lılar kulüp takımları arasında düzenledikleri maçlarla basketbolu diğer ülkelere de tanıtırlar. Amerika’lıların 1904 St Louis Olimpiyatlarında gayri resmi olarak olimpiyatlara koyduğu basketbol branşı, bu kez 1936 yılında resmi olarak olimpiyat oyunlarında yer alarak olimpik spor ünvanına sahip olur. Amerika’da başlayarak yavaş yavaş tüm dünyaya yayılan basketbol ateşinin ülkemize gelmesi ise çok geçmeden olur. Amerikalılar 1904 yılında St.Louis Olimpiyatlarında gayri resmi olarak düzenledikleri basketbol turnuvası ile bu sporu dünyaya tanıtmaya çalışırken, Türkiye’de Basketbol ilk defa, aynı tarihte Amerikan Robert Koleji öğrencileri tarafından oynanmıştır. Basketbolun Türkiye'de bilinçli ve kapsamlı yayılmasını, 1911 yılında Galatasaray Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni olan Ahmet Robenson sağlamıştır.

27 BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ BASKETBOL Amerika’da başlayarak yavaş yavaş tüm dünyaya yayılan basketbol ateşinin ülkemize gelmesi ise çok geçmeden olur. Amerikalılar 1904 yılında St.Louis Olimpiyatlarında gayri resmi olarak düzenledikleri basketbol turnuvası ile bu sporu dünyaya tanıtmaya çalışırken, Türkiye’de Basketbol ilk defa, aynı tarihte Amerikan Robert Koleji öğrencileri tarafından oynanmıştır. Basketbolun Türkiye'de bilinçli ve kapsamlı yayılmasını, 1911 yılında Galatasaray Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni olan Ahmet Robenson sağlamıştır.

28 BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ BASKETBOL OYUN ALANI Oyun sahası dikdörtgen şeklinde, engelsiz sert bir zeminden oluşur. Basketbol sahası; düz, sert yüzeyli, engellerden uzak, 28 m uzunluğunda, 15 m eninde olmalıdır. Geri saha; Bir basketbol takımının kendi geri sahasının dip çizgisi, orta saha çizgisi ve bu iki çizgi arasındaki alandır. Ön saha; Bir basketbol takımının rakip sahanın dip çizgisi, orta saha çizgisi ve bu iki çizgi arasındaki kenar çizgilerin kapsadığı alandır. Basketbolda kenar çizgilerin ve dip çizgilerin kendisi basketbol sahasında oyuna dahil değildir.

29 BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ BASKETBOL OYUN ALANI Orta saha dairesi ve serbest atış dairesi çizgi içinden ölçüldüğünde 1,80 m çapındadır. Basketbol sahasında üç sayı çizgisi pota çemberinin merkez iz düşümünden, 6,75 metre çapında çizilen bir yarım dairedir. Basketbol oyun kurallarına göre üç sayı çizgisinin dışı üç sayı atışına dahildir. Pota çemberinin merkez izdüşümünden, 1,25 m çapında çizilen bir yarım daire, şarjsız yarım dairedir. Basketbolda serbest atış çizgisi dip çizginin hesaplanan orta noktasından 5,80 m uzaktadır. Basketbolda serbest atış çizgisinden dip çizgiye çizilen 2,45 m genişliğinde 5,80 m boyundaki alan özellikle 3 saniye kuralı için önemli olan kısıtlamalı alandır.

30 BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR KÜLTÜRÜ

31 BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ

32 Potanın yerden yüksekliği 3.05 metredir.
Çemberin ortalama çapı 17, en fazla 20mm. olmalıdır. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR KÜLTÜRÜ

33 BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ BASKETBOL Basketbol topunun çevresi en az 75 cm, en fazla 78 cm. dir. ağırlığı ise, 567 gramdan az, 650 gramdan fazla olmamalıdır.

34 Basketbol Oyun Temel Kuralları
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ Basketbol Oyun Temel Kuralları Basketbol, beşer oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanır. Her takımın amacı rakip potaya sayı yapmak ve diğer takımın topun kontrolünü eline geçirmesine yada sayı yapmasına engel olmaktır. Basketbolda maç süresinin sonunda en fazla sayı yapmış olan takım, oyunun galibidir. Oyun, basketbol hakemleri, masa görevlileri ve teknik komiser tarafından kontrol edilir.

35 Basketbol Oyun Temel Kuralları
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ Basketbol Oyun Temel Kuralları Basketbol oyun kurallarına göre bir takım, basketbol antrenörü, basketbol antrenör yardımcısı, özel görevi olan maksimum 5 görevli ( menajer, doktor, tercüman vb. ) ve takım kaptanı dahil 12 oyuncudan kurulu grup saha alanında yer alabilir. Basketbol oyun kuralları gereği basketbol oyunu esnasında her takımın sürekli olarak 5 oyuncusu sahada olmalıdır. Eğer oyuncu 5 faul yaparsa oyundan atılır.

36 Basketbol Oyun Temel Kuralları
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ Basketbol Oyun Temel Kuralları Yedek basketbol oyuncularıyla oynamakta olan basketbol oyuncuları arasında basketbol oyun kuralları çerçevesinde sınırsız oyuncu değişikliği yapılabilir. Basketbolda oyuncu değiştirme, devre arasında, oyun durduğunda veya basketbol oyuncusunun talebi sonucunda hakem onayı ile gerçekleşir.

37 Basketbol Oyun Temel Kuralları
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ Basketbol Oyun Temel Kuralları Basketbol oyun kurallarına göre basketbolda oyun (1. periyot ) hava atışında hakem topu havaya attıktan sonra başlar. Diğer periyotlar, top, oyuna sokacak oyuncunun kullanımına verildiğinde başlamış olur.

38 Basketbol Oyun Temel Kuralları
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ Basketbol Oyun Temel Kuralları Basketbol oyun kurallarına göre basketbol maçı 10 dakikalık sürelerden oluşan 4 periyottan oluşur. İlk iki periyotu birinci devre, son iki periyot ikinci devredir. Basketbolda birinci ve üçüncü periyottan sonra 2 dakika süreli molalar verilir. Birinci devreden sonra ise 15 dakikalık bir devre arası süresi verilir. Eğer 5 dakikalık ilk uzatma periyodu oynanır. Bu uzatma periyodu sonunda skorda eşitlik devam ederse basketbol oyun kurallarına göre ikinci 5 dakikalık uzatma periyodu oynatılır. İki basketbol takımı arasında eşitlik bozulana kadar uzatma periyodu uygulamasına devam edilir.

39 Basketbol Oyun Temel Kuralları
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ Basketbol Oyun Temel Kuralları Basketbol oyun kuralları çerçevesinde, oyun sırasında top sadece el ile oynanabilir ve basketbol kuralları çerçevesinde herhangi bir yöne pas verilebilir, şut atılabilir, top tiplenebilir, yuvarlanabilir ve bir dripling yapılabilir. Bir oyuncu topu tutar durumda koşamaz, kasıtlı olarak ayağıyla ya da bacağının herhangi bir bölümü topa vuramaz. İstemeden olan çarpmalar kural ihlali olarak sayılmaz. Oyuncusunun basketbol topunu yumruklaması basketbol oyun kurallarınca kural ihlalidir.

40 Basketbol Oyun Temel Kuralları
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ Basketbol Oyun Temel Kuralları Top çembere yukarıdan girdiğinde ve çemberin içinde kaldığında ya da çemberden geçtiğinde sayı kabul edilir. Sayı Çeşitleri Serbest atıştan gerçekleştirilmiş olan her başarılı atış 1 sayı. Basketbolda 2 sayı bölgesinden gerçekleştirilmiş olan her başarılı atış 2 sayı. Basketbolda 3 sayı bölgesinden nizami gerçekleştirilmiş olan her başarılı atış 3 sayı.

41 Basketbol Oyun Temel Kuralları
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ Basketbol Oyun Temel Kuralları Hücumda süre 24 saniyedir. Hücumda takımın kendi yarı sahasından top çıkarma süresi 8 saniyedir. Her periyotta takım faulleri 4’ü aştığı zaman 2 serbest atış yapılır. Her ilk 3 periyotta 1, 4. periyotta 2, uzatma periyodunda da 1 mola hakkı vardır.

42 BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ Kaynaklar Voleybol Oyun Kuralları (b.t.) , The History of Volleyball (b.t.) , Official Volleyball Rules (b.t.) , EN_ pdf. Karacabey, K. ve Paşaoğlu, A. (2007) Voleybol Antrenman Teorisi ve Antrenör. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları. Basketbolun Tarihçesi (b.t.) , Basketbol Oyun Kuralları (b.t.) ,


"ÜNİTE 5 VOLEYBOL-BASKETBOL" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları