Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış."— Sunum transkripti:

1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI
Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış kısa bilgiler içermektedir.

2 Bono ve poliçenin zorunlu unsurları-I
MADDE 671- (1) Poliçe; a) Senet metninde “poliçe” kelimesini, senet Türkçe’den başka bir dille yazılmışsa, o dilde poliçe karşılığı olarak kullanılan kelimeyi, b) Belirli bir bedelin ödenmesi hususunda kayıtsız ve şartsız havaleyi, c) Ödeyecek olan kişinin, “muhatabın” adını, d) Vadeyi, e) Ödeme yerini, f) Kime veya kimin emrine ödenecek ise onun adını, g) Düzenlenme tarihini ve yerini, h) Düzenleyenin imzasını, içerir.

3 Bono ve poliçenin zorunlu unsurları-I
2. Unsurların bulunmaması MADDE 672- (1) 671 inci maddede yazılı unsurlardan birini içermeyen senet ikinci ilâ dördüncü fıkralarda yazılı hâller dışında poliçe sayılmaz. (2) Vadesi gösterilmeyen poliçenin görüldüğünde ödenmesi şart edilmiş sayılır. (3) Ayrıca belirtilmiş olmadıkça muhatabın adı yanında gösterilen yer, ödeme yeri ve aynı zamanda da muhatabın yerleşim yeri sayılır. (4) Düzenlenme yeri gösterilmeyen poliçe, düzenleyenin adı yanında gösterilen yerde düzenlenmiş sayılır.

4 Poliçenin alternatifi bulunmayan zorunlu unsurları şunlardır: • Poliçe kelimesi • Belli bir bedelin kayıtsız şartsız havalesi • Muhatabın adı • Lehtarın adı • Keşide tarihi • Keşidecinin imzası Bu unsurların alternatifi yoktur; diğer bir ifadeyle bu unsurlardan biri bile eksikse senet poliçe niteliğini kazanamaz.

5 Poliçe Kelimesi Senette poliçenin diğer tüm zorunlu unsurları yer alıyor, sadece poliçe kelimesi eksik ise, bu senet poliçe niteliği kazanamaz; ancak söz konusu metnin emre yazılı havale hükmünde olduğu kabul edilmektedir Belli Bir Bedelin Kayıtsız Şartsız Havalesi Poliçenin hukuki niteliği havale olduğundan, keşideci senedi muhataba ödeme yetkisi verecek şekilde düzenlemektedir. Bu nedenle de muhataba hitaben “ödeyiniz” şeklinde bir ifade kullanmaktadır. Poliçenin konusu para borcu olup, bunun bedelinin belli (muayyen) şekilde gösterilmesi zorunludur. Örneğin “ TL”, “ $” gibi. Belli bir bedelin havalesinin kayıtsız şartsız yapılmış olması da zorunludur. Örneğin “Ali sınıfını geçerse, işbu poliçe karşılığında ona TL ödeyiniz” şeklindeki bir senet, şarta bağlanmış olduğundan, poli- çe niteliği kazanamaz. Muhatabın Adı Eğer muhatap gerçek kişi ise adı ve soyadının yazılması gereklidir. Muhatap tüzel kişi ise varsa ticaret unvanı, yoksa adı yazılmalıdır.

6 Lehtarın Adı Poliçe kime veya kimin emrine ödenecekse o kişinin (lehtarın) adının senette gösterilmesi zorunludur. Lehtarın adının gösterilmesi zorunluluğu bulunduğu için poliçenin hamile yazılı olarak düzenlenebilmesi mümkün değildir. Keşide Tarihi Zorunlu şekil şartlarından biri olan keşide tarihi mutlaka senette gösterilmelidir. Keşide tarihi, belli durumlarda senedin vadesini ve keşidecinin ehliyetini belirlemede önem taşımaktadır. Örneğin görüldüğünde ve görüldüğünden belli süre sonra ödenecek vadelerde, vade, keşide tarihine göre hesaplanmaktadır. Keşidecinin İmzası Keşidecinin senedi el yazısı ile imzalamış olması, poliçenin doğması için zorunludur.


"ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları