Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI"— Sunum transkripti:

1 YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
yazili-sorulari.com YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI

2 Yaşadığımız dünya üzerinde kullandığımız enerji kaynakları, yenilenebilir enerji ve yenilenemez enerji kaynakları olarak iki tür altında toplanıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarıbittiği zaman yeri devamlı olarak doldurulan ve tükenmeyen enerji kaynakları olarak tanımı yapılabilir. Yenilenemez enerji kaynakları ise zaman içerisinde biten ve yeri çok uzun zaman içerisinde dolan enerji kaynaklarıdır.

3 Tabiat üzerinde kendi kendine yenilenebilen enerji kaynakları olduğu gibi kendini yenilenemeyen enerji kaynakları da yer alıyor. Aslında insanlar tarafından yenilenemez enerji kaynakları olarak isim verilse de tabiata bakıldığında kendini yenilemeyen enerji kaynağı bulunmaz. Çünkü biraz daha derine inildiğinde tabiatta yer alan pek çok enerji uzun bir zaman diliminde de olsa bir şekilde kendini yeniler.

4 Bu süre uzun bir zamanda gerçekleştiğinden dolayı bu enerji kaynaklarına yenilenemez enerji kaynakları adı veriliyor. Örnek vermek gerekirse; kömür, doğalgaz, bor ve petrol bu enerji kaynakları arasında bulunur. Bu enerji çeşidinin kullanımı şu anda neredeyse yüzde yüze yakın bir orandadır. Özellikle de petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlar ile elde edilen enerji kaynakları bireylerin çok fazla olarak faydalandığı enerjiler arasında kendini gösterir.

5 Bu bağlamda yenilenemez enerji kaynakları nelerdir
Bu bağlamda yenilenemez enerji kaynakları nelerdir? Yenilenemez enerji kaynakları içinde en fazla tüketilen doğalgazdır. Çok uzun süredir tüketilen doğalgazın serüveni Türkiye’de yakın geçmişten başlayarak günümüze kadar sürüyor. Hatta yapılan araştırmalara göre kullanım oranları sürekli yükselmekte. Yine bir diğeri milyonlarca yılda meydana gelen yenilenemez enerji kaynaklarından biri de kömür olarak karşımıza çıkar.

6 Doğalgaz kullanımın yükselmesinden dolayı, kullanım miktarında çok fazla düşüş yaşanan enerji kaynaklarındandır. Hayvan fosillerinden meydana gelen kömürün taşkömürü adı verilen türü diğerlerinden daha pahalı bir yakıttır. Petrol ise zaten herkesin tahmin ettiği gibi sürekli önemini koruyan ve her toplumun edinmek için çok uğraştığı tükenebilir enerji kaynakları arasında en mühim olanıdır.

7 Yenilenemez Enerji Kaynakları Hakkında Bilgi

8 Enerji kaynakları listelendiği zaman yenilenemez şeklinde ifade edilen bir enerji kaynağı bulunmuyorken, oluşumunun çok uzun sürmesinden dolayı bunlara yenilenemeyen enerjiadı verilir. Bakıldığı zaman da bu kaynakların büyük kısmı fosil yakıtlar ve nükleer enerjiden meydana gelir. Aynı zamanda özellikle fosil kaynaklı olan enerjilerin yanması ile meydana gelen enerjinin etkin oluşu, işlevselliği ve fazla enerji sağlaması, doğal çevremize ve ekolojik sisteme olan hasarlar azımsanmayacak kadar çoktur. Yine aynı şekilde, nükleer enerjinin de denetimsiz bir şekilde kullanılıyor olması sebebi ile asla geri dönüştürülemeyen ve etkisi çok uzun seneler sürecek olan tabiat ve canlılar için zararları da fazladır.

9 Yenilenemez Enerji Kaynakları Zararları Nelerdir?

10 Yenilenemez olarak belirtilen enerji kaynaklarının aktif bir şekilde kullanılması, yenilenebilir enerji kaynaklarına göre daha pratik ve gürültüsüz bir biçimde kazanılmasıdır. Fakat bu enerji kaynaklarının gereğinden fazla kullanılması son derece olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bu yenilenemeyen enerji kaynakları bütününün büyük bir kısmını meydana getiren fosil atıkların doğaya verdiği çok fazla olumsuz etkisi bulunuyor.

11 Yenilenebilir ve Yenilenemez Enerji Kaynakları Arasındaki Farklar Nelerdir?

12 Petrol, kömür, bor ve doğalgaz gibi enerjilerin güneş enerjisi gibi devamlı nitelikte olmaması, bireylerin bu tür gereksinimlerini karşılanması adına devamlı olarak arayış halinde olmalarını gündeme getiriyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarında ise bu ifadenin tam aksini söylemek mümkün. Ve bu enerjilerin bittiği sürece doğa tarafından yenilenmesi olanaklı.

13 Yenilenemez Enerji Kaynakları Hangileridir?

14 Yenilenemez Enerji Kaynaklarının Etkileri Nelerdir?

15 Doğalgaz: Fosil yakıtlardan bir diğeri olan doğalgaz da petrol gibi eskiden beri kullanılmaktadır. Günümüzdeki değerini elde etmesi 1816 yılında ABD’nin Baltimore şehrinin sokak lambalarında aydınlatma amacıyla kullanılmaya başlamasıyladır. Dünyadaki enerji tüketiminin yaklaşık %25’i doğalgaz kaynaklıdır. Günümüzde konut ve işyerleri ısınma amacıyla oldukça yaygın bir şekilde kullanmaktadır. Bu da doğalgaz kullanımının yaklaşık %75’ine tekabül etmektedir. Ayrıca elektrik üretiminde de doğalgazdan faydalanılmaktadır. Bunun toplam kullanım oranı ise ortalama %10-15 kadardır.

16 Kömür: Fosil kaynaklı yakıtlardan biri olan kömür, yeraltı madenciliği ya da açık işletme metotları ile çıkarılmaktadır. Daha çok hayvan fosillerinden meydana gelmektedir. Çeşitli türleri vardır. Örneğin taş kömürü fabrikalarda geniş çaplı olarak kullanılmaktadır. Sağladığı ısı derecesi oldukça yüksektir. Isı değeri en yüksek olan kömür antrasittir. Bu tür Türkiye’de az miktarda bulunmaktadır. Ülkemizde en çok çıkarılan ve bulunan kömür çeşidi linyittir.

17 Petrol: Petrol, milyonlarca yıldan beridir denizlerde yaşayan veya akarsuların denizlere sürüklediği bitki kalıntılarının anaeorabik ortamda, sıcaklık, basınç ve mikroorganizmaların etkisiyle oluşan uygun şartlarda toprak üstünde başkalaşması ile oluşmaktadır. Günümüzde değerli ve az bulunan bir fosil yakıttır.

18 Bor: Tüm dünyadaki bor rezervlerinin %70’i ülkemizde bulunmaktadır. Kalan %30’u ise ABD’dedir. Ülkemizdeki bor rezervleri Balıkesir ( Susurluk, Bigadiç ), Afyon ( Sandıklı ), Eskişehir ( Seyitgazi), Kütahya ( Emet ) ve Bursa’da yer almaktadır.

19 Yenilenemez Enerji Kaynakları Neden Tercih Edilmektedir?

20 Yenilenemez enerji kaynakları ile elektrik üretmek için yapılan enerji santralleri basit tasarıma sahiptir. Neredeyse tüm fosil yakıtlar fiziki olarak bir yerden başka bir yere rahatlıkla taşınabilir. Yenilenemez enerji kaynakları yüksek enerjiye sahiptir ve çok daha verimlidir. Yenilenemez enerji kaynakları sadece enerji üretimi için değil aynı zamanda pek çok alanda da kullanılmaktadır. Otoyollar, tekstil ve deterjan sektörleri bunun en başında gelir.

21 HAZIRLAYAN HASAN KILIÇ 7/i 190


"YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları