Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ağ Donanımları Geliştiren : Alperen G. Alev Ağ Donanımları Mac Adresi Bridge Hub Switch Router Repeater NIC (Network Interface Card) Güvenlik Duvarı Cihazları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ağ Donanımları Geliştiren : Alperen G. Alev Ağ Donanımları Mac Adresi Bridge Hub Switch Router Repeater NIC (Network Interface Card) Güvenlik Duvarı Cihazları."— Sunum transkripti:

1 Ağ Donanımları Geliştiren : Alperen G. Alev Ağ Donanımları Mac Adresi Bridge Hub Switch Router Repeater NIC (Network Interface Card) Güvenlik Duvarı Cihazları (Firewall) Erişim Noktası (Access Point) Modem

2 Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı, yazılım ve donanım paylaşımı, merkezi yönetim ve destek kolaylığı gibi çok çeşitli sebeplerden dolayı birbirine bağlandığı yapıya ağ(network) denir. Ağ yapılarını oluşturmak için çok çeşitli ağ cihazları kullanılabilir.

3 Mac Adresi Ağdaki sistemler birbirlerini MAC adresleri ile tanırlar. MAC adresi 48-bit uzunluğundadır. Bunların ilk 24 biti üretici kodunu, son 24 biti seri numarasını temsil eder. Ağdaki bilgisayarlar, MAC adresi yardımıyla bir paketin kendilerine ait olup olmadığını anlarlar ve ona göre davranırlar.

4 Lan (Yerel Ağ) Aynı yapıya sahip sınırlı bir alan içerisindeki birbirine bağlı bilgisayarların yerel ağ olarak adlandırılan yapıya LAN adı verilir. Örnek olarak internet kafeler LAN’ı en iyi şekilde tanımlar. LAN farklı cihazları aynı kaynakları ortak kullandırabilmek için hızlı ve tasarruflu olabilmesi için büyük bir kolaylık sağlayan ağ sistemidir.

5 Wan Farklı bölgelerde oluşturulan LAN (YEREL AĞLAR)’ın birbirine bağlanması sonucu oluşturulan geniş ve büyük bilgisayar ağlarıdır. WAN’larda kullanıcı sayısı arttıkça erişim hızını yerel ağa göre düşürür. Klavyeden yazılanlar yerel ağa nazaran biraz daha geç iletim sağlanır. WAN’a örnek olarak İnternet’i verebiliriz, her evdeki bilgisayarlar birer Lan oluşturur, bu Lan’ların birleşimi sayesinde de İnternet oluşmaktadır. Yani Lan’ların birleşiminden bir WAN oluşmaktadır.

6 Köprü (Bridge) Köprüler, aynı protokolü kullanan iki veya daha fazla bağımsız ağı birbirine bağlamak için kullanılan ağ cihazlarıdır. İki bağımsız ağ arasına konularak her iki tarafa da aktarılmak istenen verileri inceler. Eğer veri adresi ağdaki bir adres ile örtüşüyorsa verinin o ağa geçmesine izin verir; aksi durumlarda ise verinin ağa geçmesine izin vermez. Bridge, her iki tarafında çalışan bilgisayarların MAC adreslerini belleğinde tutar. Bu sayede veriyi hangi yönde ileteceğine karar verir. OSI modelinin veri iletim(2.) katmanında çalışır. Günümüz ağlarında bridge yerine switch veya routerlar kullanılmaktadır.

7 Hub Hub’ın görevi sinyalleri güçlendirip kabloya iletmektir. Bu yönüyle hub için kısaca repeaterların çok portlusu diyebiliriz. Bu iki donanım arasındaki fark port sayısıdır. Hublar genellikle 4-24 arasında port içerir. Hublar, OSI modelinin Fiziksel (1.) katmanında yer alır. Active ve Passive olmak üzere ikiye ayrılır:  Active Hub : Sinyalleri güçlendirebilen hublardır.  Passive Hub : Sinyalleri güçlendiremeyen hublardır. Sadece birkaç bilgisayarı bağlamak amacıyla kullanılır. Kullanılan hubların hemen hemen hepsi Active Hubdır.

8 Switch Birden çok uç sistemi bir noktada toplayıp, onlar arasında anahtarlama yöntemiyle bağlantı kurulmasını sağlar. Switch bir hub gibidir fakat bağlandığı bilgisayarın IP adresini kayıt eder. Bir mesaj aldığında bunu yalnızca gönderilmesi gereken bilgisayara yollar. Switchler gereksiz yayın trafiğini engeller ve uygun fiyatlı, yüksek performanslı bir network kurmanızı sağlar. OSI modelinin 2. katmanında ve yeni switchler IP routing yapabildiği için 3. katmanında da çalışırlar. Bridge’lerdeki gibi switchler de LAN segmentlerini birbirine bağlarken, Mac adreslerini içeren tablo kullanır.

9 Router Ağlar arası (LAN-LAN, LAN-WAN, WAN-WAN) haberleşmenin yapılabilmesi için ara bağlantıyı sağlar. Alınan veri paketlerinin nerden alındığı ve nereye varacağıyla ilgili adres bilgilerini çözümleyerek gönderim yaparlar. Router'lar özellikle trafik yönetiminde kullanılır. OSI modelinin ağ (3.) katmanında çalışır. Routerin bir işlemcisi, epromu ve üzerinde bir işletim sistemi IOS (Internal Operating System) vardır.

10 Repeater Kablonun kapasitesinden daha fazla mesafelere bağlantı kurulması gerektiğinde mevcut bir sinyali yenileyerek ikili koda dönüştürüp ileten, bu sayede porta gelen sinyalleri güçlendiren cihazlardır. Repeater, 2 adet port içerir. Hem sinyal gücünün arttırılmasını, hem de elektriksel olarak bozulmuş sinyallerin iyileştirilmesini sağlar. OSI modelinin fiziksel(1.) katmanında bulunduğu için verinin içeriğine bakmaz.

11 Network Interface Card (NIC) Bilgisayarın bir ağa bağlanmasını sağlayan donanımdır. Genel olarak verilerin elektriksel sinyallere veya elektriksel sinyallerin verilere dönüştürülmesini sağlarlar. OSI modelinde 1. ve 2. katmanda çalışırlar. Her LAN teknolojisi (Ethernet, Token Ring, FDDI) için farklı NIC vardır. ISA, PCI, USB, PCMCI gibi bağlantı yuvalarını kullanan ağ arabirim kartları vardır. Bunlardan en sık kullanılanı PCI bağlantı noktasını kullanan kartlardır. Bilgisayarın özelliklerine göre anakartla bütünleştirilmiş hâlde olabilir ya da anakart üzerindeki herhangi bir çevresel yuvaya takılı olabilir.

12 Firewall Özel ağlar ile internet arasında her iki yönde de istenmeyen trafiği önlemek amacı ile kullanılan ağ cihazlarıdır. Firewall lar ağ trafiğini denetlemek için birkaç method kullanırlar.  Paket filtrelemesi  Vekil servisleri (proxy service)  Ayrıntılı inceleme (stateful inspection)

13 Access Point Erişim noktası cihazları kablolu bir ağa kablosuz erişim yapılmasını sağlayan cihazlardır. Bununla birlikte erişim noktaları, kablosuz ağ sinyallerinin güçlendirilerek kablosuz ağın etkin olduğu mesafenin artırılması amacıyla da kullanılabilir. Kablosuz iletişim özelliği olan yönlendiricilerin kullanıldığı sistemlerde, access point(erişim noktası) kullanımına gerek yoktur.

14 Modem Bilgisayarın telefon hatları ile bağlantısını sağlayarak bilgisayarın ağa bağlanmasını sağlayan cihazlardır. Bilgisayardan gelen dijital sinyali analog forma dönüştürüp gönderimini ve analog formdaki verinin ise alınıp dijital forma dönüşümünü sağlar.  Analog Modem : Standart telefon hatları üzerinden veri iletmek için kullanılır. Günümüzde hız ihtiyaçlarını karşılayamadığı için kullanılmamaktır.  ADSL Modem : ADSL hatları üzerinden veri iletmek için kullanılır. Günümüzde yaygındır.

15 Ağ Kabloları Eş eksenli (Koaksiyel) Kablo Fiber Optik Kablo Çift Bükümlü (Twister Pair) Kablo

16 Eş eksenli Kablo Eş eksenli kablo genellikle bakır veya alüminyumdan yapılır Koaksiyel kablo elektromanyetik kirliliğin yoğun olduğu ortamlarda düşük güçte sinyalleri iletmek için geliştirilmiş bir kablodur. Ses ve video iletiminde kullanılır. Uydu iletişim sistemlerini oluşturan çeşitli bileşenlerin birbirine bağlanmasında da bu kablo kullanılır. Bilgisayar ağlarında şimdiye kadar kullanım alanı bulmuş yalnızca iki tip koaksiyel kablo vardır: RG-8 ve RG-58

17 RG-8 RG-8 veya genellikle söylendiği gibi Thicknet(kalın net) kablo ethernetin ilk kullandığı kablo tipidir. Günümüzde bu kabloyu kullanan bir ağ bulmak gerçekten zordur. RG-58 Günümüzde karşılaşabileceğiniz tek koaksiyel ağ kablosu RG-58'dir. Diğer isimleri Thinnet(ince net) ve Cheapernet(ucuz net)'dir bnc

18 Fiber Optik Kablo Fiber optik kablolar verileri ışık hızıyla ileten ileri teknoloji iletim ortamlarıdır. Fiber optik kablolar yüksek veri iletimi için uygun kablolardır. Fiber optik kablo üzerinden veri aktarımı; ince fiber cam lifi üzerinden ışık dalgası şeklinde gerçekleşir. Omurga ağlarda, büyük şirket ortamlarında ve büyük veri merkezlerinde fiber kullanılır. Bu kablo türü telefon şirketleri tarafından da yaygın olarak kullanılır.  Tek kipli ve Çok kipli olarak iki çeşidi vardır.

19 Tek Kipli Tek kipli fiber optik kablolar, ışığın fiber üzerinde yalnızca tek bir yolu takip edebileceği biçimde oluşturulmuştur. Tek kipli fiber optik kablolar için ışık kaynağı genellikle bir LED lazeridir ve bu normal LED'lere göre çok daha yüksek fiyatlı ve daha yoğundur. LED lazerinin yoğunluğu sayesinde daha yüksek veri hızları ve daha uzun aralıklar elde edilebilir. Tek kipli fiberler, yaklaşık 3000 metre boyunca veri iletebilir.

20 Çok Kipli Fiber optik çeşitleri içinde çok kipli kablo daha uygun fiyatlıdır ve daha yaygın olarak kullanılır. Işık darbeleri üreten ışık kaynağı genellikle bir LED'dir (Işık Yayan Diyot). Aynı anda kablo üzerinden iletilen ve her biri veri taşıyan birden çok ışık hüzmesi bulunduğundan, buna çok kipli denir. Çok kipli çekirdekte her ışık hüzmesi ayrı bir yolu takip eder. Çok kipli fiber optik kablolar genellikle 2000 metreye kadar olan bağlar için uygundur.

21 Çift Bükümlü Kablo İki çeişdi vardır Korumalı (STP) ve Korumasız (UTP). Modern Ethernet teknolojisi, cihazları birbirine bağlamak için genellikle çift bükümlü (TP) olarak bilinen bir tür bakır kablo kullanır. Ethernet çoğu yerel ağın temelini oluşturduğundan, en çok karşılaşılan ağ kablosu türü TP'dir. Diğer kablo türlerine göre çok ucuz olması da bir avantajdır. Üretimindeki prensip kabloların ikişer ikişer birbirine sarılarak üretilmiş olmasıdır. STP UTP

22 Kablo Hazırlamada Gerekli Malzemeler Kablo sıkma pensesi ve sıyraç Rj 45 UTP UTP veya STP kablo Kablo sıkma pensesi Kablo sıyracı Rj45 konnektör

23 Kabloların uçlarını soy Çiftleri ayır ve uçları kes Kabloyu RJ45 e yerleşetir Kabloyu Penseye yerleşetir sık Kablo Hazırlama Rehberi

24 Geliştiren Alperen Göktuğ Alev


"Ağ Donanımları Geliştiren : Alperen G. Alev Ağ Donanımları Mac Adresi Bridge Hub Switch Router Repeater NIC (Network Interface Card) Güvenlik Duvarı Cihazları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları