Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr. Öğretim Üyesi Nuri ERGİN STAJ KOMİSONU BAŞKANI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr. Öğretim Üyesi Nuri ERGİN STAJ KOMİSONU BAŞKANI"— Sunum transkripti:

1 Dr. Öğretim Üyesi Nuri ERGİN STAJ KOMİSONU BAŞKANI
T.C. SAKARYA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nuri ERGİN STAJ KOMİSONU BAŞKANI

2 Stajın Amacı Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin; okulda edindikleri teorik bilgilerini pekiştirmek, laboratuar ve atölye uygulamalarında edindikleri beceri ve deneyimlerini geliştirmek, görev yapacakları işyerlerindeki sorumluluklarını idrak etmek, işyerlerindeki diğer çalışanlarla ilişkilerini ve konumlarını düzenlemek, işyeri organizasyonlarını, üretim süreçlerini, yönetim aşamalarını ve yeni teknolojileri tanımalarını sağlayacak ve eğitim-öğretimin zorunlu bir parçası olan stajlarla ilgili usul ve esasları belirlemektir.

3 Yasal Dayanağı Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 5510 sayılı kanunun 5/b, 87/e maddeleri, Sosyal Sigorta işlemleri yönetmeliği 11/6 maddesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine dayanmaktadır.

4 STAJ KOMiSYONLARI Bölüm Staj Komisyonu Başkanı: Dr. Öğretim Üyesi Nuri ERGİN Kalite Kontrol / Isıl İşlem: Prof. Dr. Uğur ÖZSARAÇ, Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR, Arş. Gör. Mücahit SARI Plastik Şekil Verme ve Uygulamaları: Prof. Dr. Hüseyin ÜNAL, Doç. Dr. Uğur SOY, Arş. Gör. Erhan İBRAHİMOĞLU Kaynaklı İmalat ve Konstrüksiyon Staj Komisyonu: Prof. Dr. Salim ASLANLAR, Prof. Dr. Hüseyin UZUN, Arş. Gör. Fatih ÖZEN Tasarım Staj Komisyonu: Prof. Dr. Salim ASLANLAR, Prof. Dr. Hüseyin UZUN, Arş. Gör. Fatih ÖZEN Döküm İmalat ve Tasarımı: Prof. Dr. Adem DEMİR, Dr. Öğretim Üyesi Ekrem ALTUNCU, Arş. Gör. Mücahit SARI Diğer Alanlar: (Seramik stajı, Kompozit stajı, Toz metalurjisi, Ekstraktif metalurji vb.) Prof. Dr. Ramazan YILMAZ, Doç. Dr. Zafer BARLAS, Arş. Gör. Erhan İBRAHİMOĞLU

5 STAJ SÜRESİ VE AŞAMALARI
Bölüm öğrenciler, öğrenimleri boyunca toplam (72) iş günü staj yapmak zorundadırlar. Birinci sınıfın sonunda öğrenci sen fazla 12 iş günlük fabrika tanıtım stajı yapabilir. Henüz görmediği derslerle ilgili staj yapılamaz. Stajlar minimum yirmi (20) iş günü olarak yapılabilir. 7+1 eğitimine gitmeden önce en az 40 iş günü staj yapılması gerekir.

6 Stajın Alt Dalları Metalurji ve Malzeme Müh. bölümü öğrencileri, tercih edecekleri iki farklı staj alanında stajını yapmak zorundadır. Kaynaklı imalat ve konstrüksiyon Plastik sekil verme ve uygulamaları Döküm imalatı ve tasarımı Kalite kontrol uygulamaları Isıl işlem uygulamaları Tasarım Seramik, toz metalurjisi vb.

7 STAJ ZAMANI Stajlar, akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır (yaz okulu da dahil). Staj yapılan yerlerin hafta sonları da (sadece cumartesi) faaliyette olması durumunda (belgelemek şartıyla) staj yapılabilir. Dönem arasında staj yapılmaz.

8 STAJ YERİ En az 5 işçinin çalıştığı ve en az birinin alanla ilgili
mühendis olduğu iş yerlerinde staj yapılabilir. Staj yerleri, öğrencilerin kendileri tarafından temin edilir.

9 STAJ YERİNDE UYULMASI GEREKEN ESASLAR
Stajyer öğrenci çalıştığı işyerinin yasal, idari, çalışma, disiplin ve is güvenliği kuralları ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine uymak zorundadır. Stajyer öğrenci; staj konusu ile ilgili, işyerindeki yetkililer tarafından verilecek çalışmaları yapmak zorundadır. Stajın yapıldığı kurum ve kuruluşlar, stajyer öğrenciye ücret vermek zorunda değildir.

10 STAJ ÖNCESİNDE Öğrenci, Staj Komisyonu üyelerinin herhangi birisiyle ön görüşme yaparak staj yapmaya karar verdiği yer için “Staj Yeri Kabul Formu”nu üç nüsha olarak doldurur ve işyerinin onayını alır İlgili işyeri tarafından onaylanmış “Staj Yeri Kabul Formu” ilgili araştırma görevlisi onayı, dekanlık onayı ve en sonda Staj komisyonu onayı sonrasında ilgili araştırma görevlilerine 2 nüshası ve kimlik fotokopisi teslim edilir. Kimlik fotokopi nüshasında adres, telefon ve ad soyad imza olması gerekir. Sınav bitiminde hemen başlayacak olanlar ise başlama tarihinden en az iki hafta öncesinde belgelerini teslim etmesi gerekmektedir. 1 adet nüsha ise kişinin kendisinde kalacaktır. İşyerinin talebi halinde bu nüsha iş yerine teslim edilebilir.

11 STAJ ÖNCESİNDE Staja başlamadan önce iş yerinin sigorta giriş belgesi istemesi halinde Bölüm Sekreterinden (Zeynep Çelik)’e e-posta ile istenilir. E postanın istenilen günden 1 gün öncesinden atılması gerekir. Belge e-posta üzerinden size gönderilir.

12 Yurt Dışında Staj Erasmus Programıyla Leonardo da Vinci Programıyla
Kendi imkanlarıyla

13 Staj evraklarını teslim eden öğrenci, fotokopiden alacağı “Staj Defteri”ni ve “Öğrenci Staj Sicil Fişi”ni staja başlamadan önce Fakülte yazı islerine onaylatmalıdır.

14 STAJ ESNASINDA Stajyer, işletmedeki staj süresi içinde defteri doldurur ve çalışma süresince ve sonunda gerekli yerleri işletme yetkililerine onaylatır. Staj defterinin her sayfasının isletmedeki staj sorumlusu mühendis veya teknik öğretmen veya sorumluları tarafından imzalanmış olması, ilk ve son sayfaların ise onaylı ve mühürlü olması gerekmektedir.

15 Staj defterinin doldurulmasında aşağıdaki hususlara dikkat edilir:
i. “Öğrenci Staj Sicil Fişi” ve staj defterinin doldurulmasında tükenmez kalem, dolmakalem vb. kullanılmalı ve yazılar okunaklı olmalıdır. ii. Stajyer aynı dönemde birden fazla işyerinde staj yapıyorsa, staj defterleri ve “Öğrenci Staj Sicil Fiş”leri ayrı ayrı hazırlanmalıdır. iii. “Öğrenci Staj Sicil Fişi” işyeri tarafından kapalı ve mühürlü zarfla postalanmalıdır. Stajyerler kapalı ve mühürlü zarftaki “Öğrenci Staj Sicil Fişi”ni, staj defteriyle birlikte elden de teslim edebilirler. iv. Staj defterinin ilk sayfası eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Öğrenci bilgileri, staj dalı, işyerinin bilgileri, imzası ve kaşesi mutlaka bulunmalıdır. v. Staj defterinin 2., 3. ve 4. sayfalarındaki tablolar eksiksiz doldurulmalıdır. vi. Staj defterlerinde doldurulan sayfaların üst tarafındaki baslık kısımları (yapılan is, sayfa no, tarih) mutlaka doldurulmalıdır. vii. Stajdaki çizimler teknik resim standartlara uygun olarak çizilmelidir.

16 viii. Konu baslıkları numaralandırılmalı, birinci derece konu baslıkları tümü büyük harf, ikinci derece konu alt baslıklarında kelimelerin sadece ilk harfleri büyük ve daha alt derece konu baslıklarında sadece ilk harf büyük olmalıdır. ix. Tüm sekil, grafik ve çizelgeler konu baslıklarına göre numaralandırılmalı, konu anlatımlarında bu numaralara gerekli atıflar ve açıklamalar yapılmalıdır. x. Staj defterlerinin basında staj yerinin genel tanıtımı (işyerinin adı, adresi, bağlı olduğu kuruluşlar, kısa tarihçesi, organizasyon yapısı, çalışma alanları, sektör içindeki yeri, misyonu, vizyonu, is stratejisi vs.) yapılmalıdır. xi. Bilgiler, yapılan is sırasına göre belirli düzende verilmelidir. xii. Staj defteri sayfaları yeterli olmadığı takdirde, aynı formda oluşturulacak A4 boyutlarında standart sayfalar deftere ayrı bir dosya ile eklenebilir. Ek dosyadaki tüm sayfalar da onaylı olmalıdır. xiii. Staj defterlerine sadece o işyeri ile ilgili teknik bilgiler (yapılan is ile ilgili parça/sistemlerin yapısı, çalışma prensipleri, türleri, görevleri vs.) yazılmalıdır. xiv. İsletmeye ait staj konularını ilgilendiren ve isletme tarafından izin verilen proje, fotoğraf, broşür, standart ve kullanma kılavuzu gibi belgeler staj defterine eklenebilir.

17 STAJ SONRASINDA Staj defterleri, en geç güz dönemi ikinci haftası sonuna kadar staj komisyonuna imza karşılığı teslim edilmelidir. Mezun durumda olanlar öğrencilerin stajları, staj defterlerini kayıt döneminden en az 1 hafta önce teslim etmeleri şartı ile değerlendirmeye alınır. Süresi içinde teslim edilmeyen, eksik hazırlanmış veya onaysız staj defterleri ve sicil fişleri, kesinlikle değerlendirmeye alınmaz.

18 STAJIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Staj değerlendirmesi; güz dönemi içerisinde, Staj Komisyonu tarafından ilan edilen günlerde yapılır. Mezun durumda olanlar için staj komisyonu toplanıp değerlendirme yapabilir. Staj sonuçları, staj değerlendirmesini izleyen iki (2) hafta içinde web ortamı ve bölüm duyuru panolarında ilan edilir. Bu şekilde yapılan sonuç duyuruları, öğrenciye tebliğ edilmiş sayılır. Staj değerlendirme sonuçlarına itiraz, sonuçların duyurulmasından itibaren bir (1) hafta içinde yazılı olarak ilgili bölüm Staj Komisyonu’na yapılmalıdır. Branş ile ilgili herhangi bir Meslek Yüksek Okulu programından mezun olup da DGS veya ÖSS ile bölüme kabul edilen öğrencilerin – belgelendirmeleri şartıyla – yirmi (20) is günü stajları yapılmış sayılır (kabul edilebilir).

19 Bilgilendirme Döküm Stajını DÖKÜM İMALATI VE TASARIMI kısmında yapacak öğrencilerin staj defterlerini doldururken aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri komisyonumuz tarafından stajlarının değerlendirilmesi sırasında faydalarına olacaktır.

20

21 Kalite Kontrol İşlem yapılan malzeme hakkında bilgi verilmeli
Kalite Kontrol ve Muayenesi yapılan her işin mutlaka teknik resmi olmalı Kullanılan yöntemler hakkında bilgi yer almalı Kullanılan cihazın resmi veya şematik çizimi olmalı Sadece cetvel ve kumpas kalite kontrol için yetmez.

22 Isıl İşlem Yapılan işin amacı mutlaka belirtilmeli
Amaca ulaşmada uygulanan adımlar net bir şekilde yazılmalı İşlem yapılan malzeme hakkında bilgi verilmeli Isıl işlem yapılan tüm parçaların teknik resmi çizilmeli Kullanılan ısıl işlem banyosu hakkında bilgi verilmeli Eğer fırında yapılıyorsa işlem parameterleri hakkında mutlaka bilgi verilmeli

23

24 Hatırlatma!!!!! Son sınıf öğrencilerine TÜBİTAK tez desteği

25 BAŞARILAR…


"Dr. Öğretim Üyesi Nuri ERGİN STAJ KOMİSONU BAŞKANI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları