Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Metin YURTSEVER A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Teknik-I.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Metin YURTSEVER A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Teknik-I."— Sunum transkripti:

1 Metin YURTSEVER A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Teknik-I

2 İçindekiler Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri, Elle kaldırma ve taşıma, Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri, İş ekipmanlarının güvenli kullanımı, Ekranlı araçlarla çalışma, Güvenlik ve sağlık işaretleri

3 Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri

4 Kimyasal Risk Etmenleri Vücuda Giriş Yolları SOLUNUM DERİ-CİLT SİNDİRİM

5 Kimyasalların Zararlı Etkileri SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ 1.Toksik Maddeler a.Çok toksik, b.Toksik, 2.Aşındırıcı, 3.Tahriş edici, 4.Duyarlılık veya alerjik tepkileri provoke eden, 5.Kanserojen, 6.Mutajen, 7.Üreme için toksik, 8.Teratojen, 1.Toksik Maddeler a.Çok toksik, b.Toksik, 2.Aşındırıcı, 3.Tahriş edici, 4.Duyarlılık veya alerjik tepkileri provoke eden, 5.Kanserojen, 6.Mutajen, 7.Üreme için toksik, 8.Teratojen,

6 Kimyasal Risk Etmenleri Alınması gereken önlemler Atık ve artıkların işyerinde en uygun şekilde, kullanılması, taşınması ve depolanması İkame yöntemi; Tehlikeli kimyasalı tehlikesiz veya az tehlikeli kimyasalla değiştirme MSDS(Malzeme Güvenlik Bilgi Formu)

7 Kimyasal Risk Etmenleri Alınması gereken önlemler Yerel havalandırma sistemi yeterli ve uygun olmalı, Kimyasal maddelerle çalışan işçi sayısını en aza indirilmeli, Maruziyet süresi azaltılmalı, Kirlenen alanlar düzenli temizlemeli, Düzenli bakım yapılmalı Kişisel Koruyucu Donanım

8 Alınması gereken önlemler Kirlenmiş giysilerin değiştirilmesi, depolanması ve temizlenmesi için düzenlemeler yapılmalı Yangın veya patlamaya sebep olabilecek tutuşturucu kaynaklar önlenmeli Kimyasal Risk Etmenleri

9 Fiziksel Risk Etmenleri 1. Tozlar 2. Gürültü 3. Titre ş im 4. Termal Konfor; a) Nem b) Sıcakta ve so ğ ukta çalı ş ma c) Havalandırma d) Aydınlatma

10 Fiziksel Risk Etmenleri 5. Basınç; a) Alçak Basınç b)Yüksek basınç 6. İ yonize ve iyonize olmayan ı ş ınlar

11 Fiziksel Risk Etmenleri Gürültü, çalışanlar üzerinde Fizyolojik ve Psikolojik etkiler bırakan ve iş yerini olumsuz yönden etkileyen seslerdir. 85 dB lik gürültü seviyesinde kulak koruyucusu kullanılmalıdır.

12 Elle kaldırma ve taşıma,

13 ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA İŞ GÜVENLİĞİ Ağır malzemeleri kaldırırken yükü bacaklarınızla kaldırdığınızdan emin olun. Bunun için bacaklarınızı yükün iki tarafına yaklaştırın (dizlerinizi kırmadan belden eğilmeyiniz! ) ve bundan sonra ağırlığı ellerinizle yakalayıp kaldırınız. Ağır yükleri başka türlü kaldırmayın.

14 ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA İŞ GÜVENLİĞİ  Ağır bir yükü belinizden daha yükseğe kaldırmayınız. Hele bu yükü başınızdan yukarı kaldırmayı denerseniz tam bir felaket olabilir.  Bir cismi taşırken ayaklarınız yere sağlam basmalıdır. Her iki ayağınız arasındaki mesafe yaklaşık omuz genişliğinde olmalı ve ayak uçlarınız dışa bakmalıdır.  Yük elinizde iken dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil ayaklarınızın yerini değiştirerek dönünüz  Ağır bir cismi bir yerden bir yere çekerek veya iterek tek başınıza götürmeyiniz.  Yükü bedeninize mümkün olduğunca yakın tutun. Yükün en ağır köşesini bedeninize yakın tutun. Eğer yüke yakın durmanız mümkün değilse kaldırmaya çalışmadan önce kendinize doğru kaydırın.  Köşeler dönerken bedeninizi bükmeyin.  Yükü aşağı bırakın ve ayarlayın. Yükü önce aşağı bırakın, sonra istediğiniz pozisyona getirecek şekilde kaydırın.

15 Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri,

16 EL ALETLERİ İLE İLGİLİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ  Yapılacak işe göre uygun alet seçilmeli,  Aletlerin temizliği ve bakımı yapılmalı,  Eskiyenler, hasar görenler veya bozulanlar yenileri ile değiştirilmeli,  El aletlerinin malzeme niteliği çalışma şartlarına uyumlu olmalı,  Gerektiğinde kişisel koruyucu kullanılmalı,  Aletler kullanımlarından sonra yerlerine kaldırılmalı  Sapları kıymıklanmış, gevşemiş veya kırılmış el aletleri yenileri ile değiştirilmeli,  Eğe, törpü, tornavida vb. aletler bir şeyleri açmada kullanılmamalı ve bunlara çekiç ve benzeri aletle vurulmamalı,  Elektrik işlerinde kullanılan pense, karga burun, tornavida vb. el aletleri uygun şekilde yalıtılmış olmalı,  Uçları sivri ve keskin el aletleri ceplerde taşınmamalı.

17 ELEKTRİK GÜCÜ İLE ÇALIŞILAN ALETLERDE İŞ GÜVENLİĞİ  Dış gövdesi kırık, kablosu aşınmış fiş veya düğmeleri hasarlı olanlar kullanılmamalı,  Elektrikli el aletleri topraklanmalı,  Çift izolasyonlu elektrikli aletler tercih edilmeli,  Uzatma kabloları kullanılmamalı ya da topraklı olmasına dikkat edilmeli,  Parlayıcı, patlayıcı maddelerin imal edildiği, taşındığı ve depolandığı yerlerde, elektrikli el aletleri kullanılmamalı,  Fişten çıkarmak için kablosundan çekilmemeli.  Aletler kordonundan taşınmamalı.  Bozuk portatif elektrikli aletler kullanılmamalı ve  “KULLANMA” diye etiketlenmeli.

18 İş ekipmanlarının güvenli kullanımı,

19 SIKIŞTIRILMIŞ HAVA İLE ÇALIŞAN EL ALETLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ  Kullanılan her pinömatik aletin koruyucusu olmalı  Hava hortumu ve bağlantıların kullanılan basınca uygunluğu kontrol edilmeli  Hava akımı tamamen kesilmeden müdahale yapılmamalı  Tamamen birbirine geçmemiş bağlama devreleriyle çalışmaya başlanılmamalı  Tamamen eğitilmemiş kimseler montaj ve bakım yapmamalı

20 MAKİNE VE TEZGAHLARDAKİ TEHLİKE NEDENLERİ  Makine operatörlerin iyi eğitilmemesi,  Yetersiz veya fazla aydınlatma,  Makine koruyucularının kullanılmaması,  Kullanma ve çalışma talimatlarının eksik olması,  Uygun K.K.D.(Kişisel Koruyucu Donanım) kullanılmaması,  Periyodik kontrollerin yapılmaması,  Makine ve tezgahlara gereksiz ve zamansız müdahale,  Çalışma yerlerinin temiz olmaması,  Yetki haricindeki kişinin bakım ve tamirat yapması.

21 MAKİNE ve TEZGAHLARDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ  Çalışır durumda yağlama, ölçme, temizlik, bakım, vs. yapılmamalı,  Uyarı levhalarına uyulmalı,  Gerekli Kişisel koruyucu donanım kullanılmalı,  Hareketli parçalara takılma riski bulunduğundan bol elbise, kravat vb. giyilmemeli veya takı vb. takılmamalı,  Makine koruyucusuz işe başlanmamalı,  Makine çalıştırılmadan önce genel kontroller yapılmalı,  Kullanılmayan el aletleri makine ve tezgah üzerinde bırakılmamalı,  Hasarlı, çatlak, uyumsuz zımpara taşı veya takım uçları kullanmamalı,  Soğutucu sıvının sıçraması önlenmeli,  Çapak sıçramaları nedeniyle çıkabilecek yangınlara karşı siperlikler kullanmalı.

22 Ekranlı araçlarla çalışma,

23 Güvenlik ve sağlık işaretleri

24 GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu i ş aret eden levha, renk, sesli ve/veya ı ş ıklı sinyal, sözlü ileti ş im ya da el-kol i ş areti yoluyla i ş sa ğ lı ğ ı ve güvenli ğ i hakkında bilgi veren, tehlikelere kar ş ı uyaran ya da talimat veren i ş aretlerdir.

25 Dört grupta incelenir: 1. Yasak i ş areti 2. Emredici i ş aret 3. Uyarıcı i ş aret 4. Acil durum ve çıkı ş i ş aretleri GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ

26 YASAK İŞARETİ Tehlikeye neden olacak veya tehlikeye maruz bırakacak bir davranı ş ı yasaklayan i ş aret

27 EMREDİCİ İŞARET Uyulması zorunlu bir davranı ş ı belirleyen i ş arettir.

28 UYARICI İŞARET Bir tehlikeye neden olabilecek veya zarar verecek durum hakkında uyarıda bulunan i ş aret.

29 ACİL ÇIKIŞ VE İLK YARDIM İŞARETLERİ Acil çıkı ş yolları, ilkyardım veya kurtarma ile ilgili bilgi veren i ş aretlerdir.

30 TEŞEKKÜR EDER KAZASIZ GÜNLER DİLERİZ.


"Metin YURTSEVER A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Teknik-I." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları