Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kurtuluşun faydaları (5:1-2) ve kurtuluşun terbiyesi (5:3-5)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kurtuluşun faydaları (5:1-2) ve kurtuluşun terbiyesi (5:3-5)"— Sunum transkripti:

1 Kurtuluşun faydaları (5:1-2) ve kurtuluşun terbiyesi (5:3-5)
Rom 5:1 Madem imanla suçsuz sayıldık, artık Rabbimiz İsa Mesihin sayesinde Allahla barışıklığımız var. Rom 5:2 Biz artık merhamet içinde duruyoruz, ve gene İsa sayesinde bu merhamete imanla bir giriş yolu bulduk. Ve artık övünüyoruz ki, Allahın şanlılığına erecez diye. Rom 5:3 Ama değil sade onun için, sıkıntılarla bile övünüyoruz. Çünkü biliriz ki, sıkıntı dayanma kuvveti yetiştiriyor. Rom 5:4 Dayanma kuvveti de denenmiş bir kişilik yetiştiriyor. Denenmiş kişilik gene umut yetiştiriyor. Rom 5:5 Umut da utandırmayacak, çünkü bize Kutsal Ruh verildi, o da Allahın sevgisini artık yüreklerimize döktü.

2 ROMALILAR mektubu ders 7 Rom 5:1-21

3 Kurtuluşun faydaları (5:1-2)
2. Allahla barışıklık 1. suçsuz sayılmak 3. merhamette durmak 4. giriş yolu 5. Allahın şanlılığı

4 Kurtuluşun faydaları (5:1-2)
1. suçsuz sayılmak Problem: İnsan, Allahın önünde doğru sayıldığından nasıl emin olabilir? sevap dersen: hiç emin olamayız ki, yeterlidirler diye. kurban dersen: tanrılar çok kaprisli - belki 'makbul olmadı' Muhammed ölüm yatağında bile dedi ki: "Vallahi, ben Allahın resulu olduğum halde, yine Allah bana ne yapacağını bilmiyorum." (Buhari) "Ey Allahım! Günahlarımı bağışla, bana merhamet et, ve öbür peygamberlere kavuşacağımı sağla." (Buhari)

5 Kurtuluşun faydaları (5:1-2)
1. suçsuz sayılmak "madem imanla suçsuz sayıldık" Bu, kesin bir durumu gösteriyor. Mesihçinin aklanması, suçsuz sayılması, geçmiş zamandır. Her gerçek imanlı biliyor, Allahın önünde durumu nedir. İmanlı hayatında ona kuvvet veren o bilgidir. Ölülere 'rahmetli' denilir: yani merhamete kavuşmuş, Allahın önünde suçsuz sayılmış. Ama cenazelerde gene dua edIyorlar ki, “Allah rahmet eylesin!”. Demek son ahret gününe kadar kimse emin olamaz.

6 Kurtuluşun faydaları (5:1-2)
1. suçsuz sayılmak Ama en küçük ve önemsiz Mesihçi kurtulduğundan emin olabilir aklandığından: 1.Yuhanna 5:13 “Siz Allahın Oğlu'nun adına iman ediyorsunuz. Ve bu şeyleri size yazdım ki, sonsuz yaşamınız var diye bilesiniz.” Galatyalılar 4:6 “Ve madem evlatlarsınız, Allah kendi Oğlunun Ruhunu yürekleri- mize gönderdi. Biz de 'Abba', hani 'Babacığım' diye bağırıyoruz.“ Luka 15 - Kaybolan oğul benzetmesi Baba ona kaftan, pabuç ve yüzük veriyor. Çocuğun yeniden evlat olarak kabul edilmesi, onun günahlarının af edildiğini ispatladı.

7 Kurtuluşun faydaları (5:1-2)
2. Allahla barışıklık Problem: Allah bize karşı öfkelendi. İnsan normal halinde onun düşmanıdır. Biz ona o halde Baba diyemeyiz („Allah baba iyidir!“) - Rom 1:18 “Allahın öfkesi gökten belli oluyor“ - Rom 4:25 „Allah kanunu Allahın öfkesini kaldırıyor (uyantırıyor) - Rom 5:6-11 eskiden ne idik: Allahsız - günahkar -Allaha düşman Yaratılış Sodom kasabasının sonu Allahın öfkesi için korkunç bir örnek. Son günler de öyle olacak (Luka 17:28)

8 Kurtuluşun faydaları (5:1-2)
2. Allahla barışıklık Kan davası olan iki cinsi düşünelim: Senelerden beri birbirlerin arasında düşmanlık, katillik var. Ama gün geliyor, barışmak için bir araya gelip sofra kuruyorlar. Bu sofradan sonra kimse bir daha başkasına kötülük yapamaz. Sağlanan barış kesindir ve kalıcıdır.

9 Kurtuluşun faydaları (5:1-2)
2. Allahla barışıklık 2.Korintliler 5:1B-20 Bütün bunlar Allahtandır. O, İsa Mesihte bizi kendisi ile barıştırdı. Bize de barışıtırma işini emanet etti. Hani şöyle: 19 Allah Mesihte idi ve Onunla dünyayı kendisiyle barıştırdı. İnsanların suçlarını onlara saymadı. Bize de barıştırma sözünü emanet etti. 20 Çünkü Mesihin diplomatlarıyız. Allah sanki bizim ağzımızla çağırıyor. Mesihin yerinde yalvarıyoruz: Allahla barışın! (Efesliler 2:14-17 okuyun) Koloseliler 1:20-22 Onun eliyle her şeyi kendisi ile barıştırsın: hem yeryüzünde hem de gökte olan şeyleri. O, haçındaki kanı ile barış getirdi. 21 Siz bir zamanlar kötü işlerle uğraşırdınız. Allaha yabancı ve düşünceden yana düşman idiniz. 22 Ama şimdi, O sizi gene de barıştırdı. Bunu kendi bedeninde ölmekle yaptı.

10 Kurtuluşun faydaları (5:1-2)
3. merhamette durmak Problem: Ancak Mesihin kanı ile, bahşiş olarak ve merhametten kurtulduk. Peki, o merhamet ne kadar büyüktür? Hangi günahları ortadan kaldırıyor? Ya imana geldikten sonra günah işlersek, gene mi merhamet var? Merhamet eski günahlar için, ama imana geldikten sonra kanun mu var? İmanı hayat ipte oynayan bir akrobata mı benziyor?

11 Kurtuluşun faydaları (5:1-2)
3. merhamette durmak Bir adam okyanusun ortasındira sal üzerinde kesin ölümü beklerken, kocaman bir tanker (457 m uzun) onu kurtarıyor. Denizdeki kesin ölümden oraya alınıp kurtuluyor. Kurtulduktan sonra o geminin içinde güvenli yerdedir. Gemide kaldıkça kesin kurtulacak. Gemiyi yapanlar önlem aldı, kimse kolay kolay gemiden düşmesin; geminin kenarında korkuluk var. Adam gene de serbest: çok fazla isterse, bu korkuluğu geçip gene denize atlayabilir. Aynı biçimde imanlı da İsa'nın içinde kaldıkça, Rabbin merhameti hep devam ediyor, günahları bağışlanıyor. Rab de önlem aldı, kolay kolay merhametten düşmeyelim.

12 Kurtuluşun faydaları (5:1-2)
3. merhamette durmak Rom 8:1-2 “İşte, Mesih İsa'da olanlar için artık hiç bir suçluluk yoktur. 2 Çünkü İsa Mesihte yaşamak ancak Ruhla oluyor, ve o Ruhun sırası, beni günah ve ölümün sırasından serbest etti.“ Yuhanna 10:29 “Onları benim Babam bana verdi. O da herşeyden daha büyüktür. Ve kimse onları Babamın elinden kapamayacak.“ Yahuda 1:24 “Ama var Biri, sizi ayakta tutabilir, öyle ki hiç kösteklenmeyesiniz. Ve O yapabilir ki, kendisinin önünde şanlılık ve büyük sevinç ile durasınız.“ 2.Kor 1:22 “O bizi mühürledi ve yüreğimize kapora olarak Ruh'u verdi.“ 1.Yuhanna 1: “Günahlarımızı açık açık söyledik mi, O bizi her türlü haksızlıktan temizleyecek. Çünkü O, güvenilir ve doğrudur. Ama 'günah işlemedik' dersek, Onu yalancı çıkarmış oluyoruz ve Onun Sözü içimizde bulunmuyor."

13 Kurtuluşun faydaları (5:1-2)
4. giriş yolu Problem: Büyük kişilerin huzuruna girmek çok fazla zor. Aylar öncesi randevu alacaksın. Ondan sonra bile istediği zaman seni geri çevirebilir. İnsan nereden emin olabilir ki, dua ettiği zaman Allah onun işitiyor? Hollandalı diplomat Levi Warner Osmanlı padişah Mehmet IV görüşmek için 3 sene bekledi: sonra 20 dakka konuşabildi.

14 Kurtuluşun faydaları (5:1-2)
4. giriş yolu Efes 2: “Ve gelip hem uzakta olan sizlere barış bildirdi, hem yakın olanlara da barış bildirdi. 18 Çünkü onun yoluyla ikimiz bir Ruhta fırsat bulduk, Baba'ya yaklaşalım.“ İbraniler 7:25 “Demek, kim İsa'dan geçerek Alla”ha gelirse, İsa'da var fırsat, o kişileri büsbütün kurtarsın, çünkü onlar için aracılık yapsın diye hep yaşamaktadır.“ İbraniler 4:16 “Madem öyle, Allahın merhamet dolu kral iskem- lesinin önüne kurajla çıkalım. Öyle ki, bağışlanalım ve merhamete kavuşalım. Evet, muhtaçlığımızda bize yardım eden budur.“

15 Kurtuluşun faydaları (5:1-2)
5. Allahın şanlılığı Rom 8:30 “Allah, karar verdiği kişileri çağırdı; çağırdığı kişileri suçsuz kıldı; suçsuz kıldığı kişilere de şanlılık verdi.“ Kol 1:27 “Bu saklı bilgi de şudur: Mesih içinizdedir, ve şanlı olacağınıza umut veriyor.“ İmanlının geleceği kesindir: Allahın şanlılığını paylaşacaz. Umudumuz 'cennet' değil, dinlenmek ve eğlence merkezi değil, ama Allah kendi şanını bizimle paylaşacak. Matta 17:1-2 - Petrus, Yuhanna ve Yakup İsa'nın şanını bir an için gördüler. (2.Petrus 1: Kor 15:42-43) - nasil bir filmin özetini gösterip, onunla reklam yaparsalar.

16 Kurtuluşun terbiyesi (5:3-5)
Şimdiye kadar Pavlus a.1,2'de bize çok büyük ruhsal hakikatları gösterdi. Ama o hakikatları gündelik hayatımızda nasıl görecez? Rab, bu hakikatların değerini daha iyi anlayaım diye bizi ruhsal hayatımızda terbiye eder. Aşağıdaki ayetlerde bu terbiye nasıl olacak diye, gene 5 adım görecez: 5:3 Ama değil sade onun için, sıkıntılarla bile övünüyoruz. Çünkü biliriz ki, sıkıntı dayanma kuvveti yetiştiriyor. 5:4 Dayanma kuvveti de denenmiş bir kişilik yetiştiriyor. Denenmiş kişilik gene umut yetiştiriyor. 5:5 Umut da utandırmayacak, çünkü bize Kutsal Ruh verildi, o da Allahın sevgisini artık yüreklerimize döktü. 2 3 1 4 5 Rabbin sevgisi ne zaman yüreklerimize döküldü? Bu 4 adımdan sonra mı? Yoksa hemen en birinci imana geldiğimizde mi? 'Çünkü' sözünü gördük mü, lazım önceki duruma, yukarıya bakalım.

17 Kurtuluşun terbiyesi (5:3-5)
1. suçsuz sayılmak 4. giriş yolu 2. Allahla barışıklık 3. merhamette durmak 5. Allahın şanlılığı BU değerleri ... ŞÖYLE öğreniyoruz 5. umudumuz var 4. denenmiş kişilik kazanıyoruz 3. dayanma kuvvetimiz artıyor 2. sıkıntı çekiyoruz 1. Allahın sevgisi yüreklerimize döküldü

18 Kurtuluşun terbiyesi (5:3-5)
1. Allahın sevgisi yüreklerimize döküldü AYDINLIK Ruhu 2.Kor 4:6 “Allah bir vakıt bir sözü ile karanlıktan ışık parlatırmıştı. Ve şimdi bizim yüreklerimize de ışık saldı,“ - Aydınlığa geçince insanlara karşı sevgi hissediyoruz EVLATLIK Ruhu Gal 4:6 “Ve madem evlatlarsınız, Allah kendi Oğlunun Ruhunu yüreklerimize gönderdi. Biz de 'Abba', hani 'Babacığım' diye bağırıyoruz.“ - Allah evladı olunca insanları sevmeye başlıyoruz YENİ DOĞUŞ Titus 3:5 “Yıkanıp yeniden doğduk, Kutsal Ruh bizi yeni kişi yaptı - öyle kurtulduk.“ - Yeniden doğunca, reflekslerimiz değişiyor: bencillik yerine başkasına hizmet duygusu Sanki Rab bize imanlı hayatımızın başında bedava bir sevgi sermayesini veriyor. Biz lazım onu sonra büyütelim.

19 Kurtuluşun terbiyesi (5:3-5)
2. sıkıntı çekiyoruz - hatta onlarla övünüyoruz (1) Kader Birliği Fil 3:10 „Onu tanıyayım ve Onun dirilişinin kuvvetini de anlayayım, ve Onun acılarına ortak olmak neymiş öğreneyim, Onun ölümünde ona benzer olayım. 11 Ve böylelikle ölülerin dirilişine varayım.“ (2) Mesihin işine devam Kol 1:24 „Sizin hatırınıza seve seve çeki çekiyorum. Mesihin çekilerinden geri kalanı tamamlıyorum. Onu kendi bedenimle ve Onun bedeninin hatırına (demek kilisenin hatırına), tamamlıyorum.“ Çok ilginç ki, bizi imanda büyütürmek için, Rab daha fazla kötü şeyleri kullanıyor

20 Kurtuluşun terbiyesi (5:3-5) “Ağrı, zayıflığın bedenden çıkmasıdır !“
3. dayanma kuvvetimiz artıyor 1.Timoteyıs 4:7-8 “Sen gene kendini Allah korkusunda ilerletir. 8 Çünkü bedeni ilerletirmek az fayda getiriyor. Ama Allah korkusu her bir şey için faydalıdır.“ Timoteyus herhalde spor yapardı. Pavlus ona spor dünyasından örnekler veriyor. Sanki onu demek istiyor: “Spor antramanında ağır çalıştıktan sonra kasların ağrırıyor. Ama ancak öyle büyüyecekler. Ruhsal dünyada, imanla hayatta da aynısı geçerlidir: 'ruhsal kaslarını' geliştir, büyütür!“ “Ağrı, zayıflığın bedenden çıkmasıdır !“

21 Kurtuluşun terbiyesi (5:3-5)
3. dayanma kuvvetimiz artıyor z 8 - SEVGİ 2.Petrus 1:5-8 İşte, tam bunun için çok dikkatla uğraşın ki, - imanınıza iyi tabiyetler katasınız, - iyi tabiyetlere bilgi katasınız, 6 - bilgiye kendini zaptetmek kuvvetini katasınız, - kendini zaptetmek kuvvetine dayanmak kuvvetini katasınız, - dayanmak kuvvetine Allah korkusunu katasınız, 7 - Allah korkusuna kardeş sevgisini katasınız, - kardeş sevgisine gene, sevgi katasınız. 8 Çünkü bu şeyler sizde bulundu mu ve çoğaldı mı, Rabbimiz İsa Mesihi tanımak için aylak kalmayacanız, ne de yemişsiz kalacanız. 7 - kardeş sevgisi 6 - Allah korkusu 5 - dayanma kuvveti 4 - kendini kontrol 3 - bilgi 2 - iyi tabiyetler 1 - İMAN

22 Kurtuluşun terbiyesi (5:3-5)
4. denenmiş kişilik kazanıyoruz 1.Petrus 5:10 Siz de az bir vakıt için çeki çekeceniz. Ama Allah bütün merhamettir, hem de sizi Mesih İsa'da kendi sonsuz şanlılığına çağırmıştır. Ve o çekilerden sonra O kendisi sizi tamamlayacak, sizi sağlamlaştıracak, size kuvvet verecek ve sizi sağlam temelin üzerine oturturacak. 1.Petrus 1:7 Bununla imanınız belli ediliyor. Çürüyen altın bile ateşten geçmekle deneniyor. Ama sizin imanınız ondan daha kıymetlidir. Denemeleriniz sebep olsun, İsa Mesih görüneceği vakıt övgü, şanlılık ve saygı kazanasınız. Yakup 1:2 Kardeşlerim, türlü çeşit denemelere düştünüz mü, onu bütün sevinç sayın. 3 Bilesiniz ki, imanınız denendi mi, sabırı meydana getiriyor. 4 Sabır da işini tamamlasın. Öyle ki, kusursuz ve tastamam olasanız, hiç bir meselede eksik kalmayasınız.

23 Kurtuluşun terbiyesi (5:3-5)
5. umudumuz var İbrani'ler 6:19 “Bu umut, bizim canımıza bir gemi demiri gibidir: sağlam ve sarsılmaz, perdenin iç tarafına atılmış bir demir.“ İbrani'ler 6:20 “Bizim önümüzden koşan İsa da, Melki-Zedek'in sırasından bir başgörevli kılındı ve oraya girdi.“ Günlük hayatta 'umut etmek' sözü, belirsizlik ve şüpheyi ifade ediyor. Ama İncil'de tam tersi: bir şeye umut ediyoruz' denilince, 100% eminiz demektir.

24 İmandan ÖNCE ve SONRA - 5:6-11
Soru: Kurtulduktan sonra imanlının hali nedir? İmana geldikten sonra bile günahlarımız olacak. Rom 5:6-11 Yoksa daha fazla kızıp bizi cezalantırıp atacak mı ? Rab bizi gene de sevecek mi? İbraniler 10: „Çünkü hakikatı öğrendikten sonra, bile bile günah işledik mi, o vakıt artık günahlara karşılık hiç bir kurban kalmıyor. 27 Sade kalıyor, o korkunç davalamayı ve Allahın düşmanlarını yakıp bitiren o ateşi bekleyelim.“

25 İmandan ÖNCE ve SONRA - 5:6-11
Soru: Kurtulduktan sonra imanlının hali nedir? İmana geldikten sonra bile günaharımız olacak. Rom 5:6-11 Bunu cevaplandırmak için Pavlus 3 defa aynı argumenti kullanıyor: ÖNCE ve SONRA  İsa öldü ALLAHSIZ kişiler için (a.6) ... ... ama artık Allahsız değiliz, Onun evladıyız.  İsa öldü GÜNAHKARLAR için (a.8) ... ... ama artık günahkar değiliz, doğru sayıldık.  İsa öldü ALLAHIN DÜŞMANLARI için (a.10) ... ... ama artık düşman değiliz, Allahla barıştık.

26 İmandan ÖNCE ve SONRA - 5:6-11 1. kontrast: Allahsız - Allahın evladı
5:6 Çünkü ne vakıt biz henüz zayıf idik, Mesih tam vakıtla Allahsız kişiler için öldü. 5:7 Doğru bir kişi için olsun bile, başka biri için ölen adam çok zor bulunuyor. Belki doğru bir kişi için gene de birisi bulunabilir, ölmeyi göze alsın. Bir örnek: Savaşta önüne bir el bombası atılıyor. Bir şey yapılmazsa, birçok kişi ölecek. Arkadaşlarının hayatlarını kurtarmak için kendini el bombanın üstünü atıp hayatını feda ediyorsun. Peki, aynısını düşmanın hayatını kurtarmak için yapacak mısın?

27 İmandan ÖNCE ve SONRA - 5:6-11 2. kontrast: Günahkar - Suçsuz sayılmış
5:8 Ama Allah bize kendi sevgisini şöyle gösteriyor: biz ne vakıt henüz günahkâr idik, Mesih bizim için öldü. 5:9 Ve O bizi Allahın öfkesinden de kurtaracak. Bu artık çok daha kesindir, madem onun kanı sayesinde suçsuz sayıldık. Yuıhanna 15:13 “Bir kişi kendi dostları için canını versin - işte, bundan daha büyük bir sevgi kimsede yok.“ 1.Petrus 3:18 “Çünkü Mesih de günahlar için bir kere çeki çekti. Doğru Olan doğru olmayanlar için çeki çekti ki, bizi Allaha getirsin.“ Bütün dinler aynısını diyorlar: “En birinci kendini düzeltir - ondan sonra Allah seni kabul edecek.“

28 İmandan ÖNCE ve SONRA - 5:6-11 3. kontrast: Düşman - Barışmış
5:10 “Çünkü neden: biz ne vakıt henüz Allaha düşman idik, Onun Oğlunun ölmesi ile Onunla barıştık. Artık barıştıktan sonra, Onun yaşaması ile kurtulacaz. Bu daha da kesindir. Kolosseliler 1:20-22 “ve Onun eliyle her şeyi kendisi ile barıştırsın: hem yeryüzünde hem de gökte olan şeyleri. O, haçındaki kanı ile barış getirdi. 21 Siz bir zamanlar kötü işlerle uğraşırdınız. Allaha yabancı ve düşünceden yana düşman idiniz. 22 Ama şimdi, O sizi gene de barıştırdı. Bunu kendi bedeninde ölmekle yaptı.

29 İmandan ÖNCE ve SONRA - 5:6-11 Allahla övünmek nasıl oluyor?
5:11 “Onun yardımı ile biz artık Allahla övünüyoruz.“ Allahla övünmek nasıl oluyor? 2.Korintliler 12:7-10 “Ve o açıklamalar o kadar büyük idiler ki, bana bedenimde bir tiken, hani bir Şeytan meleği verildi. Fazla gururlanmayayım diye, o beni yumrukluyor. 8 O benden uzaklaşsın diye, Rabbe üç defa yalvardım. 9 Ama Rab bana dedi, "Benim merhametim sana yeter. Çünkü benim kuvvetim zayıflıkta tamamlanıyor." Onun için, seve seve daha fazla zayıflıklarımla övünecem. Yeter ki, Mesihin kuvveti bende otursun. 10 Onun için, Mesihin hatırına zayıflıklara, aşağılanmalara, eksikliklere, kovalamalara ve sıkıntılara seve seve katlanıyorum. Çünkü ne zaman zayıf isem, o zaman kuvvetliyim.'“

30 İmandan ÖNCE ve SONRA - 5:6-11 Allahla övünmek nasıl oluyor?
1.Korintliler 11:30-33 “Eger övünmek lazımsa, zayıflıklarımla övünecem. 31 Rabbimiz İsa Mesihin Allahı ve Babası (sonsuzlara kadar mubarek olsun), O biliyor ki, ben yalan söylemiyorum. 32 Damask kasabasında kral Aretas'ın koyduğu kasaba güdücüsü bütün kasabayı çok sıkı kontrol etti, beni yakalasın diye. 33 Beni gene bir sepetin içine koyup kasaba duvarında bir pencereden aşağı sarkıtırdılar. Ve böylelikle onun elinden kaçtım.. Pavlus o kaçış olayını bütün imanlı hayat için bir sembol olarak görüyor: sepet = Mesih; ip = merhamet Normal olarak herkes kendi gücüyle övünüyor. Ama kim Rabbin sevgisi ve merhametini tattıysa, biliyor ki, övünecek tarafımız yok, biz gene Allahın kuvvetini ve bizim zayıflığımızı ilan ediyoruz.

31 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
Kurtuluşa genel bir bakış 'Kurtuluş' bölümünün sonunda Pavlus şu soruya cevap veriyor: “İsa Mesihin getirdiği kurtuluş ne kadar başarılı oldu?“ Bütün yaşayanların sayısına bakarsak, kurtulanlar çok fazla küçük bir azınlık değil mi? Bu ayetlerde dikkatimiz kendi halmize değil, ama bütün insanlığın durumuna çekiliyor. ?

32 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21) Kötülüğün kaynağı nerede?
12 İşte böyle: günah bir tek insanla dünyaya geldi, ve günahla ölüm geldi, ve böylelikle ölüm bütün insanlara yayıldı (ne de olsa, hepsi günah işlediler). Kötülüğün kaynağı nerede? KK'ta bu soruya bize kesin bir cevap verilmiyor. Yar 3:1  “RAB Tanrı'nın yarattığı yabanıl hayvanların en kurnazı yılandı.“ Yılan, Şeytan nereden geldi? Nasıl kötü oldu? - cevap verilmiyor. (Yeşaya 14: ve Ezekiel 28:12-19 ancak spekulasyondur) Günah, kötü bir güç olarak, dünyaya giriyor. Demek, yabancı bir şeydir; en başta insan tabiatının bir parçası değidli. Tıpkı bir virüsün insan bedenine girdiği ve zarar verdiği gibi.

33 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
12 İşte böyle: günah bir tek insanla dünyaya geldi, ve günahla ölüm geldi, ve böylelikle ölüm bütün insanlara yayıldı (ne de olsa, hepsi günah işlediler). Günah nasıl ölüme sebep oldu? Adem 'topraktan' yaratıldığı için baştan ölümlü idi (1.Kor 15:47, Yar 3:19) İnsana sonsuz yaşamı sağlayan, hayat ağacı idi. Ondan yedikçe insanlar ölmeden hep yaşayacaklardı. 'İyiyi ve kötü bilme ağacı'ndan yedikten sonra ilk insanlara sonsuz yaşamı yasaklandı. Bu hem ceza, hem merhamet idi. Yoksa kurtulma şansları olmayacaktı.

34 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
Adem'in günahı nasıl herkesi etkiledi? Onun günahı sadece kendini etkilemedi, ama onun soyundan gelen herkesin durumunu değiştirdi: Derin bir suçluluk duygusu - 'gözleri açıldı', hem birbirinden, hem Allahtan utanmaya başladılar. Artık insan daha doğuştan kendini Allaha yabancı hissediyor - din ve sevap düşüncesi Bozuk bir tabiat - insan artık serbest değil, günah işlemeye mecburdur. Kimi zaman kimi günahları işlemeyebilirsin, ama günahsız yaşamak mümkün değil. Rom 7:14 „Ama ben bedenceyim, günahın eline satılmışım. Bedensel ölüm - 'o gün öleceksin': hem ruhsal (Allah-ın önünde), hem de bedence ölmeye başladılar. Egemenliğin kayıbı - Adem önce dünyaya hakim idi (Yar 2:15,20). Onun günahı lanet, çürüme ve anlamsızlık getirdi (Yar 3:17-19, Rom 8:20-22)

35 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
12 … ve böylelikle ölüm bütün insanlara yayıldı. 1787 İngiltere'den gelen bir gemiyle 3 çift tavşan Avustralya'ya getirdiler. Onları yiyen doğal düşmanları olma- dıkları için çabucak çoğaldılar, birkaç yıl içinde milyonlarca tavşan türedi. Bir kadın gebeliğinde eroin kullanırsa, on- dan doğan bebek daha ilk günden eroine muhtaç kalıyor. Günah işleyen anasıdır, bebek anasının günahı için sorumlu değil, ama o günahın sonucundan çekiyor.

36 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
Kuran'a göre Adem'in günahı Bakara Suresi 2:36-37 “Şeytan oradan ikisinin de ayağını kaydırttı, onları bulundukları yerden çıkardı, onlara "Biribirinize düşman olarak inin, yeryüzünde bir müddet için yerleşip geçineceksiniz" dedik. 2:37 Adem, Rabbi'nden emirler aldı; onları yerine getirdi. Rabb'i de bunun üzerine tevbesini kabul etti. Şüphesiz o tevbeleri daima kabul edendir, merhametli olandır.“ Allah onlara ceza verdi (cenneten kovulmak, birbirlerine düşman olmak), ama kalıcı bir etki yok. Aden bahçesi Kuran'da gökte sanılıyor ('inin'). Adem en başta 30 m yüksek imiş; günah işledikten sonra insanları gittikçe kısalırmış. Yaratılış kitabında insanların ömürlerinin azaldığını okuyoruz ! Günahtan sonra Adem Allaha itaat etmiş (sevaplar), Allah ona dayanarak tövbesini kabul etmiş = günah anlayışı çok zayıf, insanın tabiatı iyi imiş = kurtarıcıya ihtiyacımız yok, kendi kendmizi kurtarabiliriz.

37 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
12 … ölüm bütün insanlara yayıldı (ne de olsa, hepsi günah işlediler). Adem'in günahı için ben davalanıyor muyum - Bebekler günahlı mi? Hezekiel 18:20  “Ölecek olan günah işleyen kişidir. Oğul babasının suçundan sorumlu tutulamaz.“ Rom 4:15 „Kanun nerede yoksa, orada onu bozmak da mümkün olmuyor.“ - doğru ve yanlışı anlamayan kızanlar sorumlu tutulmuyor. Rom 7:9 “Ben de bir zaman Allah kanunu olmayınca diri idim. Ama buyruk gelince, günah dirildi, ben de öldüm.“ - ama gün geliyor, kızan bile bile kötülük işliyor. O anda sorumluluğu başlıyor, günahlı oluyor. Kimse Adem'in günahı yüzünden davalan- mayacak. Herkes kendi hayatında Adem'in günahını tekrarlıyor !

38 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
13 Allah kanunu verilmeden önce bile dünyada günah vardı. Ama kanun olmadığı kerekte günah sayılmıyor. 14 Adem'den Musa'ya kadar vardı kişiler, Adem'in yaptığı suçunun aynısını yapmamışlardı. Ama ölüm bu kişilerin üzerinde bile krallık etti. Adem de gelecek olan Kişinin bir örneğidir. Adem'den Musa'ya kadar hangi kanun vardı? Adem'den Musa'ya kadar binlerce sene geçti. Ama kanun yoksa, neden kişiler günahlı sayılıp öldüler? Rab, Adem ve Havva'ya nasıl bir kanun verdi? („o ağaçtan yemeyeceksin!“). Peki, Kayın Habil'i öldürürken hangi kanuna karşı suç işledi? Cevap: Rom 2:15

39 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
14 Adem de gelecek olan Kişinin bir örneğidir. İsa, nasıl Adem'e benziyor? 1) Adem: Günah ve suçluluk getiren - İsa: doğruluk getiren Rom 5:14 “Bir tek kişiden için davalama oldu ve herkes suçlu bulundu. Ama bahşiş sebep oldu, çok suçlardan suçsuz çıkarılsın.“ 2) Adem: Ölüm getiren - İsa: yaşam getiren 1.Kor 15:22 “Çünkü nasıl Adem'de herkes ölüyor, öyle Mesihte herkes diriltirilecek Aynı yazıldığı gibi: "Birinci insan olan Adem, yaşayan bir can oldu." Son Adem gene, yaşam veren bir ruh oldu.“

40 Kuran'a göre Adem ile İsa'nın benzerliği
Ali İmran suresi 3:55-6 “Allah demişti ki: "Ey İsa! Ben seni eceline yetireceğim, seni kendime yükselteceğim, inkâr edenlerden seni tertemiz ayıracağım; sana uyanları, kıyamet gününe kadar, inkâr edenlerin üstünde tutacağım. … 59 Allah'ın katında İsa'nın durumu kendisini topraktan yaratıp sonra ol demesiyle olmuş olan Adem'in durumu gibidir.“ Muhammed herhalde Hristyanlardan bu konu (İsa'nın Adem'e benze-mesi) hakkında bilgi aldı ve kitabında buna karşılık veriyor: „İsa Allahın Oğlu değildir, ancak yaratılmış bir insandır, tıpkı Adem gibi!“ Yaratılış 2:7  “RAB Tanrı Adem'i topraktan Yarattı ve burnuna yaşam soluğunu üfledi. Böylece Adem yaşayan varlık oldu.“ Luka 1:35 “Melek de ona cevap verip dedi ki, "Kutsal Ruh senin üzerine gelecek. 'En yüksek Olan'ın kuvveti, senin üzerine gölge salacak. İşte, tam onun için doğacak evladına 'Kutsal' diyecekler, 'Allahın Oğlu' diyecekler.“

41 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
Kim daha güçlü - Şeytan mı, İsa mı? İlk bakışta Şeytan daha başarılı görünüyor: Matta 7:14 „Ve o hayatı bulanlar azdır.“ Matta 22:14 “Çünkü davetli- ler çok, ama seçilenler az." Luka 12:32 „Korkmayın, ey küçük sürü.“ Rom 11:5 Şimdiki zamanda gene aynı öyle oldu: merhamete göre seçilmiş ufacık bir azlık vardır.

42 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
15 - Gene de - Allahın verdiği bahşiş, yapılan suça benzemiyor: bir insanın suçu sayesinden bunca kişi öldü. Ama Allahın merhameti ve o merhametten gelen bahşiş daha da bol verildi; hem de tek bir insandan, hani İsa Mesihten bunca kişiye verildi. 16 - Bu bahşiş de o tek kişinin yaptığı suça benzemiyor: çünkü bir tek kişiden için davalama oldu ve herkes suçlu bulundu. Ama bahşiş sebep oldu, çok suçlardan suçsuz çıkarılsın. Tek kişi (Adem) - Suç - Kanun - suçlu bulunmak Tek kişi (Mesih) - Bahşiş - Merhamet - suçsuz bulunmak

43 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
En başta Şeytanın işi kolaydı: bir tek kişi saptırmakla bütün dünyayı kazanmış oldu. Gol sayısı Şeytan: 1 İsa: milyonlarca ADEM günahlı günahlı günahlı günahlı günahlı günahlı günahlı Bugün bizler İsa kişileri tek tek kurtarıyor. Kurtarılan her kişi Seytana karşı bir yengidir.

44 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
17 - Ölüm, bir suçtan için ve tek o kişinin sayesinden krallık sürdü. Ama bol bol merhamet ve doğruluk bahşişini alanlar, tek bir kişi, hani İsa Mesihin sayesinden, yaşamda krallık sürecekler. Bu çok daha kesindir. “Ölüm krallık sürüyor“ “Yaşam krallık sürüyor“ 1.Kor 15:22'de her insan, imanlı imansız, Mesihin sayesinde dirilecek. Ama buradaki sonsuz yaşam imanlılar içindir - şimdi başlıyor, sonsuza kadar sürecek. Adem bütün insaniyeti umutsuzluğa soktu

45 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
Tekrarlama: 18 - Demek ki, tek bir suçtan için bütün insanların üzerine suçluluk geldi, ve aynı öyle tek bir doğruluk işinden bütün insanların üzerine yaşam için doğruluk geldi. 19 - Ve nasıl bir tek adamın seslememesinden bunca kişi günahkâr kılındı, aynı öyle tek birinin seslemesinden bunca kişi doğru kılınacak. a.18 “bütün insanlara suçluluk - bütün insanlara doğruluk“ - Herkes otomatik kurtulacak mı? - Hayır! Neden: birinci doğuştan Adem'in tabiatını kazanıyoruz. O doğuş otomatiktir; bizim karar vermemize fırsat yok. Ama ikinci doğuş ancak kişisel bir kararla oluyor. a.19 “bir tek adamın seslememesi - tek birinin seslemesi“ - Filipililer 2:8 “Değil sade Onun şekli insana benzer olsun, o kendini alçaltırıp ölecek kadar sesledi. Hem de haçta ölecek kadar sesledi.“

46 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
20 - Allah kanunu da suç çoğalsın diye eklendi. “suç çoğalsın diye“ Elbette Allah günahların çoğalmasından hoşlanmıyor. Buradaki anlam: değil daha fazla günah işlensin, ama işlenen günahlar daha büyük görünsün, daha iyi anlaşılsınlar. Radyo nasıl işliyor? Verici antena elektrik signal yayıyor. Ama o çok zayıf, yetersizdir. Amplifikatör o signalı alıp kuvvetlendiriyor. Hoparlör (spiker) elektrik signalı alıp ses dalgalarına çeviriyor. Allahın kanunu amplifikatör gibi işliyor: günahın kötü-lüğünü daha net gösteriyor. = Amplifikatör

47 Adem ile Mesih - kim daha güçlü ? (5:12-21)
20 … Ama günah çoğalınca, merhamet dolup taştı. 21 Hani şöyle: bir vakıt günah ölümüm yardımıyla krallık sürdü. Aynı biçimde merhamet de doğrulukla ve Rabbimiz İsa Mesihin yardımıyla sonsuz yaşam için krallık sürecek. ölüm sonsuz yaşam Yara- tılış Son- suzluk GÜNAH kral MERHAMET kral 33 senesi


"Kurtuluşun faydaları (5:1-2) ve kurtuluşun terbiyesi (5:3-5)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları