Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AİLE NEDİR ? Aile, evlilik ve kan bağına dayanan; anne, baba, çocuklardan oluşan en küçük sosyal gruptur. Toplum, ailelerden oluşur. Bu nedenle, aile.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AİLE NEDİR ? Aile, evlilik ve kan bağına dayanan; anne, baba, çocuklardan oluşan en küçük sosyal gruptur. Toplum, ailelerden oluşur. Bu nedenle, aile."— Sunum transkripti:

1

2 AİLE NEDİR ? Aile, evlilik ve kan bağına dayanan; anne, baba, çocuklardan oluşan en küçük sosyal gruptur. Toplum, ailelerden oluşur. Bu nedenle, aile toplumun temeli olarak kabul edilir.

3 Aile insanların ilk eğitim aldıkları yerdir. özgüven sevgi hoşgörü saygı sabır temizlik arkadaşlık kurmak sözünde durmak hediyeleşme selamlaşma

4 Ailenin temel amacı; Sağlıklı nesiller yetiştirmek İnsan soyunun devamına katkıda bulunmak. Topluma faydalı bireyler kazandırmaktır.

5 DÜRÜSTLÜK YARDIMLAŞMA PAYLAŞMA SEVGİ SAYGI MERHAMET İNANÇ İBADET AHLAK ADALET SORUMLULUK DOĞRULUK

6 Aile içinde zaman zaman birtakım anlaşmazlık ve huzursuzluklar olabilir. Anne, baba ve büyüklerimize kırıcı sözler söylememeliyiz. Ailenin toplumun temeli olduğunu, ona verilecek zararın topluma zarar vermek anlamına geldiğini unutmamalıyız.

7 * Bu sözleşmeye nikâh denilir. * Evlilik, erkek ve kadının, hayatlarını paylaşmak üzere yaptıkları bir sözleşmedir. * Nikâh bir kadınla bir erkeği eş olarak birbirine bağlar. * Doğacak çocuklara hukuki statü sağlar.

8 Bütün dinler evliliğe önem verirler… Aileyi korurlar. İnsanların huzur içinde yaşamalarını ve sağlıklı nesiller yetiştirmelerini hedeflerler.

9 * Evlilik kutsal bir birlikteliktir. * Evlenme dini bir hükümdür. * Bekar kalmak günah sayılmaktadır. * Nikah Sinagogda kıyılır. * On emirde de yasak olan zina, evliliğe zarar verici davranışlar arasında yer alır. * Dinin emrettiği ibadetleri yerine getirmek ve bunları gelecek nesillere öğretmek ailenin temel görevidir.

10 * Aileye büyük bir önem verilir. * Evlilik, Hz. İsa ve kilise birliğinin sembolü olarak görülmektedir. * Karı kocanın adeta Tanrı’nın nazarında tek bir beden olduğu ayrılmalarının mümkün olmadığı kabul edilir. * Katolik mezhebinde boşanma yasaklanmış ve günah sayılmıştır.

11 * Aileye büyük bir önem verir ve aile hayatını korur. * Kuranı Kerim evliliği teşvik eder, ailenin kurulmasını ve korunmasını öğütler. * Peygamberimiz de evliliğin önemini şu şekilde dile getirmiştir: * “Gençler! Ailesini geçindirebilecek olanlarınız hemen evlensin. Çünkü evlenmek gözü haramdan daha fazla sakındırır. Nefsi daha fazla korur.”

12 Kur’an’da ve sünnette evlilik çağına gelen kişilerin evlenmesi teşvik edilirken diğer yandan evlilik dışı ilişkiler yasaklanmıştır. Dinîmizde neslin devamı ve korunması için evlilik esastır. Bunun dışındaki ilişkiler zina olarak isimlendirilmiş ve haram kılınmıştır. Bu şekilde bir yaşantı hem aileleri dağıtmakta hem de neslin bozulmasına yol açmaktadır.

13 Hz. Muhammed (sav)’de “ Zinadan kaçınınız, zira zinada dört hal vardır: Yüzdeki nuru ve rızıktaki bereketi giderir. Allah’ın gazabına ve uzun müddet cehennem ateşi ile azaba sebep olur.” demiştir.

14 İslam evlilikte getirdiği esaslarla insan şeref ve haysiyetini korumuş, evlilikte tek eşliliği tavsiye etmiş, çok evlilikte ise bir insanın kolay kolay güç yetiremeyeceği şartlar koymuştur. Boşanmaya hoş bakmamakla beraber şiddetli geçimsizlik ve zina suçunun sabit olması durumunda izin vermiştir.

15 Aile içerisinde çıkacak sorunlar öncelikle aile içerisinde çözülmelidir. Bütün çaba ve gayretlere rağmen eşlerin aile hayatını sürdürmeleri mümkün değilse kendilerine boşanma imkânı verilmiştir. “Allah katında en sevimsiz helal, boşanmadır.” hadisi boşanmanın son çare olduğunu bildirmektedir.

16 Kur’an-ı Kerim’de ve Hz.Peygamberin hadislerinde ailenin kurulması ve korunması, aile içi iletişim, aile içi görev ve sorumluluklar, hısım ve akrabalarla ilgili birçok ilke ve öğüt yer alır.

17 Nikah benim sünnetimdir. Benim sünnetimi uygulamayan benden değildir. Evleniniz, ben diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla övünürüm. Hadis-i Şerif

18 * İslam dini ailede huzur ve mutluluğun hâkim olmasını ister. * Kur’an’da ailede huzur ve mutluluğun eşler arasında iyi geçinmeye bağlı olduğu vurgulanmıştır. * “… Eşlerinizle hoşça geçinin…” Nisâ suresi 19. ayet * Peygamberimiz de bir hadisinde, “İnsanların en iyisi eşlerine karşı iyi davrananlardır...” buyurmuştur.

19 Peygamberimiz aile kurarak, evlilik yapacak kadın ve erkeklerin eş seçerken arayacakları en önemli şartın güzel ahlaklılık şartı olduğunu beyan etmiştir. Güzel ahlaklı insanların kurduğu yuvalar sağlam olur, kolay kolay yıkılmaz. Peygamberimiz ailenin korunması hususunda anne ve babaları uyarmıştır.

20 Aile fertlerine güzel ahlaklı olmaları hususunda örnek olmalı, onları kötülüklerden uzaklaştırmalı, günah ve haram olan davranışlara yönlendirmemelidir. Tahrim suresi 6. ayetiyle kendimizin ve ailemizin kötü sayılabilecek her türlü davranıştan uzak durmamızı öğütlemektedir. “Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun…” (Tahrim suresi, 6. ayet )

21 * Kur’an-ı Kerim’de çocukların anne ve babalarına iyi davranmaları öğütlenmiştir. * “Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa kendilerine ‘öf!’ bile deme, onları azarlama, ikisine de güzel söz söyle.”

22 Aile içi etkili bir iletişimin en güzel yolu büyüklerin küçüklere sevgi, şefkat ve merhamet göstermesidir. “Küçüklerine merhamet etmeyen, büyüklerine saygı göstermeyen bizden değildir.” Hadis-i Şerif

23 Ailelerin çocuklarını en güzel şekilde terbiye etmeleri, aile içi iletişimin bir başka yönünü oluşturur. “Çocuklarınıza hoşça davranın ve onları güzel terbiye edin.” Hadis-i Şerif

24 Ailede her bireyin, yerine getirmesi gereken birtakım görevleri vardır. Kur’an-ı Kerim’de çocuklara öğretilecek herhangi bir şeyin önce anne ve baba tarafından uygulanması ve çocuklara örnek olunması ise şöyle öğütlenmiştir. Ailene namaz kılmalarını emret, kendin de namaz kılmaya sabırla devam et...” Tâ-Hâ suresi, 132. ayet.

25 Anne babanın da çocuklarına karşı birtakım görevleri vardır; - Ahlaki, insani ve dini değerleri öğretmek, - Çocukların ihtiyaçlarını karşılamak, - Çocukları eğitimini sağlamak ve güzel terbiye vermek, - Çocuklarının arasında ayrım yapmamak. “Hiçbir baba çocuğuna güzel terbiyeden daha değerli bir miras bırakmaz.” Hadis-i Şerif

26 Çocukların da anne ve babalarına karşı görevleri vardır. Bir adam Peygamberimize gelerek: “Ey Allah’ın Resulü! İnsanlar içinde iyi davranmama en layık olan kimdir?” diye sordu. Resulullah Efendimiz: Annendir. Sonra kimdir? Annendir. Sonra kimdir? Annendir, buyurdular. O zat tekrar: Sonra kimdir, deyince Peygamber Efendimiz: Sonra babandır, buyurdular.

27 HAZIRLAYAN:ASİYE KOCA 150301257 – 4B 11.SINIF


"AİLE NEDİR ? Aile, evlilik ve kan bağına dayanan; anne, baba, çocuklardan oluşan en küçük sosyal gruptur. Toplum, ailelerden oluşur. Bu nedenle, aile." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları