Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış."— Sunum transkripti:

1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI
Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış kısa bilgiler içermektedir.

2 Ciro kavramı Ciro, emre yazılı kıymetli evrakta uygulanan, kendine has bir devir şeklidir. Alacağın temlikinden farklı olarak, ciro ve zilyetliğin devri ile birlikte, poliçeden doğan bütün haklar devredilmiş olmaktadır (Oysa nama yazılı bir poliçenin alacağın temliki yoluyla devrinde, sadece poliçeden doğan haklar değil, devredenin hakları geçmektedir).

3 Cironun Şekli Ciro, mutlaka poliçe üzerinde yapılmalıdır
Cironun Şekli Ciro, mutlaka poliçe üzerinde yapılmalıdır. Eğer poliçede yer kalmamışsa alonj (poliçeye eklenmiş kâğıt) üzerine de ciro yapılabilir. Poliçe ya da alonj dışındaki belgelere yazılan beyanlar, geçerli ciro sonucunu doğurmaz. Cironun geçerlik kazanabilmesi için mutlaka ciranta (ciro yapan kişi) tarafından imzalanması zorunludur. Ciroda imza, genellikle poliçenin arka yüzüne atılmaktadır. Senedin arka yüzünde yer alan imzalar, başka hiçbir kayıt içermese dahi ciro hükmünde kabul edilmektedir. Senedin ön yüzüne ciro yapılabilmesi için ise bu imzanın ciro amacıyla atıldığını gösteren açık bir kayıt eklenmelidir.

4 Poliçenin Devri Hakkında Poliçelerde lehtarın adının gösterilmesi zorunludur; bu nedenle poli- çeler hamile yazılı şekilde düzenlenememektedir. Poliçeler sadece nama ve emre yazılı olarak düzenlenebilmektedir. Poliçeler, diğer kambiyo senetleri gibi kanunen emre yazılı senet niteliği taşıdıklarından, açıkça “emre” kaydını içermeseler dahi kanun hükmü icabı emre yazılı kabul edilmektedirler. Poliçelerin nama yazı- lı düzenlenebilmeleri için ise, senet metninde “emre kaydı” bulunmaması ve ayrıca “menfi emre kaydı”nın yer alması zorunludur. Poliçe nama yazılı düzenlenmiş ise devri, senedin zilyetliğinin devri ve alacağın temliki hükümleri uyarınca gerçekleşmektedir. Alacağın temliki, borçlar hukukunda düzenlenen bir kurumdur. Poliçe emre yazılı düzenlenmiş ise devri, senedin zilyetliğinin devri ve ciro ile gerçekleşmektedir.


"ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları